Студопедия — Термінологічний словник
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Термінологічний словник






Бланковий (незабезпечений) кредит – надається комер­цій­ним банком, що здійснює розрахунково-касове обслуговування підприємства; формально він носить незабезпечений характер, але фактично забезпечується розміром дебіторської заборго­ва­ності підприємства та його коштами на розрахунковому й інших рахунках у цьому ж банку; надається, як правило, тільки на короткостроковий період.

Вексельний кредит – це кредит, що оформлюється через виставлення переказного векселя на імпортера, який акцептує його після одержання товаросупровідних і платіжних доку­ментів.

Іпотечний кредит – може бути отриманий від банків, що спеціалізуються на видачі довгострокових позичок під заставу основних засобів або майнового комплексу підприємств у ці­лому.

Комерційний кредит – це товарна форма кредиту, що ви­значає відносини з питань перерозподілу матеріальних фондів і характеризує кредитну угоду між двома суб’єктами госпо­дар­ської діяльності.

Консигнація – застосовується здебільшого за реалізації но­вих товарів, попит на які важко передбачити. Сутність кон­сигнації полягає в тому, що роздрібна торгівля може одержувати товарно-матеріальні цінності без конкретного зобов’язання.

Консорціумний кредит – це форма кредиту, що надається бан­ківським консорціумом способом: акумулювання кредитних ресурсів у визначеному банку з подальшим наданням кредиту позичальникам; гарантування загальної суми кредиту провідним банком або групою банків; зміни гарантованих банками-учас­никами квот кредитних ресурсів за рахунок залучення інших банків для участі в консорціумній операції.

Контокорентний кредит (овердрафт) – надається банком, зазвичай, під забезпечення, але ця вимога не є обов’язковою; при наданні цього кредиту банк відкриває підприємству кон­токорентний рахунок, на якому враховуються як кредитні, так і розрахункові його операції.

Кредит – позичковий капітал банку у грошовій формі та в банківських металах, що передається в тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання.

Кредитна лінія – згода банку-кредитора надати кредит у майбутньому в розмірах, що не перевищують заздалегідь обу­мовлені розміри за певний відрізок часу без проведення додат­кових спеціальних переговорів.

Кредитна операція – це договір щодо надання кредиту, що супроводжується записами за банківськими рахунками, з відпо­відним відображенням у балансах кредитора та позичальника.

Кредитний ризик – ймовірність несплати позичальником ос­новного боргу та відсотків, що належать сплаті за корис­ту­ван­ням кредитом у терміни, визначені у кредитному договорі.

Кредитор – суб’єкт кредитних відносин, який надає кредити іншому суб’єкту господарської діяльності в тимчасове корис­ту­вання.

Кредитоспроможність – це здатність позичальника в пов­ному обсязі та у визначений кредитною угодою термін роз­ра­хуватися за своїми борговими зобов’язаннями.

Ломбардний кредит – може бути отриманий підприємством під заставу високоліквідних активів (векселів, державних ко­роткострокових облігацій тощо), що на період кредитування пе­редаються банку; розмір кредиту в цьому випадку відповідає певній (але не всій) частині вартості переданих у заставу активів і носить короткостроковий характер.

Онкольний кредит – надається позичальнику без обумов­лення терміну його використання (в рамках короткострокового кредитування) із зобов’язанням останнього погасити його за пер­шою вимогою кредитора.

Платоспроможність – це здатність позичальника своєчасно здійснювати розрахунки за всіма видами своїх зобов’язань гос­подарської діяльності.

Позичальник – суб’єкт кредитних відносин, який отримав у тимчасове користування грошові кошти на умовах повернення, платності, строковості.

Позичковий капітал – це частина авансованого капіталу, сформована за рахунок ще не повернутих позичкових джерел, які повинні бути відшкодовані кредиторам через певний строк у зумовленій формі.

Політика залучення позикових засобів – частина загальної фінансової стратегії, що полягає в забезпеченні найбільш ефек­тивних форм та умов залучення позикового капіталу з різних джерел відповідно до потреб розвитку підприємства.

Револьверний (автоматично поновлюваний) кредит – характеризує один із видів банківського кредиту, що надається на певний період, протягом якого дозволяється як поетапна «вибірка» кредитних коштів, так і поетапне часткове або повне погашення зобов’язання за ним (амортизація суми основного боргу).

Ролловерний кредит – це один із видів довгострокового кре­диту з періодичним переглядом відсоткової ставки (тобто з пер­манентним «перекредитуванням» у зв’язку зі зміною кон’юнк­тури фінансового ринку).

Сезонний кредит із щомісячною амортизацієюборгу – на­дається, зазвичай, на формування змінної частини оборотних активів на період їх зростання у зв’язку з сезонними потребами підприємства; поряд із щомісячним обслуговуванням цього кре­диту (щомісячною виплатою відсотка за ним), кредитною уго­дою передбачається й щомісячна амортизація (погашення) ос­новної суми боргу.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1457. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия