Студопедия — Глибоке коріння вітчизняної риторики
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глибоке коріння вітчизняної риторики






"Велесова книга".- збірка проповідей духовних вождів праукраїнських племен у дохристиянську епоху. Риторична майстерність цих проповідників - вияв високої словесної, а отже, й духовної культури наших пращурів. У Велесовій книзі маємо понад 250 Богознавчих понять (в тому числі імен Богів). Серед них найчастіше згадується Прабатько Богів Сварог. На 25-ти дошках є звертання чи молитви до Сварога, а також згадки про Сварожичів, Сварожих Воїв, Сварожі Закути, Сварожі Кола, Сварожі Раті, Сварожі Руки. Дуже часто згадується Бог Воїнства - Перун та його пара -Мати-Слава. До появи Велесової книги ми про неї нічого не знали, хіба що на стародавніх малюнках бачили казкову птицю з жіночим обличчям, часто в золотій короні. До нас дійшли різні її імена: Птиця Гамаюн, Птиця Сирин, Птиця Алконост, Жар-Птиця.

Київська Русь (давньоруська держава 9-12 ст.) розквітала при Ігорі, Ользі, Святославі, Володимирі, Ярославі Мудрім. У Києві відкривалися бібліотеки, школи, розвивалися різні ремесла.

Після хрещення Русі активно створюються пам'ятки писемності, розвивається мистецтво, архітектура, література, культура слов'ян, зокрема риторична. "Слово о полку Ігоревім" донесло до наших днів "Золоте слово" Святослава, "змішане із сльозою", що є взірцем високої риторичної культури того часу. Найбільш відомими ораторами Київської Русі були Іларіон та Кирило Туровський.

Іларіон (ХІ ст.) – перший екиївський митрополит, давньоруський письменник, талановитий оратор. Найвідомішою його проповіддю є «Слово про закон і благодать», де з патріотичних позицій оцінено діяльність князів і визначну роль київських князів.

Кирило Туровський (ХІ ст.) – яскравий приклад творця величально-похвальних промов, якого ми сповна можемо назвати великим «піснетворцем» Київської Русі. Неабияку риторичну цінність становить «Слово в новий тиждень після Пасхи», яке Кирило Туровський побудував за суворими законами риторики.

Ораторські твори доби середньовіччя – це твори, що мали настановчі цілі. Вони передбачали насамперед популяризувати й поширювати християнську ідеологію і морально виховувати, уславлювати персонажів християнської міфології та видатних церковних діячів.

Національне красномовство слов'ян базувалося як на класичній риторичній спадщині давнього світу, так і на досягненнях західноєвропейської естетико-літературної думки. Русь художнього риторичного слова була напрочуд важливою у боротьбі слов'янських народів за визволення, проти духовного рабства, проти окатоличення, полонізації. Кращі художні твори видатних майстрів слова ставали народними, національними. Деякі твори українського Аристотеля Г.С. Сковороди ("Всякому городу нрав і права") стали народними піснями.

ХУП-ХУШ ст. - період становлення й розвитку літератури і шкільних курсів теорії поетичного та ораторського мистецтва.

Києво-Могилянська академія Тривалий час була єдиним вогнищем просвіти й культури в Україні, Росії, значною мірою і в Білорусії та південних слов'янських країнах, мала статус. європейського навчального закладу, а слава про її випускників-просвітителів сягала світового масштабу.

Сучасним риторам, спеціалістам гуманітарного профілю повчально й корисно знати про структуру цього унікального навчального закладу, методи навчання спудеїв, перелік предметів, навчання риторики тощо.

Основу академії заклала Київська братська школа, створена у 1615 році, її підтримувало запорізьке козацтво та визначні освітні сили, які ґрунтувалися на той час у Києві. Школа досить швидко стала першим вищим закладом України.

Академія мала глибоко національне спрямування, керувалася системою і методами навчання кращих західноєвропейських університетів і академій, її вихованці здобували різнобічну глибоку освіту. Серед них багато відомих політичних, державних та освітніх діячів, учених-філософів, медиків, істориків, художників, композиторів, які успішно працювали в Україні і за її межами (Г.С. Сковорода, М.В. Ломоносов, Феофан Прокопович).

У 17-18 ст. в академії було 8 класів, а курс навчання тривав 12 років. Ключем до вищих знань була латинська мова. Спудеї вивчали книжну українську, грецьку, польську, слов'янські та європейські мови. Між собою говорили лише латинською мовою, а людина, яка не володіла латиною, вважалася неосвіченою. Вивчали "сім вільних наук", які поділялися на трівіум (граматика, піїтика, риторика) і квадріум (арифметика, геометрія, філософія, музика).

Після граматичних класів спудеї продовж 8-ми років вивчали поетику (1 рік), риторику (1 рік), філософію (2 роки) і богослов'я (4 роки). Поетика - мистецтво складання віршів - передувала риториці.

До наших днів дійшли описи 183 підручників риторики. Це були оригінальні курси риторики (127 з них складені й прочитані в академії в 1635-1817 рр.). Найдавнішим відомим підручником, складеним українським автором, за яким читалася риторика в Києво-Могилянській академії, був курс професора Йосипа Кононовича-Горбацького, прочитаний ним у 1635 р. Написано його латинською мовою за зразком римського філософа й ритора Цицерона «Поділи ораторські».

У курсі риторики такі прогресивні вчені, як Ф. Прокопович, Іоаникій Галятовський виховували у молоді істинне почуття патріотизму на прикладах вітань, панегіриків відомим діячам (Петру Могилі, кошовим). Риторика в академії була найбільш популярним предметом і мала практичне застосування: студенти створювали ораторські промови, орації, були учасниками багатьох урочистих громадських та церковних подій (бажаними учасниками).

Кожний ритор читав свій навчальний курс, що ск5ладався з теоретичної частини (лекцій, трактатів) і практичної (диспутацій, діалогів).

Метод вивчення риторики: студентів учили створювати промови загального й певного призначення (судові, панегірічні), писати листи: вітальні, поздоровчі, дякувальні, прохальні, прощальні тощо.

Церковного красномовства навчали лише бажаючих, бо студенти риторики вважалися світськими людьми. Вони активно вивчали твори римських, грецьких класиків риторики.

Підручники в академії були рукописними, авторськими, бо кожен викладач мусив складати свій оригінальний курс лекцій.

У середині 17 ст. значної ваги в духовному житті українського народу набрала полемічно-публіцестична проповідь, що переросла релігійні рамки і мала загальнокультурну та політичну цінність. Вона стала активним засобом впливу на населення (Лазар Баранович, Іоаникій Галятовський, Антоній Радивиловський),

У курсах риторики цього часу посідає важливе значення гомілетика – частина риторики, в якій викладаються настанови щодо створення спеціальних церковних проповідей.

Першим друкованим підручником з риторики в академії був підручник професора Іоаникія Галятовського "Наука або Способ зложення казання" (Київ, 1659), (Львів, 1663 "Ключ разуменія").Одна з важливих вимог, які ставить Галятовський перед проповідд., щоб вона була зрозуміла для слухачів.

З 60-х років 18 ст. академія перетворюється на духовний заклад, і її вихованці для завершення освіти їдуть до Москви, Петербурга. Красномовство й риторику на той час викладали в церковних школах та училищах.

Одним із найвидатніших і найцікавіших риторів кінця 17 початку 18 століття був Феофан Прокопович – видатний вчений, ритор, письменник, політичний і громадський діяч(1681 – 1736). Він є одним із засновників стилю українського бароко з його демократичним характером, зв’язком із народною творчістю, умілим використанням культурної спадщини. Прокопович навчався у Київській академії, згодом у Польщі, Римі. Завдяки своєму ораторському таанту досягає вищих посад держави, стає,по суті, правою рукою Петра І, його радником, главою «Ученої дружини». З 1706 року – професор риторики Київської академії.

Ф. Прокопович створив підручник риторики, який увібрав у себе прогресивні ідеї Аристотеля і складався з 10 книг.

Методи риторики автор вбачав у тому, щоб навчити, як у промові за допомогою володіння мистецтвом слова дати відповіді на важливі запитання й переконати що ці відповіді є правильними. Джерелом красномовства він вважав природу, талант, освіту, тренування, наслідування.

Творчо використовуючи досягнення античної риторичної науки, Ф. Прокопович розробляє вчення про три стилі: високий, квітчастий і низький.

Високий стиль має хвилювати аудиторію, для чого слід підбирати емоційні, величні способи викладу.

Квітчастий стиль – має приносити насолоду, для чого вживаються гарні способи вислову.

Низький стиль «служить для повчання і вживається у розповідях, якими ми повчаємо інших. Він виключає сильні емоції.

Ф. Прокопович був автором славнозвісного «Букваря», за яким вчилися українці, росіяни, білоруси, грузини, серби, болгари, греки та ін.

У Прокоповича свого часу вчився М. Ломоносов.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1703. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия