Студопедия — З виконанням методу полярних балів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

З виконанням методу полярних балів






1.1. Стан здоров'я: 5 – відмінне здоров'я, 4 - здоров'я зовсім не турбує, 3 – рідкі, швидко минаючі захворювання, 2 – хронічні захворювання, що мало відбиваються на працездатності, 1 – хронічні захворювання, що помітно відбиваються на працездатності.

1.2. Ставлення до власного здоров'я: 5 – зовсім не думає про своє здоров'я, 4 – схильний його переоцінювати, 3 – ставлення до здоров'я відповідає його стану, 2 – переоцінює свою хворобу, проявляє риси надмірної вразливості, 1 – різко переоцінює свою хворобу, дуже вразливий.

1.3. Умови роботи оцінюються за однією шкалою з умовами в сім'ї.

1.4. Умови в сім'ї: 5 – умови дуже сприятливі, 4 – сприятливі, однак не дають повного задоволення, 3 – невизначені і непостійні, 2 – малосприятливі, що викликає переживання, 1 – дуже несприятливі.

1.5. Фізкультурна активність: 5 – активно займається спортом, має розряд, 4 – займається спортом нерегулярно, але з великим інтересом, 3 – займається щоденно фізкультурою зарядкою, проявляє інтерес до спортивного життя, 2 – ранковою фізкультурною зарядкою займається нерегулярно, інтересу до спортивного життя не проявляє, 1 – ранковою зарядкою не займається, спортом не цікавиться.

2.1. – 2.6. Здібності є загальними якостями. Їх оцінюють за успішністю діяльності суб'єкта в тій чи іншій області (основній для нього чи побічній) та за вираженістю у суб'єкта інтересу до неї. Причому, для оцінки здібностей особливо важливо враховувати визначення у суб'єкта цієї здібності оточуючими.

2.1. – 2.5. Відмічені здібності оцінюються відповідно до наступної шкали: 5 – визначений талант до цього виду діяльності, 4 – виразно виражені здібності, що потім виділяють особистість серед оточуючих, 3 – виражені інтереси до даного виду діяльності при здібностях, що не виділяють особистість серед ровесників, 2 – відсутність здібностей, що утруднює засвоєння та здійснення даної діяльності, 1 – виражена нездатність до неї. При цьому необхідно застерегти від підміни здібностей досвідом роботи в цій області, який оцінюється в під структурі досвіду (5), і пам'ятати, що психомоторні здібності оцінюють за досягненнями у спорті, ручній майстерності, водінні автомобіля, мотоциклу і т.д.

2.6. Морально-правові здібності: 5 – високий рівень моральної і правової свідомості, колективізму, чуйність і повага як постійна основа ставлення до людей і активної протидії порушенню морально-правових норм, 4 – високий рівень моральної і правової свідомості, але пасивне ставлення до порушників норм, 3 – рідкі та не різко виражені вчинки, в яких проявляються відступи від моральних і правових норм під впливом зовнішніх обставин, 2 – часті відхилення від моральних і правових норм, 1 – систематичні відхилення від них, що базуються на відповідному світогляді.

3.1. – 3.5. Оцінюючи характер слід пам'ятати, що він ніби каркас особистості. Риси особистості, по-різному поєднуючись один з одним, взаємообумовлені ставленням особистості до численних явищ дійсності. Підкреслимо, що риси характеру завжди морально забарвлені. Виділяються такі головні, тобто характероутворюючі ставлення особистості: до суспільства, до праці, до людей, до самого себе і до власності. Оцінюючи риси характеру, слід використовувати таку шкалу: 5 – назва (якість) властивість розвинена дуже добре, яскраво виражена і проявляється часто в різних видах діяльності, будучи рисою характеру, 4 – виражена помітно, але проявляється непостійно, хоча протилежна їй властивість проявляється дуже рідко, 3 – вона і протилежна їй властивість виражені не різко і в проявах врівноважують одна одну, хоча обидві проявляються нечасто, 2 – помітно більш виражена і частіше проявляється протилежна названій властивість особистості, 1 – властивість, протилежна названій, проявляється часто в різних видах діяльності, будучи рисою характеру, 0 – немає відомостей для оцінки цієї властивості особистості. Причому, не слід зловживати балом 5. Його треба ставити лише у випадку, що не викликає жодного сумніву, коли вказана (властивість) риса характеру систематично проявляється в різних видах діяльності цієї особистості, виражається як її звичка. Даючи оцінку п'яти групам рис характеру (3.1. – 3.5.), слід керуватися нижченаведеними поясненнями.

3.1. Ставлення до суспільства виражається в ідейності, патріотизмі, почутті обов'язку, солідарності, інтернаціоналізмі, принциповості, оптимізмі та їх антиподах.

3.2. Ставлення до праці оцінюють з врахуванням працелюбності чи ліні, дисциплінованості – недисциплінованості, добросовісності – недобросовісності, обов'язковості - необов'язковості. Тут оцінюється і якості характеру, що відображають ступінь трудової активності, діловитості, практичності, ініціативності, організованості, зібраності та протилежній їм риси.

3.3. Ставлення до людей узагальнює: а) гуманістичні – антигуманні риси характеру (людинолюбство – людиноненависництво, альтруїзм – егоїзм, благородство – низькість, довірливість – недовірливість, чесність – брехливість і т.п.), б) комунікативні – некомунікабельні риси характеру (комунікабельність – замкненість, колективізм – індивідуалізм, вічливість – грубість, вихованість – невихованість, терплячість – нетерплячість, поступовість – впертість і т.п.).

3.4. Ставлення до самого себе оцінює наявність чи відсутність почуття власної гідності, самоповаги, гордості, честі самолюбства та їх негативних проявів – честолюбства, гордині, чванства і т.п. Найважливіша роль у цій групі рис належить совісті, яка, будучи основним внутрішнім регулятором моральної поведінки особистості, керує ними.

3.5. Ставлення до власності оцінюють узагальнено з урахуванням: бережливості – скупості, щедрості – жадібності, акуратності – неакуратності і т.п.

4.1. – 4.7. Спрямованість характеризує орієнтацію життєвого шляху людини стосовно різних сторін дійсності; це ніби вектор, що вказує, куди чи на які цілі спрямована особистість і якими мотивами і ціннісними орієнтаціями вона при цьому керується. Рівень спрямованості виражається у соціальній зрілості особистості, ступені її ідейності і усвідомленості, широта ж свідчить про великий круг інтересів, де повинен бути головний, центральний, інтерес. Інтенсивність спрямованості пов'язана з емоційним забарвленням, вона може мати досить великий діапазон вираженості, коливаючись від нечітких потягів, через усвідомленні бажання і активні прагнення до повної переконаності. Стійкість спрямованості характеризується її протяжністю у часі - ця якість особистості в першу чергу пов'язана з наполегливістю як проявом розвиненої волі. Під дієвістю розуміють активність реалізації цілей спрямованості в діяльності.

4.1. Рівень спрямованості: 5 – переконання, ідеали і нахили відповідають моральним нормам, 4 – переважає високі переконання, але мають місце і окремі нахили, що суперечать їм, 3 – переконання і нахили суперечливі, без помітного переважання позитивних чи негативних, 2 – спрямованість нестійка, але з переважанням елементів, що протирічать моральним нормам, 1 – різко виражена спрямованість, що суперечить моральним і правовим нормам.

4.2. Широта спрямованості: 5 – широкий круг професійних, літературних, художніх, спортивних, технічних чи інших інтересів, 4 – наявність, окрім професійних, ще однієї-двох чітко виражених ліній інтересів, 3 – лише професійний інтерес, 2 – наявність однієї вираженої лінії інтересів – хоббі, 1 – відсутність будь-якої вираженої лінії інтересів.

4.3. Інтенсивність спрямованості: 5 – високо виражена інтенсивність переконань і інтересів, що проявляється як пристрасть, 4 – інтенсивність переконань і прагнень, що виділяє особистість з позитивної сторони, 3 – інтенсивність переконань і інтересів, що не виділяє особистість серед оточуючих, 2 – понижена інтенсивність інтересів і відсутність ідеалів, що помітно виділяє суб'єкта з негативної сторони, 1 – повна байдужість до оточуючого і відсутність інтересів.

4.4. Чіткість спрямованості: 5 – спрямованість не змінилась з юнацького віку, 4 – спрямованість змінювалась в житті один раз, 3 – спрямованість змінювалась декілька разів, але зберігалась по декілька років, 2 – спрямованість змінюється по декілька разів протягом року, 1 – повна відсутність стійкості спрямованості.

4.5. Дієвість спрямованості: 5 – майже всі переконання і прагнення реалізуються в діяльності, 4 – здійснюється більша частина прагнень, 3 – здійснюється значна їх частина, 2 – реалізуються лише ті із прагнень, які легко здійснювати, 1 – вся спрямованість пасивна і в діяльності не реалізується.

4.6. Професійну спрямованість визначають стосовно основної спеціальності і оцінюють щодо такого кола питань: 5 - суб'єкт обрав дану професію за бажанням, давно, йому доводилось долати перешкоди на шляху до неї, він професією задоволений, 4 – бажання у суб'єкта обрати дану професію декілька разів мінялося, однак довелося долати перешкоди на шляху до неї, він задоволений, 3 і 2 – оцінюється за ступенем стійкості професійного інтересу і його задоволеності, 1 – вибір професії був випадковим, суб'єкт хотів би поміняти професію.

4.7. Атеїстична (чи релігійна) спрямованість: 5 – войовничий атеїст, що активно бореться з релігією, 4 – послідовний, але не активний атеїст, 3 – атеїст з елементами суєвірності, 2 – пасивно релігійний, 1 – активний борець за релігію.

5.1. – 5.6. У підструктуру досвіду особистості входять її риси, що формуються в процесі навчання: знання і уміння. Вони визначають як професійну підготовленість (5.1.), так і рівень різних аспектів культури (5.2. – 5.6.).

5.1. Професійну підготовленість (по основній спеціальності) оцінюють за успішністю трудової діяльності: 5 – відмінна, 4 – (хороша), добра, 3 – посередня, 4 – погана, 1 – дуже погана.

5.2. – 5.6. Культуру особистост і оцінюють так: 5 – загальновизнана дуже висока культура, яка може слугувати зразком для інших, причому виконання відповідних умінь стало потребою, 4 – високий рівень умінь, що виділяє особистість серед оточуючих, 3 – середній рівень культури, що не виділяє особистість серед оточуючих, 2 – понижений рівень, що виділяє особистість з негативних сторони, 1 – немає елементарної культури у даній області. При цьому слід зважати на те, що психомоторну культуру (5.6.) враховують, узагальнюючи трудові, рухові і спортивні навички. У всіх випадках не можна ототожнювати культуру з проявом досвіду, підготовленості в даній області, зі здібностями до даної діяльності і відповідною спрямованістю, яким у карті присвячені окремі пункти (2 і 4).

6.1. – 6.9. Коли говорять про особливість психічних процесів, то підкреслюють динамічні моменти психіки, відносно короткочасно триваючих. В психічних процесах тісно взаємопов'язані пізнавальні і афективні компоненти, вони лежать в основі властивостей особистості, як більш стійких її проявів.

6.1. – 6.3. При оцінці емоційних особливостей враховують, який настрій частіше притаманний суб'єктові – веселий, пригнічений чи спокійний, рівний; що частіше виникає у суб'єкта у відповідь на різного роду труднощі – розгубленість, невпевненість, чи, навпаки, зібраність, усвідомлення власної сили, почуття азарту.

6.1. Емоційну збудливість оцінюють балами 5 і 4, якщо суб'єкту притаманна висока ступінь вразливості (всяка приємна подія викликає почуття радості, а всякі дрібні неприємності сильно засмучують), роздратування частіше виникає одразу, вимушене очікування збуджує, після невдач, неприємностей довго переживає, балами 2 і 1 оцінюють низькі ступені вираженості емоцій у суб'єкта, а балом 3 – якщо суб'єкт не проявляє ні особливої радості, ні особливого смутку і роздратування у нього накопичується поступово.

6.2. Емоційно-моторна стійкість: 5 – порушення психомоторики (напруженість, порушення координації, збільшення тревоги) ні при яких емоціях не виникають, 4 – виникає незначна напруженість при сильних емоціях, в складній обстановці, 3 – швидко минаючи напруженість при кожній діяльності, 2 – виражені стійкі порушення психомоторики, що погано піддаються подоланню, 1 – виражені емоційно-моторні порушення не долаються ніякими засобами та способами.

6.3. Стенічність емоцій: 5 – як правило, дещо піднесений настрій, що позитивно впливає на діяльність, 4 – настрій, як правило, рівний, пригніченість відмічається вкрай рідко, 3 – властива зміна настроїв, однак вираженого переживання стенічних та астенічних емоцій немає, 2 – переважає пригнічений настрій і астенічні емоції, що негативно впливають на діяльність, 1 – настрій завжди пригнічений, що змінюється байдужістю.

6.4. Уважність: 5 - суб'єкту легко одночасно виконувати дві і більше справи (наприклад, писати листа і розмовляти; буваючи в театрі чи кіно, вдається помітити все, що відбувається на сцені чи на екрані), у розмові з легкістю переходить з однієї теми на іншу, легко працювати, коли шумлять товариші, 4 – увага частіше приковується до чогось одного, подразники відволікають, але ненадовго, 3 – може зосередитися на чомусь одному, слабка стійкість до заважаючих факторів, перехід з однієї теми на іншу утруднений, 2 – відволікається при поясненні, розсіяний, в бесіді губить нитку розмови, зміна теми викликає велике утруднення, 1 – не здатен зосередитися.

6.5. Пам'ять оцінюють узагальнено за такими показниками:5 – легко пригадує де і коли чув чи читав про даний предмет (причому сторінку і місце в книзі пам'ятає), добре і з першого разу запам'ятовує імена, дати, смисл прочитаного, елементи фізичних вправ, впізнає людину багато років по тому, навіть якщо бачив її один раз, 4 – пам'ять хороша, але бувають випадки забування лиць, імен, дат, формул, 3 – запам'ятовує лише смисл прочитаного, пригадує з зусиллями, 2 – пам'ятає окремі деталі почутого чи прочитаного, завдання для запам'ятовування йому доводиться повторювати декілька разів, 1 – до тривалого збереження інформації не здатен.

6.6. Кмітливість як мислительний процес оцінюється за такою шкалою: 5 – швидко і добре розуміє питання, які ставляться перед ним, винахідливий при відповіді, швидко орієнтується у новій тактичній обстановці (наприклад, в спортивних іграх легко розгадує задум “суперника”), 4 – те саме, тільки виражено меншою мірою, 3 – вдале рішення, як правило, запізнюється, чи має схильність до надмірно швидких, але необдуманих відповідей, 2 – тугодум, прийоми, що допомагають виконувати задачі, знаходить повільно, 1 – виражена у мінімальному ступені.

6.7. Уяву (чи фантазію) оцінюють балом 5 у тих випадках, коли її можна назвати творчою, що проявляється в будь-якій образотворчій, конструкторській, науковій і т.п. діяльності, балом 4 – якщо уява розвинута, але частіше проявляється в одному виді діяльності, 3 – уяву проявляється епізодично, 2 – дуже рідко, 1 – відсутня.

6.8. – 6.9. Воля пов'язана з свідомою саморегуляцією суб'єктом своєї поведінки і виражається у подоланні труднощів. Найсуттєвішими характеристиками для розуміння волі є самоволодіння і цілеспрямованість.

6.8. Самоволодіння оцінюють за такою шкалою: 5 – у складній обстановці легко володіє собою, легко придушує спалахи гніву, 4 – при сильному збуджені вдається здаватися спокійним, однак переживання супроводжується посиленою жестикуляцією, зміною міміки, голосу і т.п., 3 – відомі випадки втрати самовладання, здійснення вчинків, в яких потім доводиться розкаюватися, 2 – зі значними зусиллями і рідко придушує спалахи гніву, 1 – себе не саморегулює.

6.9. Цілеспрямованість, наполегливість і рішучість оцінюють по тому, чи здатна людина подовгу і стійко дотримуватися прийнятого рішення, наскільки наполеглива, вперта у подоланні труднощів, що стоять на шляху до досягнення; що їй більш властиво: впевненість при прийнятті рішення чи рішучість. При виборі балів (від 5 до 1) необхідно враховувати ступінь вираженості всіх цих проявів особистості.

7.1. – 7.3. Властивості біологічно обумовленої підструктури особистості (темперамент) змінюється значно менше, ніж властивості інших підструктур, частіше маскуючись і компенсуючись останніми.

7.1. Ступінь прояву сили (що оцінюється балами 5 і 4) чи слабкості (що оцінюється балами 2 і 1) нервових процесів, може бути визначена за такими, наприклад, особливостями трудової діяльності: наскільки суб'єкт витривалий у роботі, наскільки впливають на його працездатність шум та інші сильні та незвичні подразники, чи зберігає від самовладання в важких, небезпечних умовах, чи може він тривало працювати без перерви, не знижуючи результатів, і т.п.

7.2. Ступінь прояву врівноваженості (що оцінюється балами 5 і 4) чи неврівноваженості (що оцінюється балами 2 і 1) нервових процесів може бути виявлена за такими ознаками: чи працює суб'єкт у рівному темпі чи схильний працювати поривами, настрій його, як правило, спокійний чи часто змінюється, як він веде себе при вимушеному очікуванні – спокійний чи втома викликає в нього безсоння чи перерваний сон і т.п.

7.3. Ступінь рухливості (що оцінюється балами 5 і 4) чи інертності (що оцінюється балами 2 і 1) нервових процесів може бути виявлена за такими показниками: чи легко суб'єкт переходить від одного виду діяльності до іншого; чи швидко включається в роботу; чи заважають йому на новій роботі старі навички; чи легко він набуває позитивні звички і позбавляється від шкідливих; чи швидко приймає рішення (зокрема, в спортивних іграх); чи швидко засинає і прокидається і т.п. При оцінці вказаних вище рис особистості бал 3 ставиться, коли немає підстав говорити про переважання сили і слабкості, рухливості чи інертності, врівноваженості чи неврівноваженості.

 

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 409. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия