Студопедия — ІІ. Психологічні докази оратором своєї правоти.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІІ. Психологічні докази оратором своєї правоти.






Головне завдання психології ораторської праці – пробудження і підтримка уваги до промови, а також задоволення інтересу до теми.

У наш час не так просто й легко бути цікавим оратором. Слухачі чекають від нього не тільки змістовної промови, але й справжнього красномовства, що приносить естетичне задоволення, при цьому виразність чи дотепність не можуть замінити науковості і переконливості, а актуальність теми повинна доповнюватись діловитим і конкретним публічним словом. Щоб відповідати даним вимогам, необхідно добре знати психологію ораторської творчості. Правомірно говорити про «психологічний механізм», яким потрібно оволодіти і вміти оперувати оратору.

§ Уміння враховувати психологічний настрій аудиторії. Завдання оратора закріпити чи не зрушити з місця ті позитивні емоції, які зібрали аудиторію, подолати все те, що вороже вам і ставить за мету зірвати чи знецінити ваш виступ.

§ Велике значення має особистість оратора (вигляд, поведінка, манери, професійність, близькість поглядів тощо). Приклад: експеримент Г.К. Келмана і К.А. Говленда (1953р.) щодо визначення відмінностей у сприйнятті аргументів залежно від їх джерела.

§ Врахування віку та інтересів аудиторії.

§ Корисно користуватися займенником «ми», а не я. Це допомагає аудиторії відчути себе активною учасницею творчого процесу.

§ Варто апелювати до широкого кола психологічних імпульсів - бажань і прагнень, які є у будь-якої людини (почуття власної гідності, фізичне благополуччя, суспільні інтереси тощо).

§ «Якщо хочеш примусити мене заплакати, то насамперед мусиш заплакати сам» (Горацій) Якщо промовець сповнений натхнення, то він неодмінно викличе інтерес у слухачів, передасть частину свого натхнення їм.

§ Деякі відомі оратори при побудові виступу використовують закони симфонічної музики. Симфонічна музика – це вища форма інструментальної музики. Ця форма музичного впливу спирається на психологічні особливості нашого сприйняття. Саме для полегшення сприйняття в симфонії чергуються темпи. Перша частина частіше – в швидкому темпі (алегро), друга – в повільному (адажіо) чи в помірно повільному (анданте). Далі темп знову змінюється. Великий знавець класичної музики, великий оратор і «геній зла» Адольф Гітлер будував свої виступи саме за законами 4-частинної симфонії. Про силу його впливу на аудиторію можна судити з з кадрів кінохроніки.

§ Використання «прийому еліпса». Суть цього прийому в недомовлянні останнього слова у фразі. Слухачі самі договорюють це слово, і цим самим залучаються у процес активного слухання.

Отже, «залізні» докази самі по собі мало що дадуть, якщо оратор не матиме на увазі людських почуттів, основних емоцій, якими живуть люди. Логічний виклад потрібно пересипати апеляцією до безпеки, шляхетності, справедливості, національно-суспільних інтересів тощо.

 

 

ЛЕКЦІЯ 10

Елементи художності та літературні прийоми в мові оратора

План

1. Художньо-словесний образ і закони його створення.

2. Фігури мовлення.

3. Стилістичні, риторичні фігури.

4. Тропи.

5. Культура мови оратора.

Слово, промовлене нами, має велику силу впливу. Адже слово містить у собі можливості усіх видів мистецтва (живопису, музики). Тобто за допомогою слів можна зобразити предмет, явище. За допомогою повтору певних звуків, створити прекрасну мелодію чи тужливе голосіння. При цьому, за допомогою слова, ми створюємо художній образ, який, не менш ніж будь-який умовивід, здатен переконувати. Образ твориться на рівні звука, слова, синтаксису.

Ще в стародавній Греції представники однієї із філософських шкіл дійшли висновку, що можливість виражати певний зміст різними мовними засобами дає змогу добирати їх у такий спосіб, щоб використовувати як засіб психічного впливу на слухача. Пізніше було розроблено велику кількість таких засобів, частина з яких використовується і в сучасній риториці.

«Фігурами мовлення називаються речення і групи речень, які, стаючи типовими формами, стало повторюються. Такими є найуживаніші влучні вислови. Вони необхідні, щоб зробити повідомлення коротшим, таким, що швидко запам’ятовується», - відзначав Карл Ясперс.

Існує багато їх класифікацій таких мовних засобів, але основними є дві групи: 1) стилістичні (риторичні) фігури; 2) тропи.

Основні функції фігур та тропів – це вплив на слухача, привернення й утримання його уваги, зацікавлення змістом промови, надання мовленню образності, переконливості, вишуканості і краси.

Але, разом із тим, користуватися цими засобами треба дуже обережно, залежно від мети виступу та рівня знань слухачів. Ніколи не можна обмежуватися кількома постійно і дослівно повторюваними штампами та кліше, бо це може справити комічний ефект, як, наприклад, надмірне вживання одних і тих же приповідок, афоризмів, дотепів.

Ви запитаєте, а звідки ж узяти усі ці засоби, готуючи виступ. Як правило, з газет, журналів та книг, які ви читаєте. Тільки-но ви на них натрапите, запишіть їх собі. А коли готуватимете свій виступ або статтю, прогляньте свої записи, і ви неодмінно щось знайдете для їх пожвавлення.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1036. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия