Студопедия — Розкриття тріщин
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розкриття тріщин






 

При роботі під навантаженням у залізобетонних конструкціях можуть виникати різноманітні тріщини, в процесі розвитку яких суттєво підвищується деформативність елементів, виникає небезпека корозії арматури, знижується довговічність конструкцій. Під тріщиностійкістю залізобетонних конструкцій розуміють їхній опір утворенню і розкриттю тріщин.

Існує три категорії тріщиностійкості залізобетонних конструкцій. Перша категорія не допускає появи тріщин. До цієї категорії належать конструкції, що сприймають високі тиски рідини і газу (труби, резервуари, відстійники, гідротехнічні споруди). Сюди ж відносяться конструкції, що працюють у сильно агресивному середовищі чи в умовах підвищених вібраційних навантажень з інтенсивним зволоженням. Друга категорія допускає обмежене за шириною нетривале розкриття тріщин шириною acrc £ 0,2 мм за умови забезпечення їхнього наступного надійного закриття (затиснення). До цієї категорії відноситься більшість попередньо напружених залізобетонних конструкцій, що мають у вигляді основної робочої арматури класи B-II, Bp-II, К-7, К-19. До другої категорії належать залізобетонні конструкції, що знаходяться в ґрунті при змінному рівні ґрунтових вод, а також конструкції, експлуатовані в агресивних середовищах несильного прояву та ін. Третя категорія допускає утворення і розкриття тріщин, тобто експлуатацію залізобетонних конструкцій з тріщинами. При цьому максимальна ширина розкриття тріщин не повинна перевищувати 0,3-0,4 мм. До цієї категорії відноситься більшість звичайних залізобетонних конструкцій (балки, плити перекрить, колони, рами та ін.).

При розрахунку на тріщиностійкість розрахункові навантаження приймаються по-різному. Так, для конструкцій I категорії тріщиностійкості розрахункові навантаження приймаються з коефіцієнтом надійності γf > 1 (як при розрахунку на міцність), для конструкцій II категорії для визначення появи тріщин використовують γf = 1. В елементах III категорії тріщиностійкості завжди приймаються нормативні навантаження, тобто γf = 1.

Розрізняють тривале і нетривале розкриття тріщин. Під нетривалим розкриттям тріщин слід розуміти їхнє розкриття при спільній дії постійних, тривалих і короткочасних навантажень, під тривалим розкриттям – тільки від постійних і тривалих, без урахування короткочасних навантажень.

Експериментальні дослідження показують, що тріщини в бетоні утворюються в результаті вичерпання бетоном міцності на розтяг Rbt при порівняно невеликих деформаціях на розтяг ξbt,u = (0,15÷0,20)·10-3, чому відповідає мінімальне значення напруження в арматурі (при модулі пружності арматури Es = 2·105 МПа) всього лише 30÷40 МПа. Для підвищення тріщиностійкості залізобетонних конструкцій слід застосовувати арматуру, яка попередньо напружується, що стискає бетон, високих класів: A-IV (А500С), A-V(А550С), A-VI (А600С), дротову арматуру – B-II, Bp-II, канатну К-7, К-19. Якщо застосовується звичайна арматура класів A-I (А240С), A-II (А300С), A-III (А400С), то такі конструкції відповідають ІІІ категорії за тріщиностійкістю і допускають ширину розкриття тріщин 0,3-0,4 мм.

Умову тріщиностійкості записують у вигляді нерівності: зовнішнє зусилля не повинне перевищувати зусилля тріщиноутворення, тобто того зусилля, при якому може з'явитися тріщина. Аналітичний запис цієї умови має такий вигляд:

N £ Ncrc або M £ Mcrc. (5.1)

Для похилих перерізів умова тріщиностійкості записується трохи інакше, тут порівнюються напруження, що розтягують бетон у заданому похилому перерізі, з величиною Rbt:

σmt £ Rbt,ser. (5.2)

У формулі (5.1) Ncrc – зусилля в залізобетонному елементі при розтязі, при якому з'являється тріщина, Mcrc – згинальний момент, при якому також з'являється тріщина.

Значення Ncrc знаходять за формулою

Ncrc = Rbt,ser Ab + 2 AsRbt,ser , (5.3)

де ; As – площа ненапруженої арматури.

Для попередньо напружених елементів:

Ncrc = Rbt,ser (Ab + 2 As + 2 Asp) + P, (5.4)

де Р – зусилля попереднього обтиснення, визначене за вказівками

СНиП 2.03.01–84* [7].

 

Для елементів, що згинаються, величина Mcrc визначається за залежністю

Mcrc = Rbt,ser Wpl Mrp. (5.5)  

У формулі (5.5) Wpl – пружнопластичний момент опору, він дорівнює величині Wpl = γWred; γ; = 1,75 для прямокутних і таврових перерізів з полицею у стиснутій зоні; γ; = 1,5 для двотаврових перерізів; W red – приведений момент опору для розглянутого перерізу; M rp – ядровий момент обтиснення, визначений для попередньо напружених елементів щодо ядрової точки.

Mrp = P 0 (e op rя), (5.6)

де P0 і eop – зусилля попереднього обтиснення і його ексцентриситет щодо центру ваги перерізу; rя – відстань від центру ваги до ядрової точки:

rя = , (5.7)

тут j – коригувальний коефіцієнт 0,7 £ j £1; Wred, Ared – приведені геометричні характеристики перерізу.

 

Знак “+” у формулі (5.6) відповідає стискаючому зусиллю Р в розтягнутій зоні, знак “–” – зусиллю, що розтягує. Знак “+” у формулі (5.5) відповідає протилежним напрямкам зовнішнього моменту і моменту від обтиснення.

Ширина розкриття тріщин залежить від цілого ряду факторів і визначається в основному за емпіричними формулами, що мають тільки експериментальне обґрунтування. Розрахунок по розкриттю тріщин проводять після перевірки умови тріщиностійкості. Якщо тріщини в перерізі утворюються, то необхідно перевірити розрахунком ширину їхнього розкриття.

Ширина розкриття тріщин, нормальних до поздовжньої осі елемента, являє собою різницю поздовжень арматури і розтягнутого бетону на ділянці між тріщинами довжиною l crc, тобто

a crc = esm l crc –ebtm l crc,

величиною ebtm, як правило, зневажають як дуже малою. Тоді

a crc = esm l crc , де esm = ψ;se s.

Параметр ψ;s характеризує відношення середніх деформацій в арматурі на ділянці між тріщинами до повної деформації арматури в тріщині.

Найбільш складним завданням є визначення l crc. Щоб спростити це завдання, норми в новій редакції рекомендують визначати ширину розкриття тріщин, нормальних до поздовжньої осі елемента, за формулою [12,13]:

, (5.8)

де для короткочасних навантажень, для тривало діючих навантажень, ; для дрібнозернистих і легких бетонів;

(арматура періодичного профілю), ,3 (арматура гладкого профілю); ,2 (арматура дротова і канатна).

Параметр δ; обчислюють за формулою

, (5.9)

= 1, якщо d £ 10 мм; = 1,4, якщо d £ 22 мм; = 1,6 при d £ 32 мм; – коефіцієнт відношення площі розтягнутої арматури A s до площі розтягнутої зони бетону Abt; a=Еs / Eb.

Величину обчислюють:

, (5.10)

де ; параметр σs характеризує величину напружень в арматурі крайнього ряду (нижнього):

при згині , (5.11)

z – відстань від центру ваги площі розтягнутої арматури S до рівнодіючої всіх зусиль у стиснутій зоні перерізу над тріщиною (див. далі формулу (5.15) або (5.23)); P – зусилля попереднього обтиснення; для звичайних залізобетонних конструкцій Р =0; еsp – відстань від зусилля Р до попередньо напруженої арматури.

 

У формулі (5.8) d – діаметр основної робочої арматури (в мм). Ширину розкриття похилих тріщин визначають у двох рівнях – на рівні поперечної арматури, тобто приблизно в середній частині висоти перерізу балки і на рівні нижньої поздовжньої арматури. Формули для обчислення цих величин аналогічні формулі (5.8), розходження полягає тільки в обчисленні напружень у хомутах і в поздовжній арматурі.

Крім розрахунків на ширину розкриття тріщин виконують розрахунки і на закриття тріщин. Цей вид розрахунків особливо необхідний для елементів другої категорії тріщиностійкості.

Умова забезпечення закриття тріщин вважається виконаною, якщо при тривало діючих навантаженнях у перерізі елемента зберігається обтиснення бетону (для попередньо напружених конструкцій) інтенсивністю не менш 0,5 МПа, а напруження, що розтягують попередньо напружену арматуру при нормативних навантаженнях, обмежені значеннями, що відповідають межі пружності.

У згинаних та позацентрово стиснутих елементах тріщини вважаються надійно закритими, якщо при дії постійних і тривалих нормативних навантажень обтиснення бетону відповідає умові

МПа, (5.12)

де Μr – момент зовнішніх сил щодо осі, що проходить через ядрову точку r; для елементів, що згинаються, М = Мr; для позацентрово стиснутих Mr = N(e0 - r); Wred – приведений момент опору.

 

Для робочої арматури при дії постійних, тривалих і короткочасних навантажень, але при γf = 1, напруження повинні бути такими, щоб не відбувалося незворотних деформацій. Це забезпечується спеціальною умовою:

, (5.13)

де σsp – попереднє напруження в арматурі з урахуванням усіх втрат;

σs збільшення напружень в арматурі від дії зовнішніх навантажень, обчислене за формулою (5.11) для елементів, що згинаються, для позацентрово стиснутих:

 

. (5.14)

Для звичайних елементів без попереднього напруження розрахунок на закриття тріщин не виконується, тому що вони можуть експлуатуватися з наявністю тріщин.

Значення величини z обчислюють за формулою згідно із СНиП 2.03.01-84*:

; (5.15)

для таврових і прямокутних перерізів ; величина може бути обчислена за формулою (5.25). Для позацентрово стиснутих елементів значення z повинне прийматися не більше 0,97 es,tot; для позацентрово розтягнутих елементів при es,tot £ 0,8 h0 у формулі (5.14) z = zs, де zs – відстань між центрами ваги арматур S і S¢.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 925. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия