Студопедия — Зазначення походження товару та/або права
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зазначення походження товару та/або права






Використання зареєстрованого кваліфікованого

Зазначення походження товару

Не менш важливим об'єктом комерційних позначень є географічне зазначення.

Поняття географічного зазначення як об'єкта права інтелектуальної власності встановлено статтею 420 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ).

Відносини, що виникають у зв'язку з набуттям і здійсненням права власності на цей об'єкт в Україні, регулюються спеціальним законом України "Про охорону прав на зазначення походження то­варів" (далі • Закон), а також нормативними актами: „Правилами складання, подання та проведення експертизи заявки на реєстра­цію кваліфікованого зазначення походження товарів та/або права на використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення по­ходження товарів", "Порядком сплати зборів за дії, пов'язані з охо­роною прав на об'єкти інтелектуальної власності", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004р. № 1716 та міжнародними договорами України.

Закону визначає правові засади охорони прав на зазначення похо­дження товарів в Україні і передбачає можливість реєстрації кваліфіко­ваних зазначень походження товарів.

Визначення та види географічних зазначень

На відміну від аналогічних законів інших країн, Закон, як перший в нашій державі законодавчий акт відносно цього об'єкту промислової власності, в самій його назві застосовує термін «зазначення походження товару», об'єднуючий просте зазначення походження товару і кваліфіко­ване зазначення походження товару.

Кваліфіковане зазначення походження товару, у свою чергу, охоп­лює такі поняття як:

- найменування місця походження товару;

- географічне зазначення походження товару.

Таке визначення об'єкту викликано необхідністю надати допомогу українському заявнику розібратися в правильності своїх намірів отрима-


ти право на використання того або іншого виду географічного зазначен­ня.

Це визначення можливо дещо ускладнило прочитання Закону, про­те дає можливість попередити поки що недосвідченого українського за­явника про можливо помилкове тлумачення суті даного об'єкту промис­лової власності, і, відповідно, застерегти його від зайвих матеріальних витрат.

Просте зазначення походження товару

Отже, перший термін, який включений до загального поняття зазна­чення походження товару це - просте зазначення походження товару

Статтею 1 Закону визначено, що простим зазначенням походження товару може бути будь-яке словесне або зображувальне (графічне) по­значення, що прямо або побічно вказує на географічне місце походжен­ня товару.

Наприклад: «вироблено в Україні» або зображення пам'ятника Богдану Хмельницькому, яке стало візитною карткою Києва.

Просте зазначення походження товару не підлягає реєстрації.

Правова охорона простого зазначення походження товару згідно з пунктом 1 статті 6 Закону надається на підставі його використання і по­лягає в недопущенні використання зазначень, що є помилковими або такими, що можуть ввести в оману споживачів щодо дійсного географіч­ного місця походження товару.

Наприклад, зображення собору Василя Блаженного на товарах, що походять з Грузії.

Кваліфіковані зазначення походження товарів

На підставі реєстрації відповідно до Закону надається правова охо­рона тільки кваліфікованим зазначенням походження товарів, а саме найменуванням місць походження товарів і географічним зазначенням походження товарів.

Розглянемо визначені Законом умови надання правової охорони кожного з цих видів кваліфікованого зазначення походження товарів.

Стаття 1 Закону дає такі визначення цим об'єктам:

Найменування місця походження товару - це найменування географічного місця, що вживається як позначення в назві товару, який походить з вказаного географічного місця і має особливі вла­стивості, виключно або головним чином обумовлені характерними

-ги


 


для даного географічного місця природними умовами або об'єд­нанням цих природних умов з характерним для даного географіч­ного місця людським фактором.

Географічне зазначення походження - це найменування гео­графічного місця, що вживається як позначення в назві товару, що походить з цього географічного місця і має певні якості, репутацію або інші характеристики, в основному обумовлені характерними для даногогеографічного місця природними умовами або людсь­ким фактором або об'єднанням цих природних умов і людського фактора.

При цьому, географічним місцем визначається будь-який географіч­ний об'єкт з офіційно визначеними межами, зокрема: країна, регіон, як частина країни, населений пункт, місцевість тощо.

Найменування місць походження товарів широко використовуються в усьому світі для позначення найрізноманітніших продуктів природного, мінерального, ремісничого, а також промислового і сільськогосподарсь­кого (рослинного і тваринного) походження і стосується величезного числа виробників.

Велика кількість з цих позначень має не тільки регіональне, але й національне і навіть міжнародне значення. До таких позначень, зокрема, відносяться позначення сирів, вин, міцних спиртних напоїв, мінеральних вод.

Україна багата регіонами, природні фактори яких формують особ­ливі властивості товарів. Вони формують групу так званих «природних найменувань» місць походження товарів. Це - найменування деяких мінералів, мінеральних вод, сировини, лікарських трав тощо. Наприклад: „донецьке вугілля", „волинські топази", „житомирські граніти", „миргородська", „трускавецькі води", „Куяльник", „слов'янська сіль";

В переважній більшості випадків особливі властивості товарів обу­мовлені сукупністю природних умов і людського фактора. При цьому, специфічні природні умови слугують вирішальною передумовою для виникнення особливих характеристик товару, і затвердження особливих виробничих технологій, досвіду і традицій. Саме вони сприяють виник­ненню так званих „класичних" найменувань місць походження товарів. В даному випадку функціональна залежність виявляється двобічної: з од­ного боку - між властивостями товару і географічним середовищем, з іншою - між виробничими традиціями і природними умовами.


Так, характерні властивості карпатських різьблених виробів з дере­ва визначаються виробничими традиціями, навиками, національним колоритом різьбярів, а також природними умовами, що дозволяють їм використовувати для обробки деревину буку, карпатської ялини. Крим­ські, Одеські, Закарпатські вина, визначаються якісними характеристи­ками винограду, що виростає в регіонах Сонячної Долини, Масандри, Овідіополя, Таїрова, Виноградова, і технологією виготовлення цих вин, заснованою на виробничому досвіді і традиціях винарів.

Протягом багатьох років виноградарі кримського регіону виготовля­ють вина, особливі якості яких обумовлені сукупністю факторів.

Це традиційні умови виробництва, спосіб підрізування виноградни­ку, збір винограду шляхом послідовної вибірки, обмежена врожайність, підвищений алкогольно-метричний ступінь, вміст цукру у винограді. За­вдяки особливим властивостям кримські вина мають високу репутацію не тільки на місцевому і національному, але й на міжнародному рівні.

Значну роль у формуванні властивостей товарів грають такі факто­ри як майстерність людей. їх досвід, традиції десятирічної або навіть сторічної давності.

Так, наприклад, не тільки від глини залежать чудові властивості Ко-ростеньського фарфору. Вирішальний вплив мають навики, кваліфіка­ція, технологічний досвід, майстерність людей, що передають ці традиції його з покоління в покоління,

•* Те ж саме можна сказати і відносно відомої „Петриківки". Петриків-ські майстри винайшли оригінальний спосіб забарвлення дерев'яних виробів. Виточений з дерева посуд покривають спеціальним ґрунтом, розписують жаростійкими фарбами, що не змінюють колір при високій температурі, використовується і традиційний орнамент з трав і квітів.

До ухвалення спеціального законодавства в Україні, згідно з міжна­родними нормами охорона географічних зазначень здійснювалася як охорона знаків для товарів і послуг. В цьому випадку слід відрізняти пряму охорону від непрямої.

Прямою охороною географічних зазначень як знаків для товарів і послуг є охорона у вигляді реєстрації на ім'я осіб, що мають право кори­стуватися ними, тобто виробників, місцезнаходження яких знаходиться в цьому географічному регіоні.

Непрямою охороною географічних зазначень є заборона реєстрації цих зазначень як знаків для товарів і послуг на ім'я осіб, які не мають відповідного права на користування ними для продуктів, що походять з іншого географічного регіону


Як приклад непрямої охорони географічних зазначень в Україні мо­жна зазначити попередження реєстрації як знака для товарів і послуг таких відомих назв грузинських вин як «Хванчкара» і «Киндзмараулі», «Ахашені» і «Твіши», вірменських коньяків «Арарат» і «Ахтамар» на ім'я українських заявників.

Внаслідок дій Антимонопольного комітету України і Генеральної прокуратури Грузії була встановлена і попереджена можливість реєст­рації як знака для товарів і послуг на ім'я товариства з обмеженою від­повідальністю «Квадро» із Закарпатської області позначень, що склада­ються з найменувань місць походження Грузії, а саме: «Хванчкара». «Киндзмараулі», «Твіши», відомих як назви унікальних грузинських вин.

Інший спосіб запобігання неправомірної реєстрації найменування місця походження в Україні як знака для товарів і послуг можна проде­монструвати на наступному прикладі:

На реєстрацію в Україні французькою фірмою «Перно Рікард» були подані позначення «АРАРАТ», «АЙАСТАН», «ЕРЕБУНІ» для коньяків Відповідно до домовленості країн-учасників міжнародного семінару з питань забезпечення захисту знаків для товарів і послуг і географічних зазначень в країнах СНД і за результатами проведених консультацій між Патентними відомствами України і Вірменії, права на ці заявки францу­зькою фірмою були передані вірменському виробнику.

З ухваленням Закону і найменування місця походження товару, як складова частина кваліфікованого зазначення походження товару, впе­рше в нашій країні отримали правову регламентацію.

Закон визначає правові основи охорони прав на зазначення місць походження товарів в Україні і регулює відносини, що виникають у зв'яз­ку з їх набуттям, використанням і захистом.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 672. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия