Студопедия — Зв’язок педагогіки профтехосвіти з іншими науками
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зв’язок педагогіки профтехосвіти з іншими науками






 

Педагогіка профтехосвіти, маючи свою чітко обкреслену галузь дослідження і будучи складовою загальної педагогічної науки, не може розвиватися уособлено від інших наук. Зважаючи на те,що об’єктом виховної діяльності педагога є людина, яка росте і розвивається, педагогіка профтехосвіти тісно пов’язана з іншими науками, насамперед з тими, які так чи інакше вивчають людину, середовище і умови у яких вона живе, процеси її розвитку і таке ін.

Проблемою людини, як члена суспільства, займаються суспільні науки; людина як продукт біологічної еволюції є об’єктом вивчення біологічних наук, зокрема фізіології; людина як мисляча істота з його психічним внутрішнім світом – об’єкт вивчення психології.

Велике значення для педагогіки має розробка суспільними науками проблеми технічного прогресу і його соціальних наслідків, проблеми глобалізації суспільства та обґрунтування вимог, які пред’являє суспільство до загальноосвітньої та професійної підготовки людини.

Будучи наукою суспільною, педагогіка тісно пов’язана з такими науками, як філософія, історія, етика, естетика, економіка, соціологія тощо.

Філософія – це насамперед методологічна основа педагогіки. Вона озброює педагогіку науковим методом пізнання об’єктивних законів розвитку і виховання. У філософії і педагогіці є низка загальних питань і проблем, в тому числі: проблема виховання людини, формування світогляду, взаємозв’язок колективу і особистості, проблеми гносеологічні, які пов’язані з розробкою теорії пізнання та учнівського пізнання як одної із форм пізнання людиною дійсності, яка його оточує. Філософія допомагає розглядати педагогічні явища у їх взаємозв’язку і взаємозалежності, находити і правильно вирішувати протиріччя складного процесу формування особистості.

Педагогіка також тісно пов’язана з такими відносно самостійними галузями філософії, якими є етика, естетика, і які допомагають вирішенню педагогікою завдань морального естетичного виховання молоді.

Посилюються зв’язки педагогіки з соціологією. Соціологія – це наука, яка займається вивченням суспільства як складної цілісної системи, її підсистем і соціальних процесів, які відбуваються у ньому.

Вивчаючи такі системи суспільства, як родина, освіта, трудові колективи, суспільні організації, політичні партії, соціологія встановлює тенденції їх розвитку і надає педагогіці фактичний матеріал для більш раціональної організації процесу навчання і виховання.

Педагогічна соціологія як наука виникла на стику педагогіки і соціології, здійснює перевід загальних даних і результатів соціологічних досліджень про процеси змін у соціальній структурі суспільства, професійної зайнятості людей у конкретні задачі виховання, які повинні вирішувати освіта, сім’я, суспільство. Пов’язана педагогіка і з економікою. Дослідження показують, що високий рівень загальної освіти є однією з найважливіших умов підвищення продуктивності праці.

Педагогіка займається питаннями навчання і виховання людини – живої істоти, яка розвивається за законами природи. Тому, щоб правильно її викладати і виховувати та досягти при цьому позитивного результату, необхідно знати біологічні закономірності росту і розвитку людського організму. Отже педагогіка тісно пов’язана з анатомією і фізіологією людини, особливо з фізіологією вищої нервової діяльності. Вона спирається на фундаментальні праці видатних російських фізіологів І.М.Сєчєнова і І.П.Павлова з питань нервово-психічного розвитку людини, рефлекторної природи психічної діяльності тощо.

Особливо велике значення для вирішення конкретних питань навчання та виховання, розробки режиму праці і відпочинку мають вікова фізіологія, яка вивчає особливості побудови і функціонування організму дітей, підлітків, юнаків.

Біологічні науки, зокрема фізіологія, розглядаються як природна база педагогіки і психології.

Традиційним, при вирішенні питань навчання і виховання, є зв’язок педагогіки з психологією і педагогіка спирається на її наукові данні.

Процес навчання і виховання – складний процес психічної діяльності педагога і учня. Правильно організувати і досягти максимальної ефективності його педагог зможе лише при умові знання закономірностей розвитку психіки учня і урахування її особливостей у своїй роботі.

Сучасна психологія - наука багатопланова. Найбільше значення для педагогіки мають вікова і педагогічна психологія, яка вивчає закономірності психічних процесів дітей в залежності від їх віку, в умовах цілеспрямованого навчання та виховання.

У сучасному світі встановлюються більш тісні зв’язки педагогіки з інженерною психологією, яка досліджує взаємовідносини людини і техніки. Дані цієї галузі психології допомагають педагогіці у розробці методики включення технічних засобів навчання та персональних комп’ютерів у навчальний процес.

Диференціальна психологія, яка вивчає індивідуальні відмінності людини, озброює педагогіку даними, які необхідні для вирішення проблеми індивідуалізації навчання і виховання, здійснення принципу індивідуального підходу до кожного учня.

Соціальна психологія, займаючись вивченням особливостей формування особистості, яка включена у різні групи, озброює педагогіку цінними даними і фактами для дослідження проблем виховання в колективі і розробки методики виховання учнів у колективі.

Суттєвими є зв’язки педагогіки з кібернетикою – наукою про закономірності процесів управління і передачі інформації у машинах, їх системах і живих організмах.

Кібернетика розглядає процес навчання і виховання як процес управління, який можна не тільки планувати а і моделювати.

Використання кібернетичних методів в педагогіці сприяло розробці і подальшому удосконаленню програмованого навчання, застосування технічних засобів і стандартизованого контролю знань, умінь і навичок учнів у педагогічному процесі.

Особливе місце в системі зв’язків педагогіки з іншими науками займають етнографія і фольклористика. Вивчення народних традицій, обрядів і звичаїв різних народів, пам’яток народного епосу є джерелом і основою для формування особливої галузі педагогіки – народної педагогіки, яка вивчає педагогічний зміст цих пам’яток народної культури.

Все це показує, що педагогіка, маючи свій предмет і галузь досліджень, тісно пов’язана з низкою суміжних наук. На відміну від інших дисциплін, що вивчають окремі сторони розвитку людини, що відбувається під впливом різних факторів, педагогіка займається людиною в цілому і шукає найбільш дієві шляхи формування цілісної особистості.

Форми зв’язків педагогіки з іншими науками різноманітні і включають:

· запозичення наукової ідеї і її творче використання в педагогіці;

· використання даних, які отримані іншими науками;

· використання методів інших наук;

· поєднання зусиль двох або декількох наук для сумісного з педагогікою вирішення загальних проблем;

· використання термінів і понять інших наук для збагачення і поглиблення уявлень про сутність педагогічних явищ або для визначення нових.

Педагогіка профтехосвіти, як і загальна педагогіка, використовує матеріали і данні суміжних наук не в готовому вигляді, а строго на основі відбору після проведення спеціальної педагогічної переробки, з обов’язковим виявленням умов і меж їх застосування у професійному навчанні.

 

Контрольні запитання та завдання

 

1. Що являє собою педагогіка?

2. Дайте визначення основних педагогічних категорій.

3. Що являє собою процес виховання?

4. Визначте поняття освіти.

5. Що таке навчання?

6. Наведіть основні фактори розвитку людини.

7. Дайте визначення педагогіки.

8. Поясніть поняття педагогіки профтехосвіти.

9. Що є основою навчання?

10. Наведіть зв’язки педагогіки профтехосвіти з іншими науками.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 214. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия