Студопедия — Соціальний супровід клієнта
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Соціальний супровід клієнта






Кривонос О.Б.

Навчально-методичний посібник

Для студентів вищих навчальних закладів

Суми

СумДПУ ім. А.С. Макаренка

УДК 796. 071:796. 032[378(073)

ББК 74.580+75]я73

К 88

 

 

Науковий редактор: А.А. Сбруєва,доктор педагогічних наук,

професор

Рецензенти: М.О. Лазарєв,кандидат педагогічних наук,

професор;

О.М. Полякова, кандидат педагогічних

наук, доцент.

Кривонос О.Б.

К 88 Соціальний супровід клієнта:Навчально-методичний посібник для студентів ВМЗ. – Суми: Сум ДПУ ім. А.С. Макаренка, 2009. – 161 с.

Навчально-методичний посібник складено з урахуванням специфіки кредитно-модульної системи навчання. Подані у посібнику матеріали адресовано викладачам і студентам вищих педагогічних закладів освіти, в першу чергу тим, хто викладає і вивчає навчальну дисципліну «Соціальний супровід клієнта». Використання матеріалів посібника сприятиме оптимізації процесу переходу до кредитно-модульного навчання, формуванню професійної підготовки майбутніх соціальних працівників до соціального супроводу різних категорій клієнтів.

УДК 796. 071:796. 032[378(073)

ББК 74.580+75]я73

 

 

Зміст

1.Вступ ……………………………………………….....  
2. Розділ 1. Організаційні основи вивчення навчальної дисципліни «Соціальний супровід клієнта»………………………………………………….    
2.1. Тематичний план ………………………………….  
2.2. Зміст дисципліни…………………………………...  
2.3.Зміст практичних занять…………………………....  
2.4. Поточний і підсумковий контроль………………..  
3. Розділ ІІ. Теоретико-методичні підходи до організації навчальної діяльності студентів у процесі вивчення курсу «Соціальний супровід клієнта» …….    
3.1. Модуль 1.Технології соціальної роботи з клієнтами……………………………………………......  
3.1.1.Теоретичний блок: Лекція 1. Технології соціальної роботи з клієнтами…  
3.1.2.Індивідуальна соціальна робота з клієнтами. Типовий технологічний алгоритм соціальної роботи з клієнтами. Етапи соціальної роботи з клієнтом…….    
3.1.3. Соціально-педагогічна модель «ведення випадку». Умови та принципи реалізації соціального супроводження. Етапи роботи з клієнтом за моделлю «ведення випадку»... ………...........................................  
3.1.4.Питання до самоконтролю……………………….  
3.1.5. Рекомендована література ……………………...  
3.1.6. Практичний блок: Практичне заняття №1. Технології соціальної роботи з клієнтами …………………………………...................    
3.1.7. Практичне заняття №2. Ведення випадку в соціальній роботі……………………………………….  
3.1.8. Завдання для самостійної роботи……………….  
3.2. Модуль II. Методика здійснення соціального супроводу клієнта………………………………………  
3.2.1. Теоретичний блок: Лекція №1. Методика здійснення соціального супроводу клієнта………………………………………    
3.2.3. Етапи здійснення соціального супроводу клієнта…………………………………………………...  
3.2.4. Професійна компетентність соціального працівника …...................................................................  
3.2.5. Механізм оцінки ефективності соціального супроводу……………………………………………….  
3.2.6. Питання до самоконтролю………………………  
3.2.7. Рекомендована література……………………...  
3.2.8. Практичний блок: Практичне заняття №1. Соціальний супровід як форма індивідуальної роботи з клієнтом…………......    
3.2.9. Практичне заняття № 2. Реалізація соціального супроводу……………………………………………….  
3.2.10. Практичне заняття № 3. Механізми оцінки ефективності соціального супроводу…………………  
3.3. Завдання для самостійної роботи ………………...  
3.4. Модуль ІІІ. Організація соціального супроводу різних категорій осіб…………………………………...  
3.4..2. Організація соціального супроводу клієнтів у системі ЦСССДМ (центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді) Центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді як суб'єкти реалізації соціальної політики……………    
3.4.3.Категорії дітей, які потребують соціальної підтримки і реабілітації (групи ризику)………………  
3.4.4. Технологія соціальної реабілітації неповнолітніх правопорушників у закладах пенітенціарної системи………………………………...    
3.4.5. Ресоціалізація неповнолітніх, звільнених від відбування покарання з випробуванням………………  
3.4.6. Технологія соціальної реабілітації неповнолітніх, засуджених до по­карань, не пов'язаних із позбавленням волі……………………………………...    
3.4.7. Сутність соціального супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ)…………………………………………………..    

 

3.4.8. Кризові центри соціально-психологічної допомоги………………………………………………...  
3.4.9. Питання до самоконтролю……………………...  
3.4.10. Рекомендована література …………………….  
3.4.11. Практичний блок: Практичне заняття №1. Організація соціального супроводу клієнтів у системі центрів соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді…………………………………………………....  
3.4.12. Практичне заняття № 2. Організація соціального супроводу дітей, які потребують соціальної підтримки і реабілітації……………………    
3.4.13. Практичне заняття № 3. Організація соціального супроводу неповнолітніх правопоруш-ників у закладах пенітенціарної системи та звільнених від відбування покарання з випробуванням………………………………………….    
3.4.14. Практичне заняття № 4. Організація соціального супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу……………………..    
3.5. Завдання для самостійної роботи ………………...  
3.6. Рекомендована література………………………...  

 

 

ВСТУП

Безпосереднім результатом посилення уваги держави до соціальної сфери стало створення та неухильний розвиток в Україні системи центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, що виражається, як у збільшенні їх числа розширенні охоплення різних категорій клієнтів соціальною роботою. Реалізація соціальних програм і проектів у системі діяльності центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді висуває перед спеціалістами потребу в оволодінні теоретичними знаннями та методичними навичками роботи з клієнтами.

Одним із першочергових завдань розвитку системи центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді є підготовка спеціалістів щодо надання соціальних послуг різним категоріям клієнтів, що ґрунтується на вивченні базових потреб клієнта та розробці індивідуальної стратегії роботи з ним. Соціальний супровід як форма соціальної роботи є методикою практичної реалізації ефективної соціальної роботи з різними категоріями клієнтів і займає чільне місце в арсеналі професійних навичок соціального працівника.

Навчально-методичний посібник містить базові знання з теорії соціальної роботи щодо надання соціальної допомоги, типовий технологічний алгоритм соціальної роботи з клієнтами незалежно від їх категорій, практику реалізації соціальної роботи з клієнтами в Україні, технології соціального супроводу як форми соціальної роботи, основи професійних навичок спеціалістів, які безпосередньо працюють з клієнтами. Включені також інструкції до практичних занять та самостійної роботи студентів, літературні джерела, додатки.

Мета курсу: підготовка спеціалістів до практичної реалізації надання соціальних послуг різним категоріям клієнтів, що здійснюється у формі соціального супроводу.

Навчально-методичний посібник надасть студентам можливість отримати теоретичні знання щодо проблем та потреб різних категорій клієнтів, які потребують соціальної допомоги; технологій соціальної роботи з різними категоріями клієнтів; методики «ведення випадку» як базової методики соціальної роботи з клієнтами; сутності соціального супроводу як технології соціальної роботи з клієнтами; етапності здійснення соціального супроводу; принципів та механізмів оцінювання ефективності реалізації соціального супроводу клієнтів; функціональних обов'язків та кваліфікаційних вимог до спеціалістів, які здійснюють соціальний супровід клієнтів.

Студенти оволодіють вміннями щодо реалізації соціального супроводу окремих категорій клієнтів; налагодження співпраці спеціалістів, які надають соціальні послуги окремим категоріям населення; документального оформлення соціального супроводу клієнтів.

Набуті студентами практичні навички, дозволять організувати роботу щодо надання соціальної допомоги клієнтам у сфері діяльності центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді на міському та районному рівнях.

Вивчення навчальної дисципліни «Соціальний супровід клієнта» організуються на принципах кредитно-модульної системи, яка сприяє систематичній і динамічній роботі студентів над засвоєнням теоретичної дисципліни, з використанням модульної технології навчання та рейтингового оцінювання якості засвоєння навчального матеріалу.

 

Розділ 1. Організаційні основи вивчення навчальної дисципліни «Соціальний супровід клієнта»

 

Структура курсу «Соціальний супровід клієнта»

Дисципліна «Соціальний супровід клієнта» розрахована на 72 години (2 кредита). З них передбачено 24 години на аудиторну роботу (6 годин лекційних, 18 годин практичних занять), 48 годин на самостійну роботу студентів. Кількість практичних занять зумовлює прикладний характер програми. В програмі запропоновані орієнтовні переліки завдань для практичних занять.

 

II. Тематичний план

№ теми   Назва модулів і тем   Кількість годин Самостійна робота
Всього Аудиторна робота
Аудиторні (всього) Лекції Практичні
1. Модуль I. Технології соціальної роботи з клієнтами          
  Тема 1. Індивідуальна соціальна робота з клієнтами          
  Тема 2. Соціально-педагогічна модель «ведення випадку»          
2. Модуль ІІ. Методика здійснення соціального супроводу клієнта          
  Тема 1. Соціальний супровід як форма індивідуальної роботи з клієнтом          
  Тема 2.Етапи здійснення соціального супроводу клієнта          
  Тема 3.Професійні якості спеціаліс-та, який здійснює соціальний супровід          
  Тема 4.Механізми оцінки ефективності соціального супроводу          
3. Модуль IIІ. Організація соціального супроводу різних категорій осіб          
  Тема 1.Організація соціального супроводу клієнтів у системі ЦСССДМ.          
  Тема 2.Кризові центри соціально-психологічної допомоги          
Всього:          






Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 354. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия