Студопедия — ПОГЛЯД ВІТЧИЗНЯНИХ СОЦІОЛОГІВ, ПОЛІТОЛОГІВ ТА ПОЛІТИКІВ. Ірина Бекешкіна, соціолог:
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПОГЛЯД ВІТЧИЗНЯНИХ СОЦІОЛОГІВ, ПОЛІТОЛОГІВ ТА ПОЛІТИКІВ. Ірина Бекешкіна, соціолог:






Ірина Бекешкіна, соціолог:

…Значна частина електорату від нього [Януковича] відійде. Виникатимуть нові політичні сили на базі ПР, а для цього треба розкручуватися, і робитимуть це під час виборчої кампанії. Думаю, Тігіпко зараз інтенсивно кусає собі лікті — він міг би бути кандидатом від сходу та півдня… Питання в тому, чи висуне його кандидатом у президенти з’їзд Партії регіонів, але іншого претендента у них немає. А інші кандидати висуватимуться не так iз прицілом на перемогу в 2015 році, як на парламентську кампанію 2017–го. Бо на цих виборах реальних кандидатів може бути лише двоє...

– Про них давайте згодом. Ще, будь ласка, про висуванців від тепер уже колишньої влади...

– Можливо, піде Шуфрич. Можливо, Марков формуватиме свою політичну силу. Добкін збирається на вибори... Але від них, певна річ, ніхто у другий тур не вийде. У другому турі – якщо балотуватимуться і Кличко, і Тимошенко – вони будуть з’ясовувати стосунки між собою. Якщо Тимошенко не піде на вибори, а Яценюк вдовольниться посадою Прем’єра, вони можуть висунути єдиного кандидата – Кличка. Тоді вибори матимуть змогу завершитися в один тур.

– А Тягнибок?

– З огляду на 2017 рік йому, звісно, треба брати участь у виборах, але, з іншого боку, якщо дві політичні сили узгодять єдиного кандидата, то відбирати у нього відсотки не годиться...

– Давайте про опозицію. Як ви гадаєте, Тимошенко зрозуміла настрої Майдану? До неї дійшло, що її більше не хочуть?

– Я б не сказала, що її не хочуть. Це якщо брати Україну в цілому. Коли вона сиділа в тюрмі і не було жодної надії на її звільнення, як кандидат у Президенти вона все одно набирала близько 15%... Настрої Майдану і всього електорату багато в чому не збігаються. А в Тимошенко – чуття просто неймовірне. Я думаю, вона на Майдані відчула, що багато хто її не сприймає. Бо чим далі, тим скромніше вона почала поводитись. Але це не означає, що вона не піде на вибори. Хоча не виключений і інший сценарій – вона перечекає п’ять років, а вже тоді піде на вибори. 57–58 років – для політика це цілком підходящий вік.

– При цьому я помітила ще одну річ: у схемі, коли до перегонів додається Тимошенко, від Кличка до неї переходить незначна частина виборців, а от від Яценюка (що природно) – половина. Отож при звільненій Тимошенко Яценюку не варто йти на вибори?

– Так, він програє. Але я думаю, що вони про все домовляться. І буде єдиний кандидат. Це раніше всі трималися за президентське крісло. А зараз влада розподілена, і більша її частина – у Прем’єра. Хоча у громадській думці лідером (із будь–яким набором повноважень) все одно лишатиметься Президент.

– Якщо Тимошенко стане Президентом, вона ще й Конституцію 1996 року назад поверне. Або нову напише – аналогічну...

– Ні, Верховна Рада більше не віддасть своїх повноважень. Власне, вона їх і раніше не віддавала. У 2010–му просто стався антиконституційний переворот за участю Конституційного Суду.

…– Ми якось замало уваги приділяємо Тягнибоку. Соцмережі кажуть про величезне розчарування в ньому. А що скажуть соціологи?

– Про величезне я б не говорила. У 2007–му його рейтинг дорівнював 0,7%. На виборах–2010 «Свобода» отримала 10%. Якби вибори були зараз, «Свобода» здолала б 5% бар’єр, але вже навряд чи набрала б 10%.

…– Повертаємось до виборів президентських. Як і завжди, на кампанію відведено 90 днів, але ще ніколи не було, аби перед самим її стартом так радикально змінився склад учасників. Як це відіб’ється на об’єктивності вибору електорату?

– Частина проголосує зопалу. Але все залежатиме від того, як проходитиме кампанія. 90 днів – це все-таки багато. Плюс у дію вступить оце громадянське постмайданне суспільство, яке стало формуватися зараз. Нині багато громадянських активістiв зайняті розробкою програмних пропозицій, які будуть запропоновані політикам. І головне – вони намагаються виховувати виборця, який голосував би не серцем і не шлунком, а головою. (Ірина Бекешкіна: Найстрашніша влада – влада тупа// Україна молода (http://www.umoloda.kiev.ua/number/2423/180/86169/). – 2014. – 03.03).

 

Політичний експерт Юрій Кочевенко вважає, що відбувається м’яка окупація Криму, сценарій якої давно гуляв інтернетом – ще за часів президента Віктора Ющенка. Військові, що ймовірно представляють Росію, на думку експерта, «чекають на певну провокацію, яка розв’яже їм руки – це було би їм вигідно».

Юрій Кочевенко підкреслює, що у Генштабі України є плани оборони від усіх сусідніх країн. Конфліктні настрої в суспільстві, за його словами, пов’язані з тим, що одна частина країни відчула себе переможеною. Із цієї кризи вийти допоможуть саме президентські вибори. (Дії військ РФ у Криму: стабілізація чи окупація? // Голос Столиці (http://newsradio.com.ua/2014_03_03/D-v-jsk-RF-u-Krimu-stab-l-zac-ja-chi-okupac-ja/). – 2014. – 3.03).

Жанна Усенко-Черная, заместительница председателя Центральной избирательной комиссии:

«Угроза срыва выборов сегодня. В этом конкретном регионе (Крыма – ред.) есть серьезные вызовы. Вообще в условиях военной кампании и оккупации о выборах говорить очень сложно, если не невозможно».

Сейчас тревожная ситуация в Крыму никоим образом не сказывается на подготовке к выборам, ведь избирательный процесс сейчас только на начальном этапе, когда ЦИК принимает соответствующие документы для регистрации кандидатов в президенты.

Она также выразила оптимистичные прогнозы относительно развития событий в Крыму и надежду, что к моменту формирования избирательных участков ситуация на полуострове изменится. (Есть угроза срыва президентских выборов из-за Крыма, – член ЦИК // День (http://www.day.kiev.ua/ru/news/030314-est-ugroza-sryva-prezidentskih-vyborov-iz-za-kryma-chlen-cik). – 2014. – 03.03).

Екс-нардеп Тарас Стецьків:

«Путін хоче взяти реванш. Це його стан злості за те, що втратив Україну. Сьогодні Путін як мінімум хоче захопити Крим, але Росія ніколи не зупинялась на досягнутому. Тому планує відтяпати і Південний Схід. Крім того, хочуть посіяти нестабільність і зірвати президентські вибори в Україні. Оскільки проведення виборів може бути під питанням, якщо війська будуть не тільки в Криму, а й на третині областей України». (Шестопал Н. Путін планує зірвати президентські вибори – Стецьків// Gazeta.ua (http://gazeta.ua/articles/politics/_putin-planuye-zirvati-prezidentski-vibori-steckiv/545323). – 2014. – 03.03).

Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко:

Ударівець висловив свою впевненість у тому, що у президентських виборах має брати участь єдиний кандидат від демократичних сил і наголосив на тому, що Тимошенко йому не конкурент.

«Тимошенко мені не конкурент на виборах. Я впевнений, що у президентських перегонах має брати участь лише єдиний кандидат від демократичних сил. В цьому, а не в міжусобних війнах запорука перемоги розумного глузду», – цитує видання «Фокус» слова Кличка.

Також він наголосив на тому, що «постреволюційна Україна» нормально сприйматиме висунення єдиного кандидата (Кличко не вважає Тимошенко своїм конкурентом на президентських виборах// TCH (http://tsn.ua/politika/klichko-ne-vvazhaye-timoshenko-svoyim-konkurentom-na-prezidentskih-viborah-337248.html). – 2014. – 28.02).

Депутат от Партии регионов Вадим Колесниченко:







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 343. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия