Студопедия — Детермінанти відхилень у розвитку особистості
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Детермінанти відхилень у розвитку особистості






У вітчизняній та зарубіжній психології існує ряд концепцій, кожна з яких розглядає порушення особистісного розвитку як наслідок досить різноманіт­них причин: генетичних, фізіологічних (наприклад, ускладнення процесу пологів), соціальних (засвоєння неадекватних форм поведінки батьків) тощо. Ми також не даємо власних оцінок цих теорій, вважаючи, що кожен психолог-практик має право вибрати найближчий йому напрям та про­водити корекційну роботу в його руслі.

Порядок викладення різних концепцій щодо фор­мування порушень розвитку особистості побудований відповідно до того, до якого вікового періоду розвитку дитини автори відносять час виникнення розладу, чи вважають його генетичне зумовленим, таким, що за­лежить від внутріутробного періоду, перебігу пологів, розвитку в перші місяці життя, впливу батьківського ставлення й т. д.

У біологічно орієнтованій психіатрії й психології особистісні та поведінкові порушення в дітей та підлітків розглядаються як результат впливу генетич­них факторів. Так, схильність до ризику, агресія, ви­сока делінквентна активність у хлопчиків пов'язу­ються з наявністю додаткової «У»-хромосоми. Про­водяться також серйозні дослідження з питання про роль генетичних факторів у процесі формування пси­хопатії, порушень потягів. В останні роки у вітчизня­ній та зарубіжній психології розвивається отологічний підхід, згідно з яким форми порушеної поведінки та патологічних (з точки зору сучасних соціальних норм) особистісних реакцій розглядаються у контексті поведінкової активності, характерної для різних біологіч­них істот. Схильність до бродяжництва в підлітків пояснюється прихильниками цієї концепції необхід­ністю освоєння нової території, виходу за межі «бать­ківського гнізда». Проводяться паралелі між реакціями групування в підлітків та аналогічною поведінкою в дитинчат окремих видів птахів та ссавців (пінгвінів, вовків й т. ін.); реакції наслідування, імітації також притаманні істотам інших видів і, можливо, диктують­ся тією самою біологічною закономірністю.

У межах різних психотерапевтичних підходів осо­бистісні порушення розглядаються як результат впли­ву внутріутробного розвитку, пологів, першого року життя та подальших соціальних впливів. Так, у «Діа­нетиці» Р. Хаббарда невротичні реакції, порушення поведінки, розумові стереотипи трактуються як наслі­док сприйняття ролі матері плодом з моменту його зачаття та засвоєння ним мовних стереотипів.

С. Гроф пов'язує особистісний розвиток дитини та дорослого з особливостями перебігу передродового періоду та пологів. Він виділяє 4 «базові перинатальні матриці», що відповідають стадіям пологів та внутрішньоособистісним конфліктам, домінуючим потребам.

Перша перинатальна матриця (безтурботного внутріматкового існування) пов'язана з виникненням почуття задоволення від колихання, купання; з прагненням до того, щоб оточуючі негайно задовольняли всі потреби.

Друга перинатальна матриця (період переймів) за­кладає сприйняття світу як джерела безперервних та невизначених страждань, схильність до депресії, праг­нення до безкровних способів самогубства.

Третя перинатальна матриця (період потуг) пород­жує напруженість, полярність емоційних переживань, високу схильність до ризику, кривавих способів само­губства. На думку С. Грофа, такі форми порушень потягів, як прагнення до підпалювань, бродяжництва, агресія, пов'язані з функцією третьої перинатальної матриці.

Четверта перинатальна матриця (відразу після на­родження) пов'язана з почуттям радості, полегшення, з прагненням до подолання перешкод. Формування таких сексуальних порушень, як ексгібіціонізм, жіно­чий гомосексуалізм, на думку С. Грофа, пов'язане з функцією цієї матриці. Не виключений зв'язок між функціями перинатальних матриць та рівнями базаль­ної емоційної регуляції (див. розд. 5).

Згідно з теорією О. Ранка, первинно перенесеною психотравмуючою ситуацією є сам факт народження як перехід від ідеально сприятливих умов внутріутроб­ного існування до ворожого середовища. Це створює первинне відчуття тривоги. Ранк вважає відокремлен­ня від тіла матері основною травмою народження, що викликає подальші страхи самотності, розлуки і т. д.

Вплив на процес формування особистості негатив­них факторів розвитку дитини в ранньому віці, а саме недостатньої уваги з боку матері, простежений і в працях 3. Фрейда. Психоаналітичне трактування «не­згладного сліду від розлуки з матір'ю у свідомості дитини» є фундаментом концепції 3. Фрейда про ви­никнення у людини комплексів неповноцінності.

З точки зору 3. Фрейда, основу порушення розвит­ку особистості та ряду психопатологічних симптомів становить конфлікт між підсвідомими потребами й соціальними нормами. Основним періодом формуван­ня невротичних конфліктів 3. Фрейд вважає вік від народження до 5 років. У цей період дитина прохо­дить фази дозрівання сексуальності. Перша — оральна (під час годування груддю), коли рот немовляти функціонує як ерогенна зона. Пізніше, з привчанням до туалету, головна увага переноситься на відчуття, пов'язані з дефекацією (анальна фаза) та сечовипус­канням (уретальна). У віці 4-х років починає перева­жати інтерес до статевих органів (фалічна фаза).

3. Фрейд установив залежність порушень міжособистісного спілкування та поведінки від пригнічуван­ня потягів. Зокрема, при порушеннях з боку сімейно­го виховання (надмірної суворості, прагнення обме­жити природну поведінку дитини) формується невроз. При затримці особистісного та психосексуального розвитку на якійсь із ранніх стадій виникають специ­фічні особливості характеру, поведінки, статевих по­тягів. Основоположником дитячого психоаналізу була М. Клейн.

А. Фрейд, продовжуючи та розвиваючи теорію сво­го батька, описує особливості формування захисних механізмів особистості в дитячому віці. Ця дослідниця вважає, що дитина має більші, порівняно з дорослим, діапазони реагування на конфлікт між свідомим і підсвідомим. Вона може досягти задоволення своїх потягів через фантазію, рольову гру, а якщо ці ком­пенсаційні механізми недостатні, формується невроз. Навички «витіснення» чи «переносу», що з'явились у дитинстві, або інші способи психологічного захисту від конфлікту, на думку А. Фрейд, продовжують функціонувати в дорослому житті начебто автома­тично.

У сучасних концепціях гуманістичної психології велике значення надається дитячо-батьківським сто­сункам, особливо емоційному контакту матері з дити­ною.

Із самого раннього віку, ще до того, як дитина починає усвідомлювати себе, вона вже відчуває став­лення до себе, почуваючи себе улюбленою або знехту­ваною. Природно, що ці почуття дитини пов'язані насамперед із стосунками з матір'ю, оскільки зв'язок її з матір'ю найтісніший (у перші місяці життя — симбіотичний) та емоційно насичений. Любов матері, підтримка та цілковите прийняття дитини, що проявляються в постійному контакті, ніжності та дбайливому догляданні, є фундаментом формування гармонійної емоційно-стійкої особи. Якщо мати внутрішньо нехтує дитиною*, то, незважаючи на гар­ний догляд та зовнішні прояви уваги (сина або дочку навчають ввічливості, пристойності, розвивають інте­лект, контролюють спілкування, але не цікавляться їхніми переживаннями, внутрішнім світом), тісний емоційний контакт не виникає. Відсутність упевне­ності дитини в постійності та надійності любові мате­рі, її незмінній підтримці та повному прийнятті про­являється згодом у спотвореннях особистісного роз­витку підростаючого сина чи дочки. Діти, що виросли в ситуації емоційного знехтування, виявляються не­здатними до прихильності та любові, в них відсутнє почуття спільності з іншими людьми, їм притаманна холодність, відштовхування інших та несприйняття себе. Ці якості знаходять свій прояв в агресії, спрямо­ваній або назовні (аж до асоціальної поведінки), або на свою особу (схильність до самоушкоджень). Таким чином, відсутність або недорозвиток позитивних емо­ційних стосунків із близьким сімейним оточенням (насамперед з матір'ю) може становити основу психо­патичного розвитку особистості. Тому не випадково серед вихованців дитячих будинків так часто трапля­ються діти з психопатичними рисами характеру та більш серйозними відхиленнями в розвитку особис­тості (хоч тут, природно, слід ураховувати й генетичну обтяженість цих дітей).

Інший варіант спотвореного розвитку особи фор­мується внаслідок руйнування (чи навіть загрози руй­нування та розриву) раніше сформованого позитивно­го емоційного контакту. Якщо мати вимушена надов­го розлучатися з маленькою дитиною (від'їзд, необхід­ність госпіталізації, влаштування дитини в ясла), то це залишає незгладний слід у розвитку її психіки. При цьому різка негативна реакція на розлуку виникає не внаслідок поганого догляду за дитиною, а як емоційне переживання втрати конкретної близької людини. В цьому випадку спотворення в особистісному розвитку формується за невротичним типом. Такі діти невпев­нені в собі, тривожні, боязкі, залежні, їм притаманні жадоба любові та нав'язливий страх втратити об'єкт прихильності. За найменших ускладнень вони пла­чуть, ображаються, втрачають цільову орієнтацію, що призводить до дезорганізації діяльності.

Необхідно підкреслити, що такі відхилення в осо­бистісному розвитку трапляються не тільки в тих ді­тей, які часто опинялися в ситуації розлуки з матір'ю, але й у тих, які виховувалися в ситуації постійної загрози розриву позитивних емоційних зв'язків з нею. Це стосується тих випадків, коли батьки як основний дисциплінарний метод використовують погрозу кину­ти дитину («Перестань плакати, а то зараз віддам тебе дядькові!») або розлюбити її («Не скигли, не лізь до мене, я тебе такого не люблю!»); коли дитину звину­вачують, що через її поведінку захворіла мати або померла бабуся й т. ін.; коли дитину використовують як спосіб тиску на чоловіка чи дружину під час сімей­них сварок або розлучення; коли за неслухняність та неуспіхи в навчанні дитині оголошують довготривалий бойкот або застосовують покарання, що принижує її гідність, тощо.

Постійна загроза розриву позитивних емоційних зв'язків з найближчими людьми, дефіцит сталої духов­ної близькості з ними ускладнюють ідентифікацію дитини з батьками, що змушує її шукати співчуття, співпереживання та зразки для наслідування поза сім'єю.

У концепції індивідуальної психології А. Адлера такі особистісні особливості, як прагнення до зверх­ності, а також неврози розглядаються як реалізація потреби в гіперкомпенсації біологічної недостатності. Вказується на пряму залежність аномалій особистісного розвитку від умов виховання в ранньому дитинстві - надто сильної опіки чи занедбаності, або того й іншого по черзі. Це породжує в дитини страх зіткнення з новоми ситуаціями, почуття неповноцінності.

У теорії патохарактерологічного розвитку (К. Леонгард, О. Лічко) акцентуації трактуються як результат поєднання певної генетичної та конституціональ­ної схильності й несприятливих умов виховання та навчання.

Поведінковий підхід у дитячій патопсихології втіле­но у працях М. Раттера. Він розглядає особистісні порушення як результат засвоєння неправильних по-ведінкових стереотипів та формування шкідливих зви­чок. У зв'язку з цим завданням психолога є корекція неправильних форм поведінки незалежно від їхніх детермінант.

Трансактний аналіз (Е. Берн) концентрує увагу на системі міжособистісних та внутрішньоособистісних стосунків. В особистості людини (в будь-якому віці) розрізняються три частини: Батька, Дорослого й Ди­тини. Це означає, що в поведінці та особистісних ха­рактеристиках дитини проявляються елементи більш ранньої поведінки, здатність раціональної оцінки дій­сності (маленький професор) та наслідування батьків­ських норм і стереотипів. За несприятливих впливів сімейного виховання в дитини можуть актуалізуватися форми поведінки, властиві для більш раннього віку (наприклад, дитина в б років смокче пальця). Можли­ва й така ситуація, за якої в дитини актуалізується оціночна, та, що звинувачує, частина Дорослого. Це призводить до невпевненості, відчуття провини й несвободи. В подальшому, в міру зростання та розвит­ку особистості підлітка внутрішньоособистісний кон­флікт між частинами Дитини, Батька та Дорослого може спричинити недостатньо раціональну оцінку на­вколишнього світу, автоматичне наслідування стерео­типів поведінки, несвідомо засвоєних від батьків. Особливим розділом теорії трансактного аналізу є теорія «сценарію життя», що засвоюється в дитячому віці.

В концепціях нейролінгвістичного програмування причиною особистісних порушень постає порушення комунікації між членами сім'ї, розбіжності між їхніми словесними й несловесними «висловлюваннями», що призводить до виникнення в дитини почуття збенте­женості, формування в неї порушених форм спілку­вання та неадекватного уявлення про себе. Наприк­лад, якщо мати говорить дитині: «Ти найкращий за всіх'» з гнівною інтонацією та відштовхуючим рухом рук то дитина не знає, на яке з цих повідомлень орієнтуватись і, при багаторазовому повторенні подіб­них ситуацій, починає реагувати або тільки на мову, або ж на рухи та інтонацію. Надалі вона сама засвоює подібні форми комунікації.

У працях В. Франкла та Б. Беттельгейма прояви внутрішньоособистісного конфлікту, невротичні реак­ції в дітей та підлітків розглядаються як наслідки психотравмуючого впливу батьків або суспільства в цілому (в умовах гетто, концтабору тощо). Як меха­нізм компенсації пропонуються розуміння ситуації, усвідомлення сенсу життя, опора на творчу та пізна­вальну активність особи.

Більш синтетичним підходом до проблеми виник­нення особистісних розладів та їх терапії є точка зору Дж. Грехема, який вважає невротичні розлади в до­рослих результатом психотравмуючих впливів, пере­житих у момент народження, в період грудного ди­тинства, а надалі в ході конфліктних стосунків з бать­ками, що призводить до викривленого сприйняття свого «Я», оточення, почуття неповноцінності, при­гніченості, страху. Цей дослідник пропонує метод психогенетичної корекції таких порушень у дітей та дорослих шляхом повторного, більш усвідомленого проживання та «програвання» психотравмуючих мо­ментів. Розуміння різноманітності та, часто, взаємодо-повнюваності причин особистісних розладів дає змогу будувати гнучкішу систему психотерапії.

Існує також ряд досліджень, присвячених окремим феноменам особистісних порушень у дитячому та під­літковому віці. Це праці Ф. Зімбардо, Д. і К. Байяр-дів, орієнтовані на ознайомлення батьків та педагогів з особливостями корекції небажаних особистісних реакцій.

У вітчизняній психології, на жаль, до останнього часу мало уваги приділялося причинам та динаміці формування порушень особистісного розвитку. Є суто психіатричні підходи до порушень особистісного розвитку (неврозів, психопатій, адаптаційних реакцій тощо, відображені в працях Л. Божович, В. Ковальова, М. Буянова, О. Лічко тощо. У віковій психології трапляються описи відхилень у формуванні, наприк­лад, морально-етичних норм (П. Якобсон) або когнітивних функцій (Л. Венгер). Цілісним підходом до проблеми неврозів та невротичних реакцій у дитячому віці вирізняються дослідження О. Захарова, Д. Ісаєва та ін. Вони розглядають динаміку формування цього розладу на рівні порушень нейродинаміки (виснажуваності, лабільності функцій ЦНС), особливостей внутрішньоособистісного конфлікту, самооцінки ди­тини, її реакцій на свої досягнення та невдачі.

Значна роль у формуванні особистісних порушень традиційно відводиться помилкам у сімейному вихо­ванні (Е. Ейдеміллер, В. Москаленко, М. Буянов та ін.). Відомо, що дитина, яка народилася цілком здоро­вою, може мати серйозні відхилення в особистісному розвитку через несприятливе сімейне оточення. До формування психопатичних рис особистості та невро­тичних проявів спричинюються внутрісімейні кон­флікти, відсутність одного з батьків, неправильні ви­ховні дії, рання ізоляція дитини від сім'ї тощо.

Порушення поведінки в дітей спостерігаються вже в дошкільному віці. Дослідження О. Захарова показу­ють, що в п'ятирічному віці 37 % хлопчиків та 29 % дівчаток мають відхилення в поведінці. У хлопчиків дещо частіше, ніж у дівчаток, фіксуються підвищена збудливість, некерованість, розгальмованість у поєд­нанні з агресивністю (забіякуватістю), конфліктність та незлагідність. У дівчаток переважають лякливість, підвищене емоційне реагування, схильність ображати­ся, плакати та засмучуватися.

Вступ дитини до школи висуває нові вимоги до неї, що нерідко стає додатковим фактором виникнен­ня відхилень в особистісному розвитку. Існує навіть спеціальне визначення для психічних розладів такого роду —дидактогенії. Педагогічно неграмотні виховні дії вчителя можуть стати причиною тих особливостей інтелектуальної діяльності учня, які часто спри­ймаються як розумова відсталість. Більшість дітей, які миттю та беззаперечно не виконують вимог учителя, викликають у нього нетерпіння, роздратування, не­приязнь. Гримання, погрози, а інколи й образи по­роджують у дитини стан загальмованості. Загальмова­ний стан дитини — це мимовільно ввімкнене захисне гальмування, необхідне для того, щоб не допустити продовження дії, руйнівної для психіки. Повторення таких стресових для дитини ситуацій закріплює «галь­мівну реакцію» на зауваження та різке звернення вчи­теля, вона стає звичною. Потім такий спосіб реагуван­ня поширюється й на інші ситуації ускладнень інте­лектуальної діяльності. Паралельно з гальмівною реак­цією на різкий тон учителя в учня закріплюється звичка до відмови від розумових зусиль. Так склада­ється враження, що дитина розумово відстала, оскіль­ки знань вона майже не засвоює.

При високому рівні інтелекту, незважаючи на вка­зані негативні фактори, дитина часто все ж справ­ляється з навчальною програмою, хоч у неї можуть спостерігатися відхилення в розвитку особистості за невротичним типом. Не випадково серед молодших школярів відсоток дітей з невротичними відхиленнями більший, ніж серед дошкільників, а в 10-річному віці кількість нервових дітей досягає 56 % (серед хлопчи­ків)*.

Таким чином, специфічними відхиленнями в особистісному розвитку дітей молодшого шкільного віку є різного роду психогенії: шкільна тривожність, пси­хогенна шкільна дезадаптація та ін.**

Серед підлітків кількість невротичних проявів зни­жується. Захворюваність на неврози в цій віковій групі значно нижча, і відносно невелика кількість (близько 1-і %) підлітків, що стоять на обліку в психоневроло­гічних диспансерах, складається за рахунок тих, хто хворіє на неврози з більш раннього дитинства. На перший погляд може здатися дивним, що «кризовий» підлітковий вік, незважаючи на його складність та суперечливість, не дає різкого збільшення захворюва­ності на неврози. Проте, як справедливо зауважує О. Лічко, вся «справа в тому, що в цьому віці вияв­ляється схильність до " заміни" невротичних вегета­тивних та моторних симптомів порушеннями поведін­ки. Ті ж самі психогенні фактори, що в дітей та до­рослих викликають невроз (хоч і різний за картиною виявлення), у підлітків, у період становлення характе­ру, ведуть до девіантної поведінки».

Отже, ми схематично розглянули причини виник­нення відхилень у психічному та особистісному роз­витку дітей







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 3144. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия