Студопедия — Стрілецька зброя».
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Стрілецька зброя».






Харків


КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ

 

“ЗАТВЕРДЖУЮ” Завідувач кафедрою військової підготовки офіцерів запасу к.т.н. О.В. Стаховський “___” _________________________ 2011 р.
 

  Примірник № ___ Тільки для викладачів
М Е Т О Д И Ч Н А Р О З Р О Б К А

Для проведення занять з студентами 3 курсу зі спеціальності

«Бойове застосування механізованих з'єднань військових частин і підрозділів»

 

Тема 1. Стрілецька зброя

 

Обговорено на засіданні ПМК № 3 протокол № ____ від “___”___________ 2011 р.
 

ЗМІСТ

№ з/п Навчальний матеріал до заняття Стор.
1. Загальні організаційно-методичні вказівки щодо відпрацювання теми №1: «Стрілецька зброя»  
2. Розрахунок часу за видами занять.  
3. Навчально – методичні матеріали для проведення заняття №1: «Кулемет Калашникова РПК, автомат АК-74 та ПМ»  
3. Навчально – методичні матеріали для проведення заняття №2: «Кулемет Калашникова РПК, автомат АК-74 та ПМ»  
4. Навчально – методичні матеріали для проведення заняття №3: «Кулемет Калашникова танковий (ПКТ)»  
5. Навчально – методичні матеріали для проведення заняття №4: «Кулемет Калашникова танковий (ПКТ)»  
6. Навчально – методичні матеріали для проведення заняття №5: «Ручні осколкові та протитанкові гранати. Ручний протитанковий гранатомет (РПГ -7) та під ствольний гранатомет (ГП-25) та вистріли до них»  
7. Навчально – методичні матеріали для проведення заняття №6: «Ручні осколкові та протитанкові гранати. Ручний протитанковий гранатомет (РПГ -7) та під ствольний гранатомет (ГП-25) та вистріли до них»  
8. Навчально – методичні матеріали для проведення заняття №7: «Снайперська гвинтівка Драгунова»  
9. Навчально – методичні матеріали для проведення заняття №8: «Стрілецькі тренування»  
Додатки
12. Завдання на самостійну підготовку  
13. Дидактичний матеріал  
І. ЗАГАЛЬНІ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ.

ЩОДО ВІДПРАЦЮВАННЯ ТЕМИ № 1:

Стрілецька зброя».

1. Навчальний матеріал даної теми спрямований на отримання студентами знань з питань матеріальної частини, порядку єксплуатації та збереження стрілецької зброї.

2. Навчально–виховна ціль теми досягаються застосуванням активних прийомів і методів навчання. Основним з них є постановка проблемних питань щодо стрілецької зброї.

3. Навчальні питання теми є логічним продовженням змісту програми навчальної дисципліни з вивчення питань стрілецької зброї

4. В результаті вивчення теми студенти повинні:

Знати:

- призначення, бойові властивості, загальну будову, послідовність неповного розбирання та збирання 5,45мм автомату АК-74, кулемету Калашникова РПК-74, 7,62мм кулемету Калашникова танкового ПКТ, снайперської гвинтівки Драгунова, пістолету ПМ, ручного протитанкового гранатомету РПГ-7;

- призначення, устрій та дія частин та механізмів 5,45мм автомату АК-74, кулемету Калашникова РПК-74, 7,62мм кулемету Калашникова танкового ПКТ, снайперської гвинтівки Драгунова, пістолету ПМ, ручного протитанкового гранатомету РПГ-7, їх принцип дії, робота частин та механізмів при заряджанні та під час стрільби;

- огляд, підготовка до стрільби, порядок утримання та збереження;

- основні можливі затримки під час стрільби та способи їх усунення;

- призначення, бойові властивості, будова, порядок поводження, прийоми та правила метання, огляд, підготовка до застосування, порядок утримання та збереження ручних осколочних та протитанкових гранат

Вміти:

- проводити неповне розбирання та збирання автомату АК-74, ПМ, ПКТ, РПГ-7, СГД;

- проводити огляд та підготовку зброї до стрільби;

- вести вогонь зі стрілецької зброї;

- своєчасно виявляти та усувати затримки під час стрільби;

- готувати гранати до бою та вміло її застосовувати.

5. Знання та навички набуті студентами при оволодінні навчальним матеріалом даної теми допоможуть їм у подальшому вивченні матеріалу вогневої підготовки.

6. Навчальна та виховна мета теми досягається застосуванням активних прийомів та методів навчання. Основним з них є постановка проблемних питань щодо поводження зі стрілецькою зброєю в різних умовах.

7. На вивчення теми відводиться 19 годин.

8. Навчальні питання теми відпрацьовуються на групових та самостійних заняттях у наступній послідовності:

 

Заняття 1: «Кулемет Калашникова РПК, Автомат АК-74 та ПМ». (практичне)

Проводиться у спеціалізованому класі «матеріальної частини озброєння» з використанням його обладнання, необхідних плакатів та схем методом пояснювально-інформаційної роботи з елементами бесіди та обговоренням окремих питань, послідовним виконанням практичних робіт у складі групи без зміни навчальних місць. Додатково заняття забезпечується зразками усіх типів стрілецької зброї, макетів та стендів вузлів та механізмів зброї та плакати. На початку заняття доцільно провести контрольне опитування по матеріалу попередньої теми та заняття. По ходу відпрацювання навчального матеріалу доцільно задавати студентам питання, які призначенні для визначення рівня знань та засвоєння цього матеріалу студентами. На занятті вивчити: призначення, бойові властивості, загальний устрій, послідовність неповного розбирання та збирання автомату, кулемету Калашникова та пістолету, їх принцип дії, призначення, устрій та дія частин та механізмів пістолету, затримки під час стрільби та способи їх усунення. Практично відпрацювати питання неповного розбирання та збирання після неповного розбирання автомату, кулемету та пістолету у повільному темпі та на прикінці заняття – на оцінку.

Викладання навчальних питань має супроводжуватись демонстрацією зразків зброї (АК-74, ПМ та РПК) з поясненням плакатів та матеріальної частини. При вивченні будови не допускати зайвої деталізації, головну увагу зосередити на ті параметри, складові частини, знання яких необхідні при поводженні зі зброєю, їх застосуванні і підтриманні у належному стані.

В ході заняття використовувати активні методи навчання з створенням проблемних ситуацій. При поясненні навчального матеріалу використовувати метод бесіди для обговорення окремих аспектів з залученням студентів, одночасно з цим здійснювати контроль рівня засвоєння студентами нового або попереднього матеріалу.

При підготовці до заняття необхідно усвідомити навчальну та виховну мету, визначити конкретні знання та навички, які передбачаються за його допомогою досягти. Вивчити рекомендовану літературу, методичну розробку, підібрати необхідне навчально-методичне та матеріальне забезпечення, продумати його використання. За 2-3 дні до початку заняття скласти план його проведення та затвердити.

Контроль якості засвоєння навчального матеріалу попередніх занять проводити на початку нового заняття. Для визначення ступеню засвоєння навчального матеріалу, контроль доцільно проводити методом письмового експрес-контролю або вибіркового опитування,. Метод контролю та варіанти питань, в залежності від ступеню засвоєння навчального матеріалу студентами, визначаються викладачем.

При проведенні усного опитування для контролю визначити 3-5 студентів. Питання задавати для всієї аудиторії. Для опитування викликати студентів по списку, або бажаючих.

Зробити короткий аналіз відповіді кожного студента, звернути увагу на методику відповіді, оголосити оцінку. Для проведення письмового експрес-контролю для скорочення часу на контроль завчасно приготувати аркуші паперу з контрольними запитаннями. Відповіді перевірити та оголосити оцінки на наступному занятті.

Заняття 2: «Кулемет Калашникова РПК, Автомат АК-74 та ПМ». (самостійне)

Студенти самостійно, в години, відведені для самостійних занять, відпрацьовують навчальні питання заняття. Заняття доцільно проводити в спеціалізованому класі «матеріальної частини озброєння», де є відповідне матеріальне та інформаційне забезпечення. Перед початком заняття студенти отримують завдання на самостійне заняття, в якому вказані тема, навчальні питання заняття, література, якою необхідно користуватись, а також вказівки щодо найбільш доцільного розподілу часу на відпрацювання питань, порядок їх вивчення, головні аспекти, на які необхідно звернути увагу та питання для самоконтролю. Викладач періодично контролює хід самостійного заняття ті при необхідності надає консультацію.

 

Заняття 3: «Кулемет Калашникова танковий (ПКТ)». (практичне)

Проводиться у спеціалізованому класі «матеріальної частини озброєння» з використанням його обладнання, необхідних плакатів та схем методом пояснювально-інформаційної роботи з елементами бесіди та обговоренням окремих питань, послідовним виконанням практичних робіт у складі групи без зміни навчальних місць.

Додатково заняття забезпечується зразками усіх типів стрілецької зброї, макетів та стендів вузлів та механізмів зброї та плакати. На початку заняття доцільно провести контрольне опитування по матеріалу попередньої теми. По ходу відпрацювання навчального матеріалу доцільно задавати студентам питання, які призначенні для визначення рівня знань та засвоєння цього матеріалу студентами. На занятті вивчити: призначення, бойові властивості, загальну будову, послідовність неповного розбирання та збирання кулемету ПКТ, принцип його дії; призначення, будову та дія частин та механізмів кулемета, затримки під час стрільби та способи їх усунення. Практично відпрацювати питання неповного розбирання та збирання після неповного розбирання автомату, кулемету та пістолету у повільному темпі та на прикінці заняття – на оцінку.

Викладання навчальних питань має супроводжуватись демонстрацією зразків зброї (ПКТ) з поясненням плакатів та матеріальної частини. При вивченні будови не допускати зайвої деталізації, головну увагу зосередити на ті параметри, складові частини, знання яких необхідні при поводженні зі зброєю, їх застосуванні і підтриманні у належному стані.

В ході заняття використовувати активні методи навчання з створенням проблемних ситуацій. При поясненні навчального матеріалу використовувати метод бесіди для обговорення окремих аспектів з залученням студентів, одночасно з цим здійснювати контроль рівня засвоєння студентами нового або попереднього матеріалу.

При підготовці до заняття необхідно усвідомити навчальну та виховну мету, визначити конкретні знання та навички, які передбачаються за його допомогою досягти. Вивчити літературу, яку рекомендовано, методичну розробку, підібрати необхідне навчально-методичне та матеріальне забезпечення, продумати його використання. За 2-3 дні до початку заняття скласти план його проведення та затвердити.

Контроль якості засвоєння навчального матеріалу попередніх занять проводити на початку нового заняття. Для визначення ступеню засвоєння навчального матеріалу, контроль доцільно проводити методом вибіркового опитування, або письмового експрес-контролю. Метод контролю та варіанти питань, в залежності від ступеню засвоєння навчального матеріалу студентами, визначаються викладачем.

При проведенні усного опитування для контролю визначити 3-5 студентів. Питання задавати для всієї аудиторії. Для опитування викликати студентів по списку, або бажаючих.

Зробити короткий аналіз відповіді кожного студента, звернути увагу на методику відповіді, оголосити оцінку. Для проведення письмового експрес-контролю для скорочення часу на контроль завчасно приготувати аркуші паперу з контрольними запитаннями. Відповіді перевірити та оголосити оцінки на наступному занятті.

Заняття 4: «Кулемет Калашникова танковий (ПКТ)». (самостійне)

Студенти самостійно, в години, відведені для самостійних занять, відпрацьовують навчальні питання заняття. Заняття доцільно проводити в спеціалізованому класі «матеріальної частини озброєння», де є відповідне матеріальне та інформаційне забезпечення. Перед початком заняття студенти отримують завдання на самостійне заняття, в якому вказані тема, навчальні питання заняття, література, якою необхідно користуватись, а також вказівки щодо найбільш доцільного розподілу часу на відпрацювання питань, порядок їх вивчення, головні аспекти, на які необхідно звернути увагу та питання для самоконтролю. Викладач періодично контролює хід самостійного заняття ті при необхідності надає консультацію.

Заняття 5: «Ручні осколкові та протитанкові гранати. Ручний протитанковий гранатомет (РПГ-7) та підствольний гранатомет (ГП-25) і постріли до них». (групове)

Проводиться у спеціалізованому класі з використанням його обладнання, необхідних плакатів та схем методом пояснювально-інформаційної роботи з елементами бесіди та обговоренням окремих питань. Додатково заняття забезпечується зразками гранат, гранатометів макетів та стендів вузлів та механізмів гранатометів, гранат та плакатами. На початку групового заняття доцільно провести контрольне опитування по матеріалу попередньої теми (кулемет ПКТ). По ходу відпрацювання навчального матеріалу доцільно задавати студентам питання, які призначенні для визначення рівня знань та засвоєння цього матеріалу студентами. На занятті вивчити: призначення, бойові властивості, загальну будову та принцип дії ручних осколкових та протитанкових гранат, порядок поводження з гранатами, прийоми та правила кидання ручних гранат та догляд за ними; призначення, бойові властивості, загальний устрій та принцип дії гранатомета РПГ-7 та ГП-25, роботу частин і механізмів при заряджанні та стрільбі, порядок проведення огляду та підготовку до стрільби, затримки при стрільбі та порядок їх усунення.

Викладання навчальних питань має супроводжуватись демонстрацією зразків гранат, гранатометів з поясненням, плакатів та матеріальної частини. При вивченні будови не допускати зайвої деталізації, головну увагу зосередити на ті параметри, складові частини, знання яких необхідні при поводженні з гранатами, гранатометами їх застосування та підтриманні у належному стані.

В ході заняття використовувати активні методи навчання з створенням проблемних ситуацій. При поясненні навчального матеріалу використовувати метод бесіди для обговорення окремих аспектів з залученням студентів, одночасно з цим здійснювати контроль рівня засвоєння студентами нового або попереднього матеріалу.

При підготовці до заняття необхідно усвідомити навчальну та виховну мету, визначити конкретні знання та навички, які передбачаються за його допомогою досягти. Вивчити рекомендовану літературу, методичну розробку, підібрати необхідне навчально-методичне та матеріальне забезпечення, продумати його використання. За 2-3 дні до початку заняття скласти план його проведення та затвердити.

Контроль якості засвоєння навчального матеріалу попередніх занять проводити на початку нового заняття. Для визначення ступеню засвоєння навчального матеріалу, контроль доцільно проводити методом вибіркового опитування, або письмового експрес-контролю. Метод контролю та варіанти питань, в залежності від ступеню засвоєння навчального матеріалу студентами, визначаються викладачем.

При проведенні усного опитування для контролю визначити 3-5 студентів. Питання задавати для всієї аудиторії. Для опитування викликати студентів по списку, або бажаючих. Зробити короткий аналіз відповіді кожного студента, звернути увагу на методику відповіді, оголосити оцінку. Для проведення письмового експрес-контролю завчасно приготувати аркуші паперу з контрольними запитаннями. Відповіді перевірити та оголосити оцінки на наступному занятті.

Заняття 6. «Ручні осколкові та протитанкові гранати. Ручний протитанковий гранатомет (РПГ-7) та підствольний гранатомет (ГП-25) та вистріли до них». (самостійне).

Студенти самостійно, в години, відведені для самостійних занять, відпрацьовують навчальні питання заняття. Заняття доцільно проводити в спеціалізованому класі, де є відповідне матеріальне та інформаційне забезпечення. Перед початком заняття студенти отримують завдання на самостійне заняття, в якому вказані тема, навчальні питання заняття, література, якою необхідно користуватись, а також вказівки щодо найбільш доцільного розподілу часу на відпрацювання питань, порядок їх вивчення, головні аспекти, на які необхідно звернути увагу та питання для самоконтролю. Викладач періодично контролює хід самостійного заняття ті при необхідності надає консультацію.

Заняття 7: «Снайперська гвинтівка Драгунова(СГД) (практичне)

Проводиться у спеціалізованому класі «матеріальної частини озброєння» з використанням його обладнання, необхідних плакатів та схем методом пояснювально-інформаційної роботи з елементами бесіди та обговоренням окремих питань, послідовним виконанням практичних робіт у складі групи без зміни навчальних місць.

Додатково заняття забезпечується зразками гвинтівок, макетів та стендів вузлів та механізмів гвинтівки та плакати.

На початку заняття доцільно провести контрольне опитування по матеріалу попередньої теми «Ручний протитанковий гранатомет (РПГ-7) та під ствольний гранатомет (ГП-25) та постріли до них».

По ходу відпрацювання навчального матеріалу доцільно задавати студентам питання, які призначенні для визначення рівня знань та засвоєння цього матеріалу студентами. На занятті вивчити: призначення, бойові властивості, загальну будову та принцип дії гвинтівки, роботу частин і механізмів при заряджанні та стрільбі, порядок проведення огляду та підготовку до стрільби, затримки при стрільбі та порядок їх усунення, Практично відпрацювати питання неповного розбирання та збирання після неповного розбирання автомату, кулемету та пістолету у повільному темпі та на прикінці заняття – на оцінку.

Викладання навчальних питань має супроводжуватись демонстрацією зразків гвинтівки з поясненням плакатів та матеріальної частини. При вивченні будови не допускати зайвої деталізації, головну увагу зосередити на ті параметри, складові частини, знання яких необхідні при поводженні з гвинтівкою, їх застосування та підтриманні у належному стані.

В ході заняття використовувати активні методи навчання з створенням проблемних ситуацій. При поясненні навчального матеріалу використовувати метод бесіди для обговорення окремих аспектів з залученням студентів, одночасно з цим здійснювати контроль рівня засвоєння студентами нового або попереднього матеріалу.

При підготовці до заняття необхідно усвідомити навчальну та виховну мету, визначити конкретні знання та навички, які передбачаються за його допомогою досягти. Вивчити рекомендовану літературу, методичну розробку, підібрати необхідне навчально-методичне та матеріальне забезпечення, продумати його використання. За 2-3 дні до початку заняття скласти план його проведення та затвердити.

Контроль якості засвоєння навчального матеріалу попередніх занять проводити на початку нового заняття. Для визначення ступеню засвоєння навчального матеріалу, контроль доцільно проводити методом вибіркового опитування, або письмового експрес-контролю. Метод контролю та варіанти питань визначаються викладачем.

При проведенні усного опитування для контролю визначити 3-5 студентів. Питання задавати для всієї аудиторії. Для опитування викликати студентів по списку, або бажаючих.

Зробити короткий аналіз відповіді кожного студента, звернути увагу на методику відповіді, оголосити оцінку. Для проведення письмового експрес-контролю для скорочення часу на контроль завчасно приготувати аркуші паперу з контрольними запитаннями. Відповіді перевірити та оцінки оголосити на наступному занятті.

Заняття 8:Стрілецькі тренування. (практичне)

Проводиться на ділянці військового стрільбища або в тіру використанням їх обладнання, методом тренування та відпрацювання практичних питань при діях зі зброєю.

Додатково заняття забезпечується зразками необхідних видів зброї, як бойових так і навчальних.

Виконання вправ стрільб має за мету дати первинні навички студентам у приготуванні до стрільби та веденні вогню зі стрілецької зброї, а також надання навичок, щодо організації та проведення занять.

Висновок:

В результаті вивчення теми студенти повинні опанувати бойові властивості, загальну будову, послідовність неповного розбирання та збирання стрілецької зброї та ручних гранат, принцип їх дії та порядок застосування. Отримати первинні практичні навички, щодо дії зі зброєю при виконанні вправ стрільб зі стрілецької зброї.

 

 







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 480. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия