Студопедия — Особливості становлення і розвитку консультаційного бізнесу в Україні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості становлення і розвитку консультаційного бізнесу в Україні






Консультаційна діяльність як професійна допомога і підтримка управлінських інновацій на вітчизняних під­приємствах існувала й розвивалася ще за радянського часу. Академічні та галузеві науково-дослідні установи на замовлення підприємств розробляли рекомендації щодо удосконалення методології управління виробництвом, принципів організації і управління, ефективної організа­ції праці, використання матеріальних, людських та фінан­сових ресурсів тощо.

Консалтингова діяльність в СРСР зародилася в середи­ні 20-х років XX ст. й істотно вплинула на формування та вдосконалення теорії і практики управління. Управлінсь­ке консультування бере початок у концепції наукової орга­нізації праці 20-30-х років, коли Інститут техніки управління при Наркоматі РКІ займався консультаційною діяльністю. Пізніше, в епоху індустріалізації і зміцнення адміністративно-директивного стилю управління, консал­тингову діяльність було згорнуто. Багато років вона мала епізодичний характер, зусилля консультантів ґрунтували­ся на особистій ініціативі.

У 1971 р. було прийнято Комплексну програму подаль­шого вдосконалення співпраці і поглиблення соціалістич­ної економічної інтеграції, де особливо наголошувалося на процесі обміну виробничим досвідом між країнами – чле­нами Союзу економічної взаємодопомоги (СЕВ). У Міжна­родному науково-дослідному інституті проблем управлін­ня (МНДІПУ, Москва) було підготовлено декілька описів досвіду господарської діяльності передових підприємств країн СЕВ.

У СРСР поступово накопичився значний досвід з упра­влінського консультування. У цьому напрямі плідно пра­цювали спеціалізовані центри в Таллінні, Москві, Ленін­граді, Києві, Новосибірську. У 80-ті роки XX ст. радянські і болгарські фахівці проводили спільні розробки з прак­тичного експериментального застосування методів діагно­стичного аналізу в управлінському консультуванні. Цей досвід, безперечно, має важливу теоретичну і практичну цінність. Також почали відроджуватися служби наукової організації праці, націлені насамперед на вирішення пи­тань підвищення ефективності праці і управління. За змі­стом діяльності вони наближалися до служб внутрішніх консультантів у США.

Розвиток ринкової економіки надав управлінському консультуванню новий імпульс. Адже власникам підпри­ємств потрібні консультанти, стороння допомога, незаангажована і об'єктивна, для компенсації недостатньої ква­ліфікації власних фахівців. Нині в Україні працює до 500 вітчизняних консультаційних організацій, з яких 42% займаються лише наданням послуг з питань управлінсько­го консультування, відкрито також представництва зару­біжних консультаційних фірм.

На відміну від поширеного в економічно розвинутих країнах планомірного співробітництва комерційних бізнес-організацій із консультантами з питань управління управлінське консультування в Україні використовується епізодично. Більшість вітчизняних виробничо-господарсь­ких організацій звертається за консультаційною допомо­гою в критичних ситуаціях, коли власними зусиллями вже неможливо розв'язати існуючі проблеми. Відсутність статистичної інформації й охорона комерційних інтересів не дають змоги в грошових одиницях оцінити прибутко­вість та фінансову привабливість консалтингового бізнесу. Проте високий рівень конкуренції на консультаційному ринку свідчить про значну рентабельність послуг, що на­даються клієнтам.

Основними постачальниками консультаційного про­дукту в Україні є:

— відомі транснаціональні консультаційні організа­ції, які виконують консультаційні проекти на замовлення державних органів управління або за грантами, наданими Євросоюзом, з питань вступу до міжнародних організацій, удосконалення оподаткування, бюджетного регулювання, нормативно-правової бази господарювання, а також обслу­говують спільні та іноземні виробничо-господарські орга­нізації та банки в Україні;

— представництва іноземних консультаційних фірм, які вважають український ринок привабливим і активно завойовують стратегічні позиції на ньому;

— іноземні консультаційні організації, що працюють за програмами міжнародних донорських організацій і на­дають допомогу з питань управління в пріоритетних галу­зях національної економіки (енергетика, транспорт, зв'я­зок, сільське господарство тощо);

— іноземні та міжнародні фінансові інституції, які на­дають оцінки, консультації й поради макроекономічного характеру (Світовий банк, Європейський банк реконструк­ції і розвитку тощо);

— вітчизняні консультаційні організації, які надають консультаційні послуги з окремих напрямів управлінсько­го консультування (бізнес-планування, фінансове оціню­вання, маркетинг, податкове планування, митне регулю­вання та ін.);

— міжнародні та українські консультаційні компанії, що спеціалізуються на ІТ-консультуванні;

— міжнародні та українські консультаційні компанії, що спеціалізуються на доборі менеджерів вищої ланки;

— приватні консультанти;

— псевдоконсультаційні організації.

Масштаби діяльності великих міжнародних консуль­таційних фірм дають змогу їм залучати фахівців будь-якої кваліфікації для роботи над найрізноманітнішими проек­тами і проблемами будь-якого рівня складності. Ці компа­нії зорієнтовані на розв'язання проблем, які цікавлять ви­щий менеджмент великих вітчизняних корпорацій. їх під­ хід заснований на загальних принципах бізнесу, які кон­кретизуються щодо проблемних ситуацій: вони допомага­ють розкривати причини виникнення проблем і пропону­ють рішення щодо їх усунення. Великі консультаційні фірми характеризуються повною незалежністю і об'єктив­ністю. Будучи приватними, вони не вступають до асоці­ацій і альянсів, тому не лобіюють жодних інтересів; не на­даючи послуг з аудиту, вони позбавлені від спокуси пере­більшувати результати раніше реалізованих проектів. Вартість їх послуг висока, однак наявність.у вітчизняної компанії стратегії, розробленої МакКінсі або Бостонською консалтинговою групою, може значно підвищити її капіталізацію. Високий авторитет зарубіжних консульта­ційних організацій використовують деякі некоректні віт­чизняні підприємці для введення в оману клієнта, прив­ласнюючи відомі бренди.

На консультаційному ринку активно працюють організацїі-аудитори – департаменти бізнес-консультування міжнародних і українських аудиторських компаній. Пі­сля скандалів, пов'язаних із поєднанням аудиторської і консультаційної практики, найбільші міжнародні ауди­торські компанії не припинили надавати послуги упра­влінського консультування. Замість департаментів упра­влінського консультування з'явилися департаменти кон­сультування бізнесу з дещо скороченим переліком послуг.

Українські аудиторські організації успішно конкурують зі своїми закордонними колегами. Вони мають відповідний досвід виконання українських проектів і достатньо потуж­ний штат. Послуги українських аудиторів дешевші, вони краще розуміють специфіку українського бізнесу, що ва­жливо для компаній, орієнтованих на український ринок.

Міжнародні аудитори мають незрівнянно більший між­народний досвід, що важливо для компаній з міжнародни­ми амбіціями. Як правило, департаменти консультування бізнесу обслуговують клієнтів аудиторських практик, яким вигідно одержувати такі послуги від однієї компанії. Проте при цьому клієнт ризикує стати жертвою необ'єктивності, оскільки одна й та сама компанія спочатку дає по­ради, а потім перевіряє їх ефективність, проводячи аудит.

Чимало міжнародних і українських консультаційних компаній спеціалізується на інформаційно-технологічно­му консультуванні (у середовищі консультантів їх назива­ють «системниками»). З міжнародних «системників» в Україні працюють тільки колишні департаменти упра­влінського консультування міжнародних аудиторських фірм, нині незалежні компанії Accenture, PWC Consulting i KPMG Consulting. Українські компанії – системні інте­гратори, які було утворено на початку 90-х років XX ст., є холдингами, що мають до 1 тис. працівників і надають по­слуги найбільшим українським підприємствам. Переваги зарубіжних «системників» – великий досвід здійснення управлінських проектів, налагоджені партнерські відно­сини з усіма постачальниками інформаційних систем і від­повідно широке поле для маневру при доборі інформацій­ної системи під конкретні потреби клієнта. Однак вони зорієнтовані на масштабні проекти вартістю в сотні тисяч, а то й мільйони доларів. Послуги українських «системни­ків» значно дешевші, вони мають досвід у розв'язанні про­блем вітчизняних підприємств. У своїй діяльності вони гнучкі, враховують особливості українського бізнесу, а не сліпо наслідують західні підходи. Більшість лідерів укра­їнської системної інтеграції підтримує партнерські відно­сини з провідними західними постачальниками і має вели­кий послужний список успішних проектів.

На ринку консультаційних послуг активно працюють рекрутингові компанії, які спеціалізуються на доборі ме­неджерів вищої ланки. Вартість послуг у міжнародних рекрутингових компаніях досягає декількох десятків тисяч доларів за проект. Українських компаній, які займаються добором менеджерів вищої кваліфікації, небагато, а спе­ціалізованих саме на цьому виді бізнесу – одиниці. Біль­шість кадрових агенцій розглядає добір топ-менеджменту як додаток до добору менеджерів середньої ланки і фахів­ців з управління персоналом. Це, ймовірно, зумовлено тра­дицією добирати вищих керівників в українських підпри­ємствах із власних кадрових резервів і побоюванням осіб, на яких покладено функції добору керівників, дотримува­тись рекомендацій збоку.

Особливість міжнародних рекрутингових компаній – єдині стандарти якості, затверджені в міжнародній мережі цих організацій. Крім того, міжнародні компанії володі­ють унікальною можливістю доступу до всесвітнього рин­ку праці. Молоді українські організації, що виходять на міжнародний ринок, опиняються перед необхідністю най­му на роботу людей, які мають досвід роботи на глобаль­них ринках і розуміють проблеми співтовариства бізнесу в різних країнах. Рекрутингові компанії надають послуги з усього комплексу завдань у сфері управління людськими ресурсами – від добору конкретних фахівців до розро­блення програм управління талантами і здійснення кадрового аудиту всередині компанії. Як правило, рекомендації на вакантні посади в організаціях-клієнтах отримують мо­лоді перспективні керівники, яких уже не задовольняють масштаби і зміст попередньої діяльності.

Солідна рекрутингова компанія не тільки ґрунтовно знайомиться з претендентами, а й проводить спеціальне їх навчання. Однак у діяльності керівників, рекомендованих закордонними рекрутинговими компаніями, часто спосте­рігаються небажані тенденції. Оскільки навчання кандида­тів у західних рекрутингових компаніях, як правило, зорі­єнтоване на внесення змін у діяльність організації, надісла­ні кадри запрограмовані на реорганізацію, злам старих структур, відносин, що не завжди збігається з інтересами організації-працедавця. Друга тенденція полягає у спробах запровадити західні стандарти в систему відносин всередині менеджменту організацій, які суперечать ментальності віт­чизняних керівників: звернення на «ти» до старших за ві­ком і становищем керівників, прагнення створювати «ко­манди» поза межами наявного структурно-ієрархічного по­ділу організацій, безумовне заперечення попередніх напрацювань організації тощо. Такі підходи, як правило, не вписуються в сучасну культуру вітчизняного менеджменту.

В Україні, крім великих консультаційних компаній, успішно працюють також індивідуальні консультанти – фахівці в окремих галузях і напрямах діяльності. їх пере­вагою є індивідуалізований і гнучкий підхід. Такими кон­сультантами часто стають професори вищих навчальних закладів і науково-дослідних установ, партнери консуль­таційних фірм, що вийшли на пенсію.

На вітчизняному ринку діють і псевдоконсультаційні організації, які разом з консультаційними послугами включили до своїх статутів найрізноманітніші види діяль­ності, дозволені чинним законодавством (наприклад, проектно-кошторисні і будівельні роботи, торговельна і виробнича діяльність, поліграфічні послуги, сервісне об­слуговування комп'ютерної техніки, металооброблення, видобування корисних копалин, рибальство тощо). Споді­ватися на отримання якісних консультаційних послуг від таких багатопрофільних організацій не завжди можна.

Сфера застосування знань і вмінь українських кон­сультантів охоплює:

— стратегічне консультування;

— консультування з питань управлінського обліку, си­стем бюджетування й оптимізації податкових платежів, запровадження фінансового менеджменту;

— питання оптимізації структур управління й розподі­лу функцій в організаціях;

— рекламний і маркетинговий аудит;

— управлінсько-технологічний аудит під час купівлі-продажу промислових підприємств;

— управління персоналом: добір, навчання персоналу, постановка систем наскрізного управління людськими ре­сурсами;

— персональне тренування керівників вищої ланки, стрес-менеджмент, консультування у сфері формування індивідуального й корпоративного іміджу.

Важливою проблемою розвитку управлінського кон­сультування в Україні є кадрове забезпечення консульта­ційних організацій. На першому етапі зародження консуль­тування в Україні виникла нагальна потреба у підготовці вітчизняних кадрів з огляду на недостатню кількість закор­донних. Спочатку перевагу надавали фахівцям економіч­них спеціальностей з досконалим володінням іноземними мовами. Навчання відбувалося «на ходу», переважно завдя­ки запозиченню досвіду роботи зарубіжних консультантів, ознайомленню їх із проблемами вітчизняних підприємств, ментальністю управлінців і скеровуванню спільної діяльно­сті у відповідне русло. Згодом українські консультанти створювали власні консультаційні організації або ставали «золотим капіталом» працедавців у сфері консультування.

Джерелом поповнення кадрів вітчизняних консульта­ційних організацій були також фахівці з досвідом роботи на управлінських посадах за кордоном, в іноземних або спільних підприємствах на території України. На сучасно­му етапі існує попит на фахівців, підготовлених вітчизня­ними вищими навчальними закладами, які в процесі прак­тичної консультаційної діяльності набувають вміння діа­гностувати проблеми, володіють теоретичними знаннями з менеджменту та методиками їх застосування, а також ма­ють необхідні організаційні й комунікаційні вміння для втілення програм консультаційної допомоги.

Попри те, що значна кількість вітчизняних організацій потребує консультаційної допомоги з питань управління, попит на консультаційні послуги в Україні низький. Ос­новними причинами цього є складна макроекономічна ситуація і невисока діло­ва активність у багатьох секторах національної економіки; низька культура роботи з незалежними експертами; наявність подвійних систем обліку (для себе і для контролюючих органів), що передбачає сувору конфіден­ційність; низька платоспроможність клієнтів; неспроможність оцінити корисність консультацій­них послуг; недостатньо активна маркетингова діяльність кон­сультаційних організацій.

Однак вітчизняний ринок управлінського консульту­вання має перспективи. Це зумовлено поліпшенням якості послуг внаслідок підвищення професіоналізму вітчизня­них консультантів, їх досвіду, удосконалення методів, на­вичок і прийомів виконання робіт та замовлень; налаго­дженням сталих зв'язків з бізнесом і переходом на постійне консультаційне обслуговування клієнтів; усвідомленням бізнес-організаціями вигоди від залучення консультантів для подолання існуючих проблем і отримання нової інфор­мації, ідей, пропозицій; готовністю до нововведень, адапту­вання послуг до потреб клієнтів, диференціації консульта­ційних продуктів і ринків тощо.

Гостро постало в Україні питання щодо ліцензування і сертифікації консультаційної діяльності. Згідно із Зако­ном України «Про ліцензування певних видів господарсь­кої діяльності», консультаційна діяльність не входить до переліку ліцензованих видів діяльності. Це означає, що для її здійснення не потрібна ліцензія – документ держав­ного зразка, який засвідчує право ліцензіата на прова­дження зазначеного в ньому виду господарської діяльності впродовж визначеного строку за умови виконання ліцен­зійних умов, тобто установленого з урахуванням вимог за­конів вичерпного переліку організаційних, кваліфікацій­них та інших спеціальних вимог, обов'язкових для вико­нання при провадженні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. За відсутності ліцензування на консультаційну діяльність і ліцензійних умов для її здій­снення будь-хто може займатися нею, дотримуючись зако­нодавства про здійснення підприємницької діяльності, що не сприяє високій якості консультаційних послуг.

Проблема підвищення якості консультаційних послуг пов'язана також з їх сертифікацією. Сертифікат – доку­мент, який засвідчує відповідність товару або послуги кон­кретним стандартам або технічним умовам. Очевидно, неможливо сертифікувати всі консультаційні послуги. Тому у цій сфері за прикладом економічно розвинутих кра­їн слід сертифікувати не послуги, а професійну підготовле­ність осіб, які їх надають. За кордоном цим займаються громадські асоціації професійних консультантів. В Україні національна система сертифікації консультаційних по­слуг відсутня. Однак деякі види діяльності професіоналів на ринку консультаційних послуг уже сертифікуються в межах авторитетних сертифікаційних систем. Так, в Україні поступово впроваджується СІРА (Сертифікований міжнародний професійний бухгалтер) – програма міжна­родної сертифікації бухгалтерів. Вона працює в 7 країнах: Росії, Україні, Казахстані, Узбекистані, Киргизстані, Та­джикистані та Молдові. Програма СІРА ґрунтується на Міжнародних стандартах бухгалтерського обліку (МСБО). Сертифікати СІРА та САР, що присуджуються програмою СІРА, завіряються печаткою Комітету з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (КМСБО) – розробника МСБО. 13 професійних бухгалтерських та аудиторських організацій з цих країн об'єдналися в Міжнародну раду сертифікованих бухгалтерів та аудиторів (МРСБА) і запро­понували програму сертифікації світового рівня, доступну широкому загалу бухгалтерів країн-учасниць та наближе­ну до вимог місцевого ділового середовища. Україна у складі МРСБА представлена Федерацією професійних бух­галтерів і аудиторів України.

Впровадження МСБО є невід'ємною складовою проце­су європейської інтеграції України. Про міжнародний ста­тус програми СІРА свідчить також той факт, що вона вико­ристовує найкращу світову практику та рекомендації та­ких поважних організацій, як Конференція ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) та Міжнародна федерація бухгал­терів (МФБ) тощо.

В Україні діє Аудиторська палата України, яка, згідно із законодавством, є неурядовим органом. Її діяльність спрямована на створення системи незалежного фінансово-господарського контролю у формі аудиту, який дає об'єк­тивну оцінку фінансовому стану підприємства, сприяє ра­ціональному господарюванню та запобігає банкрутству власника, забезпечує достовірний контроль за документа­ми і видатками власників та одночасно оберігає інтереси держави. Палата видає ліцензії аудиторським фірмам і окремим аудиторам на право здійснення аудиторської діяльності, веде реєстр аудиторів України, яким видано кваліфікаційний сертифікат на проведення аудиту.

Основними завданнями Аудиторської палати є органі­зація і координація незалежної аудиторської діяльності, сприяння її розвитку, удосконалення та методологічна мо­дифікація аудиту в Україні, надання допомоги у професійній захищеності аудиторів при виконанні покладених на них функцій. Палата також розробляє нормативи і мето­дичні рекомендації для проведення аудиту, атестує і видає кваліфікаційні сертифікати на право здійснення аудитор­ської діяльності, проводить роботу з підготовки кадрів, пі­двищення кваліфікації, здійснює облік аудиторських ор­ганізацій, контролює їх діяльність, вивчає ринок аудитор­ських послуг.

Консультування в Україні розвивається разом з еконо­мікою і є ознакою її оздоровлення та соціально-психоло­гічної стабілізації.

Таким чином, у процесі становлення та розвитку ринкової еконо­міки в Україні вітчизняні підприємці та менеджери відчу­ли потребу в отриманні консультацій фахівців з ринкової економіки щодо методів ведення бізнесу, відносин з інши­ми суб'єктами господарювання, органами державного управління, розроблення стратегій розвитку підприємств, дослідження ринку, впровадження інноваційних проце­сів, побудови організаційних структур управління, органі­зації мотивування працівників і розвитку персоналу тощо.

Ринок консультаційних послуг є одним із сегментів загального ринку. Особливості його функціонування ви­значаються співвідношенням попиту і пропозиції, специ­фікою продукту, який подається на цей ринок, — кон­сультаційної послуги, наявністю певної кількості ко­нсультаційних організацій та їх спеціалізацією, рівнем ціноутворення і стратегією поведінки продавців та по­купців на цьому ринку. Різноманітність клієнтів і рин­ків, проблем і завдань, ресурсів і можливостей, підходів і осіб, які беруть участь у процесі управління, зумовлює наявність широкого спектра консультантів на ринку кон­сультаційних послуг.

Сучасний український ринок консультування пред­ставлено кількома групами зовнішніх консультантів з управління: міжнародні консультаційні компанії; депар­таменти бізнес-консультування міжнародних і українських аудиторських фірм; міжнародні й українські консуль­таційні компанії, що спеціалізуються на ІТ-консультуванні; міжнародні та українські консультаційні компанії, що спеціалізуються на доборі менеджерів вищої ланки; при­ватні консультанти; невеликі і середні вітчизняні консуль­таційні компанії. У багатьох великих вітчизняних корпо­раціях в останні роки створено внутрішні служби упра­влінського консультування, які беруть на себе виконання тих завдань, що раніше доручалися зовнішнім консультантам.

У процесі розвитку вітчизняного консультаційного бізнесу необхідно зменшити залежність української еконо­міки від іноземних експертів, що зумовить зниження ви­трат на управлінське консультування. Перевагою роботи вітчизняних консультантів є насамперед знання і розумін­ня ними глибинних причин існуючих управлінських про­блем, пов'язаних з менталітетом, національними особли­востями та нормативно-правовим полем діяльності бізнес-організацій.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 562. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия