Студопедия — Муніципального права України
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Муніципального права України






У науковій та навчальній літературі існують різноманітні визначен­ня муніципального права. Науковці, які пропонують уважати місцеве самоврядування в Україні самостійною галуззю права, визначають її як сукупність правових норм, що регулюють правові відносини в сис­темі місцевого самоврядування. Автори підручника «Коммунальное право Украины»1 вважають, що це комплексна галузь права, яка є су­купністю правових норм, що закріплюють і регулюють суспільні від­носини, які виникають у процесі організації місцевого самоврядуван­ня і вирішення територіальними громадами безпосередньо або через виборні та інші органи місцевого самоврядування питань місцевого значення, а також у процесі реалізації окремих державних повнова­жень, якими можуть наділятися органи місцевого самоврядування. Аналогічну позицію щодо визначення поняття «муніципальне право Російської Федерації» займають учені О. О. Кутафін та В. І. Фадеев.2

Ю. Д. Казанчев і О. М. Писарев уважають, що муніципальне право - це комплексна галузь російського права, що являє собою сукупність правових норм, у яких закріплено територіальні, фі­нансово-економічні, правові основи місцевого самоврядування, державні гарантії та організаційно-правові форми його здійснення, повноваження органів місцевого самоврядування щодо вирішення питань місцевого значення, а також окремі державні повноважен­ня, якими вони можуть наділятися3.

1 Коммунальное право Украины [Текст]: учеб. пособие / [В. Д. Волков, А. Г. Бобкова, Н. А. Захарченко и др.]. - Донецк: ДонГУ, 1999. - С. 24.

2 Кутафин О. Е. Муниципальное право Российской Федерации [Текст]: учебник / О. Е. Кутафин, В. И. Фадеев. - М.: Юристь, 1997. - С. 10.

3 Казанчев Ю. Д. Муниципальное право [Текст]: [учебник] / Ю. Д. Казанчев, А. Н. Писарев. -М.: Новый Юрист, 1998.-С. 8.

Інші науковці трактують муніципальне право як галузь права, що регулює відносини, які складаються в процесі організації та діяльності муніципальних (місцевих) органів, а також у ході реалі­зації форм безпосередньої демократії1.

Муніципальне право Російської Федерації визначається як система правових норм, що регулюють суспільні відносини, які складаються в процесі організації і функціонування місцевого са­моврядування і відбивають публічні та приватні, соціально-еконо­мічні й політичні цінності муніципальної демократії, повноту прав населення щодо вирішення питань місцевого значення2.

На думку О. В. Батанова, муніципальне право є галуззю публіч­ного права, норми якого регулюють насамперед і головним чином суспільні відносини, що виникають у процесі визнання, станов­лення, організації та здійснення муніципальної влади, а також ре­алізації та захисту муніципальних прав особистості та відбивають публічні й приватні, соціально-економічні й політичні цінності муніципальної демократії та прав людини1.

Інші вітчизняні науковці визначають муніципальне право Ук­раїни як галузь права, норми якої виражають волю та інтереси на­роду, держави і територіальних громад, регулюють суспільні від­носини у сфері місцевого самоврядування4.

Аналіз наявних у науковій літературі визначень муніципально­го права дозволяє їх об'єднати в групи за окремими критеріями.

По-перше, більшість науковців погоджується, що це комплексна галузь права, але водночас дуже обережно визначають її вид. Лише О. В. Батанов називає муніципальне право галуззю публічного пра­ва. М. С. Бондар із цього приводу вказує, що місце муніципального права в правовій системі таке, що його норми та інститути практич-

[1] Шургина Е. С. Муниципальное право [Текст]: учеб. пособие / Е. С. Шурги- на. - Новосибирск: Изд-во Новосиб. ун-та, 1995. - С. 4.

[1] Бондарь Н. С. Гражданин и публичная власть: Конституционное обеспече­ние прав и свобод в местном самоуправлении [Текст]: [учеб. пособие] / Н. С. Бон­дарь. - М.: Городец, 2004. - С. 114.

[1] Батанов О. В. Муніципальне право України [Текст]: підручник / О. В. Ба­танов. -X.: Одіссей, 2008. - С. 11.

J Муніципальне право України [Текст]: підручник / [за ред. М. О. Баймура- това]. — 2-ге вид., доп. - К.: Правова єдність, 2009. - С. 12.

но однаковою мірою можуть претендувати і на публічний, і на при­ватноправовий характер. Так, норми та інститути, які регулюють муніципальні майнові відносини, — приватноправові, а політичні відносини і функціонування муніципальної влади регулюють­ся муніципально-правовими інститутами публічного характеру'. Публічне право регулює відносини влади і підлеглості (підпоряд- і кування), а приватне право є сферою вільного розсуду суб'єктів. У місцевому самоврядуванні наявні обидва типи відносин, тому муніципальне право має публічно-приватний характер.

По-друге, визначення відрізняються рівнем деталізації та кон­кретизації предметної характеристики (територіальні, фінансово- економічні, правові основи місцевого самоврядування, державні гарантії та організаційно-правові форми його здійснення, повно­важення органів місцевого самоврядування).

По-третє, зазначені поняття муніципального права розрізня­ються за рівнем конкретизації суб'єктного складу суспільних від­носин (народ, держава і територіальні громади або лише вказують­ся громади та їх органи).

Таким чнном, муніципальне право — це комплексна галузь пра­ва, яка становить собою сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини, які складаються в процесі організації та фун­кціонування місцевого самоврядування, а також реалізації форм безпосередньої демократії щодо вирішення питань місцевого зна­чення.

Визнання вирішальної ролі місцевого самоврядування для фор­мування галузі муніципального права не повинно привести до ото­тожнення цієї галузі з «правом місцевого самоврядування». Таке ото­тожнення має місце в більшості наукових публікацій, підручників, в яких тією чи іншою мірою розглядаються поняття, історія станов­лення і розвитку та структура органів місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування є матеріальною основою формуван­ня муніципального права. З розвитком місцевого самоврядуван­ня з'являється широкий спектр суспільних відносин публічного (владно-політичного) характеру, пов'язаний із функціонуванням

' Бондарь Н. С. Гражданин и публичная власть: Конституционное обеспече­ние прав и свобод в местном самоуправлении [Текст]: [учеб. пособие] /Н. С. Бон­дарь. -М.: Городец, 2004. - С. 115.

органів і посадових осіб місцевого самоврядування, та приватних відносин, які виникають у результаті самоорганізації населення для розв'язання питань місцевого значення, ведення господарської, підприємницької та іншої діяльності, не забороненої чинним зако­нодавством України. Регламентація суспільних відносин у сфері місцевого самоврядування здійснюється за допомогою норм пра­ва, і не лише муніципального, а й цивільного, фінансового, трудо­вого тощо, а тому, незважаючи на тісний зв'язок цих двох понять, ототожнювати їх не можна.

Предмет і метод правового регулювання - це найбільш сут­тєві підстави для поділу системи права на галузі. Щоб визначи­ти муніципальне право, необхідно встановити як характерні, так і специфічні ознаки суспільних відносин, які ним регламентуються. Отже, предметна визначеність - обов'язкова умова формування і розвитку будь-якої галузі права.

Аналіз предмета муніципального права дозволяє дійти виснов­ку, що ця галузь має комплексний характер. Суспільні відносини, які є предметом муніципального права, становлять собою складну систему економічних, фінансових, соціально-культурних, полі­тичних, організаційно-управлінських відносин, що виникають у процесі організації та здійснення муніципальної влади, вирішення населенням питань місцевого значення.

Предметом муніципального права в зарубіжних країнах є сус­пільні відносини трьох видів: а) між громадянами, їх об'єднаннями та іншими суб'єктами місцевого самоврядування; б) між органами та посадовими особами всередині системи місцевого самовряду­вання; в) між суб'єктами місцевого самоврядування та органами й посадовими особами державної влади, органами територіальної автономії тощо1. М. С. Бондар уважає, що предмет муніципаль­ного права помітно ширший, ніж сама по собі система місцевого самоврядування2. Такий висновок є доволі суперечливим, адже не всі суспільні відносини, що складаються у сфері місцевого самов­рядування, регулюються муніципальним правом.

Предметом муніципального права є місцеве самоврядування як відносно самостійний вид суспільних відносин, пов'язаних з організацією і здійсненням влади територіальними громадами. Предмет муніципального права становить собою певну систему, основними складниками якої є відносини, що пов'язані з діяльніс­тю:

а) представницьких органів місцевого самоврядування (рад) та депутатів місцевих рад;

б) виконавчих органів місцевого самоврядування та муніци­пальних службовців;

в) сільських, селищних, міських голів;

г) органів самоорганізації населення;

ґ) уповноважених суб'єктів щодо організації та проведення місцевих виборів, референдумів та відносини, що складаються в процесі інших форм безпосереднього волевиявлення територіаль­них громад; а також відносини органів місцевого самоврядування

[1] органами державної влади, іншими органами місцевого самовря­дування, об'єднаннями громадян та підприємствами, установами, організаціями.

До предмета муніципального права включають також фінансові, цивільні, земельні, соціальні, трудові, житлові та інші відносини', що є дискусійним. Участь у фінансових, цивільних, земельних, соціальних, трудових, житлових та інших відносинах суб'єктів місцевого самоврядування не робить їх автоматично муніципаль­но-правовими. Тому застосування лише суб'єктного критерію є недостатнім для визначення предмета муніципального права.

З огляду на це необхідно виділити узагальнювальні критерії, які б дозволили віднести конкретні суспільні відносини до муні­ципально-правових. Часто таким критерієм виступає категорія «муніципальна влада». Не заперечуючи такий підхід, водночас уважаємо, що обмеження предмета муніципального права лише відносинами, які виникають у зв'язку з організацією і функціону­вання муніципальної влади, суттєво збіднює предметну складову

' Муніципальне право України [Текст]: підручник / [за ред. М. О. Баймура- това]. - 2-ге вид., доп. - К.: Правова єдність, 2009. - С. 15.

цієї галузі права. Тому більш повним є визначення О. В. Бата- нова, який трактує предмет муніципального права як суспільні відносини, що виникають у процесі визнання, становлення, ор­ганізації та здійснення муніципальної влади, а також реалізації та захисту муніципальних прав особистості1. У той же час слід зазначити, що й такий підхід не повною мірою відображає спе­цифіку муніципального права, адже залишаються неохопленими ще суспільні відносини, які виникають у зв'язку з самоорганіза­цією та самоуправлінням територіальних колективів і спільнот для розв'язання питань місцевого значення (самооподаткування, вирішення інших питань на загальних зборах громадян за місцем проживання).

Тому для визначення предмета муніципального права пропо­нується використовувати як узагальнювальний критерій не лише суб'єктну, а й функціональну характеристику суспільних відно­син, тобто їх спрямованість на вирішення питань місцевого зна­чення уповноваженими суб'єктами (територіальними громадами, їх органами та посадовими особами, жителями вулиці, будинку тощо).

Таким чином, предмет муніципального права - це суспільні відносини, які виникають у процесі вирішення територіальними громадами, органами та посадовими особами публічної влади питань місцевого значення, а також забезпечення на місцевому рівні прав і свобод людини та законних інтересів територіальних колективів і соціальних груп.

Не менш дискусійним є питання про метод муніципального права, що, як і метод будь-якої галузі права, є способом її впливу на суспільні відносини. Метод правового регулювання, як відомо, є другим, після предмета правового регулювання, системоутворю- вальним чинником для галузі права.

Досить поширеним є твердження, що методами муніципального права є імперативний, диспозитивний, рекомендаційний та декла­ративний2. Пріоритетним є імперативний метод, оскільки норми

[1] Батанов О. В. Муніципальне право України [Текст]: підручник / О. В. Ба­танов. -X.: Одіссей, 2008. - С. 17.

[1] Муніципальне право України [Текст]: підручник / [за ред. М. О. Баймура- това]. - 2-ге вид., доп. - К.: Правова єдність, 2009. - С. 15; Батанов О. В. Муні­

цієї галузі регулюють насамперед відносини влади, народовладдя, які опосередковує собою місцеве самоврядування. Імперативний метод характеризується тим, що відповідні норми права не перед­бачають альтернативної поведінки чи діяльності. Диспозитивний метод переважно запозичений із галузей приватного права й за­стосовується в процесі укладення угод суб'єктами місцевого са­моврядування з іншими юридичними особами, а також з органами державної влади. Територіальні громади мають у своїй власності рухоме й нерухоме майно. Органи місцевого самоврядування, які управляють цим майном, можуть укладати різні договори щодо розпорядження ним чи його набуття. Методи рекомендацій (по­рад) та декларацій (проголошення принципів тощо) характерні, зокрема, для міжнародно-правових актів (хартій, декларацій) та статутів територіальних громад.

Метод правового регулювання - сукупність прийомів, способів, засобів впливу на учасників суспільних відносин, що виникають у процесі діяльності населення в ході здійснення місцевого са­моврядування, зокрема під час установлення конкретних прав і обов'язків учасників відносин (організація місцевих виборів, міс­цевого референдуму, діяльності органів місцевого самоврядуван­ня). Найбільш поширеним є імперативний метод, характерний для сфери владовідносин, що проявляються в наділенні органів місце­вого самоврядування згідно із законом окремими державними пов­новаженнями і відповідно покладення на іншу сторону обов'язків підкорятися їх велінням. У сфері місцевого самоврядування вико­ристовуються класичні способи впливу на учасників суспільних відносин - припис, дозвіл, заборона, покладення обов'язків, уста­новлення рівності сторін у відносинах'.

Досить поширеною є думка, що для методу муніципального права характерний комплексний (що відповідає його предмету), поліваріантний спектр можливих способів правового впливу на суспільні відносини. Тому виділяють метод субординації з імпе­ративним характером правового впливу на самоврядні відносини,

ципальне право України [Текст]: підручник / О. В. Батанов. - X.: Одіссей, 2008. -С. 23.

' Казанчев Ю. Д. Муниципальное право [Текст]: [учебник] / Ю. Д. Казанчев, А. Н. Писарев. -М.: Новьій Юрист, 1998. -С. 7.

в основі яких влада й підпорядкування. Конкретні способи його вияву різноманітні: а) м'який вплив у формі дозволу; б) позовне зобов'язання; в) заборонний припис. Диспозитивні характеристи­ки муніципально-правового методу випливають із приватнопра­вового складника цієї галузі. За своєю природою самоврядні від­носини об'єктивно потребують децентралізованого регулювання. Юридичний стан сторін у цих відносинах характеризується, як правило, режимом рівності, а способи правового впливу на них відповідають методу координації1.

Таким чином, для муніципального права характерне поєднання імперативного і диспозитивного методів правового регулювання. Аналіз методу муніципального права дозволяє виділити особли­вості правового впливу норм і інститутів відповідної галузі на суспільні відносини. Безумовно, для публічно-правових норм та інститутів комунального права притаманні переважно імперативні способи правового впливу на самоврядні відносини. Іншими сло­вами, це метод субординації. Він включає весь спектр можливих проявів: дозвіл, позитивне зобов'язання, заборону. Важливо під­креслити, що імперативність муніципально-правового методу не тотожна методу адміністративного права, який має державний ха­рактер.

Предмет і метод кожної галузі права характеризуються єдніс­тю. Це властиво і для муніципального права, в якому поєднуються дві внутрішньо протилежні складові предмета (публічне і приват­не) і методу (субординації та координації), що створює особливий режим муніципально-правового регулювання.

Метод муніципального права - це сукупність імперативних, диспозитивних, рекомендаційних способів (засобів) впливу на суспільні відносин, які складаються в процесі організації та фун­кціонування місцевого самоврядування, а також реалізації форм безпосередньої демократії щодо вирішення питань місцевого зна­чення.

[1] Бондарь Н. С. Местное самоуправление и конституционное правовсудие: конституционализация муниципальной демократии в России [Текст] / Н. С. Бон­дарь. -М.: Норма, 2008. - С. 164.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 779. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия