Студопедия — Керівництво навчально-виховною роботою школи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Керівництво навчально-виховною роботою школи






Керівництво роботою загальноосвітньої школи здійс­нюють директор, його заступники з навчальної та ви­ховної роботи, помічник директора з господарської части­ни. Їхні права та обов'язки визначені Положенням про се­редній загальноосвітній навчально-виховний заклад.

Директора середньої загальноосвітньої школи призна­чає і звільняє її засновник або уповноважений ним орган. Директор школи виконує такі обов'язки:

— забезпечує реалізацію державної освітньої політики,
діє від імені навчально-виховного закладу;

— розпоряджається в установленому порядку шкіль­
ним майном і коштами, затверджує за погодженням з ра­
дою навчально-виховного закладу кошторис та забезпечує
його виконання, укладає угоди, відкриває рахунки в ус­
тановах банків і є розпорядником кредитів;

— видає в межах своєї компетенції накази та розпо­
рядження, обов'язкові для всіх учасників навчально-ви­
ховного процесу;

— організовує навчально-виховний процес, здійснює
контроль за його ходом і результатами, відповідає за



Школознавство


Наукові засади внутрішкільного управління



 


якість і ефективність роботи педагогічного колективу, за дотримання вимог охорони дитинства і праці, створює не­обхідні умови для участі учнів у позакласній та поза­шкільній роботі;

— за погодженням з радою навчально-виховного закла­
ду призначає і звільняє своїх заступників, педагогічних
працівників, помічника з господарської частини;

— за погодженням з профспілковим комітетом за­
тверджує правила внутрішнього розпорядку, посадові
обов'язки працівників навчально-виховного закладу;

— створює умови для творчого зростання педагогічних
працівників, пошуку та використання ними ефективних
форм і методів навчання та виховання;

— несе відповідальність за свою діяльність перед учня­
ми, батьками, педагогічними працівниками та загальни­
ми зборами (конференцією), засновником, місцевими ор­
ганами державної виконавчої влади.

Посада директора школи відповідальна, тому її мають обіймати кращі педагоги. «Суть керівництва сучасною школою полягає в тому, — писав В. Сухомлинський, — щоб у найважчій справі виховання на очах учителів ство­рювався, визрівав і утверджувався кращий досвід, який втілює в собі передові педагогічні ідеї. І той, хто є твор­цем цього досвіду, чия праця стає зразком для інших ви­хователів, — той і повинен бути директором школи. [...] Добре керувати навчально-виховним процесом — це озна­чає досконало володіти наукою, майстерністю, мистецтвом навчання і виховання... Якщо ви хочете бути хорошим ди­ректором, прагніть передусім бути хорошим педагогом — хорошим учителем-дидактом і хорошим вихователем... Учителем учителів... можна стати лише тоді, коли з кож­ним днем усе більше заглиблюєшся в деталі, в тонкощі пе­дагогічного процесу...»1.

Заступник директора з навчальної роботи організовує та контролює процес навчання школярів, їх загальноосвіт­ню і трудову підготовку, всебічний розвиток і поведінку; перевіряє виконання навчальних планів і програм, якість знань, умінь і навичок учнів; здійснює керівництво мето­дичною роботою з учителями школи.

Заступник директора з виховної роботи організовує по-закласну виховну роботу і дозвілля учнів школи, надає не­обхідну допомогу класним керівникам, вихователям та ін-

1 Сухомлинський В.О. Серце віддаю дітям. Вибр. твори: У 5-ти т. — Т. 3. — С. 12—13.


шим працівникам школи, що залучаються до проведення виховної роботи з учнями, підтримує зв'язки з позашкіль­ними установами, громадськими організаціями і держав­ними органами, причетними до виховання молоді.

Помічник директора з господарської частини відпові­дає за збереження шкільних будов і майна, матеріальне за­безпечення навчального процесу, санітарний стан школи, протипожежну безпеку, правильну організацію роботи об­слуговуючого персоналу.

Для керівника школи мають бути характерними орієн­тація на головну, кінцеву мету навчання і виховання шко­лярів, урахування чинників, які сприяють її досягненню; прагнення обрати найоптимальніший шлях для вирішення проблем навчання і виховання учнів, спираючись на гро­мадську думку школи; здатність до ризику при виборі форм і методів навчання та виховання, щоб досягти мети навчально-виховної діяльності; самостійність мислення, ініціатива і новаторське ставлення до справи, до створення авторської школи; гнучкість в управлінській діяльності, вміння швидко знаходити нові правильні рішення щодо організації навчально-виховного процесу; прагнення до спрощення управлінських функцій і делегування окремих із них методичним об'єднанням, творчим групам педаго­гів, громадським організаціям; прагнення до впроваджен­ня передових форм і методів організації навчально-вихов­ного процесу; орієнтування педагогів на підвищення їх наукового, професійного та методичного рівнів1.

На думку В. Бондаря, характерними недоліками окре­мих директорів шкіл у знаннях з питань керівництва є не­достатня орієнтація в актуальних проблемах педагогіки, в нових досягненнях у галузі теорії та практики вихован­ня і навчання; невміння теоретично осмислювати й обґрунтовувати управлінську діяльність, нові знахідки в практиці керівництва; слабка орієнтація в основних показ­никах результативності навчально-виховної роботи педа­гогічного колективу2.

Демократизація внутрішкільного управління навчаль­но-виховним процесом передбачає активну участь учите­лів, батьків та учнів у здійсненні всіх необхідних заходів для підвищення якості навчання й виховання учнівської

1 Див.: Суїменко Е.І та ін. Керівник — організатор і вихова­
тель / За ред. B.I. Суїменка. — К., 1985. — С. 98—99.

2 Див.: Бондарь В.И. Управленческая деятельность директора
школы: дидактический аспект. — К., 1987. — С. 38.



Школознавство


Наукові засади внутрішкільного управління



 


молоді відповідно до вимог держави і суспільства. Гаран­том такого забезпечення їх участі у вирішенні важливих питань життєдіяльності учнівського і педагогічного колек­тивів є громадський орган — рада школи. До її складу входять педагоги, батьки та учні. Збирається вона 4— 5 разів на рік для вирішення важливих шкільних про­блем.

Рада школи як виконавчий орган громадського управ­ління організовує виконання рішень загальних зборів (конференції); затверджує річний план, режим роботи школи; підтримує громадські ініціативи щодо навчання та виховання учнів, творчі пошуки та експериментальну ро­боту педагогів; визначає шляхи співпраці з науково-дос­лідними установами, виробничими та кооперативними ор­ганізаціями, добровільними товариствами, творчими спіл­ками, іншими державними та громадськими інститутами; вносить пропозиції щодо морального і матеріального за­охочення педагогічних та інших працівників школи, уч­нів, батьків; погоджує зміст, форми педагогічної освіти батьків і створює для неї разом з директором та громадсь­кими організаціями відповідні умови.

Разом з батьками рада школи забезпечує соціальний захист учнів при розгляді питань, що стосуються їх інте­ресів у державних і громадських органах. У присутності батьків розглядає подання педагогічної ради про виклю­чення учня зі школи і приймає відповідні рішення. У ме­жах чинного законодавства рада школи вживає необхід­них заходів щодо захисту педагогічних працівників, ди­ректора школи від необґрунтованого втручання в їхню професійну та службову діяльність та ін. Спільно з дирек­цією вона представляє інтереси школи в державних і гро­мадських органах тощо.

Вищим органом громадського самоврядування в серед­ній загальноосвітній школі є загальні збори (конференція) колективу. Делегати конференції обираються від праців­ників школи, учнів другого-третього ступеня, батьків, представників громадськості (однакова кількість представ­ників від кожної категорії). Загальні збори (конференція) збираються один раз на рік.

Збори (конференція) обирають раду школи, її голову, встановлюють термін їх повноважень; заслуховують звіт про роботу директора і голови ради школи, дають їм оцін­ку відкритим або таємним голосуванням; затверджують головні напрями вдосконалення діяльності школи, розгля­дають інші найважливіші питання навчально-виховного


процесу; приймають рішення про стимулювання праці ди­ректора, голови ради школи. Якщо директор не виконує покладених на нього обов'язків, порушують клопотання перед відповідним структурним підрозділом місцевого ор­гану державної виконавчої влади про його невідповідність посаді, яку він обіймає.

Важливим постійно діючим колегіальним дорадчим ор­ганом середньої загальноосвітньої школи є педагогічна ра­да, очолювана директором школи. До її складу входять пе­дагоги, що працюють у школі. Педагогічна рада збираєть­ся 4—5 разів на рік для вирішення найважливіших нав­чально-виховних завдань школи, її робота спрямована на удосконалення навчально-виховного процесу; методичної роботи в школі; підвищення кваліфікації педагогічних працівників; упровадження досягнень психолого-педаго-гічних наук і передового педагогічного досвіду в практи­ку роботи школи; на матеріальне і моральне заохочення учнів, звільнення їх від екзаменів, переведення до наступ­ного класу або залишення учнів, які не встигають, на по­вторне навчання в тому самому класі та ін.

У багатьох школах діє і такий громадський орган, як щомісячна нарада при директорі школи. На її засідання запрошують або всіх працівників школи, або лише тих, яких стосуються питання, обговорювані на нараді. Цін­ність такої форми роботи в тому, що вона дає змогу опе­ративно розв'язувати питання навчально-виховної діяль­ності школи, здійснювати контроль за виконанням рішень самої наради та рішень засідань педагогічної ради і ради школи.

Планування роботи школи

Чітке, конкретне планування навчально-виховної ро­боти школи — важлива умова її успішної діяльності. Во­но забезпечує цілеспрямованість у роботі всіх підрозділів, створює умови для організованої роботи педагогічного та учнівського колективів, раціонального використання ча­су та інших можливостей і резервів.

Розрізняють перспективне, річне й поточне плануван­ня діяльності школи. В усіх видах планування враховують зовнішню і внутрішню інформацію. До зовнішньої на­лежать вказівки державних і відомчих органів щодо зав­дань сучасної школи, про зміст навчання і виховання під­ростаючого покоління. Внутрішня інформація містить



Школознавство


Наукові засади внутрішкільного управління



 


необхідні відомості про попередню діяльність школи, до­сягнення, недоліки і труднощі в роботі педагогічного ко­лективу та ін.

Плануючи роботу школи, необхідно дотримуватися науковості, що передбачає систему науково обґрунтованих завдань, змісту, методів, форм і засобів; реальності й оп-тимальності заходів, які можна виконати і які б забезпе­чили рівномірний ритм роботи школи протягом року; соціальної детермінації, що передбачає формування в уч­нів потрібних суспільству моральних, правових, естетич­них та інших якостей.

Перспективне планування

Важливо мати перспективний план розвитку школи, який би охоплював: аналіз роботи школи за попередній період; визначення важливих завдань на новий період; зміни контингенту учнів і класів-комплектів; організацій­но-педагогічні проблеми розвитку школи; головні напря­ми вдосконалення навчально-виховної роботи; роботу з пе­дагогічними кадрами; адміністративно-господарську діяль­ність і зміцнення матеріально-технічної бази.

Воно забезпечує цілеспрямовану діяльність керівниц­тва школи та педагогічного колективу, допомагає раціо­нально розподілити сили, уникнути повторення в річних планах тих самих заходів. Його структура може бути до­вільною.

Річне планування

Дає можливість поєднувати перспективні завдання з конкретними завданнями на кожний семестр, на кожен місяць навчального року.

Річний план роботи школи може мати такий зміст:

1. Вступ. Аналіз виконання плану за минулий нав­
чальний рік. Головні завдання і проблеми, над вирішен­
ням яких працюють педагогічний і учнівський колекти­
ви.

2. Забезпечення прав особистості на освіту. Оператив­ний облік дітей шкільного віку. Охоплення їх навчанням. Охоплення навчанням випускників основної середньої школи. Виявлення і влаштування дітей з психофізични­ми вадами, робота педагогічного колективу щодо захисту прав та інтересів неповнолітніх, допомога відстаючим. Створення умов для систематичного відвідування школи й запобігання відсіву учнів. Організація медичного нагля­ду та роботи груп подовженого дня. Раціональне викори-


стання фонду загального навчання. Ведення шкільної документації.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 447. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия