Студопедия — Завдання вивчення першого десятка у спеціальній школі. Особливості і вивчення нумерації в межах 10. Знайомство з нулем. Додавання і віднімання в межах 10.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання вивчення першого десятка у спеціальній школі. Особливості і вивчення нумерації в межах 10. Знайомство з нулем. Додавання і віднімання в межах 10.






Вивчення чисел першого десятка і дій над ними є основою формування в учнів спеціальної школи системи математичних знань, вмінь, навичок. Цьому розділу приділяється значна увага. За програмою для дітей з розумовою відсталістю він вивчається весь перший клас.

Причини виділення 1-го десятка в окремий концентр:

1. Десять арифметичних знаківвикористовується для позначення будь-якої множини (Множество - это совокупность объектов, рассматриваемая как одно целое. «Множество есть многое, мыслимое нами как единое» (Георг Кантор).)

2. Десяток використовується як рахункова одиниця та є основою десяткової системи обчислення.

3. Арифметичні дії в межах першого десятка за своїми прийомами відрізняються від дій, які вивчаються на наступних етапах вивчення математики.

4. При вивченні чисел першого десятка на перший план виступають результати арифметичних дій, які є табличними і тому заучуються напамять.

5. Арифметичні дії в межах першого десятка являють собою першооснову виконання усних та письмових обчислень на числах інших концентрів.

Основні завдання вивчення 1-го концентру:

1. Формування навичок: рахунку в межах 10 у прямому та зворотньому порядку; позначення чисел цифрами; усвідомлення кількості, числа і цифри; порівняння чисел.

2. Розуміння основних властивостей числового ряду.

3. Утворення понять: про натуральний ряд чисел; про утворення числа у процесі лічби за рахунок додавання до попереднього числа одиниці або віднімання від наступного числа одиниці; про те, що останнє число при перерахуванні групи предметів показує число всіх предметів у цій групі; про нуль як відсутність множини; про міру вартості в межах десятка що вивчається (копійка); про місце числа у числовому ряді; про величіну сукупності, позначену тим чи іншим числом; поняття «більше-меньше».

4. Ознайомлення: з арифметичними діями додавання та віднімання; з геометричними фігурами: квадрат, трикутник, прямокутник; з розв’язанням простих задач на знаходження суми та різниці.

Необхідно мати достатню кількість наочних посібників, адже кожне нове число та математичне поняття, яке ми формуємо в школярів, потрібно унаочнити.

Наочність, потрібна для вивчення матеріалу: рахункові палички, рахівниці, кулі, кубики, об’єкти у площинному зображенні: квадрати, трикутники,прямокутники, кола, прапорці, трафарети фруктів, овочів, птахів, грибів, коників, собачок тощо; ілюстративна наочність – набір карток з зображенням звірів, машин, фруктів тощо, цифрові та монетні каси, демонстративне табло, набірне полотно; природний матеріал, зібраний під час прогулянок та екскурсій.

Вимоги до наочності: досить різноманітна, але не повинна відволікати від основної мети уроку.

Діти, які приходять у спеціальну школи зі спеціалізованого дитячого садка, мають первинні уявлення про кількість, число, в них наявні елементарні навички рахунку. В іншіх учнів з ПФОРА, як правило, цього немає.

Основні етапи роботи при вивченні нумерації чисел у межах 10:

1. Знайомство з числом, кількістю, цифрою

Число – абстрактне поняття, воно не існує само по собі в тому чи іншому предметі, тому це поняття не легко засвоюється дітьми з порушеннями пізнавальної сфери. Шлях формування поняття числа – засвоюються уявлення про множину, яка позначається певним числом, потім про кількість, яка стоїть за числом, далі поступово виділяється суттєва ознака числа та відбувається його узагальнення.

Послідовність роботи над кожним числом 1-го десятка: рахунок предметів множин, чисельність яких характеризується розглядуваним числом; співвіднесення числа з відповідною цифрою; утворювання нового числа через відлічування одиниці; утворювання попереднього числа через відлічування одиниці; співвіднесення кількості предметів, числа та цифри; порівняння чисел між собою; рахунок в межах даного числа; написання відповідної цифри.

Для вивчення 1-го десятка доцільно використовувати лінійку; монети 1 коп., 2 коп., 5 коп., 10 коп.

Після вивчення числа та цифри 5 учнів знайомлять з поняттям 0. Нуль – відсутність одиниць або предметів в множині, отримується тоді, коли від будь-якого числа послідовно відняти всі його одиниці.

При вивченні числа 10 можна показати відмінність між числом та цифрою (щоб записати число 10 потрібні дві цифри).Цифра є умовним знаком, символом,який використовується для позначення чисел. Для того, щоб підвести учнів до розуміння понять «цифра» та «число» потрібно, щоб вчитель на попередніх етапах навчання уважно слідкував за своїм мовленням та не допускав висловлювань: «Яка цифра більша, 3 чи 2?».

3 2

При вивченні числа 10 потрібно навчати учнів використовувати другий дріт рахівниці, оскільки число 10 – десять одиниць або десять кісточок на верхній дротині можна перетворити в 1 десяток – одну кісточку на другий дротині зверху.

Щоб в учнів не склалося враження, що нові числа утворюються лише шляхом прилічування або відлічування по одиниці, потрібно показати різні шляхи утворення числа з 2-х та більше доданків (склад числа).

Після знайомства з числом та кількістю, яку воно позначає, учнів потрібно вчити письму відповідної цифри. Навчання каліграфічному письму цифр та арифметичних знаків потребує не менших зусиль, ніж навчання письму літер. На уроках математики діти пишуть у зошитах у клітку. Але після того, як вони оволодіють навичками письма, вони можуть писати цифри в зошитах в лінійку, наприклад, коли пишуть число та місяць перед виконанням класної або домашньої роботи. Цифри у зошиті, як і букви, пишуться похило, під кутом 65о . Дітей вчать каліграфічному письму цифр, відпрацьовуючи основні елементи цих графічних символів та навчаючи написання цифр у правильному, спеціально визначеному для цього порядку (задание – віучить написание цифр). Необхідно слідкувати за правильним розміром цифр та їх основних елементів.

Для дітей з ДЦП, які мають важкі порушення моторики верхніх кінцівок, розроблені спеціальні методи навчання письму, які потребують дуже довгого підготовчого періоду перш ніж учень буде в змозі писати літери та цифри. Існують також спеціальні технічні засоби для полегшення письма. В учнів з ДЦП та міопатією якість письма не оцінюється. Якщо дитина зовсім не в змозі опанувати навичками письма, її вчать друкувати на комп’ютері або планшеті, у тому числі за допомогою спеціальних клавіатур.

Ознайомлення учнів з написанням цифр М.М.Перова пропонує давати у такій послідовності:

1) показ рукописного зразка цифри та письмо її елементів;

2) написання цифри на дошці по елементах;

3) використання вчителем таблиці з метою показу напрямку руху ручки під час письма цифри;

4) обведення пальцем та указкою моделі цифри;

5) письмо цифр у зошитах за зразком (попередньо вчитель пише у зошиті 2-3 цифри в рядку як зразок).

Вчитель може зробити в зошиті учнів такі допоміжні позначки:

· цифри, написані пунктиром для обведення учнем;

· 2-3 опорні точки для написання цифр;

· виделення рядків червоним (для учнів, які не орієнтуються в зошиті);

· виделення рядків та клітин 2х2, 3х3, 4х4 для учнів з порушенням моторики







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 165. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия