Студопедия — ПОНЯТТЯ ПРО ДИДАКТИКУ ЯК ТЕОРІЮ ОСВІТИ І НАВЧАННЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПОНЯТТЯ ПРО ДИДАКТИКУ ЯК ТЕОРІЮ ОСВІТИ І НАВЧАННЯ






ПОНЯТТЯ ПРО ДИДАКТИКУ ЯК ТЕОРІЮ ОСВІТИ І НАВЧАННЯ

Поняття про дидактику, її виникнення і розвиток

Дидактика (від грецьк. «дидактикос» навчаю) галузь педагогіки, що розробляє теорію навчання і освіти.

Вважається, що цей термін ввів німецький педагог В.Ратке (1571-1635). Під дидактикою він розумів наукову дисципліну, яка займається дослідженням теоретичних та методичних засад навчання.

Статус науки дидактика отримала завдяки працям чеського педагога Яна Амоса Коменського, який виклав у книзі «Велика дидактика» (1632р.) основні принципи навчання і форми його організації. Він автор існуючої класно-урочної системи, поділу учнів на класи, а навчального часу - на навчальні роки, чверті з канікулами між ними, щоденних занять - на 45-хвилинні уроки і 10-20-хвилинні перерви; предметної системи викладання за певними програмами і підручниками; екзаменів наприкінці року з переводом до наступного класу або залишенням на другий рік.

В розвиток дидактики зробили свій внесок французькі просвітителі-педагоги ХУ111ст. К.-А.Гельвецій (1715-1771), Д.Дідро (1713-1784), Ж.-А.Кондорсе (1743-1794), Ж.-Ж.Руссо (1712-1778) та інші. Вони виступали за урахування вікових особливостей учнів у навчальному процесі, активізацію методів навчання, опору на досвід та спостереження учнів, перебудову школи, демократизацію освіти в інтересах народу.

Швейцарський педагог І.-Г.Песталоцці (1746-1827) зробив спробу поєднати дитячу працю з навчанням; розробив теорію елементарної освіти, згідно якої процес виховання повинен йти від простого до складного; вимагав будувати процес навчання на основі чуттєвих сприймань. На його думку глибокі знання можна отримати лише за умови послідовності, систематичності їх здобуття.

Німецький філософ і педагог Й.-Ф.Гербарт (1776-1841) розробив теорію ступенів освіти; проблему виховуючого навчання, в процесі якого виникають різносторонні інтереси; залишив багато цінних дидактичних порад щодо розвитку в учнів уваги, спостережливості, пам’яті, мови.

Значний внесок у дидактику Х1Х ст. зробив німецький педагог Ф.-А.-В.Дістервег (1790-1866), який очолював рух прогресивних учителів проти так званих регулятивів реакційних освітніх законів прусського уряду, проголошував прогресивні принципи дидактики такі як, природодоцільність, культуродоцільність, самодіяльність; створив дидактику розвиваючого навчання. На його думку, здобуття учнями міцних знань можливе лише за умови вияву їх активності у процесі навчання.

Російський педагог К.Д.Ушинський в основу педагогіки поклав ідею природодоцільності, народності початкового навчання. Він вимагав, щоб навчання будувалося з урахуванням психологічних особливостей учнів, від учителів вимагав широти знань, які виходили б за межі предмета, дотримання таких дидактичних принципів як систематичність, послідовність, наочність, міцність засвоєння знань. Його прогресивні дидактичні принципи і методи викладання сповідували В.І.Водовозов, М.А.Корф, О.Ф.Остроградський та ін.

В Україні в Х1Х ст. помітною є постать О.В.Духновича (1803-1865), який у Закарпатті, що тоді належало Австро-Угорській імперії, створював підручники для народних шкіл, брав участь у широкій освіті, культурно-освітній діяльності. Його твори «Книжица читальная для начинающих», «Краткий землепис для молодых русинов», «Сокращенная грамматика письменного русского языка», «Народная педагогия» допомогли відкрити у Закарпатті понад 70 початкових шкіл.

Автором ряду підручників був Б.Д.Грінченко (1863-1910). Незважаючи на заборону, він викладав у школах українською мовою, видав «Словарь украинского языка» в 4 томах, а також «Українську граматику до науки читання й писання».

Світова дидактика першої половини ХХ ст. розвивалася на філософських основах прагматизму.

Американський філософ, педагог Д.Дьюї (1859-1952) заснував педагогічну течію – педоцентризм.

Педоцентризм – керування практичним досвідом, навчання без програм, широка дитяча і вчительська самодіяльність.

Він твердив, що будь-яка наука, кожна її окрема теорія є не більше як інструмент у руках педагога, і виправдовується зміст навчання не об’єктивною істиною, а практичною корисністю, доцільністю, потребою. Звідси його можна вважати засновником діяльнісного підходу до навчання. Він створив теорію навчання «шляхом дій», що з’являються з особистого досвіду дитини.

До теорії навчання зробили значний внесок російські психологи П.П.Блонський (1884-1941), Л.С.Виготський (1896-1934). Завдяки їх працям дидактика і виховна система шкіл в 30-ті роки ХХ ст. була виведена на обґрунтований рівень.

До лав видатних дидактів-практиків ХХст. влився В.О.Сухомлинський (1918-1970). Він продовжував ідею розумового виховання дитини в ході навчання та практичної діяльності і в своїх творах подав зразки дидактичного підходу до педагогічної справи.

До числа відомих теоретиків дидактики 50-80-х років ХХст. відносять А.М.Алексюка, Ю.К.Бабанського, П.Я.Гальперіна, М.О.Данилова, Г.С.Костюка, І.Я.Лернера, М.І.Махмутова, О.М.Матюшкіна, В.О.Онищука, К.К.Платонова, М.М.Поташника, М.М.Скаткіна, М.О.Сорокіна, Н.Ф.Тализіної, І.Т.Федоренка, та ін.

Цей період у дидактиці також є часом професіональних учених-педагогів і частково психологів, причому останні займалися психологією навчального процесу і разом з тим впливали на сам навчальний процес. До таких фахівців можна віднести О.М.Арсеньєва (1906-1981), який розробляв теорію освіти; Б.П.Єсипова (1894-1970), який опрацьовував теорію навчального процесу; Л.В.Занкова (1901-1970), який вніс значний вклад у розробку розвиваючого навчання, та ін.

Дидактика постійно поповнюється плідними ідеями завдяки працям творчо працюючих учителів, педагогів-новаторів. Сьогодні педагогічній громадськості широко відомі імена таких майстрів педагогічної праці, як В.Ф.Шаталов, С.М.Лисенкова, Ш.О.Амонашвілі, М.П.Щетинін, Є.М.Ільїн та ін.

Сучасна дидактика, виходячи на світові позиції, відкриває нові явища в навчальному процесі його кібернетизацію, «гнучкі технології» в старших класах, модернізовані методи і форми. Зберігаючи цінні ідеї традиційного навчання, на кожному етапі свого розвитку дидактика вирішує завдання вдосконалення освіти і навчання відповідно до вимог суспільства.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 162. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия