Студопедия — Техніки арт-терапії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Техніки арт-терапії






Арт-терапія - відносноновийнапрямок психотерапії, якийобєднує низку специфічнихметодів, щовикористовуютьзасобимистецтва для поліпшенняемоційного стану, психічного та соматичного здоров’я.

Арт-терапія, в основіякої лежать ідеї Фрейда та Юнга, - це не стількилікування, скількирозвиток у людинивластивоїїйкреативності, гармонізація та розвитокособистості, щодопомагає при вирішенні проблем.

У науково-педагогічному розумінні арт-терапія розглядається як метод розвитку та зміни особистості, групи чи колективу за допомогою різних видів і форм мистецтва та творчості. Хочатворчіцілі й маютьвеликезначення, першемісце в арт-терапії все ж таки відводитьсятерапевтичнимцілям.

Техніки і вправи арт-терапії часто створюються спонтанно, інтуїтивно, творчо. Ось деякі класичні види технік арт-терапії:

1. Малюнок себе.. Задача цієї вправи - ​​представити себе групі, не вдаючись до слів.

Це може бути: ілюстрація вашого способу життя, ваші цінності і інтереси, ваше світовідчуття, метафора, яка відображає вас в цілому чи світ, в якому ви живете.

2. Малюнок стану. Кожен член групи має у своєму розпорядженні багато паперу і фарби, кольорові олівці, крейда. Використовуйте одну-дві хвилини, щоб усвідомити відчуття і почуття, які виникають у цей момент.

Забудьте про мистецтво і не намагайтеся бути художником. Візьміть олівець

і почніть наносити які-небудь штрихи на папір. Малюйте кольорові лінії і форми, що говорять про те, як ви себе почуваєте. спробуйте символічно виразити свій стан в даний момент.Як варіант випробуйте інші матеріали, наприклад, глину. У будь-якому випадку довіряйте своїм внутрішнім відчуттям і намагайтеся в своїй роботі виявити інформацію для себе. Ця техніка дає можливість прислухатись і усвідомити свої відчуття тут і тепер.

3. Колаж. При виготовленні колажу не виникає страху оцінки, пов'язаного з невпевненістю в своїх художніх здібностях, ця техніка дозволяє кожному отримати успішний результат.

Колаж може бути використаний в індивідуальній чи груповий терапії і навіть для самостійної роботи. Ефективним є включення в колаж малюнків, особистих фотографій учасників, авторами яких вони є, або на яких вони зображені, а такожвикористання колажу в перфомансі та інсталяції.

Тема для створення колажу може бути різною в залежності від потребгрупи («Чоловік і жінка», «тіло», «я», «минуле - сьогодення- майбутнє» і ін) Матеріалом для колажу можуть служити глянцеві журнали, різноманітні зображення, фотографії, природні матеріали, предмети, виготовлені абоперетворені його творцями.

4. Вправа «Грати як дитина...». Намалювати «неробочою» рукою найулюбленішу гру (або заняття) свого дитинства і придумати до малюнка назву.

Для роботи краще брати м'які образотворчі матеріали (гуаш, крейда, акварель і т.п.), аркуші паперу великого формату (А3 і більше).

Зрозуміло, що при малюванні лівою рукою «правша» як би розширює межі своїх умінь, відкриває в собі нові почуття, стає більш спонтанним. При цьому висока ймовірність прояву сильних переживань, дитячих страхів, або навпаки, появу яскравих творчих образів.

Потім можна обговорити, чому саме ця дитяча гра виникла в уяві? Як відчувала себе людина, працюючи над образами? Що відчуває зараз?

5. Робота з глиною. Використовуйте глину для вираженняактуальних в даний момент переживань. цеможебути: тактильнеосвоєнняглини,стискання, розгладження, розривання,формоутворення, кидання і пр. Варіантироботи:

 

- Створітьскульптурнезображення,закрившиочі;

- Створітьвідбиткирізнихпредметіввглині ​​;

- Виготовте з глини фігурки для тематичної групової композиції;

- Виготовте різні судини з глини;

- Створіть, а потім розмалюйте фігури з глини;

- Створіть глиняні зліпки різних предметів і поверхонь, частин тіла;

- Створіть глиняний амулет. І т.п.

6. Взаємодія з папером. Використовуючи папір, створіть об'ємну композицію або скульптуру. можна користуватися ножицями, клеєм, скотчем і пр. Варіювати це завдання можна як тематично, так і інструментально, наприклад: - передавайте по колу лист паперу і нехай учасники роблять з ним все, що захочеться (м'яти, рвати, вирізати, склеювати і пр.); - створіть або виріжте фігурки з паперу і обіграйте розповідь, історію;

Також є безліч технік таких як: груповий малюнок, створення групового колажу, «Каракулі» (вільно водячи по аркушу паперу олівцем, намалюйте каракулі без якої-небудь мети і задуму і передайте партнеру, який повинен буде створити з них образ і розвинути його.), Малювання мандал (медитація, малювання і розфарбовування мандал), «Діалог на бумазі», «Метафоричний портрет», «Малювання на мокрому папері» та безліч інших.

Всі ці техніки допомагають людині взаємодіяти в групі, виявляти себе у творчості, відкривати у собі безліч нових можливостей, розвивати свій творчий потенціал, прислухатись до свого внутрішнього Я, розвивати креативність, сміливість, спонтанність, вирішувати певні внутрішні конфлікти та проблеми. Техніки арт-терапії спрямовані на гармонізацію особистості і мають терапевтичну дію.

 

 

№ 54 Техніки тренінгу умінь (тренінг впевненості в собі)

До групи тренінгу умінь включаються особи, які побажали придбати певні вміння, навички, які допоможуть їм покращити своє життя, виправити наявні особистісні недоліки.

Метою групи тренінгу умінь є вироблення такої поведінки, яке є прийнятним як для індивідуума, а й для суспільства в цілому.

Техніка тренінгу умінь різноманітна і складна, так само як різноманітні і складні методи виховання і навчання. Вибірконкретних методик визначаєтьсяпоставленою метою (корекціяповедінки, формуваннявпевненості в собі, купіруваннястрахів і т.д.) і тими методами, за допомогоюякихця мета досягається.
Варіантпроведення занять в групітренінгуз формуваннявпевненості в собі:

Основніелементитренінгу:
- оцінкавпевненості в собі;
- репетиціяповедінки;
- релаксаційнийтренінг;
- перебудовапереконань;
- «домашня робота».

Оцінкавпевненості в собі здійснюється за допомогоюрізнихопитувальниківабосамозвітівчленівгрупи.

Репетиціяповедінки являє собою рольовепрограванняжиттєвихситуацій. Зазвичайвонопочинається з нескладнихситуацій, актуальних для більшостіучасниківгрупи. Наприклад, розмова з грубим командиром, товаришемпослужбі, компанією «друзів» що випивають, з бюрократом-чиновником.

Поступовогрупа переходить до програваннябільшскладнихситуацій.

Метою рольовоїгри є вироблення оптимального, заснованої на впевненості в собіповедінки в тійчиіншійскладнійситуації.

Методика репетиції поведінки умовно ділиться на етапи:
- постановка задачі, тобто визначення поведінки, яке потребує корекції і в тренажі;
- інструктаж і навчання учасників виконанню сцени запланованої ситуації;
- розігрування ситуації;
- моделювання бажаної поведінки;
- відпрацювання оптимальної поведінки протягом всього заняття;
- отримання зворотного зв'язку: поведінка активних учасників розігрується сцени після занять обговорюють інші учасники групи.

Релаксаційний тренінг. Учасників групи спочатку навчають методу прогресивної м'язової релаксації:
«Сядьте в крісло. Розслабтеся. Закрийтеочі. Кількаразівповільно і глибоковдихніть, фіксуючисвоюувагу на проходженніповітря по дихальних шляхах. Потімвитягніть праву руку, міцностиснітьїї в кулак. Відчуйтенапругум'язів. Розтисніть кулак. Відчуйтерозслабленням'язів. Зновустисніть кулак і вивчітьнапругу. Через 5-10 секунд розтисніть кулак і вивчітьрозслабленість, тепло, почуття комфорту. Зосереджуйтесятільки на м'язах, якінапружувати і розслабляти. Намагайтеся в цей час не напружуватиіншігрупим'язів.

Такі вправи у вигляді циклів напруга - розслаблення виконайте на інших групах м'язів (плечі, шия, рот, очі, лоб, ноги, живіт і ін.) Далі спробуйте розслабляти все тіло. Відчуйте, як розслабленість «тече» від обличчя, рук через плечі, груди, живіт до ніг.

Прислухайтесь до своїх відчуттів.Після цього повільно порахуйте від 10 до 1, подумки давши собі перед цим завдання, що після закінчення рахунку ви знову будете бадьорим і зібраним».

Післяосвоєннятехніким'язовоїрелаксаціїучасникампропонуютьзакритиочі і подумкиуявитисобіситуацію, щовикликає у них страх і тривогу.

Як тількиемоційненапруження, викликанеподанням, досягаєвисокоїмежі, учасникампропонуютьприпинитиуявнепредставлення і розслабитися. Розслабленнязазвичай приносить заспокоєння.

Тренуванняпочинають з представлення сцен, щовикликаютьлегкехвилювання, і закінчують сценами, якісупроводжуютьсявираженимпсихічним дискомфортом, тривогою і страхом. Вправавважаєтьсявідпрацьованимтількив тому випадку, якщоучасник при уявномуподаннівсієїієрархіїпсихотравмуючих сцен не відчуваєтривоги і хвилювань

Замістьпредставленняконкретнихситуаційучасникамможназапропонуватинабірслайдів, щовикликають у них страхи абоіншінегативніемоційніпереживання. Чергуючи показ слайда, щовикликає страх абонав'язливість, з подальшоюрелаксацією, можнадомогтисязникненняхворобливихявищ.

Така методика широко використовується для вироблення впевненості в собі при самих різних ситуаціях, наприклад при скруті міжособистісних контактів, при хвилюванні перед публічним виступом або іспитом, прийнятті рішень і т.д.

Перебудовапереконань. Починається з «атак» на ортодоксальні установки і переконання, якимиклієнткерується у своємужитті, але які є для нього не раціональними і ведуть до психічного дискомфорту або неврозу.

Підсумкомцьогоетапуроботи з клієнтом є формування у ньогобільшраціональногопогляду на життя, більшадекватнихпереконань.

«Домашню роботу». Учасникупропонують вести щоденник, де б вінзаписувавситуації, при вирішенніякихвідчуваєтруднощі. Надаліціситуаціїможутьпрограватися в групі. Крім того, учасникотримує «домашнєзавдання», виконати яке вінможе, тількиберучи участь в якійськонкретнійситуації, щовикликає у нього страх абоневпевненість у собі. Наприклад, необхідно активно перешкодитикомусь, хтонамагається морально принизити, і залишатися самому в ційситуаціїспокійним, впевненим, з почуттямгідності. На наступномузаняттіцейучасникповиненрозповісти в групі про свою поведінку при виконанні «домашньогозавдання».

Якщозавдання, на думку психолога, виконано неправильно, йогопотрібноще раз «програти» в групі, змоделювавши перед цимоптимальнийваріантситуації.

Групи тренінгу впевненості у собі сприяють усвідомленню і нормалізації поведінки і більш адекватної самооцінці особистості.

 

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 2898. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия