Студопедия — Риторичні фігури.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Риторичні фігури.






Анафора або єдинопочаток – це стилістичний прийом, який полягає у повторенні на початку рядків, строф чи речень однакових звуків, слів чи синтаксичних конструкцій, вживається в художній літературі та ораторському мистецтві, наприклад:

Він бачив несправедливість і намагався її ліквідувати. Він бачив страждання і намагався їх пам’ятати. Він бачив війну і намагався покінчити з нею» (З виступу Е. Кеннеді).

Такої дивної отрути

Я ще ніколи не пила.

Такої чистої печалі,

Такої спраглої жаги,

такого зойку у мовчанні,

такого сяйва навкруги.

(Л. Костенко)

Епіфора – стилістична фігура, протилежна анафорі, яка полягає в повторенні однакових слів, виразів, звукосполучень у кінці речень (їх частин), рядків чи строф з метою посилення виразності висловлювання, наприклад:

«Виють собаки, віщують недолю, і небачені птиці літають уночі над селом і віщують недолю.

І реве худоба вночі, і віщує недолю. Біжать миші степами незчисленні на схід і віщують недолю.» (О.Довженко).

Паралелізм – паралельне зображення двох, інколи більше, явищ в схожих синтаксичних конструкціях (повторення однакової структури речень), наприклад:

-… Ми переможемо! – гримить артилерія.

- Живе непорушне товариство! – гуркочуть льотчики, змітають з лиця землі ворогів без ліку.

- Непорушне тримається братерство народів! – ревуть і гримотять танкісти (За О. Довженком).

Антитеза – особливо підкреслене протиставлення протилежних життєвих явищ, понять, почуттів, думок, людських характерів тощо, наприклад:

Нещасна, неправдива людина, що добровільно й легко зрікається рідної мови; щаслива, правдива людина, що в радості й горі будує слово своєї землі. Нещасні, прокляті батько й мати, що сплоджують перевертнів; щасливий, непереможний народ, що породжує своїх захисників і оборонців» (Б. Харчук).

Градація – нанизування виразів з усе зростаючим чи спадаючим значенням з метою посилення емоційності висловлення, наприклад:

Були часи криваві, були стражденні, були вирішальні часи, були величні часи в нашій історії, але такого кривавого і такого величного часу, як наш час, - такого часу не було! (О.Довженко).

Інверсія – незвичайна розстановка слів у реченні з метою виділення найбільш значущого слова, наприклад:

«Великий і незламний народ твій, народ-трудівник, народ-воїн, народ-лицар. Не підкорився він мерцям. Жива душа народна, жива, неподолання!» (О. Довженко) (Порівняйте із звичним порядком слів. «Народ твій великий і незламний, народ-трудівник, народ-воїн, народ-лицар. Він не підкорився мерцям. Душа народна жива, жива, неподоланна!)

Еліпсис – пропуск у слові речення чи словосполучення, зрозумілого з контексту для надання виразу енергійності, передачі схвильованості, складних переживань тощо, наприклад:

Бджола жалить жалом, а людина- словом» (нар.творчість)

Риторичне звертання – це підкреслене звертання до кого-небудь або чого-небудь, щоб посилити виразність мовлення, наприклад:

«Україно-Батьківщино! Велика земле наша, чесна, прекрасна мати, ти в огні» (О. Довженко).

Риторичне запитання – це запитання, яке ставиться не для того, щоб одержати відповідь, а для того, щоб привернути увагу слухача, наприклад:

Чи знаєте ви українську ніч? О, ви не знаєте української ночі! (М. Гоголь).

Короткі розповіді (приклади з життя, подробиці, анекдоти) урізноманітнюють, увиразнюють виступ, роблять його цікавішим.

Повтор – має особливе значення, бо сприяє запам’ятовуванню основної думки, підвищує переконливість промови.

Пояснення – розширений повтор, з допомогою якого підсилюється висловлювана думка, наприклад:

«Нема уз святіших за товариство! Батько любить своє дитя, мати любить своє дитя, любить і звір своє дитя! Але поріднитися рідністю по душі, а не по крові може сама тільки людина…» (М. Гоголь).

Рафінування – це узагальнюючий повтор перед переходом до нової частини промови.

Заклик – широко вживаний засіб, що використовується для підсилення емоційності висловлювання і впливу на слухачів.

Цитування, коли воно влучне, підсилює висловлення, але ним не слід зловживати.

Перехрещення – перехресне розташуванн6я чотирьох членів речення – що увиразнює вислів, наприклад:

«Ці плани легко скласти, але важко виконати».

Ланцюжок – ефективний засіб впливу на слухачів, коли зміст однієї ланки думки розгортається, уточнюється, підсилюється наступним, наприклад:

«Кому належить Берлін, тому належить Німеччина, кому належить Німеччина, тому належить Європа» (Г. Жуков).

Натяк - на відомий усім факт без його обговорення – ефектний риторичний прийом.

Затягування риторична фігура, яка полягає в тому, що виступаючий вказує чи натякає на розвиток поставленої проблеми не відразу, а відкладає це на найближчу перспективу, викликаючи цим самим напружене очікування, інтерес, наприклад:

«Про що свідчать ці факти? Чи не свідчать вони про те, що потрібні зміни? Розгляньмо одну можливість … (П. Сопер).

Несподіванка – несподіваний для слухачів зворот, що є ефективним засобом впливу на слухачів, наприклад:

«Я також за відміну смертної кари», - сказав опонентові німецький канцлер Бісмарк і додав: «Але я за те, щоб початок цьому поклав убивця».

Гра слів (каламбур) – є окрасою виступу і завжди подобається слухачам, наприклад:

«Ми хочемо не одержавлення людей, а олюднення держави».

«Останній зовсім не обов’язково буде останнім».

Вставка – це зауваження, що робиться побіжно, для привернення уваги слухачів, наприклад:

«Можливо, це Вас не переконує, тоді давайте замислимось над такими фактами …»

Передмова – зауваження щодо подальших намірів промовця з метою загострення уваги слухачів, наприклад:

«Зараз я наведу вам аргументи…»

Попередження – формулювання можливих заперечень висунутих виступаючим тез і їх спростування, що підсилює аргументацію промови.

Тропице зворот мовлення, в якому слово або вислів вжиті в переносному, образному значенні. З їх допомогою творяться образи, увиразнюється мовлення, бліді абстрактні поняття з допомогою порівнянь, метафор та інших тропів стають наочними, яскравими, зримими і тоді гарно запам’ятовуються. Чим нижчий рівень образного мислення у слухачів, тим наочнішою має бути промова.

Порівняння – це зіставлення двох і більше явищ (предметів, дій), щоб пояснити одне з них за допомогою іншого. Промовець пояснює слухачам невідоме, звертаючись до їхнього досвіду, порівнює нове з уже відомим, наприклад: «Підприємства нашої економіки, як зів’яле листя, лежать на землі» (З виступу Ф. Рузвельта)

Метафора – слово або словосполучення, що вживається в переносному значенні на основі подібності в певному відношенні двох предметів чи явищ, наприклад:

В одному із журналів було таке образне порівняння: «Стрілки годинника зімкнулись опівночі, як гострі ножиці, щоб відкраяти ще один день».

«Панове! Ми працювали швидко. Ми, так би мовити, саджаємо Німеччину в сідло. Вона може скакати» (Бісмарк).

Персоніфікація – вид метафори: надання предметам, явищам природи та поняттям властивостей людини, наприклад:

«Бідна маленька Бельгія говорить: «Мені не потрібно ніяких французьких корпусів, я покладаюсь на обіцянку кайзера…» Сербія говорить Австрії: «Якщо завинили якісь мої чиновники, я їх звільню»…

«Брехня облетить світ раніше, ніж правда зашнурує черевики».

Метонімія (перейменування) – це заміна одних назв іншими на ґрунті асоціації за суміжністю їх значень, наприклад:

Вивчали Шевченка (твори Шевченка); подай математику (підручник з математики), немає серця (жорсткий); у нього шлунок (хвороба цього органу)

Кругом листочки обведу та й списую Сковороду (Т.Шевченко)

Гіпербола – перебільшення розміру, сили, значення певного явища, щоб надати зображуваному виняткової виразності, наприклад:

«Там було справжнє пекло!»

Перифраз – називання предмета або явища не прямо, а у формі опису їх істотних і характерних рис та ознак, внаслідок чого посилюється яскравість, картинність зображення, виявляється емоційне ставлення до описуваного, наприклад:

«Не будь тою людиною, що догори щетиною».

«Країна, де сходить сонце, в багатьох галузях економіки володіє передовими технологіями».

Перифраз не слід змішувати з парафразою – скорочений переказ літературного твору або ж викладом його у зміненій формі.

Іронія – прихована насмішка, коли про когось або про щось говориться в позитивному тоні, а мається на увазі протилежне, наприклад:

«Це дуже розумна й освічена жінка, інакше її, звичайно, на таку високу посаду нізащо б не призначили… Від довгого напруження розумових сил і широти охоплення складних предметів у неї з’явилася короткозорість, внаслідок чого подруг свого безсонного дитинства вона майже не впізнала» (О.Довженко).

Культура мови оратора – це процес свідомого відбору та використання тих мовних засобів, що допоможуть лектору швидко та результативно досягнути мети в кожній конкретній ситуації публічного виступу.

Найпоширеніші мовні помилки:

Тавтологія – повторення однокореневих слів:

«Він переконливо переконав усіх у своїй правоті».

Неправильна вимова звуків, неправильний наголос, неправильне вживання слів за значенням тощо.

ІІІ. Висновки.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1139. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия