Студопедия — Типи социометрических процедур
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Типи социометрических процедур






Кожен тип процедур, перерахованих нижче, може применять-ся до будь-якої групи незалежно від рівня розвитку її членів. Якщо вживана процедура за формою нижче за той рівень, який потрібно для цієї соціальної структури, результати відіб'ють неповну "інфраструктуру" цього колективу. Адекватна социометрическая процедура повинна точно відповідати по складності передбачуваній соціальній структурі вимірюваного колективу.

Один тип процедури має на меті розкрити соціальну структуру між індивідуумами шляхом простого запису їх руху і положення в просторі по відношенню один до одного. Ця процедура запису примітивних рухів була застосована в групі немовлят. При їх рівні розвитку не можна було застосувати успішно складнішу техніку. Ця процедура розкрила структуру, що розвивається у ряду немовлят, між немовлятами і персоналом, що залицяється, і між немовлятами і предметами, їх оточенням в певному просторі, кімнаті. На ранній стадії розвитку фізична і соціальна структури простору перехрещуються один з одним і со-ответствуют один одному. На певній точці розвитку структура взаємин починає все більше і більше відрізнятися від фізичної структури груп, і з цієї миті соціальний простір у своїй зачатковій формі відрізняється від фізичного простору. В цьому випадку соціограма представ-ляет собою діаграму положень і рухів. Коли дитина починає ходити, виникає розвиненіша структура. Діти тепер можуть прямувати до особи, яка їм подобається, або віддалятися від особи, яка їм не подобається; прямувати до предмета, який вони хочуть, або від предмета, якого вони бажають уникнути. Чинник невербальної спонтанної участі починає чинити певніший вплив на структуру.

Інший вид процедури застосовується в групах маленьких дітей, які до і після того, як вони навчилися ходити, можуть розумно користуватися простими словесними символами. Чинник простої "участі" суб'єкта стає складнішим. Суб'єкт може вибрати або відкинути предмет або особу, не роблячи ніяких фізичних рухів. Процедури все більше усложня-ются, коли при встановленні контакту діти підпадають під вплив фізичних або соціальних властивостей інших людей: підлоги, раси, соціального положення і т. д. Чинник дифференцированно-го об'єднання означає нову тенденцію в розвитку структури.

До цього моменту в ній виділялися і займали певну позицію тільки індивідууми. Тепер же виділяються объедине-ния індивідуумів і ці об'єднання займають позицію групи. У міру того як розвивається суспільство індивідуумів, кількість критеріїв, на основі яких утворені або можуть бути утворені об'єднання, значно збільшується. Чим численніші і складніші критерії, тим складніше стає соціальна структура колективу.

Це невелика кількість прикладів ясно показує, що социометрическая процедура не є застиглим рядом правил, що вона змінюється і пристосовується до будь-якої групової ситуації у міру того, як така виникає. Социометрическая процедура повинна відповідати потенци-альным можливостям суб'єктів в даний момент так, щоб спонукати їх на максимальну спонтанну участь і максимум експресивності. Якщо социометрическая процедура не соответ-ствует структурі колективу в даний момент, ми можемо отримати тільки обмежене або спотворене уявлення про неї.

Учасник-спостерігач в соціальній лабораторії, соответ-ствующий науковому спостерігачеві у фізичній або биологиче-ской лабораторії, зазнає глибокі зміни. Спостереження рухів і вільного об'єднання індивідуумів є цінним додатковим матеріалом, якщо відома основна структу-ра. Але як може спостерігач дізнатися що-небудь про основну структуру колективу, що налічує тисячу чоловік, якщо він намагається стати інтимним товаришем кожного індивідуума в один і той же час, учасником кожної ролі, яку той грає в колективі? Він не може спостерігати їх, як спостерігають небесні тіла, а потім складати діаграми їх рухів і реакцій. Він упустить суть ситуацій, якщо гратиме роль ученого-розвідника. Процедура повинна носити відкритий і явний характер. Члени колективу повинні стати в якійсь мірі учасниками проекту. Міра участі є мінімальною, коли члени групи згодні тільки відповідати на питання один відносно одного. Будь-яке дослідження, яке намагається з менш можливою максимальною участю членів групи розкрити почуття, які вони живлять по відношенню один до одного, являється тільки приблизно социометрическим. Приблизи-тельно социометрические або діагностичні процедури дуже цінні на цьому етапі розвитку соціометрії. Вони можуть застосовуватися в широких масштабах і, не виходячи за певні межі, не заподіюють незручності учасникам. Проте дані, отримані в приблизно социометрических дослідженнях, засновані на недостатньому стимулюванні учасників, які не повністю виражають свої почуття. У приблизно социометрических ситуаціях учасники рідко діють спонтан-но. Розминка затягується. Якщо запитати індивідуума, хто ваші друзі в місті, він може не назвати одне або два, найбільш важливих в його соціальному атомі особи, до яких він живить щось на зразок таємної дружби і про яких він не хоче, щоб знали.

Социометрист не відмовляється від методу спостереження групи, від вивчення групової формації ззовні. Проте це стає лише частиною загальнішої техніки социометрической процедури. Фактично социометрическая процедура являється і дієвою і спостережливою в один і той же час. Досвідчений социометрист постійно збиратиме додаткові дані експериментів і спостережень, - дані, які можуть бути істотним доповненням до його знання зсередини соціальної структури групи в даний момент. Спостережливі і статистичні исследова-ния, доповнюючі і поглиблюючі аналіз структури, можуть витікати з социометрической процедури.

Перехід від приблизно социометрических до основних социометрическим процедур залежить від методів створення стимулу для адекватнішої участі спостережуваних. Якщо участ-нику-наблюдателю вдається стати все менше і менше наблюда-телем і все більше помічником і порадником кожного индивиду-ума в групі відносно його потреб і інтересів, спостерігач зазнає зміни: із спостерігача він перетворюється на допоміжну особу. Спостережувані особи, замість того щоб більш менш неохоче відповідати на питання відносно себе і інших, стають явними учасниками проекту. Проект стає колективною справою. Спостережувані стають уча-стниками і спостерігачами як своїх, так і чужих проблем. Вони стають основними учасниками в социометрическом исследо-вании. Вони знають, що чим ясніше і точніше вони висловлюють свої бажання, будь то відносно партнерів по грі, сусідів за обіднім столом, сусідів по будинку або колег по фабриці, тим більше у них шансів зайняти положення в групі, яке найбільше відповідає їх жаданням і бажанням.

Першим вирішальним кроком в розвитку соціометрії було розкриття дійсної організації групи. Другим вирішальним кроком було застосування суб'єктивних прийомів при визначенні цієї організації. Третім вирішальним кроком був метод, який надавав найвищу міру об'єктивності суб'єктивним терми-нам завдяки функції допоміжного ego. Четвертим решаю-щим кроком був розгляд критерію (потреби, цінності, цілі і т. д.), на основі якого складається ця структура. Істинна організація групи може бути виявлена, якщо тест побудований так, що він відповідає критерію, навколо якого склалася група. Наприклад, якщо ми хочемо визначити структу-ру робочої групи, критерієм буде відношення її членів як робітників на фабриці, а не відповідь на питання, з ким би їм хотілося піти снідати. Ми, отже, розрізняємо істотний і допоміжний критерії. Складні групи часто формуються на основі декількох істотних критери-ев. Якщо тест являється приблизно социометрическим або неадекватним, тоді він дає замість дійсної організації групи її спотворену, менш диференційовану форму, инфра-уровень її структури.

У роботі социометриста можна розрізняти декілька підходів:

1) дослідницька процедура, що вивчає організацію групи;

2) діагностуюча процедура, класифікуюча положе-ние в групі і положення груп в колективі;

3) терапевтична і політична процедура, що ставить метою допомогти індивідуумові або групам краще пристосуватися до колективу, і нарешті

4) повна социометрическая процедура, що є синтезомусіх цих стадій і що перетворює їх на одну, - єдину операцію, в якій одна процедура залежить від іншої. Остання процедура є також найбільш науковою. Вона не є більше науковою через те, що вона більше практична, швидше, вона більше практична через те, що вона точніша науково.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 149. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия