Студопедия — МАТЕМАТИЧНІ РІВНЯННЯ ДЛЯ РЕГРЕСІЙНИХ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ЗВ'ЯЗКІВ МІЖ ПОКАЗНИКАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ 1 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МАТЕМАТИЧНІ РІВНЯННЯ ДЛЯ РЕГРЕСІЙНИХ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ЗВ'ЯЗКІВ МІЖ ПОКАЗНИКАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ 1 страница






*Примігка. У математичних рівняннях наведені такі позначення: у — вирівняне

середнє значення результативної ознаки; х — значення факторних ознак; а — параметри рівняння: аа значення «у» при «х» = 0, аи а-? — коефіцієнти регресії.

9. Індексний аналіз — визначається функцією, яку виконує ін­декс у конкретному аналізі та характером порівнянь.

Розглядають дві функції індексів:

• синтетичну, пов'язану з побудовою узагальнюючих харак­теристик динаміки чи просторових порівнянь. Динамічний індекс характеризує інтенсивність динаміки, просторовий — визначає ступінь відхилення значень показників у просторі за класифіка­ційними ознаками господарюючих суб'єктів;


• аналітичну, спрямовану на вивчення закономірностей дина­міки, взаємозв'язків між показниками, структурних зрушень.

Основою аналітичної індексної моделі є мультиплікативний зв'язок між певною множиною показників, один з яких розгляда­ється як результат, інші — як фактори.

При побудові індексної моделі функція розглядається для двох періодів: базисного (з яким порівнюють) і поточного (який зіставляється і оцінюється). Абсолютну і відносну зміну показ­ника функції можна розкласти за факторами-множниками. Оці­нювання ступеня та абсолютного розміру впливу кожного з них на динаміку функції здійснюється в рамках індексної моделі, в якій відтворюються взаємозв'язки між показниками.

В теорії і практиці виділяють декілька форм індексів: для оцін­ки кількісних факторів (обсягів) — Ласпейреса і Пааше; якісних факторів (цін)— Ласпейреса, Пааше, Маршала-Еджуорта, Лоу, Фішера. Вибір форми індексу залежить від мети дослідження та наявної інформації. Зауважимо, що при незначній кореляції між кількісними і якісними показниками, які впливають на результат, індекси розраховані за Ласпейресом і Пааше, практично однакові. Спираючись на формально-математичні критерії, Фішер назвав свій індекс ідеальним, проте через відсутність конкретного еконо­мічного змісту цей індекс не набув широкого практичного засто­сування. Водночас, будь-який з розрахованих індексів має певний ступінь умовності за необхідності елімінування інших включених у модель факторів. Використовуючи елімінування як спосіб фак­торного аналізу, доводиться виходити з того, що фактори зміню­ються незалежно один від одного. Насправді, вони змінюються одночасно, у взаємному зв'язку, і від цього взаємозв'язку отриму­ється додатковий приріст результативного показника, який за ви­користання способів елімінування приєднується до одного з фак­торів, як правило, до останнього. Отже, величина впливу факторів на зміну результативного показника змінюється залежно від місця, на яке поставлений той чи інший фактор в аналітичній моделі.

Щодо вибору форми індексу, то він повинен, насамперед, пе­редбачати вивчення впливу кількісних факторів шляхом ранжу-вання від найбільш важливих до найменш важливих, а потім які­сних. Це цілком узгоджується з методикою побудови економіч­них показників мультиплікативного характеру в умовах ринкової економіки. При цьому, якщо є кількісний фактор, то завжди буде і якісний, а також відповідний результат. За наявності тільки які­сного фактора і відсутності кількісного — результат завжди буде нульовий.


Індексною системою при факторному аналізі можливо корис­туватися для визначення одного з показників, якщо відомі всі ін­ші, що входять в систему.

10. Цифрові характеристики показників за допомогою статис­тичних таблиць і графіків — здійснюються для наочного відо­браження загальної картини стану чи розвитку явищ і процесів, розкриття зв'язків і залежностей між різними показниками.

Значення статистичних таблиць полягає в тому, що вони до­зволяють охопити матеріали зведення в цілому, значно полегшу­ють їх аналіз, дозволяють без додаткових розрахунків зіставляти різні показники, виявляти ті чи інші характерні особливості до­сліджуваних явищ господарської діяльності.

Проте таблична форма викладу цифрового матеріалу не зав­жди дозволяє достатньо наочно і чітко відобразити загальну кар­тину стану чи розвитку якого-небудь явища, розкрити закономір­ності зв'язку показників між собою або їх розподілу. А тому для розгляду цих та інших завдань у процесі фінансового аналізу по­ряд із статистичними таблицями доцільно широко застосовувати графічний спосіб зображення інформаційних ресурсів.

Графік у фінансовому аналізі — це особливий спосіб наочного зображення і узагальнення явищ і процесів у сфері господарської діяльності через геометричні образи, малюнки або схематичні географічні карти та пояснення до них.

При фінансовому аналізі показників можливо виділити такі основні напрями використання графіків:

• порівняння розвитку показників у просторі;

• дослідження динаміки (зміни в часі) показників;

• вивчення структури і структурних зрушень;

• організація контролю за виконанням прогнозних показників;

• вивчення розміщення явищ у просторі і поширення їх в часі;

• вивчення зв'язків та залежностей між різними показниками або щодо значень варіаційної ознаки.

Електронні таблиці Excel дають змогу будувати різні ти­пи графіків для потреб фінансового аналізу господарюючих систем.

Всі прийоми дослідження інформаційних ресурсів при фінан­совому аналізі господарюючих суб'єктів потребують визначення оптимальної бази з метою порівняння показників. Для забезпе­чення порівняльного дослідження можуть слугувати:

• фактичні показники діяльності господарюючих суб'єктів за попередні звітні періоди;

• середні значення показників економічних систем;


 



показники діяльності економічних систем, що є найбільш привабливими за своїм рівнем господарювання;

• певні нормативні значення показників відповідно до законо­давчих нормативних документів та рекомендацій науковців;

• цільові значення показників, визначені замовниками дослі­дження;

• оптимальні та критичні значення показників, розраховані аналітиками для економічної системи, яка аналізується;

• усереднені за часом значення показники, обчислені за мину­лими даними діяльності економічної системи.

Отже, лише системний підхід з використанням всіх можливих прийомів фінансового аналізу, наявних фактичних, нормативних і прогнозних показників у динаміці дає можливість реально оці­нювати ефективність господарської діяльності. Ігнорування хоча б однієї з складових прийомів фінансового аналізу значно знижує ефективність аналітичних досліджень показників, що характери­зують стан і розвиток суб'єктів господарювання.

1.5. Суб'єкти і користувачі фінансового аналізу

Суб'єктами фінансового аналізу є аналітики, які заці­кавлені в оцінці діяльності підприємства з будь-яких причин (1.5.1).

Рис. 1.5.1. Характеристика суб'єктів фінансового аналізу

Цілком очевидно, що найпершими суб'єктами аналізу є орга­ни управління підприємством (господарюючих суб'єктів) у скла­ді власників, менеджерів, а також зацікавлених осіб для забезпе­чення ефективної діяльності, рівноваги впливу та балансу інтересів учасників корпоративних відносин. Фінансовий аналіз на рівні підприємства вносить прямий вклад у формування при­буткової моделі господарської діяльності, а також дозволяє оці­нити рівень її конкурентоспроможності.


Результати інформаційних ресурсів фінансового аналізу вико­ристовуються на підприємстві при проведенні загальних зборів, в поботі ради і правління, посадовими особами, окремими власни­ками, органами внутрішнього контролю та для вирішення питань самоврядування трудового колективу.

Виконання завдань фінансового аналізу, що здійснюється власни­ками, персоналом і функціональними службами підприємства на всіх стадіях господарського процесу, охоплює аналітичною роботою всі структурні підрозділи і органи самоврядування трудового колективу. Аналітична робота внутрішніх суб'єктів фінансового аналізу передба­чає оптимальний вибір і використання великої кількості різних показ­ників діяльності будь-якого структурного підрозділу підприємства щодо вивчення технології, економіки і організації підприємства, стану обліку та звітності, особливостей взаємозв'язків між об'єктами аналізу.

Зовнішні учасники, що забезпечують та спрямовують діяль­ність підприємства, здійснюють фінансовий аналіз для оцінки ефективності своїх відносин з суб'єктом господарювання визна­ченням його економічного потенціалу, розробки програм актив­ної політики регіонів і держави щодо підтримки підприємства.

Для задоволення потреб в інформаційних ресурсах фінансово­го аналізу органами управління і самоврядування підприємства, окремі власники та працівники, а також зовнішні учасники, що забезпечують і спрямовують діяльність господарюючої системи, можуть користуватися послугами незалежних інформаційних служб. Суб'єкти господарювання з надання інформаційних по­слуг виконують аналітичну роботу на умовах договору відповід­но до визначеної програми. Ці суб'єкти фінансового аналізу мо­жуть здійснювати безпосередньо аналітичну роботу, надавати допомогу щодо діяльності внутрішніх аналітичних служб під­приємства, готувати висновки і розробляти заходи для прийняття управлінських рішень за результатами проведеного аналізу.

Види користувачів інформаційних ресурсів фінансового ана­лізу підприємства та їх інтереси наведені на рис. 1.5.2.

Загальноприйнятим є розподіл користувачів інформаційних ресурсів фінансового аналізу на зовнішніх та внутрішніх, які ма­ють різні інтереси та інформаційні потреби.

Серед внутріїнніх користувачів інформаційних ресурсів фшансового аналізу господарюючих суб'єктів, які виконують функції' менеджменту і безпосередньо зацікавлені в їх. ефектившй діяльності, слід виділити: вла­сників, виконавчі органи управління і трудовий колектив підприємства. Як приклад, система внутрішніх користувачів шформаційних ресурсів фінансового аналізу підприємства наведена на рис. 1.5.3.

4*


Рис. 1.5.2. Характеристика користувачів інформаційних ресурсів фінансового аналізу підприємства


Рис. 1.5.3. Система внутрішніх користувачів інформаційних ресурсів фінансового аналізу акціонерного товариства

Окремі внутрішні користувачі фінансового аналізу підприємс­тва можуть задовольняти свої потреби в наступному:

• власники: які передали свої фінансові ресурси господарюю­чим суб'єктам та реінвестують чистий прибуток у їх діяльність, зацікавлені в оцінці здатності підприємства збільшувати власний капітал та дивідендні платежі. Тут не можна не погодитися з пре­зидентом групи «Сітібенк» У. Рістоном, який так визначає фор­мулу успіху: збагачення в наші часи зводиться до одержання ін­формації та її подальшого застосування до засобів виробництва. Найбільші переваги отримують ті суб'єкти господарювання та їх сукупності, яким вдається в процесі фінансового аналізу опрацю­вати широкодоступну інформацію з точки зору значущості для власного розвитку і трансформувати її в орієнтовані на застосу­вання знання, що знову використовуються у виробництві;

• виконавчі органи управління: їм потрібна інформація для того, щоб розробити стратегію і тактику бізнесу, визначити голо­вні напрями розвитку підприємства, його сильні та слабкі сторо­ни, ефективно здійснювати процес управління (планування, ор­ганізацію, мотивацію і контроль) господарською діяльністю;

• трудовий колектив: зацікавлений в інформації для оцінки рі­вня стабільності та прибутковості підприємства, здатності його


забезпечувати належний рівень оплати праці та видатки на соціа­льні потреби.

Як відомо з літературних джерел, деякі американські компанії, безперечно, прагнуть, щоб з опублікованими ними даними зна­йомились не лише акціонери, але й робітники та службовці. Саме тому в звітах іноді зустрічаються пояснення, написані простою мовою, та приводяться відповідні пояснювальні таблиці та діаг­рами. Іноді компанії спеціально повідомляють своїм робітникам та службовцям короткі дані відносно справ компанії за рік з яск­равими ілюстраціями. Робиться це для того, щоб у робітників та службовців, так само як у акціонерів, викликати живий інтерес до діяльності компанії і сприяти тим самим розвитку духу співпраці та лояльності відносно компанії. Деякі компанії намагаються під­тримувати тісний зв'язок з акціонерами за допомогою листів, а в деяких випадках вони надсилають їм зразки продукції, що виго­товляється. Листи направляються також особам, які, за отрима­ними даними, продали належні їм акції даної компанії, щоб з'ясу­вати чим саме їх не влаштовувала діяльність компанії. А новим акціонерам президент компанії надсилає листи з привітанням.

В інформації фінансового аналізу підприємств також зацікав­лене широке коло зовнішніх користувачів, яких можна поділити на три групи.

До першої групи належать користувачі інформації, які безпо­середньо зацікавлені в ефективній господарській діяльності під­приємства, зокрема:

• потенційні інвестори: особи, які вносять свої фінансові ре­
сурси, стурбовані ризиком, притаманним інвестиціям і доходам
від них. їм потрібна чітка інформація, яка б дозволила оцінити
спроможність підприємства здійснювати прибуткову діяльність
та сплачувати дивіденди. Потенційні інвестори за допомогою фі­
нансового аналізу можуть визначати:

•^вміння майбутнього співвласника успішно здійснювати го­сподарську діяльність;

•^перспективність можливих інвестиційних вкладень;

•^можливості підприємства конкурувати і протистояти кризо­вим явищам.

Інформаційні ресурси фінансового аналізу можуть слугувати базою щодо зростання підприємництва, створення концепції про­сторового освоєння і побудови спільної стратегії розвитку госпо­дарюючих структур та залучення інвестицій.

• позикодавці: зацікавлені в інформації фінансового аналізу
підприємства, тому що вона дозволяє їм визначити чи будуть їхні


позики та відсотки з них сплачені своєчасно та у повному роз­
мірі; _ -'

• кредитори: здійснюють фінансовий аналіз підприємств, щоб визначити чи будуть вчасно та у повній сумі сплачені заборговані їм суми за реалізоване майно, надані послуги, виконані роботи;

• споживачі об'єктів господарської діяльності підприємств: виявляють інтерес до інформації фінансового аналізу щодо оцін­ки ризику можливого банкрутства господарюючих суб'єктів, особливо у випадках, коли вони мають з ними довгострокові уго­ди або залежать від них;

• громадськість: користуючись оприлюдненою інформацією звітності та її фінансового аналізу, можна визначити, як підпри­ємства впливають на соціально-економічний розвиток регіону, перспективи забезпечення зайнятості і здійснення благодійних акцій, створення соціальної інфраструктури, задоволення потреб населення на регіональному рівні;

• органи державної податкової служби: відповідно до своїх повноважень використовують фінансовий аналіз для виконання поставлених перед ними завдань, серед яких можливо виділити такі, що носять аналітичний характер: оцінка податкового потен­ціалу платників податку, регіонів та країни в цілому; аналіз над­ходження податкових платежів та наявності об'єктів оподатку­вання і джерел податкових надходжень; вивчення впливу окремих показників діяльності підприємств і положень податко­вого законодавства на формування та надходження податкових платежів; діагностика причин збиткових господарських операцій. Для адміністрування податків потрібно мати уявлення про тенде­нції та характер змін, що відбуваються в діяльності платника по­датків. Крім того, результати фінансового аналізу підприємства можна використовувати в сфері непрямих методів оподаткування і при камеральних перевірках податкової звітності.

До другої групи зовнішніх користувачів інформації фінансо­вого аналізу належать ті суб'єкти, які мають не прямий інтерес до підприємства, а використовують його показники для оцінки еко­номічної політики держави та прийняття управлінських рішень в сфері регулювання діяльності економічних систем. Серед них особливо слід виділити Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку, органи державної статистики, законодавчі ор­гани державної влади, виконавчі органи державної влади та орга­ни місцевого самоврядування.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі Комісія) через подання їй емітентами цінних паперів фінансової


звітності в електронному вигляді і на паперовому носи з відпові­дним аудиторським висновком забезпечує державний захист прав інвесторів. Подання до Комісії фінансової звітності емітентами цінних паперів носить адміністративний та інформаційний харак­тер. Оприлюднення даних фінансової звітності здійснюється шляхом публікації в одному з офіційних друкованих видань Вер­ховної Ради України, Кабінету Міністрів і Комісії, або шляхом розміщення на WEB-сайті одного з інформаційних агентств, з якими Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України уклало відповідний договір.

Органи державної статистики в складі центрального, терито­ріальних і функціональних підрозділів виконавчої влади викори­стовують фінансовий аналіз для побудови інтегральної інформа­ційної статистичної бази з метою комплексної оцінки та моніторингу фінансового стану держави, регіонів та окремих економічних систем. При цьому органи державної статистики, відповідно до своїх завдань, виконують посередницьку функцію між респондентами і користувачами даних статистичних спосте­режень (рис. 1.5.4).

Рис. 1.5.4. Місце органів державної статистики

в системі інформаційного забезпечення користувачів даними

про фінансовий стан підприємств

Обидві стрілки на рис. 1.5.4 відбивають інформаційні потоки і канали руху статистичних даних. На першому етапі (ф) форму­ються «мікродані», тобто інформація про одну окрему звітну одиницю за формами звітності. На другому етапі (к) мова йде про агреговану інформацію (макродані), таблиці, графічні зображен­ня і показники, які характеризують певну сукупність звітних одиниць. Коли йдеться про збирання мікроданих від респонден­тів, органи державної статистики діють як виконавча влада, а як­що це стосується опрацювання, аналізу і поширення статистичної інформації, вони виступають в ролі агентств з функціями аналі­тичних досліджень.

Органи державної статистики забезпечують доступ користу­вачів до інформаційних ресурсів шляхом:

• систематичної публікації їх в друкованих виданнях;

• поширення їх в засобах масової інформації;


• безпосереднього надання інформації органам державної
влади та місцевого самоврядування, юридичним, а також фізич­
ним особам.

Законодавчі органи державної влади використовують інфор­маційні ресурси фінансового аналізу для моніторингу і оцінки ді­яльності господарюючих суб'єктів у системі забезпечення при­йняття нормативних актів. При цьому держава виконує роль суб'єкта регулювання економіки через реалізацію відповідних функцій.

По-перше, вона формує правові засади функціонування еко­номіки.

По-друге, держава повинна створювати умови для ефективно­го розвитку господарюючих суб'єктів шляхом застосування різ­номанітних засобів і механізмів регулювання їх діяльності. До головних із них належать: макроекономічне планування, держав­ний бюджет, податки, кредит, ціни, інвестиції, заробітна плата тощо.

По-третє, держава забезпечує стабілізацію економічного роз­витку і має підтримувати ділову активність суб'єктів господарю­вання.

Врахування стану та тенденцій розвитку економічних систем за показниками фінансового аналізу забезпечує ефективний по­шук підходів щодо державного регулювання економіки та пози­тивні наслідки їх реалізації.

Місцеві органи державної влади (державні адміністрації) та самоврядування реалізують свою компетенцію через правові ак­ти, ефективність яких в сфері економіки оцінюється за допомо­гою показників фінансового аналізу підприємств. Вони повинні використовувати дані фінансового аналізу для створення інфор­маційної бази про розвиток господарської діяльності відповідно з територіальним поділом України і побудови регіональної інфор­маційної бази.

Потребу органів державних адміністрацій і місцевого само­врядування в інформаційних ресурсах фінансового аналізу зумо­влюють їх повноваження, зокрема для:

• підготовки програм економічного розвитку відповідних те­риторій;

• забезпечення збалансованого економічного розвитку, ефек­тивного використання ресурсів та виконання регіональних про­грам;

• складання балансів ресурсів, грошових доходів і видатків економічних систем та відповідних бюджетів;


розгляду проектів планів господарюючих суб'єктів комуна­льної власності, внесення до них зауважень і пропозицій та здій­снення контролю за їх виконанням;

• оцінки фінансового стану господарюючих суб'єктів;

• створення необхідних умов щодо раціонального розміщен­ня, ефективної спеціалізації і кооперації суб'єктів господарюван­ня на регіональному рівні;

• розрахунку створених в регіоні доданої вартості і націона­льного багатства.

До третьої групи зовнішніх користувачів інформації належать ті суб'єкти, які не мають фінансового інтересу до підприємства. Вони, використовуючи інформаційні ресурси фінансового аналі­зу, здійснюють задоволення власних потреб або визначають її як об'єкт господарської діяльності. До перших можна віднести нау­ково-дослідні установи і навчальні заклади освіти, до других — аудиторів і суб'єкти господарювання з надання інформаційних послуг.

Інформаційні ресурси фінансового аналізу в науково-дослідних установах і в навчальних закладах освіти є базою для проведення наукових досліджень і підготовки фахівців з еконо­міки.

Для аудиторів та суб'єктів господарювання в сфері інформа­ційно-аналітичних досліджень фінансовий аналіз є інструментом щодо виконання замовлень користувачів на проведення діагнос­тики фінансового стану економічних систем та інтерпретацію її результатів. Послуги аудиторів та інформаційних агентів з аналі­тичного дослідження, як правило, мають прикладний характер і готують грунт для прийняття важливих управлінських рішень.

Контрольно-аналітичні прийоми в аудиті дають можливість встановити загальний фінансовий стан підприємства, виявити не­гативні фактори, а також намітити подальші напрями досліджен­ня з метою уточнення місць зосередження неефективних госпо­дарських операцій. Зарубіжна і національна практика свідчить про широкий аспект послуг в сфері аналітичних досліджень фі­нансової звітності.

1.6. Організація фінансового аналізу

Умовою успішного проведення фінансового аналізу є чітка організація аналітичного процесу як системи раціональних, скоординованих дій вивчення об'єкта дослідження відповідно до


визначеної мети. Для забезпечення ефективності фінансового аналізу його потрібно добре продумати, спланувати й організувати. Процес фінансового аналізу повинен здійснюватись упоряд­ковано, у певній послідовності. Адже фінансовий аналіз слід роз­глядати як цілісну систему, механізм оцінки, ефективна дія якого забезпечується чітким дотриманням його технології і методики проведення. Організацію фінансового аналізу можна уявити як технологічний процес, в якому необхідні аналітичні процедури здійснюються у встановленому порядку і реалізуються за допо­могою сукупності організаційних, методичних і технічних мето­дів, способів і прийомів. Виходячи із терміну, змісту і призна­чення виконуваних аналітиком процедур, процес фінансового аналізу умовно можна поділити на окремі складові щодо чоти­рьох основних етапів (рис. 1.6.1).

Рис. 1.6.1. Аналітична схема процесу фінансового аналізу

Фінансовий аналіз, незалежно від суб'єктів його проведення, реалізується в системному підході до його методики та структури етапів щодо їх складу, зв'язків і змісту.

Коротко пояснимо зміст кожного з етапів фінансового аналізу.

Визначальним етапом розроблення методики фінансового аналізу є процес формування його моделі. Він полягає у визна­ченні завдання, мети і об'єктів аналізу, вивченні матеріалів та ре-


зультатів раніше проведених аналітичних досліджень, складанні плану аналізу і графіка його проведення, розробці програми і всього інструментарію методичних прийомів і алгоритмів розра­хунків для аналізу, обмеженні кола необхідної інформації для проведення аналізу і попередньому ознайомленні з нею.

Як відмічає відомий економіст Е. Хелферт, в будь-якій ситуа­ції слід чітко розуміти мету аналізу, перед тим як братися за олі­вець чи сідати за комп'ютер, інакше процес аналізу стає беззміс­товним перебиранням цифр.

Формування моделі аналізу дає змогу: визначити оптимальну структуру інформаційних потоків щодо об'єктів для розв'язку всієї сукупності завдань, передбачених методикою аналізу; за­безпечити максимальну оперативність та економічність аналіти­чного процесу; виявити взаємозв'язки за видами і напрямами аналізу; досягти максимальної адаптації методики аналітичного дослідження до запиту користувачів.

Визначення об'єктів фінансового аналізу повинно забезпечити вирішення поставлених завдань і відповідати принципам оптимі-зації інформаційних потреб, повноти і об'єктивності відображен­ня економічних явищ та процесів, єдності інформаційної моделі показників та максимальної алгоритмізації розрахунків до комп'ю­терних технологій.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 620. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия