Студопедия — Самоосвіта – це система внутрішньої саморегуляції по засвоєнню досвіду поколінь, спрямованої на власний розвиток.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Самоосвіта – це система внутрішньої саморегуляції по засвоєнню досвіду поколінь, спрямованої на власний розвиток.






Самонавчання – це процес безпосереднього одержання людиною досвіду поколінь за допомогою власних устремлінь і самим обраних засобів.

Взаємозв'язок виховання із самовихованням, освіти із самоосвітою, навчання із самонавчанням у педагогіці визначається за допомогою категорії “виховні відносини”.

Виховні відносини – є різновид відносин людей між собою, спрямованих на розвиток людини за допомогою виховання, створення відносин і навчання.

Виховні відносини – це мікроклітинка, де зовнішні фактори (виховання, освіта, навчання) сходяться з внутрішніми людськими (самовихованням, самоосвітою, самонавчанням). у результаті такої взаємодії виходить розвинена людина, а в підсумку – особистість.

Педагогікаце наука про виховні відносини, які виникають у процесі взаємозв'язку виховання, освіти і навчання із самовихованням, самоосвітою і самонавчанням і спрямовані на розвиток людини.

За допомогою педагогіки профтехосвіти можна з’ясувати, яким чином у процесі професійного навчання і виховання можна привести у відповідність особистісні інтереси, цілі та здібності учнів з інтересами держави, розкрити особливості складових педагогічного процесу, якій відбувається у навчальних майстернях і безпосередньо на виробництві, намітити шляхи удосконалення підготовки і робітничих кадрів, науково обґрунтувати форми організації професійно-технічного навчання, розкрити педагогічні вимоги до організації навчання і надати відповідь на багато питань, пов’язаних з навчанням та вихованням робітничих кадрів.

У зв’язку з цим необхідно з’ясувати основні поняття та терміни, якими оперує педагогіка профтехосвіти.

Професійне виховання – цілеспрямований процес, який спеціально організується, який сприяє формуванню особистості учнів і підготовки їх до активної участі у виробничому та суспільному житті.

Завдяки вихованню здійснюється підготовка всебічно розвинених особистостей.

Професійно-технічна освіта – це сукупність знань, навичок, умінь і переконань, які отримані у результаті навчально-виховного процесу, оволодіння певним рівнем загальної, політехнічної і спеціальної підготовки та розвиток пізнавальних сил учнів. Зміст освіти визначається вимогами виробництва, рівнем розвитку науки і техніки.

Під професійно-технічною освітою розуміють любі форми спеціальної освіти, які необхідні для виконання кваліфікованої роботи.

Професійно-технічне навчання – це педагогічний процес, у ході якого здійснюється сумісна діяльність педагога і учня, при цьому у результаті цієї діяльності учні отримують знання уміння і навички для своєї професійної діяльності на виробництві.

У ПТНЗ, в основному, здійснюється трудове і професійне виховання. У зміст професійного трудового виховання входять:

1. формування загальнотрудових знань, навичок і умінь, позитивного, свідомого і творчого відношення до праці;

2. професійна освіта й орієнтація в сфері праці і виробничої діяльності, економіки і права;

3. розвиток механізму самовиховання, самоосвіти і самонавчання в сфері праці і професійної діяльності;

4. професійна освіта на основі професійної продуктивної праці.

Основу навчання складають знання, уміння, навички (ЗУН), що виступають з боку викладача в якості вихідних (базових) компонентів змісту, а з боку учнів – як продукти засвоєння.

Знання – це відображення людиною об'єктивної дійсності у формі фактів, уявлень, понять і законів науки. Це колективний досвід людства, результат пізнання об'єктивної дійсності.

Під знанням розуміють результат педагогічно спрямованого засвоєння учнями законів науки, фактів і понять, у яких відображено закономірності розвитку природи і суспільства. Заняття в лабораторіях, навчальних майстернях і безпосередньо на виробництві є найкращим способом застосування отриманих знань на практиці, служать критерієм їх повноцінності і дієвості для використання в різних життєвих ситуаціях.

Уміння – це готовність свідомо і самостійно виконувати практичні і теоретичні дії на основі засвоєних знань, життєвого досвіду і надбаних навичок.

Під умінням розуміють здатність учня швидко, точно і усвідомлено застосовувати на практиці засвоєні знання у процесі навчально-виробничої діяльності.

Навички – компоненти практичної діяльності, що виявляються при виконанні необхідних дій, доведених до досконалості шляхом багаторазових повторень.

Під навичками розуміють безпомилкове, після багаторазового повторення, доведене до автоматизму виконання навчальних, трудових або професійних дій. Чим сильніші навички, тим краще проходить процес навчання. Вони удосконалюються по мірі розширення і поглиблення змісту навчально-виробничої роботи, підвищенням їх розвитку і підготовки.

Між уміннями і навичками існує тісний взаємозв’язок. Уміння – це знання у діях, а навички – автоматичне виконана складова (ланцюг) цієї дії. Сукупність знань,навичок і умінь забезпечують підготовку учнів до життя і виробничої праці.

Відбір навчального матеріалу у відповідності з вимогами виробництва є вирішальним фактором у визначенні змісту професійно-технічної освіти. При виборі матеріалу необхідно побудувати його в систему, яка відображала б знання, уміння та навички, якими повинні оволодіти учні у процесі навчання.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 186. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия