Студопедия — Пальчикові ігри
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Пальчикові ігри






(для дітей п 'ятого-шостого років життя)

Жучок

Кінчики пальців упираються в поверхню столу або підлоги. Ди­тина почергово піднімає пальці спочатку на одній руці, потім на другій, а потім — на обох разом.

Барабанщик

Дитина кінчиками пальців вистукує по поверхні столу несклад­ний ритм, спочатку пальцями однієї руки, потім — обох. Усклад­нюючи завдання, дітям можна запропонувати вистукувати ритм разом.

Здоров 'я дітейздоров 'я нації 49

Злиплі руки

Діти стають парами. Рука однієї дитини "прилипла" до голови Партнера. Голова "тікає" від руки, а рука намагається не відриватися від неї. Потім - навпаки, "тікає" рука. У цій грі обов'язково МЄЄ бути зміна ролей.

Долоня в долоню

Діти стають у пари і притискають долоньки одна до одної і І такий спосіб рухаються по кімнаті, де можна встановити різні перешкоди, які пара повинна подолати. Це може бути стілець або і і ш, а може дитина спорудити з чого-небудь "гору" або "річку". V грі можуть брати участь пари: дорослий—дитина.

Замок

На дверях висить замок. Ми замочком повертіли, Ніхто його відкрити не зміг? Ми замочком покрутили Ми замочком постукали, І — відкрили! На перший рядок — пальці в "замок". Потім — стукати об стіл " іамочком". Потім — колові дії "замочком", і - показати долоні.

Квіточки

Наші червоні квіточки розпускають пелюстки.

Вітерець з квітками грає, пелюстки гойдає.

Наші червоні квіточки закривають пелюстки,

Головою хитають, тихо засинають. Повільно розтуляти кулак, похитування кистями рук вправо-ліво, повільне стискання пальців у кулачки, похитування кулачків унеред-назад.

Пташки

Пташки літали, Крилами махали. На дерева сіли, Разом відпочили. На перший рядок — великий палець відігнути в горизонтальне положення, зверху приєднати зімкнуті прямі - решту пальців. На

 

 

50 Розділ 1
другий рядок — махи долонями з широко розставленими пальцями. На третій — руки вгору, пальці широко розставити. На четвертий — те саме, що й на першому рядку.

Література

1. Денисенко Н. Ф. Працездатність дитини // Дошкільне виховання — 2005. - № 9. - С. 7-9.

2. Організація ігрової діяльності дітей дошкільного віку / Авт.-упор. А. П. Бурова. — Тернопіль: Мандрівець, 2010. — 256 с

3. Яловська О. О. Розвиваємо руку — розвиваємо мозок. — Тернопіль: Мандрівець, 2010. — 224 с.

4. Змановский Ю. Ф. Воспитаем детей здоровыми. — Москва: Меди- цина, 1989. - 128 с

 

5. Клюева Н. В., Касаткина Ю. В. Учим детей общению: характер, коммуникабельность. — Ярославль: Академия развития, 1996. — 240 с.

6. Мартынов С. М. Здоровье ребенка в ваших руках. — Москва: Про-свещение, 1991.

7. Поль Брегг. Нервная сила. — Москва: Просвещение, 1992. — С. 12—18.

Організація життєдіяльності дітей — запорука гармоній­ного розвитку та засіб зміцнення їхнього здоров'я

Важливу роль у формуванні, збереженні, зміцненні та віднов­ленні здоров'я дитини відіграє правильно організований розпоря­док дня як ціннісний засіб фізичного виховання.

Відомо, що для організації і проведення різних видів діяльності дошкільних навчальних закладах необхідна гнучка, розвивальних система навчально-виховного процесу, основу якої складає збалансований режим організації життєдіяльності дитини. Технологія складання розпорядку передбачає врахування специфіки робота навчального закладу, віку та працездатності дітей.

Розпорядок дня — це раціональна зміна різних видів діяльності і відпочинку, яка має оздоровче і виховне значення.

Установлений розпорядком певний ритм життя сприяє нор­мальному перебігові всіх фізіологічних процесів та рівновазі організму з навколишнім середовищем.

Загальновідомо, що всі процеси в організмі ритмічні і повто­рюваність окремих елементів режиму та їх послідовність позитивно впливають на функціонування та чітку взаємодію всіх органів і систем.

Здоров 'я дітейздоров 'я нації 51

крім того, розпорядок — це основа нормальної життєдіяльності дитини, що забезпечує працездатність протягом дня, тижня, року, захищає нервову систему від перевтоми, підвищує загальну опір­ного організму до хвороб та створює сприятливі умови для фізич­ні по і психічного розвитку.

Своєчасне впорядкування праці і відпочинку позитивно вплине оптимізацію роботи організму, швидку адаптацію до умов дошкільного навчального закладу з мінімальними фізіологічними затратами.

Однак порушення розпорядку призводить до серйозних відхи­лень у здоров'ї дитини і, перш за все, до неврозів. Якщо у дитини І постерігається роздратування, погіршення апетиту, порушення сну, відставання у фізичному розвиткові, то причина найчастіше і риється саме у недотриманні розпорядку.

Раціональний розпорядок є одним з ефективних засобів профілактики захворювання й оздоровлення дитини. Надзвичайно важливо, щоб усі елементи розпорядку здійснювалися послідовно в один і той самий час.

Якщо попередній етап денного ритму є умовним сигналом для тиснення наступного, то це сприятиме закріпленню системи стійких умовних рефлексів.

З фізіологічного погляду розпорядок розглядають як систему умовно-рефлекторних реакцій, що діють як динамічний стереотип. Видатний фізіолог І. Павлов зазначав, що основу розпорядку скла­дне динамічний стереотип, тобто регулярне повторення діяльності, але не інертної, а динамічної.

Найважливішим є те, щоб виконання розпорядку стало для дитини звичайною справою її життя. Якщо вона чітко дотримує його, ні потреба у їжі, сні, відпочинку настає через відповідні проміжки Часу і супроводжується ритмічними змінами у діяльності всіх внут­рішніх органів. Організм налаштовується на наступну діяльність і вона здійснюється ефективно, без надмірного нервового напру­ження і не викликає передчасної втоми.

Саме через це одним із гігієнічних принципів розпорядку є обов'язкове його виконання, недопущення частих змін, послідов­ність переходу до нового режиму навчання і виховання.

 

52 Розділ 1
Другий принцип — різноманітна за характером і тривалістю ді­яльність дитини має бути посильною і не перевищувати допустиме навантаження функціональних можливостей головного мозку.

Третій принцип - відпочинок - повинен забезпечувати повне функціональне відновлення організму.

Пропонуємо шість основних компонентів організація життєдіяльності дитини:

1. Сон.

2. Прогулянка на свіжому повітрі.

3. Навчальна діяльність.

4. Ігрова діяльність і відпочинок.

5. Приймання їжі.

6. Особиста гігієна.

Залежно від віку дитини змінюється і зміст життєдіяльності! що передбачено Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку "Я у Світі".

Разом з тим важливим є раціональний розподіл компоненті] розпорядку впродовж доби, їх зміна і послідовність. Наслідуючи цей принцип, треба виходити з:

- урахування добових біоритмів, характерних для організму дитини;

- раціональності і послідовності діяльності;

- використання механізмів підвищення працездатності клітини кори головного мозку.

Добовий біологічний ритм - це коливання функціональної стану організму. Так, уночі спостерігаємо низький рівень функціонування всіх фізіологічних систем, удень він підвищується, проте має коливання: з 9 до 11-12 год. і з 16-18 год. Саме вцей час спостерігаємо підвищення рівня функціонування систем організму Ці особливості мають бути враховані при складанні розпорядку Адже раціональна організація діяльності передбачає заміну одного її виду іншим. При цьому наступний новий режимний момент забезпечує своєрідний відпочинок замість втоми, яка була викликай попередньою діяльністю.

При складанні розпорядку дня доцільно враховувати прийомі-що стимулюють відновлення працездатності дитячого організм) Корисні вмивання, обтирання окремих частин тіла холодною водою, дихальні вправи, фізкультурні хвилинки тощо.

Здоров 'я дітейздоров 'я нації 53

Таким чином, при організації розпорядку потрібно врахувати всі гігієнічні принципи, він повинен відповідати анатомомо-фіологічним особливостям і можливостям дитини. Така орга­нізація режиму сприятиме ефективному фізичному і розумовому розвиткові, успішному навчанню і вихованню дітей.

ефективність розпорядку для дітей значною мірою залежить під домашнього побуту, від тієї атмосфери, що панує у сім'ї, особливо від взаємин дорослих і дітей. З цього приводу А. Макаренко писав, що "сталість розпорядку, його точність і обов'язковість у небезпеці, якщо батьки самі ставляться до цього нещиро, і мнуть безладно, не додержуючись ніякого розпорядку, а від дітей вимагають його виконання". Якщо сім'я дружна, то й діти ростуть мисливими, життєрадісними.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 436. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия