Студопедия — Раціональне харчування — важливий засіб формування здоров'я дитини
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Раціональне харчування — важливий засіб формування здоров'я дитини






Для дитячого організму, що розвивається, надзвичайно важ­ливим є раціональне та збалансоване харчування, яке залежить від віку, статі, характеру діяльності, фізичного навантаження.

Воно не лише забезпечує життєдіяльність і розвиток усіх клі­тин, тканин, органів, а й підвищує захисні функції організму, його життєвий тонус та працездатність. Саме тому поряд із раціональ­ним розпорядком дня і оптимальним руховим режимом правильне харчування треба віднести до важливих чинників здоров'я люди­ни.

Основу життєдіяльності дитячого організму складає неперерв­ний обмін речовин із середовищем. При цьому треба враховувати те, що у молодому організмі обмін речовин відбувається інтенсивніше. Це пояснюється вищою рухливістю та більшою втратою те­пла тілом порівняно із дорослим, що зумовлює підвищену потребу організму в харчових сполуках. Повне задоволення енергетичних потреб дитячого організму забезпечується збалансованим харчу­ванням, при якому калорійність їжі повністю відповідає витратам енергії. Якщо калорійність їжі перевищує ці витрати, то в організмі посилюється накопичення поживних речовин і, перш за все, жиру, що призводить до надмірної ваги. Поряд з цим характерною осо­бливістю органів травлення дітей дошкільного віку є знижена фер­ментна активність, підвищене вбирання стінок кишківника. На­віть незначні відхилення у харчуванні дітей сприяють виникненню функціональних розладів, нерідко болісного стану органів травлен­ня, що негативно впливає на обмін речовин. Норми фізіологічної потреби дітей в енергії харчових сполучень становлять: для дітей 4—6 років — 1,970 ккал, 6-7 років — 2,300 ккал.

Основу їжі складають біологічні речовини: білки, жири, вугле­води. Для дітей старшого дошкільного віку характерне таке спів­відношення: 1:1:4.

Здоров 'я дітейздоров 'я нації 61

Білки відіграють особливу роль в обміні речовин. Вони є голов­ним "будівельним" матеріалом клітин та входять до складу багатьох Гормонів. Білкова недостатність призводить до затримки росту, ви­снаження м'язової системи, малокрів'я, авітамінозу. Найвища біо-попчна цінність білків у м'ясі, рибі, яйцях, молоці. Добова потреба V білках на 1 кг маси складає 2,5—3 г. При збільшенні фізичних навантажень фізіологічна потреба в білках зростає.

Жири — важливий складник клітинних структур організму. Вони беруть участь у важливих процесах життєдіяльності, регулюють ріст і розвиток, забезпечують нормальний стан імунітету, з ними потрапляють в організм вітаміни А, Б, Е, К. Жирові відкладення виконують також захисну, теплозбережувальну роль та фіксують положення деяких внутрішніх органів. Окрім того, жири — це багатий постачальник енергії: розщеплення 1 г жиру дає 9,3 ккал. У харчуванні дітей важливими є жири рослинного і тваринного по­ходження, молочні та яєчні.

Вуглеводи — основний постачальник енергії в організмі, які є пластичним матеріалом побудови клітини, сприяють ефективно­му використанню білків, жирів та беруть участь в обміні речовин. Основними постачальниками вуглеводів є продукти рослинного походження: хліб, крупи, макаронні вироби, картопля.

Вітаміни — невід'ємна частина дитячого раціону харчування, без якої неможливе нормальне функціонування організму. Вони входять до складу багатьох ферментів, впливають на ріст, розвиток, оновлення клітин, тканин організму. Вітаміни містяться майже у всіх продуктах харчування, але найбільше їх знаходиться в овочах і фруктах. Якщо в їжі не вистачає вітамінів, то настає занепад сил, погіршується апетит, пригнічується настрій, знижується опірність організму до інфекційних хвороб.

Для організації харчування дітей важливо не лише задоволь­няти енергетичні потреби дитячого організму, а й враховувати ви­моги до харчового раціону всіх зазначених вище компонентів щодо необхідного співвідношення і обсягу. Треба складати раціональний режим харчування так, щоб він відповідав добовим ритмам відпо­чинку і праці.

 

 

62 Розділ 1
До правильної організації харчування відносять:

- чітке дотримання інтервалів між прийманнями їжі;

- правильна кількість їжі з урахуванням співвідношення харчо­вих компонентів;

- санітарно-гігієнічні умови прийому їжі, поведінка дитини під час їжі.

Рекомендується приймання їжі дітьми проводити не раніше ніж через 3—3,5 год, але не пізніше 4-4,5 год після попереднього прий­мання, оскільки органи травлення потребують спокою.

Під час організації режиму харчування необхідно правильно роз­поділяти калорійність добового раціону, а саме: сніданок - 25 % від загального обсягу їжі, обід - 35 %, полудень - 15 %, вечеря -25 % (при чотириразовому харчуванні). Бажано, щоб останнє прий­мання їжі було не пізніше ніж за 2 год до сну. Меню треба скла­дати так, щоб м'ясні, рибні та інші багаті на білки продукти діти отримували у першу частину доби. Саме вони підвищують обмін речовин та активізують стан нервової системи. Важливо правильно поєднувати страви і продукти. До м'ясних страв ліпше додавати овочеві гарніри, до круп'яних - продукти, до яких входять білки тваринного походження. Доцільно включати в раціон салати зі сві­жих овочів, заправлених олією, та різноманітні свіжі фрукти.

Протягом дня після великих фізичних та емоційних наванта­жень (рухливі, спортивні ігри, заняття фізкультурою) тощо, перед прийманням їжі обов'язково має передбачатися відпочинок трива­лістю 30—50 хв. Не треба виконувати фізичні навантаження впро­довж 1—1,5 години після приймання їжі. Це пов'язано з тим, що фізичне і психічне збудження негативно впливають на роботу ор­ганів травлення.

Важливе значення для засвоєння їжі мають умови її спожи­вання. Свіже повітря, чистота і порядок, акуратно накритий стіл, спокійна, доброзичлива поведінка дітей і дорослих — обов'язкова умова раціонального харчування. Збуджують апетит і сприяють травленню різноманітні, правильно і смачно приготовлені страви. Відмічено, що у дітей завжди є улюблені та неулюблені страви, при­чому неулюблені є найкориснішими, а отже, їх не потрібно виклю­чати з раціону. Насторожено діти сприймають незнайомі страви. Ось чому завдання педагогів і батьків прищеплювати дітям смак до

Здоров 'я дітейздоров 'я нації 63

здорової та корисної їжі. Робити це потрібно терпляче і зрозуміло, пояснювати користь страви, подавати її гарно оформленою.

Весь процес, пов'язаний з харчуванням дітей, має велике виховне значення. Діти засвоюють гігієнічні навички: миття рук пе­ред споживанням їжі, користування окремим посудом, полоскання рота після їжі, миття овочів, фруктів, споживання лише кип'яченої поди тощо. Діти повинні правильно поводитися за столом: їсти не поспішаючи, добре пережовувати їжу, не відволікатися під час приймання їжі на розмови, читання, оскільки це не сприяє виді­ленню шлункового соку. Неприпустимо, щоб діти сиділи за столом і чекали їжу, оскільки це втомлює. Небажані під час приймання їжі дітей умовляння, захвалювання, залякування, обіцянки для того, щоб дитина з'їла свою порцію. Основний критерій того, достатньо їсть дитина чи ні, — це відповідність її вагових показників зросту.

Таким чином, правильно організоване харчування задовольняє енергетичні потреби дитячого організму та сприяє адаптації до на-вколишнього середовища.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 464. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия