Студопедия — Кран – балки поділяються на підвісні і опорні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Кран – балки поділяються на підвісні і опорні






Підвісна кран – балка має рейковий шлях, до якого на котках підвішена і може переміщуватися балка, частіше двотаврова. По нижній полиці балки, в свою чергу, на котках переміщується ручна таль або електротельфер.

Опорна кран – балка переміщується на катках по рейковим опорам.

Кран – балки дають змогу обслуговувати увесь перекримаємий ними простір в трьох напрямках. Керування кран – балками відбувається з підлоги за допомогою кнопкового пульта.

Вантажні візки призначені для горизонтального переміщення агрегатів, вузлів, механізмів автомобіля та інших вантажів всередині виробничого приміщення. Вантажні візки, як правило, бувають спеціалізовані – для знімання і встановлення якогось вузла чи агрегату (коліс, гальмівних барабанів, ресор та ін.) або для їх транспортування (АКБ, радіаторів та ін.).

Деякі можуть мати додаткові вантажозахватні пристрої для знімання і встановлення агрегатів, а інші – платформи для їх розміщення.

 

Таблиця 1.2.

Вантажні візки.

  Найменування     Модель   Вантажопідйомність, кг   Маса, кг   Габарит, мм
1. Візок для знімання і встановлення коліс П – 217 1115М     1060х870х900 1236х935х896
2. Візок для перевезення коліс ПТО-32     1420х668х1100
3. Візок для знімання і встановлення ресор П-126 П-241     1200х400х980 1150х420х1000
4. Візок для перевезення агрегатів і вузлів автомобіля ОГ-151     1420х670х1000
5. Візок для перевезення АКБ Б-177     730х500х1240
6. Візок для перевезення бутилів з кислотою Б-72     620х920х850
7. Візок з контейнером для збирання свинцевого лому Б-71     620х1000х650
8. Візок для перевезення балонів з киснем Б-53     1800х400х600
9. Візок для перевезення радіаторів       850х350х1260

6. Конвеєри для переміщення автомобілів.

 

Конвеєри для переміщення автомобілів використовують при організації технічного обслуговування потоковим методом. По характеру руху конвеєри поділяють на безперервної та періодичної дії. Перші використовують при щоденному обслуговуванню, інші – при всіх інших видах обслуговування.

По способу передачі руху автомобілю конвеєри поділяють на штовхаючі, несучі і тягнучі. По конструктивним ознакам розрізняють одноколійні (монтуємі вздовж однієї із сторін канави) і двохколійні (монтуємі по обом бокам) конвеєрі.

 

На конвеєрі тягнучого типу нескінчений втулково – роликовий ланцюг або трос розміщені вздовж лінії обслуговування.

В початку конвеєра розміщено натяжну станцію, а в кінці – привідна станція.

На конвеєрі тягнучого типу автомобіль приєднується за передню вісь або за буксирний крюк до тягового ланцюга спеціальними захватами. Автомобіль пересувається на своїх колесах; коли він підходить до кінця лінії обслуговування, захвати відкидаються.

До недоліків конвеєрів цього типу слід віднести необхідність використання ручної праці для прикріплення кожного автомобіля до ланцюга і перенесення захватів на початок конвеєра.

 

На конвеєрі штовхаючого типу автомобіль переміщується вздовж лінії обслуговування за допомогою кулака штовхача, вмонтованого у втулково – роликовий ланцюг. Штовхач передає зусилля на автомобіль через передню вісь, через одну з точок заднього моста або колесо.

В кінці лінії кулак штовхача зіскальзує з місця упору, і автомобіль виїжджає своїм ходом.

 

В конвеєрі з несучим органом використовуються нескінчені стрічки або шарнірні ланцюги, що рухаються по рейкам. Автомобіль, що заїхав на стрічки пластинчастого повздовжнього подвійного конвеєра, встановлюється колесами на ланки конвеєра або вивішується, а в кінці лінії з’їжджає з нього своїм ходом.

На повздовжньому ланцюговому конвеєрі автомобіль сідає осями на ланцюги і вивішується, а при з’їзді з конвеєра виштовхується ланцюгами.

Несучі конвеєри можуть бути в двох виконаннях: з повздовжнім і поперечним переміщенням автомобілів.

Конвеєр з поперечним переміщенням автомобілів майже вдвічі коротший конвеєра з повздовжнім переміщенням, що є суттєвою перевагою при розміщенні потокових ліній ТО.

 

Завдання: Розглянути і законспектувати призначення, класифікацію, принцип дії підйомно – транспортного і оглядового обладнання.

 

Рекомендуєма література:

[ 3 ], стор. 122 – 159; [ 1 ], стор. 59 – 85; [ 2 ], стор. 39 – 55.

 

Питання для самоконтролю:

1. Види класифікації підйомно – транспортного обладнання, яке конкретно обладнання відноситься до кожного виду.

2. Перелічити основні вимоги до підйомно – транспортного обладнання.

3. Назвати основні типи оглядових канав по загальній класифікації, яке їх призначення.

4. Охарактеризувати конструкцію різного типу естакад, в чому їх переваги і недоліки і де їх більш раціонально використовувати?

5. Яке призначення автомобільних підйомників, їх класифікація?

6. Назвати основні переваги підйомників перед оглядовими канавами і в яких випадках виправдане використання оглядових канав?

7. Яка принципова різниця в конструкції електроталей і кран – балок; в яких випадках раціональніше використовувати той чи інший вид вказаного обладнання?

8. В яких цілях в ремонтних зонах використовуються конвеєри, яка їх конструкція і принцип дії.

 

Тема 2.4. Обладнання для мастильних і заправних робіт.

 

Мета: Ознайомлення із обладнанням для мастильно – заправних робіт, що використовується на АТП.

Кількість годин: 6.


 

План: 1. Призначення і види мастильного і заправного обладнання.

На мастильно – заправні роботи припадає відповідно велика частка від загальної трудомісткості робіт ТО –1 і ТО – 2. Особливо великий об'єм робіт виконується при проведенні СО, де передбачено (відповідно до карти мащення автомобіля) і повне видалення старого мастила із деяких вузлів і промивка різних систем автомобіля із заміною робочої рідини та ін. Також мастильно – заправні операції виконуються і в зонах ПР при заміні агрегатів.

При розгляданні видів тертя і процесів, що відбуваються в вузлах тертя, видно значення мащення деталей, якості мастильних матеріалів і необхідності їх своєчасної заміни. Мастильно – заправні і очисні операції мають специфічний характер і для їх виконання передбачений широкий спектр самого різноманітного обладнання і пристосувань.

Основна класифікація мастильно – заправного обладнання відбувається за типом заправляємих у вузли і агрегати мастильних матеріалів і воно поділяється на обладнання для заправки паливом, обладнання для заправки рідкими маслами, обладнання для заправки густих, пластичних мастил і обладнання для заправки спеціальними рідинами. Також до цього типу обладнання можна віднести обладнання для заправки повітрям.

Вище вказане обладнання може бути стаціонарним або пересувним. За типом робочого приводу воно може бути ручним, пневматичним і електромеханічним.

Також це обладнання може класифікуватись по типу використовуємого основного робочого органу – насоса. В сучасному обладнанні використовується три типи насосів: клапанного типу (із системою впускних і випускних клапанів) і шестеренчастого типу – обидва для видачі рідких мастил і насоси плунжерного типу для пластичних мастил (із плунжером, що виконує зворотно – поступальні рухи в камері високого тиску).

Вище вказане обладнання може випускатися в одиночному (ізольованому) виконанні для проведення конкретної операції і може бути комплексним, багатофункціонального призначення.

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1087. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия