Студопедия — Хід гри. Діти називають кольори ліхтариків, що їм подарували старші діти, порівнюють їхні розміри
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хід гри. Діти називають кольори ліхтариків, що їм подарували старші діти, порівнюють їхні розміри






Діти називають кольори ліхтариків, що їм подарували старші діти, порівнюють їхні розміри. Під звуки брязкалець чи музичний супровід крокують з піднятими вгору ліхтариками. За сигналом діти з ліхтариками такого самого кольору, як у вихователя, під­ходять до нього. Змінюючи ліхтарики, дорослий почергово збирає різні групки дітей. Якщо хтось з них помиляється, його виправля­ють інші. Потім вихователь піднімає не ліхтарик, а хусточку, м'яч, стрічку. Діти з ліхтариками в руках підходять до нього, орієнтую­чись на колір.

Варіант 1. Вибирають кількох дітей — ведучих. За сигналом інші діти з ліхтариками такого самого кольору, як у ведучою, зби раються навколо нього. Доцільно міняти ведучих.

Варіант 2. Діти беруть в одну руку маленький ліхтарш, В І другу — великий, обидва однакового кольору. У дітей різніза вели-

 

150 Розділ 2
чиною ліхтарики. Вони йдуть до ліхтарика, подібного за розміром до їхнього.

Варіант 3. У дітей ліхтарики різного кольору і розміру. За сигналом вони підходять до вихователя, орієнтуючись на колір ліхтарика, який він тримає у руках. Під музичний акомпанемент діти з маленькими ліхтариками шикуються в одну лінію, а потім утворюють коло, в центрі якого — діти з великими ліхтариками. Можна дати дітям завдання утворити прямокутник, кожна сторо­на якого — діти з ліхтариками одного кольору. Можливі й інші варіанти організації гри.

Різноколірні м'ячі

Мета: навчити дітей групувати предмети за кольором та окре­мими кольоровими деталями, допомагаючи одне одному на основі порівняння предметів.

Ігрове завдання. Дібрати м'ячі для ляльок.

Правила гри. Порівнювати колір м'ячів з кольором лялькового вбрання, зіставляти кольори м'ячів.

Матеріал: ляльки (тваринки) у вбранні основних кольорів, різ­ноколірні картонні м'ячі, оздоблення для лялькового вбрання.

Хід гри

На кожному столі на таці картонні різноколірні м'ячі, ляльки чи тваринки. Показати дітям, як підстрибує гумовий м'яч, і загада­ти загадки про м'яч. Потім запропонувати вихованцям визначити колір м'яча.

Діти називають кольори своїх м'ячів, порівнюють їх з кольором м'яча вихователя. Далі запропонувати дібрати м'ячі для іграшок, орієнтуючись на колір їхнього вбрання. Доцільно поміняти ляльок і тваринок і знову запропонувати дітям зібрати для них м'ячі.

Можна об'єднати дітей у пари чи групи за кольором лялькового одягу і дати їм завдання разом дібрати м'ячі.

Завдання можна ускладнити: прикріпити до вбрання ляльок оздоблення і запропонувати дібрати м'ячі, орієнтуючись на колір останнього.

Оздоровчі технології і освітньому процесі 151

Добери до свого кольору

Мета: закріпити вміння дітей розрізняти кольори, називати їх, швидко знаходити потрібний предмет серед інших; виховувати вза­ємодопомогу.

Ігрове завдання. Дібрати предмети за кольором.

Правила гри. Діяти за сигналом. Допомагати товаришеві, якщо в нього виникають труднощі.

Матеріал: різні предмети чи картинки певного кольору, кольо­рові медальйони чи обідки на головах у дітей.

Хід гри

Діти вдягають кольорові медальйони. Кожен називає колір сво­го медальйону і кольори інших. У різних місцях групової кімнати треба заздалегідь розмістити іграшки різного кольору. За сигналом одні діти по черзі знаходять предмет вказаного кольору, а інші — перевіряють правильність вибору.

Потім кожна дитина має знайти іграшки кольору свого медаль­йона. Діти з іграшками одного кольору утворюють "жовту низку намиста", "зелену гусінь", "червону гірлянду". Це супроводжують музикою, співом, танцями. Можна взяти декілька м'ячів чи пові­тряних кульок. Піднімаючи по черзі один із них, вихователь каже дітям, у яких обідки такого самого кольору, підійти до нього.

Якщо в групі багато м'ячів чи кульок, то їх можна розсипати по підлозі. Діти за сигналом повинні швидко знайти іграшку відповід­ного кольору. Під час гри їм доцільно запропонувати два-три рази обмінятися обідками. В ігровій кімнаті можна поставити автомобі­лі різного кольору і запропонувати дітям, знайшовши відповідний колір, вирушити у подорож.

Кольорові килимки

Мета: вчити дітей створювати гарні поєднання кольорів.

Ігрове завдання. Створити килимок чи китичку для улюбленої іграшки.

Правила гри. Поцікавитися, чи подобається ляльці (іншій іграш­ці) килимок, китичка.

Матеріал: домоткані смугасті килимки чи маленькі, зроблені спеціально для ляльок; смужки з кольорового паперу, клей, пен­злики, квадратні аркуші-основи для килимків (для полегшення за-

 

 

152 Розділ 2
вдання на них можна олівцем намалювати горизонтальні чи верти­кальні лінії), гумові шнурівки, нитки.

Хід гри

Вихователь показує дітям, як ляльки користуються килимка­ми: уважно розглядають їх, радіють вдалому поєднанню кольорів, а інші іграшкові персонажі бавляться з яскравими китичками. Ки­лимків та китичок мало, а всі ляльки хочуть гратися і просять дітей допомогти їм.

Вихователь показує, як треба добирати смужки, щоб створити гармонійне поєднання кольорів. Смужки наклеюють на аркуші-основи. З готових килимків можна скласти великий килим. Іграш­кові персонажі милуються ним, дякують дітям. Килимки можна використати для ігор з площинними та об'ємними ляльками.

Варіант. Діти самостійно добирають смужки і викладають їх рядком, розглядаючи поєднання кольорів. Щоб досягти гарного поєднання, їм за порадою вихователя, можливо, доведеться декіль­ка разів переставляти смужки.

Збери букет

Мета: вдосконалювати навички дітей добирати поєднання кві­тів, вчити їх допомагати одне одному.

Ігрове завдання. Скласти букет.

Правила гри. Дібрати пелюстки: спочатку за кольором, потім — за кольором і формою.

Матеріал: квіти з однотонного паперу семи кольорів, закріпле­ні на дротиках чи паличках; зелена панель від мозаїк чи картонний планшет з отворами для закріплення квітів; пелюстки основних кольорів, різних за формою (розміри пелюсток такі, щоб дитина могла вільно тримати їх пальцями); вазочка для квітів; веселка з паперу.

Хід гри

Вихователь декламує вірш.

Пролісок

Я — пролісок синенький,

І перший навесні

Сказати вам раденький:

"Кінець! Кінець зимі!"

Оздоровчі технології і освітньому процесі 153

З-під снігу мій листочок

До сонця простягну

І ніжний мій дзвіночок

Вітатиме весну.

К. Перелісна

Далі запитує: "З чим можна порівняти луки (або осінній сад)?" Діти пропонують різні варіанти. Можна допомогти їм загадкою: "Яскраве коромисло над річкою повисло". {Веселка.)

На столах лежать таці з різноколірними пелюстками різної форми. Діти вибирають пелюстки, які їм сподобалися, називають їх колір та знаходять квітку такого самого кольору. Із правильно знайдених квітів складають букет, який потім ставлять у вазу. Кож­на дитина називає колір своєї квітки в букеті.

Варіант 1. Потрібно знайти квітку, що відповідає вибраним пе­люсткам і за кольором, і за формою.

Варіант 2. Діти вибирають пелюстки одного кольору, об'єдну­ються в групу за кольором пелюсток і викладають на столі квітку. Коли завдання виконано, діти уважно розглядають квіти; правиль­но складену квітку вважають розквітлою. Той, хто впорався із за­вданням, може скласти букет.

У неправильно складеній квітці діти разом міняють пелюстки й лише потім ставлять її в букет.

Варіант 3. Зі складених квітів діти самостійно складають три букети: весняний, літній та осінній.

Доцільно використовувати вірші про квіти.

Конвалії

Із зеленої сорочки,

Що зіткав весною гай,

Білі дивляться дзвіночки,

Як зовуть їх — угадай.

Це конвалії у гаї

На галявині цвітуть.

І ніде, ніде немає

Кращих квіточок, мабуть.

 

154 Розділ 2
В них так пахощів багато,

Цвіту свіжого, роси.

Хай ростуть, —

не буду рвати, —..

Шкода їхньої краси!

М. Познанська

***

У квітник побіля хати

Збіглись півники чубаті,

Через ті чубки, мабуть,

їх і півниками звуть.

В. Лучук

Кольорове доміно

Мета: вдосконалювати вміння дітей розрізняти і називати осно­вні кольори та їхні відтінки, вчити їх вибирати потрібний колір і впізнавати квіти за забарвленням їхніх пелюсток.

Ігрове завдання. Дібрати пару за кольором.

Правила гри. За сигналом вихователя взятися за руки тим, у кого квіти однакового кольору.

Матеріал: штучні квіти різного кольору на гумках (по дві для кожної дитини).

Хід гри

Діти вибирають по дві квітки різного кольору. Допомагають одне одному одягти Гумки з квітами на зап'ясток або вище ліктя. При цьому вони мають називати квітку та її забарвлення. Потім під музику або, наспівуючи, вони піднімають руки, милуються кві­тами. Повторюють за вихователем рухи (плескають у долоні, під­нявши руки над головою, крутять зап'ястками, плескають у долоні спереду перед тулубом.

Походжаючи по кімнаті, пританцьовуючи, наспівуючи, діти де­монструють свої квіти й водночас шукають тих, у кого квіти та­кого самого кольору. За сигналом вони парами беруться за руки так, щоб разом опинилися квіти однакового забарвлення (іноді для цього дітям доведеться "перехрестити" руки).

Оздоровчі технології і освітньому процесі 155
Варіант 1. За сигналом діти утворюють коло, з'єднуючи руки із квітами однакового забарвлення. Потім всі піднімають з'єднані руки. Помилки виявляють і виправляють.

Варіант 2. Потрібно не лише правильно подати одне одному руки в парі чи колі, а й, демонструючи виконання завдання, назва­ти квітку. Можна використовувати вірші, загадки про квіти.

Сімсот соколят на одній подушці сидять. (Соняшник і насіння) Стоїть півень на току в червоному ковпаку. {Мак)

***

— Де ти, барвіночку, ріс,

— Що такий красний виріс?

— Ріс я в лісі при водиці,

— При студененькій водиці.

— Мене вода підхопила,

— Мене вода холодила.

— Йдіте, дівоньки, в долину,

— По червону калину,

— Наламаємо квіточок

Та й обтичемо віночок.

К. Перелісна







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 443. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия