Студопедия — Предмет, об’єкт і завдання професійної педагогіки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Предмет, об’єкт і завдання професійної педагогіки






 

На початку розглянемо категоріальний і понятійний апарати загальної педагогіки. „Наука про виховання” – так визначається педагогіка в усіх довідниках, наукових і навчальних виданнях. В Українському педагогічному словнику педагогіка (від грецьк. παιδεσ – діти і α’γω – веду) розглядається як наука про навчання та виховання підростаючих поколінь [17, 250].

Свою назву педагогіка набула від обов’язку давньогрецьких рабів супро­воджувати дітей аристократів до школи, на прогулянки тощо. Спершу педагогіка існувала й розвивалась у системі античної та середньовічної філософії й теології. І лише на початку XVII ст. завдяки англійському філософу Ф.Бекону, німецькому педагогові Й.Штурму педагогіка стає наукою. Однак її справжню наукову самостійність пов’язують з ім’ям чеського просвітителя-гуманіста Я.Коменського (1592–1670). У праці „Велика дидактика” (1633) він розробив теоретичні засади та практичні положення педагогічної діяльності.

У багатьох людей педагогіка зазвичай асоціюється передусім зі школою. Хоча останнім часом вікові та професійні межі загальної педагогіки розширю­ються. Об’єкт її дослідження вже не пов’язується тільки з дитинством і ранньою юністю людини. Виникла навіть своєрідна термінологічна дискусія з цього приводу. Скажімо, А.Алексюк у праці „Педагогіка” подає різні тлумачен­ня цього поняття: андрагогіка („андрос” – чоловік) або антропогогіка („антропос” – людина). Відтак педагогіка розглядається як наука, що вивчає процес виховання, навчання, освіти й розвитку особистості на всіх вікових щаблях її формування [2, 308]. Існують три основні погляди на це поняття.

Педагогіка – це мистецтво Педагогіка – це наука Педагогіка – це система діяльності
„Вона – перша й вища з мистецтв, бо намагається задовольнити найбільшу потребу людини й людства – жагу вдосконалення себе у самій людській природі” (К.Ушинський) [45, 193–194] „З найбільшими і найважливіши­ми труднощами людське пізнання зустрічається саме у тому розділі науки, в якому йдеться про вихо­вання та навчання” (М.Монтень) [12, 21] „Особлива, соціальне й особис­тісно детермінована діяльність з метою залучення людей до життя суспільства” (П.Підкасистий) [33, 6]

Отже, бачимо два полюси педагогіки як єдиної навчально-виховної діяльності. У теорії вона розкриває закономірності навчання й виховання, а на практиці – діалектичне використання цих закономірностей, що й перетворює педагогіку в науку та мистецтво.

Педагогіка як особлива сфера людського пізнання – науково самостійна галузь, вона має свій об’єкт і предмет дослідження:

Об’єктом науки є: категорія цілого, яка виступає сферою наукового дослідження  
 
 

 

Об’єктом педагогіки є:  
особистість у процесі виховання, навчання, розвитку, формування   „...педагогічний факт (явище)” [27, 402]
  „педагогічні системи у загальній структурі освіти” [31, 45]
Предмет науки – це: найсуттєвіші сторони, якості, ознаки об’єкта, які наука досліджує з певною метою    
 
 

Предмет педагогіки – це:  
„визначення розвитку особистості, супереч­ності, закономірності, ставлення, технології, організація та здійснення виховного процесу" [41, 134] „цілісний процес гуманістичного ви­ховання і самовихо­вання, безперервно­го навчання і само­освіти...” [10, 43]   „виховання як свідомо та цілеспрямовано організований процес” [32, 95]

 

Педагогічна наука пройшла тривалий шлях становлення і має такі джерела: педагогічна спадщина минулого; перспективний педагогічний досвід; народна педагогіка; педагогічні дослідження.

Основні поняття педагогіки:

1. Виховання – процес формування поглядів, переконань, уявлень, ідеалів і в кінцевому підсумку моделі поведінки людини в навколишньому середовищі [15, 16], тобто механізму орієнтації та саморегуляції. У структурі особистості виховання ґрунтується насамперед на розвитку її духовної сфери, на вірі у цінності, якими живе суспільство.

2. Навчання – процес засвоєння інформації у вигляді знань, умінь і навичок при допомозі педагога [15, 15].

3. Викладання (керування навчанням) – організація навчання, формування мотивації та досвіду пізнавальної діяльності у тих, хто навчається.

4. Учіння – процес засвоєння знань і досвіду навчально-пізнавальної діяльності.

5. Едукація (або освіта у вузькому значенні слова) – триєдиний процес, що охоплює інформатизацію дитини (засвоєння нею інформації), розвиток і виховання [15, 16].

6. Освіта – процес і результати оволодіння учнями системою наукових знань, пізнавальних умінь і навичок.

7. Самоосвіта – складова навчання, набуття знань під час самостійної роботи, шлях до поглиблення, розширення й міцнішого засвоєння знань.

8. Розвиток – процес якісних змін у людині, удосконалення її „духовних, фізичних, психічних і соціальних можливостей” [15, 15].

9. Формування – процес і наслідки становлення особистості під впливом спадковості, навколишнього середовища, цілеспрямованого виховання та власної активності особистості.

10. Соціалізація – осягнення людиною цінностей, норм, зразків поведінки, соціального досвіду, властивих цьому суспільству, соціальній групі; розрізняють первинну (дитинство, підлітковий вік, юність) і вторинну (зрілий вік) соціалізацію.

Такі базові поняття, як педагогічний процес, технологія навчання, виховна система та ін., розглядатимуться в інших розділах навчального посібника.

У своєму прикладному значенні педагогіка як наукова дисципліна – багатофункціональна (рис. 1.1). До функцій педагогіки належать також виховна, освітня й розвивальна. Педагогіці притаманна єдність усіх функцій, які забезпечують розвиток і життєздатність системи освіти.

 

      Опис педагогічних фактів, явищ; розробка педагогічних принци­пів і закономірностей      
     
 
 

     
      Пояснювальна      
Аналіз, узага­льнення, інтер­претація й оцінка педаго­гічного досвід у
 
 

Аналітична ФУНКЦІЇ ПЕДАГОГІКИ Прогностична Обґрунтування та передба­чення розвитку освіти
      Перетворювальна      
     
 
 

     
      Розробка нових техно­логій, систем, базових засад інноваційної педа­гогічної діяльності, нау­ково-методичне забез­печення управління освітніми системами      

 

Рис. 1.1. Функції педагогіки

 

 
 

Педагогіка – багатогалузева наука, яка тісно пов’язана з іншими науко­вими дисциплінами та використовує їх досягнення у суміжних суспільних науках, серед яких (рис. 1.2):

 

Рис. 1.2. Зв’язок педагогіки з іншими науками

Сучасне наукове знання має тенденцію до диференціації, тому педагогіка нині – це розгалужена система педагогічних наук, що розвиваються як самостійні галузі, серед них основними є:

1. Загальна педагогіка – вивчає і формує принципи, методи, засоби, форми навчання й виховання, загальні для всіх вікових груп.

2. Вікова педагогіка – включає: дошкільну педагогіку, яка вивчає особливості процесу виховання й освіти дітей дошкільного віку; педагогіку загальноосвітньої школи, яка досліджує зміст, форми й методи навчання та виховання у загальноосвітніх закладах; педагогіку професійно-технічної освіти, що вивчає та розробляє проблеми навчання і виховання учнів професійно-технічних навчальних закладів; педагогіку вищої школи, яка досліджує фахову підготовку у вищих закладах освіти; андрагогіку, що вивчає особливості навчання й освіти дорослої людини.

3. Історія педагогіки – розглядає розвиток освітньої галузі та педагогічних систем у ретроспективі.

4. Корекційна (або спеціальна) педагогіка – педагогіка навчання та виховання дітей (людей) з особливими потребами, проблемами психофізичного розвитку; її окремі підвиди: с урдо-, тифло- та олігофренопедагогіка вивчають проблеми виховання й навчання глухих, сліпих та розумово відсталих дітей.

5. Прикладна педагогіка (авіаційна, військова, спортивна, інженерна, медична, культурно-освітня тощо) – розробляє методи, прийоми використання педагогічних знань у різних сферах людської діяльності, а також методику викладання конкретних дисциплін.

6. Соціальна педагогіка досліджує проблеми міжособистісних стосун­ків, взаємини людини з оточенням, враховуючи її ціннісні орієнтації, динаміку процесу соціалізації; наприклад, одна з її галузей – превентивна педагогіка – розглядає шляхи та способи попередження соціальних відхилень (девіантної поведінки) у молодіжному середовищі.

7. Порівняльна педагогіка – досліджує освітні системи в різних країнах світу.

8. Наймолодшою у вітчизняній педагогічній науці, яка активно розви­вається, є професійна педагогіка – галузь науки, що вивчає закономірності навчання людини професії і формування професійно важливих та соціально значимих якостей особистості робітника.

Професійна педагогіка поділяється на:

педагогіку профтехосвіти (займається проблемами навчання і виховання в умовах професійно-технічних навчальних закладів, тобто профе­сійно-технічних училищ, вищих професійних училищ, технічних ліцеїв);

педагогіку закладів вищої освіти І–ІІ рівня акредитації (займається проблемами навчання і виховання в умовах технікумів, коледжів).

Отже, становлення професійної педагогіки як галузі педагогічної науки, пов’язане з розвитком професійно-технічної і вищої шкіл, науки і техніки, економіки та виробництва.

Складовими частинами наукових підвалин профпедагогіки, крім загальної педагогіки і вищезазначених суспільних наук, є інженерна психологія, психологія праці, фізіологія праці, акмеологія (наука про досягнення вершин професійної майстерності) та ін. Крім того, профпедагогіка спирається на відповідні технічні й економічні науки.

Предметом вивчення професійної педагогіки є:

1. Цілі і специфічні особливості навчання та виховання в умовах професійної школи, зв’язку та залежності між загальними й специфічними методами навчання та виховання в цих умовах, особливості формування наукового світогляду в учнів.

2. Зміст професійної освіти, що визначається соціальним замовленням і змінюється відповідно до суспільного та науково-технічного розвитку.

3. Особливості засвоєння науково-технічних знань, формування прак­тичних умінь і професійних навичок, а також способів професійної діяльності, розвитку професійно важливих якостей і властивостей особистості.

4. Основи управління навчально-виховним процесом в умовах профе­сійного навчального закладу.

Завдання сучасної вітчизняної педагогіки пов’язані з реформуванням системи освіти в Україні. Стрижневі напрями цієї перебудови визначено в Національній доктрині розвитку освіти України в XXI ст.:

– оновлення національної системи освіти;

– забезпечення моральної, інтелектуальної та психологічної готовності усіх громадян до освіти;

– досягнення якісно нового рівня у вивченні базових навчальних дисциплін;

– створення умов для підвищення професійного рівня оволодіння новими професіями тощо.

В Україні формується державна політика в галузі освіти. Державні цілі, суспільне замовлення трансформуються через конкретні педагогічні завдання, визначені у Законах України „Про освіту”, „Про професійно-технічну освіту”, в іншій нормативно-правовій базі. Від реалізації поставлених завдань залежать цілі педагогіки у галузі професійної підготовки, а саме: оптимізація навчання майбутніх фахівців, формування ініціативи, міцних професійних знань та вмінь.

Завдання професійної педагогіки на сучасному етапі:

– удосконалення змісту професійної освіти;

– розробка нових засобів навчання, навчального обладнання;

– підготовка підручників, навчальних посібників відповідно до нового змісту професійної освіти;

– комп’ютеризація педагогічної праці та процесу професійного навчання;

– розробка нових і впровадження модернізованих форм та методів профе­сійного навчання;

– удосконалення змісту методики професійного навчання та виховання у професійних закладах освіти;

– розробка шляхів демократизації та гуманізації життєдіяльності професій­ної школи.

Звідси – професійна педагогіка як наука та навчальний предмет складається з чотирьох розділів:

1. Основи професійної педагогіки (методологія, методи науки, понятій­ний апарат, фактори розвитку особистості майбутнього фахівця).

2. Дидактика професійного навчання (сутність процесу навчання, зміст освіти, закономірності й принципи, методи, форми та засоби навчання).

3. Теорія і методика виховання у професійних закладах освіти (закономірності, принципи й методи формування взаємодії з особистістю у процесі її виховання).

4. Теорія управління в професійній освіті (педагогічний менеджмент).

До основних категорій професійної педагогіки належать:

Професійна освіта – це процес, продукт і результат засвоєння система­тизованих знань, умінь та навичок, необхідних для кваліфікованої діяльності в межах тієї чи іншої професії, а також правил і норм поведінки, прийнятих у певному професійному середовищі.

Професійне навчання – це спільна діяльність інженера-педагога й учня, спрямована на засвоєння ним системи науково-технічних знань, а також формування умінь і навичок розв’язання типових професійних задач.

Професійне виховання – це спільна діяльність інженера-педагога й учня, спрямована на засвоєння ним правил і норм поведінки, прийнятих у певному професійному середовищі, а також формування в нього професійно важливих і соціально значимих якостей та властивостей особистості.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 4481. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия