Студопедия — Завдання 9. Що вам відомо про методи активного слухання? Подумайте, в яких ситуаціях ними варто користуватися?
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання 9. Що вам відомо про методи активного слухання? Подумайте, в яких ситуаціях ними варто користуватися?






Методи активного слухання. Погляд психолога В. Квінн. Чому люди не чують один одного? «Ти не чуєш, що я тобі говорю!», «Треба слухати краще!». Одна з причин – це занурення у власні думки. Ви або пристрасно бажаєте висловитися і повторюєте про себе тираду та перестаєте слухати, про що говорять інші, або ваші думки захоплені зовсім іншими проблемами – сімейним розладом, хворобою улюбленої тварини, пошуками кредитів; може ви натерли мозолю та ні про що й думати зараз не можете.

Ще однією причиною поганого сприйняття є неприязнь. Вам може не подобатися зовнішність того, хто звертається до вас, інтонація, і ви перестаєте його слухати. Саме тому ми часто-густо відмахуємося від дитини, що скиглить, пропускаємо повз вуха докори батьків, скарги братів і сестер; ми впадаємо в якийсь відчужений стан, слухаючи монотонний голос лектора... Деякі теми просто наганяють нудьгу. Навіть студент-ентузіаст засумує, якщо лектор вживатиме багато незрозумілих термінів.

Часто співрозмовники вже мають власні погляди з якогось питання і не бажають слухати інших. Вони не в змозі сприйняти інший погляд і лише вбачають в ньому загрозу власному спокою, і тому будуть затято сперечатися один з одним, ні на йоту не наближуючись до згоди. Часто люди сперечаються до хрипоти, до бійки, а доводять зовсім різні тези, не розуміючи цього.

За поглядом Рейка (1972), ефективне слухання можливо лише за допомогою «третього вуха». «Третє вухо» не тільки чує, воно вловлює нюанси: почуття і значення вербальних і паралінгвістичних сигналів вашого співрозмовника, це вухо не тільки чує, що вимовлено, але намагається пізнати, чому і як це сказано. Ефективне сприйняття не може бути пасивним; навпаки, це активний процес, який вимагає від слухача свідомого зусилля і повної концентрації уваги. Психологи пропонують використовувати деякі прийоми, які дозволять підвищити ефективність сприйняття.

· Визначте мету. Підготуйтеся уважно слухати. Наприклад, якщо з нудної лекції ви хочете почути конкретні поради щодо правильного спілкування, настройтеся почути саме це.

· Зосередьтесь! Не розглядайте тріщини у стелі, не рахуйте граків за вікном, дивіться тільки на промовця. Не намагайтеся слухати, про що розмовляють інші. Якщо вас відволікають сторонні розмови, займіть місце у передніх рядах або за першими партами в аудиторії. А якщо ви задумали серйозну розмову на вечірці, знайдіть для бесіди затишний притулочок.

· Слухайте з цікавістю та уникайте поспішливих суджень. Навіть якщо вам доведеться підтримувати бесіду з ідіотом, дайте йому шанс сказати та бути почутим. А може, він знає дещо таке, що може бути корисним для вас. Крім того, буває, що спочатку людина верзе нісенітницю, а потім несподівано скаже щось розумне, слушне, напутливе. Якщо ви не перебиватимете співрозмовника, йтимете за логікою його міркувань, ви краще зрозумієте його.

· Перефразуйте почуте та задайте уточнювальні запитання. Коли ваш співрозмовник завершить говорити, не поспішайте одразу робити висновки про його виступ. Замість цього спробуйте узагальнити почуте і сформулюйте найважливіші положення іншими словами (перефразуйте), задайте уточнювальні запитання, щоб переконатися, чи правильно ви зрозуміли його. Наприклад, він говорив про якусь хімічну реакцію. Відтворіть її мислено і перепитайте: «Чи правильно я зрозуміла (-в), реакція відбувається за таких умов: температура така, речовини такі?» Можна уточнити: «За яких умов все ж таки це відбувається?» Оповідач міг обмовитися чи упустити важливі деталі, тому, переформулювавши запитання, ви зможете впевнитися, що все зрозуміли правильно.(Квинн. В. Прикладная психология. – СПб.: Питер, 2001. – С. 406–408).

Погляд психологів Петербурзької школи. Часто нам заважає слухати зосередженість на власних проблемах, справах, бажаннях. Іноді виходить так, що ми слухаємо, але не чуємо партнера. Кіножурнал «Єралаш» «розповідає»: два хлопця сидять на підвіконні, один з них їсть апельсин. Інший говорить: «Якщо б в мене був апельсин, я б з тобою поділився». Перший відповідає: «Шкода, що в тебе немає апельсина». Отже, діалог відбувся, але розуміння немає.

Щоб краще зрозуміти співрозмовника, рекомендується використовувати техніки дослівного активного повторення і перефразування.

Приклад активного повторення:

- Я не можу займатися в цій групі, бо тут не прийнято готуватися до семінарських занять і відвідувати лекції. Це заважає мені.

- Заважає тобі?

- Мені не дають займатися, загрожують, якщо я підготувався, готові звести рахунки.

- Готові звести рахунки?

- Я не хочу називати конкретні прізвища, просто, переведіть мене, будь ласка, в іншу групу, наприклад, у 523.

- У 523?

Прикладом перефразування (стислого відтворення змісту висловлення партнера) може слугувати такий діалог.

- Я хочу зробити передачу про студентське буття, проблеми, побоювання, надії. Микола теж взявся за це. Дозвольте трансляцію двох передач. Нехай переможе найсильніший, і я погоджуся з перемогою Миколи, якщо мене в цьому переконають.

- Значить, ви пропонуєте пустити в ефір дві передачі про студентське життя і нехай переможе найсильніший?

Отже, ми відтворюємо висловлення партнера у скороченому вигляді, стисло формулюємо найсуттєвіше в його словах. Почати тут можна зі вступної фрази: «Твоїми основними ідеями, як я зрозумів, є...», «Іншими словами, ви вважаєте, що...» і т. д. (Психология. Учебник / Под редакцией А. А. Крылова. – М.: ПБОЮЛ М. А. Захаров, 2001. – С. 436).







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 316. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия