Студопедия — ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 6 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 6 страница






Статті поділяються за типами та характеристиками.

Атака на споживача. Містить базову інформацію про компа­нію. товар і має на меті схилити споживача до покупки даного товару або розвіяти його сумніви з приводу якої-небудь його ха­рактеристики Варто враховувати самолюбство споживачів, які вважаютьсебе фахівцями уданій галузі, і виключити примітив но-роз'яснювальний характертсксту.

Опатпхя-репортаж із місця події. Стаття носить описовий ха­рактер процесу використання, виробництваабоспоживання то­вару. Даний формат доцільно використовувати компаніям, де процес застосування товару забирає багато часу (будівельні орган і-

Чистина І. Реклами в координатах маркетингу

ні иії). У статтях цього типу варто уникати штучносі і та зайвого •прикрашення».

Оглядова стаття. Стаття має характер новин про ринкові ігплсшін наданому ринку. Досить розповсюджений тип статті,.іпс труднощі полягають у тому, шо далеко не кожне видання по­йми гься опублікувати її безкоштовно.

Інтерв 'ю. І Іосаловці компанії можуть дати ін герв'ю. Стаття приносить найбільшин ефект при домінуванні людського фак- Юрн Щобстапя не сприймалася як вигалаї іа (до керівннптва оби- м нельсгавитіля знедовірою). вартоопитуватита цитувати кори- і іувачівтоваручи послуги.

Стаття-легенгкі. Стаття про Оренд, яка вказує на належність користувачів даноготовару до певного класу. Найефективніший 111 нашому ринку ти п статті. Але товар (послу га) мають бути дійсно и інпми легенди.

І>удь-яка стаття, не підкріплена ілюстрацією, сприймається по- І.ІНО.ДЛЯ поліпшення сприйняття можна використовувати фото- і рафії товару, об'єкта, керівників і персоналу, а також споживачів.

Приклад.

Салону краси треба було з метою відмежування віт конку­рентів написати серію статей. Дія початку вирішили розмі­шані сгатгі не тільки у професійних ЗМ І ай у журналах про інтер'єр, провідних жіночих і масових виданнях. Хитрість ось у чому: такі журнали часто читають успішні, але стомлені від суіти своєї підприємницької діяльносіі леді. Саме на них діє не прямий закіик «І Іриходьте до нас у салон, ми самі-найпре- самі», а тонкі натяки. Як иі натяки проникають у свідомість клієнток? Старим піарівським способом, через ЗМІ.

1. Потрібно ходити у відкритому одязі влітку, тому шо модне оголене гіло, а шоб додати сміливості, в салоні є пілінг, маски, масаж та спеціальний комплекс вправ.

2. Якшо краса вимагає внутрішнього наповнення, то й ваш внутрішній багатий світ вимагає нілповілиого «оформ­лення»

3. Один день н історичний період добре б проводити в са- доиі, для прищеплення любові до здорового способу життя.

4. Настав час поговориш «про красу нігтів» і модні тен­денції у їхньому оздобленні.

5. Нарешті натяк нате, шо н наймстушлинішому і найго- мінкішому мегаполісі є місце, де можна про все забути.

Владимирська А., Владимирський 11. Реклама

Усі ці натяки містилися у вигляді статей і в модних жіно­чих журналах, і в популярних щотижневиках із телепрогра­мою, і навіть у спеціальному журналі для жінок-автомобілі- сток. У виданнях розкривалися особливості національного перукарського погляду, бізнес поділявся на категорії:

1. Масова перукарня, куди ходять усі бажаючі. Дуже скромні ціни й елементарні, але обов'язкові процедури: стрижка, укладання, манікюр.

2. Салон краси з більш високими цінами, шо пропонує вже більш різноманітне «меню- і працює на матеріалах, які відрізняються більш високою якістю.

3. Авторський салон, де працюють Майстри. На виміну від двох попередніх категорій, тут не виконують конвеєрної обробки клієнта. Авторський стиль - це не серія, а сксклю- зив, тобто неповторність, створення образу, максимальне урахування характеру людини, надання роботі певного емо­ційного відтінку.

І лапі (тип статті - атака на споживача плюс оглядова стат­тя) розповідалося про салон третьої категорії - київський салон +Г)», один із найбільш стильних і просунутих салонів міста. На відмінЛдигзвичайної перукарні, де за ваші ж гроші вас перетворять у «опудало звичайне®, тут підходи зовсім інші. З вами стануть працювати тільки з урахуванням усіх особли­востей і проблем вашої шкіри й волосся, підберуть комплекс косметичних процедур, що підходять саме вам. Творці сало­ну «й» дуже вчасно зрозуміли й придумали таке місце, де людина може відновиш душевну й фізичну рівновагу. Вони довго вивчати всілякі методи збереження здоров'я та краси, додали до них досягнення високих технологій, методологію. І в результаті вийшов не просто салон краси, а оздоровчий центр європейського класу. Ііі підходи докорінно відрізня­ють салон від побратимів по цирюльній зброї. Педантичні німецькі колеги визнали професійні здібності майстрів са­лону настільки високо, що дозволили їм працювати за своїми авторськими програмами.

Одна зі статей називалася «День із життя жінки» (тип: стіп тя-репортаж із нестандартним підходом до теми):

-Одного чудового ранку Вона прокинулася й зрозуміла: усе! У такому шаленому ритмі далі жити не можна. Ось до чого призводить активне життя леді! І щось чоловічого по­гляду на собі ланненько не ловила. Чому б це?

Поглянувши у дзеркало, Вона побачила виснажену фі по номію, мішки під очима, почервонілу шкіру, зморшки. Жах!

Частина І Реклама в координатах маркетингу

А що у нас із фігурою? Так, звичайно, зайві кілограми, с це- люлітні ділянки на найніжніших місцях. І це при тому, шо нинішня мода пропонує оголювати живіт і плечі! Та й уза­галі, традиційна мода на одяг померла - її вит иснула мода на тіло. А як таке тіло показувати?!

- Допрацювалася! - сердито сказала Вона своєму відоб­раженню.

Підлий організм уже непрозоро натякав: або потрібно тер­міново зайнятися собою, або прощайте, молодість і краса ра­зом із кар'єром. І тоді вона оголосила самій собі прямо у дзер­кало, куди дивилась. День всепоглинаючої любові до себе».

Далі докладно описувалися всі процедури-насолоди, шо відбуваються у салоні, і їхній чудовий результат Розрахунок івкий: усі активні жінки мають схожі проблеми Стаття залу­чить їхню увагу своєю тематикою та нестандартністю подачі. II іприкінці статті вони прочитають адресу та телефон сало­ну. далі - справа техніки.

V статтях писати найкраще, по-перше, проте, шо можна до- и»чт н. І Іо-друге,дуже важливо не доручати написання статті пра­нії» пікам компанії чи фірми - для цього потрібний професіонал, їм мне архііскгорнапише>Ввсдсннн значимих за обсягом сле- ч н і ів дозволило організувати нові діаюнальні планувальні осі» • и шо підкреслюють центричність головного простору». А ми- • к* її і іюзнавень видастьтакий текст: «Фрагмент розпису здобу- і.їмо юсі а гне значення у своїй вишуканій красі внаслідоктяги "4 пика до витонченості і навіть деякої крихкості форм, шо П|иіиинлися у пропорціях, малюнку й декоративних ефектах». І Т «чи споживач, замість того, шоб зацікавитися статтею, просто "» рік журнаї.

Приклад.

Невелика фірма по установці камінів замовила написан­им ї ї роїміщення у міських ЗМІ декілька статей. У газеті, чи*тематикою була нерухомість і все з нею пов'язане, у «і.ітїї говорилося про моду на каміни, шо вона поширюєть- «Ч н іро» ганням кількості заміських особняків і переплану- ішиї. • ічіртирусіарих будинках. В іншому журналі тієї ж сиря- ч і іиК її мова йшла про те. чим і як каміни топлять, яких МЛИ бувають конфігурацій, ІІ ким І які потрібні узгодження і ні побудови каміна, які елементарні правила техніки бсі- Шмі V журналі протамін інтер'єри і'янилисн інтерн'м і

Владимирська А., Владимирський П. Реклама

дизайнером, архітектором та художником, де всі вони відгу- кувадися про каміни по-різному, але позитивно й цікаво.

Особливий матеріал був у журналі дли елітної публіки, де писали переважно про автомобілі, дорогі подарунки й високу моду. Називалася стаття «Сімейний психотерапевт». Уявіть, жінка скаржиться психотерапевтові на сімейне житія, коли все вдома є, а щастя немає. Фахівець радить «поселити» до оселі камін. Адже любов до вогню за тисячоріччя встигла по­трапити в наші гени. Запросили майстра, побудували камін. Тепер чоловік завжди поспішас додому, бажаючи особисто доглядати за каміном. Родина полюбила проводити час разом біля вогню, вони стели якось ближчими одне одному, терпи­мішими. Кінцівка: «Будинок, квартира з каміном не можуть бути «врем'янкамн», вони розраховані на нащадків. Можна не згадати, яка обстановка була в будинку твого дитинства, які егільці стояли, але яка була піч - пам'ятають усі».

Посилання ясне: урахування психології жінок. Тепер можна чекати, шо дружина, чин чоловік «віддаляється» (а такі усі, хто баїато працює), шоб там не було, а змусить побу­дувати у вітальні камін. Прозорих також і натяк на сталість, непорушність добротно зробленого домашнього вогнища: хто стабільно заробляє, бажас такої ж стабільності собі й своїм дітям і баиїдагСебс засновником якої-небудь династії. Наприкінці статті дрібним шрифтом повідомлялося, що «створити у своєму будинку живий вогонь допоможуть фахівці», далі - адреса та телефон.

У такий спо сіб і салон краси, і фірма по установці камінів на­рощували імідж, як мускули, створювали спеціально організова­ну та контрольовану акт ивність. Як правило, поруч із статтею розмішався невеликий рекламний блок із реквізитами фірми Оплачувався, звісно, саме цей блок, стаття ж ішла як цікавий ре­дакційний матеріал.

Конфлікти й скандали як засоби піару

Друковані ЗМІ у більшості країн продаються дешевше від вар­тості їхі іього виготовлення. Це єдиний товар, що продасться ниж­че відсвоєісобівартості. Доход видавця забезпечується за рахунок реклами і ««оплаченого піару». або гарантується силами, шо стоять за спиною видання.«Інформація для всіх», орієнтована на рядових

Частина І. Реклама е коорйинал:ах маркетингу

обивателів, складається зрізного ролу повідомлень: спортивні при­страсті. великосвітські чутки, питання еротики, життя злочинного світу, яснобачення, астрологія, неземні прибульці й т.ін. Межі цієї інформації безкрайні, вони залежатьтільки від уяви авторів.

А читач купує пресу заради новин. Він оплачує новини, за­безпечуючи тим самим економічну базу існування ЗМ І. У свою чергу, особи, зацікавлені в громадській ду мці, оплачують розмі­щення спеціально підготовленої інформації на сторінках (друко­ваних, електронних, ефірних) або провокують реакцію 3411 за допомогою створення інформаційного приводу (пабліситі). Та­ким чином, ЗМІ є таким собі агентством із купівлі та продажу інформації, цікавої читачеві. Для засобу друкованої інформації новина —це то вар.

Щоб згадка про фірму потрапила на сторінки тих чи інших видань, варто з'ясувати, шоє новиною для конкретної читацької аудиторії. Досить часто новина для одного - зовсім не новинадля іншого. Крім того, новини взагалі є такими протягом дуже неве­ликого проміжку часу, а з появою електронних ЗМ І й Ін гернету життя новин стало ще коротшим. У ньому випадку спеціально організована подія або скандал стає чудовим "двигуном" піару.

Скандал для преси, телебачення - пе прикраса будь-якої га­зет чи телевізійного каналу. Особливо популярне використання скандалу серед політиків: немов умілі серфінгісти, «впливають» вони у масову свідомість на хвилі чергового скандалу. Прн тому чим грандіозніший скандал, тим імовірніше закарбується у пам'­яті людей.

Скандал - цетесаме, шо інтрига, зтієюлише різницею, шоу скандалі призвідник у центрі уваги як головний герой, у той час як в інтризі він виконує роль «сірого кардинала», шо не бажає світитися. Крім того, скандал - цс коїпрольований процес. У скан­далу є мета, а отже, - сюжет.

Приклад.

Кілька років тому трапилася одна історія, до якої можна підібрати такий заголовок: «Як газета наростила тираж за допомогою технологій» Одного разу читачі купили якусь газету, щоб ознайомитися з останніми подіями громадсько­го життя. Газета молода, вона однолітка нового століття, і тому у ній часто бувають свіжі думки й нові погляди на старі проблеми. І ось. перегортаючи її, читачі зненацька наигговх-

Владимирська А., Владимирський П. Рекламо

нулися замість чергової статті на величезний порожній простір на восьмій сторінці На білій незадрукованій ділянці шпальти було лише кілька рядків, надрукованих крупно, як на плакатах воєнних часів: «Матеріал, запланований редак­цією на цю сторінку, ЗАБОРОНЕНО ДО ДРУКУ з цензур­них міркувань таким-то районним судом міста такого-то». Дрібним шрифтом набрано: «Коментарі фахівців, політиків, журнатістів, будь ласка, читайте в наступному матеріалі, сто­рінка така-то».

Споживач, як будь-яка допитлива людина, знайшов цю сторінку й прочитав про те. шо послужило приводом для за­борони публікації. З матеріалу він не довідався про судовий позов між якимось паном га якоюсь структурою, оскільки не це стало предметом піарівської акції. Предметом стала заборона судом публікувати журналістські розслідування справи в газеті.

Тепер питання:

1. Навішо потрібний скандал малотиражній (на той момент 8000екз.)газеті? *

2. Навіщо газеті сваритися з районним судом, усенародно по­відомляючи проте, шос\гд затикає рот журналістам?

3. Чи розрахованіїіИ>езонанс від подібної акції?

4. Чи стане газетфжористуватися великою повагою й увагою читачів, якшо на її захист виступлять видні політики, депутати, журналісти й громадські діячі?

5. Чи позначився на тиражі газети цей піарівський хід? Відповімо лише на останнє: тираж газети виріс до 24000 ек­земплярів. Інше зрозуміло.

Приклад.

Зовсім недавно в агентстві УНІАН з'явилося повідомлен­ня про те, шо «Злочинцям не вдалося зламати банкоматта- кого-то банку». Подробиці такі. Двоє невідомих проникли у приміщення поліклініки міської лікарні, де встановлено один із банкоматів, що обслуговує співробітників та відвідувачів лікарні. Знешкодивши сторожа, «ведмежатники» за допомо­гою слюсарного інструмента й портативного газового паль­ника намагатися розрізати задні двері банкомата. шоб доб­ратися до готівки, але після кількох безуспішних спроб були змушені поспішно залишити місце злочину.

Частина І. Реклама в координатах маркетингу

У службі безпеки комерційного банку, втасннка банко- мата, відзначили, що хоч банкомати інколи стають об'єктом пильної уваги місцевих зловмисників, але разом із тим «су­часні банкомати, встановлені українськими банками, зла­мати практично неможливо, оскільки вони мають кілька сту­пенів захист>\ а метал, із якого зроблено сейф, не підласться ніяким фізичним впливам».

Звичайно ж, важко припустити, шо ця скандальна новина організована спеціально. Але банк чудово використав випадок, тому шо назва банку була повторена в тексті кілька разів. Логічна піка реакція споживача: якшоу цього банка такі надійні банко- мати, то ж буду я кори статися саме його послугами.

Приклад (імена й назви змінені).

Одна ділова газета опублікувала таку замітку: «Співачка виграла справу проти маргарину». У ній розповідалося, що арбітражний суд визнав недійсною торгову марку маргарину «Катя», яка належить компанії «Український маргарин». Про цс повідомила адвокат, що представляє інтереси української співачки Каті Сидорової. За її даними, рішенням суду визна­но недійсним свідчення про реєстрацію ТМ «Український маргарин «Катя». Таким чином суд задовольнив позов, пода­ний проти компанії Катериною Сидоровою.

Раніше співачка звернулася до Анти монопольного комі­тету та до суду із проханням визнати неправомірним викори­стання компанією «Український маргарин» її сценічного імені Катя. Соціологічне дослідження показало, що частина українських споживачів асоціюють назву маргарину «Катя» з ім'ям та діяльністю Сидорової. Крім того, рекламний ролик про маргарин принципово пов'язаний зі співачкою: у ролику були використані ім'я Каті та слоган «Я теж красиво співаю».

Керівництво «Українського маргарину» вважас звинувачен­ня співачки Сидорової у використанні імені Катя н зображенні торгового знака необгрунтованими, оскільки ТМ була названа і нагоди вшанування та за згодою Катерини Псірової, дирек­тора Центрального виробннчо-торгооогооб'еднання, генераль­ним дистриб'ютором якого с «Український маргарин».

Здавалося б, цей випадок можна кваліфікувати як скандал і«ю конфлікт. Але ж Ну припустимо, імена співачки й колиш­ньої директриси фабрики збіглися. Але навіщо ж використовува-

н і

Владимирсько А., Владимирський //. Реклама

ти слоган «Я теж краси по співаю», немов навмисно дратуючи співачку? Відповідь: скандал було заплановано заздалегідь. Ре- акпія співачки очікувалася. Тому шо ті споживачі, що «асоцію­ють назву маргарину з ім'ям та діяльністю співачки*, після суду не тільки не перестануть його купувати, а навпаки — полюблять назавжди! Реноме співачки також не постраждало від того, шо трап шіося, а навпаки - виросло, тому шо стало зрозуміло, що вона не дасть себе образити. У результаті всі задоволені.

Скандал як спосіб запланованою залучення уваги часом ви­користовують і політики, й естрадні співаки, й артисти. І бізнес­мени також: адже сучасний бізнес і з його жорсткою конкурен­ціє юта періодичними потрясіннями вимагає від менеджерів усіх рівнів пошуку такої стратегії, яка б гарантувала фірмі найефек­тивніше ви користа ння ресурсів і максн м альн у стій кість п ід ч ас внутрішніх і зовнішніх криз.

Щонайбільше відповідає потребам сучасного бізнесу? Багато років тому в Японії дали таку відповідь:и Бізнес — це війна". Так проголосив засновник корпорації "Мацусгга Донки" пан Мацу- сіта. І Іей принцип мас таке трактування (Дзігіро Кано): "Якщо хочеш піти праворуч, зроби крок ліворуч. Якщо хочеш відштовх­нути - потягни наейбе". Тільки гака полії ика дозволить спанте­личити конкурентів*. Якщо конкуренти будутьдезінформовані щодо всієї діяльності фірми, то їхні помилки будуть мати не так­тичний, астратегічний характер.

Виникає питання: як поєднати цей постулат із політикою відкритості фірми і публічних акній? Відповідь може бути тільки такою: скандал як РК-акиія й може служити інструментом дез- іі іформації. Так само, як в умовах реальних бойових дій справжній плаї і бою може бупі відомий тільки вузькому колу осіб, так і справж­ня стратегія розвитку підприємства повинна бути відкрита тільки для вищою керівництва.

Уміло організований і блискуче проведений скандал може зро бити таємне - явним, нечутне —чутним, образливе—смішним, виявити щирі почуття й помилкові наміри. Він може гарантувати підвищену увагу публіки, популярність, певну славу й у резуль­таті іпдвишснни доходів. Але скандалити потрібно виважено Н творчо. Адже навіть добре темперований і ретельно орган і зо ва ний скандал усього лише засіб, а не мета. 1 як будь-які ліки, мас вживатися строго лозова» ю.

Частина І. Реклама в координатах маркетингу

Короткі підсумки

1. Єдиної розшифровки поняття "Паблікрілейшнз *. як і єди­ного написання терміна, не існує. Приинято говорити *піар», писати РЯ і мити на увазі під цим терміном систематично сплановану діяльність, спрямовану впливати на думку й сто­сунки осіб, в яких зацікавлена фірма, бо вони впливають на й стабільність і збут її продукції.

2. Технології формування громадської думки, зокрема те, іцо сьогодні називається РЯ-ом, виникли не сьогодні, а багато сотень років тому, і розвиток отримали на початку XX сто­ліття.

3. РЯ необхідний дія інформаційного впливу па ринкове сере­довище Такий вшив сьогодні, коли швидкістьрозіиирення й зміни асортименту товарів та послуг, гострота конкуренції вивели на перше місце проблему збуту, став життєво необхідніш фак­тором. від якого залежить комерційний успіх.

4 РК, завдяки телебаченню, газетам і журналам, завдяки інтенсивності поширення, має незрівнянно більшу кількість кон - тактів, ніж кіно, література й музика - а виходить, і величез­ний вплив на аудиторію. Залежно від застосованих інструментів і засобів можна виділити 4моделі комерційних технологій РКі4 найважливіших методи впливу на громадську думку:«Червоний директор»,«Бухгалтер», • Маркетиюг " і«Модератор».

5. Піар-компанія — це мистецтво створювати образ люди­ни чи продукції, сприят ливий клімат між підприємстволі і спо­живачем, уміння створити характер взаємин між підприєм­ством та різними особами, що так чи інакше вшивають на процес придбання продукції, шляхом руйнування негативних стереотипів і формування позитивних Усе це досягається за допомогою різних заходів.

6. Прес-реліз мас бути акуратним, грамотно складеним і за­вершеним. Те. про що необхідно повідомити у прес-реизі, можна шести до декількох стислих формул-схем, щоб завжди користу­ватися ними як заготовками до написання будь-якогопрес-релізу.

7. Сьогодні стаття як вид реклами і РЯ стаїа биьіи затре­буваною Приймаючи рішення про подачу статейного матеріа - I V, важливо не помилитися в установках споживачів, на які

Губиться ставка у статті, і зосередити увагу на головному

8. Щоб згадування про фірму потрапило на сторінки тих чи інших видань, варто з 'ясувати, що є новиною для конкретної читацької аудиторії. Якщо скандал, то в цьому випадку спецій іьноорганізований скандал стає чудовим "двигуном "РЯ

Владимирсько А., Владимирський //. Реклама

(О о

РЕКЛАМА КООРДИНАТАХ МЕНЕДЖМЕНТУ

Розділ Я.

Діяльність рекламного агентства

Які послуги надають рекламні агентства

В Україні існує приблизно така структура рекламною бізнесу:

а) мережеві агентства;

б) великі крсативні агентства;

в) агентства ГиІІ іегосе;

г) агентства розміщення, у тому числі ті, що мають свій влас­ний носій (видання, телеканал, транспорт);

д) агентства дрібних послуг.

Ри нок ре клам и існує з п і вт ора десят к і в рок і в, і за цей час ві н пройшов істотні й численні етапи розвитку. З погляду ТИХ, ХО користується послугами рекламних агентств, атакожтих, хто ні послуги надає, ситуація за цей час змінилася досить істотно.

На початку розвитку ринкової діяльності розміщення рекла ми було не такою вже й складною справою, бо практично будь- яке рекламне зусилля викликало гарний ефект. Такс привілля пояснюється тим, що ринок не бувше наповненим, і як підприєм­ства, так і окремі громадяни прагнули задовольнити свої потреби, шо нагромадилися за час розпаду розвинутого соціалізму. І Ірн- родно, шо при цьому добре розкуповувався будь-який товар, як якісний,такі недуже:споживачі ше не навчилися вибирати.

Рекламний риноку цей час виглядав аналогічно Ціни на роз­міщення реклами у ЗМІ були нестабільними, терміни порушува­вся, самих каналів рекламування було істотно менше, і якшо менеджер із реклами мав зв'язки в середовищі журналістів і ре­дакцій. то він міг забезпечити практично будь-які умови розмі- п пня реклами для своєї фірми, крім хіба шо зовсім безкоштов- ннч. Основний бізнес рекламних агентств при цьому полягав у пе репродажі плош під рекламу. Запитів же на творчу й дослід­ницьку роботу в галузі реклами (генерація рекламних ідей, ство­рення макетів, відсо- та радіороликів. маркетингові дослідження 11 їй.) було істотно менше. Одна з причин нього - невисокий у ні йому рівень рекламної продукції у той період, коли особливі мипіуки в рекламній продукції клієнтам були просто не потрібні.

I пішого боку, професіонали реклами формуватися разом ізрек- лпмним ринком, і важко було знайти гарного виконавця робіт іикого виду.

Сьогодні ситуація змінюється. З одногобоку. стабілізували-

• и умови розміщення реклами у ЗМІ, з іншого, - збільшилася

• і іькість каналів інформування і піни на рекламу, отже, спіло необхідно точніше планувати рекламну кампанію. При цьому

II н,кість рекламних агентств істотно зросла і у багатьох із них І'якилися гарні професіонали. Мабуть, через ці умови йстаєсьо- ні і мі все популярнішою послуга рекламних агентств із консуль- м іння клієнтів у галузі дослідження ринку та планування рек­ламних кампаній.

Але далеко не кожне рекламне агентство може реально надати п послуги в галузі маркетингу та медіа-планування, які задскла- ічи'.ші ними у спеціалізованих довідниках і каталогах. Звичайно, виникає питання, як же обрати агентство, якщо потрібна серйоз- іі * консультація з розміщення реклами чи в галузі маркетингу?

І Іо-нсрше, агентство мас бути досить великим. Ця вимога мі і ас їлатнея дивною, ате тільки велике агентство має змогу ут­римувати штатфахівціву галузі маркетингу та меліа-плануван- н бо. і одного боку, коштують такі фахівці недешево, а, з іншо­ю, тільки велике агентство може їх забезпечити роботою.

І Іо -друге, агентство мусить регулярно закуповувати резуліо- ннії соціологічних опитуваньу галузі телетрансляиії, раліомов- чгмня й читання преси, а також товарних переваг і стилю життя, і ';і опитування служатьєдиним об'єктивним джерелом ін«|юр-

Владимирська А, Владимирський II. Рек.іама

манії, я кщо моїй» заходить про планування рекламної кампанії у якій-небуль цільовій групі.

По-третє,гі, хто вирішить скористатися послугами реклам» ного аієн гства в галузі маркетингу й планування рекламних кам­паній. повинні поцікавитися освітою маркетологів. Найкращим для клієнта варіантом буде, якшо у маркетолога агентства є базо­вії фахова освіта. Маркетолог - одна з ключових професій у рек­ламі, тому дуже цінні саме профссійніспівробітники.

Які ж конкретно послуги в галузі маркетингу га планування рекламних кампаній можна сьогодні запросити у рекламного аген­тств? Ось приблизні напрямки, що користуються постійним по­питом у рекламодавців

1.Складання плану рекламної кампанії з наданням його об­грунтування —даних по охопленню в цільових групах, рейтингів використання каналів інформування іт.ін.

2.Складання портрета цільової групи - переваги в читанні пре­си, прослуховуванні радіо і т.ін., стилю життя, товарні переваги.

3. Консультування з приводу розрахунків ефективності рек­ламних кампаній.

4. Складання концепції просування товару на ринок із вико­ристанням як прямої реклами, так і нетрадиційних методів про­сування. -V

5. Аналіз рицкової ситуації на основі даних спеціалізованих агентств про товарні переваги й експертні оцінки.

6. Складання проектів досліджень ринку для рішення конк­ретного завдання.

Окремо варто розглянути можливості рекламних агентств у ро­боті із засобами масової інформації. Звичайно, у ланцюжку «рекла модавець— ЗМІ» рекламні агентства існують, щоб полегшити робо іу рекламодавця. Зрозумію також, що послуги рекламних агенте 11 платі іі. Ллє трапляється, що рекламодавець вважає послуги рекла м ногоагентства гіри розміщенні рекламних оголошень у різних дру- кованихЗМІ зайвими. Схема взаємодії рекламодавців і періодич­них видань у цьому разі гранично проста: взаємодія пряма, а реклам не агентство, на думку рекламодавця, є зайвою ланкою.

Гака думка слушна у випадку, коли реклама розмішується \ рекламно-інформаційних виданнях, у першучергу прайсових. і неправильна при роботі з інформаційними, тематичними, елі і ни ми виданнями. Тут допомога рекламного агентства може вия- 113

Частини /. Реклама в координатах менеджменту

Питися якраз доречною. Крім того, самим виданням часі о буває пні ідно перекласти турботи про фінансування своєї діяльності на і»іклам не агентст во.

Якшо рекламодавець розраховує маги значні знижки у пресі •кірез РА, то потрібно або знайти те агентство, яке постійно, вже иікггягом багатьох років, супроводжує цікаве для нього видання (V них є свої, особливі умови та ціни), або розмішувати інформа­цію одночасно у великій кількості видань.

Введення РАяк посередника в ланцюжок взаємин ізЗМІ асо­ціюється, як уже булосказано, зі збільшенням кінцевої вартості. Але посередництво в сучасному бізнесі має безліч різновидів:.центе ькідоговори. договори комісії іт.ін Саме на основі агентсь

• їй договорів будуються взаємини рекламних агентств і друко- і тих видань. За ними рекламне агентство отримує знижку вме-

• ах 10 - 40%. Ця знижка не надасться звичайному рекламодав­цеві і складає агентську винагороду. Таким чином, РА мас можливість конкурувати за цінами із самим рекламним відділом ІМ І. Нерідко рекламне агентство, щоб завоювати клієнта, за ра­хунок своєї агентської винагороди готове надати йому додаткову шижку, у результаті чого ціна розміщення реклами може вияви

і пси нижчою від ціни самого видання.

Це фінансова сторона питання, а є ше й якісні показники розміщення реклами. РА, що займаються бапігом (послугами по

I < ззмішенню рекламних оголошень у ЗМ І), мають уявлення про

II упінь ефективності того чи іншого видання, їхні переваги та недоліки. РА може зорієнтувати рекламодавця щодо конкурую­чи ч видань, скласти медіапдан,де будугь враховані всі парамет­ри, за якими можна прорахуваї н вигідність розміщення реклам­ної о оголошення в гих чи інших газетах і журналах, простежити ней процес

До того ж, якщо рекламодавець постійно спирається в роботі на опомогу РАта замовляє у нього рекламні кампанії, то буде логічніше запропонувати саме рекламному агентству написати \ орно рекламних статей, розробити серію рекламних подач у ЗМ І і \ рахуванням його (рекламодавця) маркетингової політики.

У великому РА фахівцем із розміщення в рі зних ЗМІ є окре­мий менеджер по стратегічному плануванню (скорочено: мснед- [ жор-с її). Якшо креативна команда створює рекламний продукт, і о менеджер-Сп ней самий рекламний продукт розміщує. Ме-

Владимирсько А.. Владимирський П. Реклама

неяжср-Сп не займається створенням філософії бренда, не роз­робляє стратегії у галузі створення рекламного продукту - він має розробити стратегію розміщення його в різних медіа якомога ефек і ивніше. Це його кінцева мета.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 394. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия