Студопедия — Головні поняття гештальт – терапії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Головні поняття гештальт – терапії






У сучаснійгруповийгештальт-терапіївиділяютьнаступніпоняття:

Незавершенийгештальт - це і є проблема, а людина, щознаходиться «в проблемі» не здатнаусвідомити, а, отже, зробитиправильний вибір, визначити, яка з його потреб домінуюча. Тому базовепоняття в сучаснійгештальт-терапії - континуум усвідомлення.

Континіумусвідомлення в розуміннісучаснихгештальт-терапевтів - цевільнопоточнеформуваннягештальта, при якому те, щопредставляєнайбільшийінтерес для особистості, відносиниабогрупа, виходить на передній план, де з цимможнаконтактувати і справлятися так, щопотім вона можепіти на задній план і залишитипередній план для наступногогештальта.

Контакт виникає в будь-якійактуальнійситуації в сьогоденні, в єдиний момент, коли можливіпереживання і зміна. Тому один ізосновнихпринципівгешьальт-терапії - принцип «тут і тепер». Говорячи про минуле, спогади, жалю, обурення, горе чи ностальгію присутні тут і тепер і відносяться до сьогодення. Говорячи про майбутнє,фантазуючи, плануючи, сподіваючись, очікуючи, збираючись - людиназнаходиться тут і тепер.

У груповійгеештальт-терапіївикористовуютьсянаступніпринципи:

Гештальт-терапія - цепідхід, якийгрунтується на тому, що є, а не на тому, щобулочи буде. Гештальт-терапевтипрацюють з тим, що доступно в актуальному поточному усвідомленні і з чимможнаекспериментуватидопомогоюзростаючогоусвідомлення «тут і тепер».

Інший принцип груповоїгештальт-терапії «я і ти», використовується для досягненнябільшбезпосереднього контакту: важливішеговорити на людях, ніж з людьми.

Третій принцип полягає у створенніспеціальноїмови: все, щовідноситься до частин, переноситься на «я» в цілому: не «у мене напружилися ноги», а «я в напрузі».

Четвертий принцип - «не брехати» - полягаєвтому, що все має бути висловлено прямо тому, про кого йде мова, а не так, нібицялюдинавідсутня.

 

 

33 питання

Зовнішня відмінність практики гештальт- груп від Т- груп і груп зустрічей полягає в тому, що керівник гештальт- групи одномоментно працює не з усіма її учасниками, а один на один з будь-ким із її членів, що добровільно погодився стати на час головною дійовою особою, тобто сісти на так зване " гаряче місце". Інші члени групи спостерігають за процесом взаємодії ведучого і клієнта, що знаходиться на " гарячому стільці ". У результаті такого спостереження вони починають краще розуміти і усвідомлювати власні проблеми, ідентифікуючи себе з людиною, з яким працює ведучий.

 

Ключовими поняттями гештальттерапии є усвідомлення і зосередженість на сьогоденні. Саморегуляція залежить від усвідомлення людиною того, що з ним зараз відбувається, і від здатності жити поточними турботами. Від учасників гештальт- груп потрібно, щоб вони не зверталися до минулого досвіду і не думали про майбутнє.

 

Основні форми роботи гештальт- груп

1. Клієнт - центрована терапія.

2. Группо - центрована терапія.

3. " Майстерня".

Види роботи в гештальт -групі

1. Драматизація. Ця група процедур заснована на розвитку в драматизированной формі певного аспекту існування клієнта, виявляемого їм у корекційної ситуації. Початком дії може послужити якесь висловлювання або жест клієнта, привернули увагу психолога. Надалі шляхом аналізу змісту, що полягає в первісному висловлюванні або жесті, клієнт у співпраці з психологом поступово підводиться до складного дії у формі вербально -рухової монодрами, спрямованої на повне виявлення значення та емоційного змісту. Психолог допомагає клієнту здійснювати пошук відповідних форм експресії, вживати дії, стимульовані черговими переживаннями, розкрити значення і сенс всієї сцени і окремих її елементів.

 

Драматизація може стосуватися різних змістів і сторін особистості клієнта, наприклад незакінчених ситуацій з минулого, актуальних ситуацій, бажань, установок і т. п. Хід деяких процедур набуває іноді особливо драматичну форму, проте психолог не повинен прагнути до досягнення зовнішніх, " естетичних " ефектів, оскільки бажаний результат викликається не багатством експресії, а зміною внутрішньої системи значень, пов'язаних з виконуваними діями.

2. Напрямок поведінки. У деяких ситуаціях психолог пропонує виконати певні дії, дає інструкції і вказівки щодо того, що можна зробити в даний момент. Такі інструкції не визначають, як клієнтові слід чинити в житті, вони тільки вказують напрям конкретного поведінки під час корекційної роботи. Такий експеримент викликає певні переживання, здатні змінити точку зору клієнта на його старе поведінка, переживання, відносини з людьми.

Наприклад, людину, яка при розмові постійно як би постогнує (охає), але не усвідомлює звучання свого голосу, психолог може попросити навмисно посилювати стогін під час розмови. Людини з дуже тихим і м'яким голосом можна попросити говорити так, як якщо б оточуючі знаходилися на великій відстані від нього. Тому, хто зазвичай говорить бундючно і величаво, можна запропонувати звернутися до інших учасників групи зі спеціальною урочистою промовою. Хоча ця процедура містить деякі елементи драматизації, однак вона обмежена специфічною поведінкою і прямує інструкцією психолога. Пропозиції психолога надають клієнтові можливість випробувати поведінку, якого той уникає або яка є для нього новим, важким. Випробування та перевірка цієї поведінки може розкрити якісь важливі аспекти його особистості.

 

Наприклад, клієнту, який дуже неохоче висловлювався в групі, побоюючись заважати її роботі, психолог запропонував час від часу заважати іншим учасникам групи. Він почав вести себе відповідно до інструкції і дійсно заважав роботі, проте у міру залучення в групову дискусію його поведінка мінялася і в результаті перетворилося з перешкоди у конструктивне лідерство. Інструкція психолога не перебувала в научения клієнта заважати іншим, а надавала йому випадок вивільнити свою енергію, заблоковану і пов'язану уявленням про себе як непрохана гостя серед інших людей.

 

3. Робота з фантазією. У гештальттерапии існує ряд вправ з використанням фантазій, що ілюструють процес проекції і допомагають клієнтам ідентифікувати і в ряді випадків виправляти фрагментарні аспекти їх особистості. Цінність цих вправ полягає в тому, що пацієнти можуть доторкнутися до тих аспектів своєї особистості, які ніколи повністю ними усвідомлювалися, наприклад гра " Старий занедбаний магазин". Інструкція з виконання вправи може бути дана всім членам групи: " Ляжте на підлогу, закрийте очі і розслабтеся. Уявіть, що ви йдете вниз по міській вулиці пізно вночі. Що ви бачите, чуєте, відчуваєте? Ви помічаєте маленьку бічну вуличку, на якій знаходиться старий занедбаний магазин. Вікна його брудні, але, якщо заглянути в них, ви можете помітити якийсь предмет. Ретельно його розгляньте. Відійдіть від покинутого магазину, йдіть, поки не повернетеся в місто. Опишіть предмет, виявлений вами за вікном покинутого магазину. потім уявіть себе цим предметом, описуючи його від першої особи. Як ви відчуваєте себе? Чому ви залишені в магазині? На що схоже ваше існування як цього предмета? Через кілька хвилин " станьте собою" і ще раз розгляньте предмет у вікні. Бачте ви в ньому щось нове? чи хочете що-небудь сказати йому? ", а потім учасники по черзі повідомляють зміст своєї фантазії.

 

Існує багато варіантів цієї вправи. Наприклад, клієнти можуть уявити собі, що вони гуляють по старому великого будинку, а коли залишають його, забирають із собою якийсь предмет. Або уявити, що вони квіти і описати свій колір, форму, суцвіття, грунт, на якій виростають, то, як вони відчувають сонце, дощ, вітер. Ідентифікуючи з предметами, клієнти проектують на них якісь свої особистісні аспекти.

4. Робота зі сновидіннями. Велика увага гештальттерапевт приділяють роботі над сновидіннями. Перефразовуючи 3. Фрейда, Ф. Перлз казав, що " сон - це королівська дорога до інтеграції особистості". На відміну від психоаналізу, в гештальттерапии НЕ інтерпретуються сновидіння, а " опрацьовуються ". Ф. Перлз вважав сновидіння проекцією особистості, а окремі елементи сновидіння - відчуженими частинами особистості. Для досягнення інтеграції необхідно поєднати різні елементи сновидіння, визнати своїми спроектовані, відчужені частини особистості. За допомогою " опрацювання" окремих елементів сновидіння за допомогою ототожнення з ними і виголошення від їхнього імені монологів виявляється прихований зміст сновидіння через його переживання.

 

Приклад роботи з сновидінням: тривожна, домінуюча, маніпулятивна жінка бачить у сні, що вона йде по звивистій доріжці в лісі з високими деревами. Стаючи одним з цих дерев, вона відчуває себе більш спокійною і має глибоке коріння. Повертаючись в справжнє життя, вона відчуває нестачу цих почуттів і можливість їх здобуття. Коли вона стає звивистою доріжкою, її очі наповнюються сльозами, так як вона починає інтенсивно переживати звивистість свого власного життя і можливість певною мірою її випрямлення.

 

Ще один приклад, який ілюструє крім того гру " Перебільшення ". Молодий заміжній жінці сниться, як якийсь чоловік вигулює собаку. Коли учасниця ототожнює себе з собакою, її поведінка змінюється - вона стає більш залученою, експресивній і спонтанною. Промовляючи минулого: "Я собака, у мене є господар...", вона раптом ставить запитання, яке для неї самої здається несподіваним і значущим: "Навіщо ти мене тримаєш? " Продовжуючи монолог, жінка робить стереотипне рух рукою в області шиї, нагадує струшування. На питання керівника про те, що зараз робить її рука, неодмінно відповідає: "Не знаю". За пропозицією керівника підсилює цей рух і повторює його багато разів

(при цьому особа все більше і більше спотворюється страдницьке гримасою) до тих пір, поки раптом не зупиняється і не вигукує: "Це нашийник! Я намагаюся скинути з себе нашийник! " Це відкриття розцінюється нею як маленький " проблиск " усвідомлення. На запитання учасників групи, кого, на її думку, уособлює чоловік, вона відповідає, що це скоріше алегоричний образ, за яким стоїть і її батько, і її чоловік.

 

Деякі керівники розвивають роботу над сновидінням настільки, що вона залучає крім побачив сон і інших членів групи. Робота над сновидінням стає тоді зовні схожою на театральну виставу, в якому учасники групи грають різні частини сну. Це дає можливість драматизувати такі аспекти сновидінь, які можуть мати відношення до решти членів групи.

5. Домашня робота. Дії учасників та керівника під час чергових занять не створюють умов, необхідних для глибоких змін. Вони є джерелом важливих переживань, мобілізуючих процес зміни, однак вони вимагають продовження і розвитку в нормальних умовах повсякденного життя. Тому співпраця з клієнтом триває за межами групи.

 

Домашня робота клієнта повинна бути спрямована на певну область його конфлікту. Керівник може, наприклад, запропонувати клієнту наступні дії:

• щодня хвалити себе перед якоюсь людиною;

• домовитися про побачення з дівчиною молодше себе;

• розповісти дружині все, що було з ним протягом дня;

• записувати щодня протягом півгодини будь-які думки, що приходять в голову у зв'язку з дисертацією, незалежно від реальної користі такої інформації.

 

Подібні пропозиції завжди пов'язані з напрямком пошуків клієнта, схиляють його до ситуацій, в яких можлива конфронтація з деякими аспектами власної особистості, які блокують його дії чи усвідомлення.

 

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 1926. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия