Студопедия — Методи вибору стратегії банку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методи вибору стратегії банку






Специфіка банківського маркетингу обумовлена характером діяльності банку. З одного боку, він задовольняє потреби госпорганів і населення в кредитах, з іншого – приймає внески різноманітних власників, тим самим стаючи розпорядником та зберігачем сукупного суспільного капіталу.

Характерна риса банківської діяльності – узгодження інтересів клієнтів і самого банку. Тому досить логічним уявляється звернення керівництва й персоналу до концепції банківського маркетингу, глобальна мета якого збігається в основному із цілями менеджменту, а саме:

– підвищення рентабельності банківської діяльності;

– зберігання ліквідності балансу;

– найкраще поєднання обсягу, структури та якості послуг відповідно до потреб клієнтів;

– чітка постановка виробничої і комерційної роботи на всіх рівнях організації;

– підвищення кваліфікації кадрів.

Відповідно відстежуються і підтримуються кількісні, якісні й соціальні показники роботи комерційного банку.

До кількісних показниківналежать: розмір клієнтської бази, співвідношення оптового і роздрібного ринків, кількість рахунків, обсяг депозитів, максимальні та середні суми виданих кредитів, масштаби інвестиційної діяльності, рівень диверсифікації бан­ківських ресурсів і т. д. Кількісним показником, що обчислює­ться, є також прибуток.

Якісні показники можуть також мати кількісний вираз, на­приклад рентабельність, швидкість обігу коштів, трудомісткість окремих операцій, тимчасові показники техно­логічного циклу, опрацювання документації.

Таким показни­кам, як задоволеність споживачів структурою та якістю по­слуг, надійність банку, ступінь захищеності інформації, можна дати лише відносну оцінку або описову характеристику.

Крім того, неабияке значення мають вигляд та обладнання приміщення банку, рівень сервісу і ставлення персоналу банку, що безпосередньо залежить від ступеня розв’язання особистих про­блем службовців.

Розв’язання перелічених питань можливе в рамках концепції управління маркетингом, конкретна реалізація якої залежить від рівня розвитку ринкових відносин у країні.

Першим і найбільш відповідальним кроком керівництва в цьому напрямі повинно бути формулювання основного завдання банку та вибір стратегічної орієнтації його розвитку. У табл. 4.1 подані можливі критерії та­кого вибору.

Основне завдання закріплюється в офіційній програмній заяві, конкретизується в завданнях маркетингу, що, у свою чергу, вті­люється в стратегії маркетингу.

Вибір програмної установки бан­ку визначається такими чинниками, як історія банку, культурні традиції, організаційна структура, стиль, прагнення і цінності вищого менеджменту.

Встановлення цілей банку як крок на шля­ху активізації управління маркетингом є не що інше, як завдання, конкретизовані за часом виконання й у кількісному відношенні.

При цьому враховуються стримуючі та стимулюючі чинники зовнішнього середовища, інтереси акціонерів, внутрішні можливості банку.

У процесі визначення цілей не можна не враховувати той факт, що комерційний банк є структурованим об’єктом. Кожний підрозділ має свої власні цілі.

 

Таблиця 4.1

Критерії вибору стратегічної мети банку

Концепція маркетингу Характеристика ринку Завдання банку Невраховані чинники
       
Удосконалення банківських технологій Схильність споживачів до поширених і доступних за ці­ною послуг Поліпшення мето­дів організації ді­яльності банку, зниження витрат і цін на банківські продукти Не задовольняються запити та потреби клі­єнтів, вищих за серед­ній рівень платоспроможності
Удосконалення банківського продукту Віддавання переваги банківському сервісу ви­щої якості Поліпшення яко­сті обслуговуван­ня клієнтів Не враховується низь­кий рівень платоспро­можного попиту на послуги банку частини клієнтів, забуваються реальні потреби середнього споживача
Інтенсифікація комерційних зусиль Падіння рівня реалізації продук­тів Активізація захо­дів у галузі сти­мулювання збуту Можливий незначний ефект від рекламних кампаній, неврахування повсякденних по­треб клієнтів
Упровадження концепції банківського мар­кетингу Посилення конкуренції на фінансових ринках Попереднє вияв­лення потреб ці­льових ринків, надання унікальних та ефективніших послуг порівняно з конкурентами Незацікавленість банку у створенні позитив­ного іміджу в громад­ськості та задоволенні довгострокових потреб споживачів
Упровадження концепції соціально-етичного маркетин­гу Зростання впливу гро­мадської думки, юридичне оформлення прав споживачів Поєднання страте­гічного спрямуван­ня розвитку банку із суспільними те­чіями та інтереса­ми Можлива обмеженість внутрішніх ресурсів банку

 

Крім того, сама система маркетин­гу припускає розв’язання значної кількості часткових завдань, що іноді суперечать одне одному. Цим обумовлюється багатоцільо­вий характер маркетингового планування, внаслідок чого вини­кає завдання узгодження цілей. Усі ці питання розв’язуються на рівні математичної постановки комплексу завдань банківського маркетингу.

Виходячи з концепції маркетингу, можна сформулювати го­ловну мету, розв’язувану в ході проектування та експлуатації системи автоматизованого банківського маркетингу. Вона ви­пливає з необхідності аналізувати, максимізувати і задоволь­няти споживчий попит на банківські продукти. Глобальна ме­та функціонування кібернетичної системи керування мікропопитом на банківські послуги полягає в оптимальному за кількі­стю та якістю складі запропонованого клієнтам продуктового ряду з точки зору максимальної відповідності структурі кліє­нтських запитів.

У системі управління маркетингом необхідно розрізняти такі етапи функціонування:

– робота на етапі впровадження системи в умовах стабільної ринкової та економічної ситуації;

– робочий експлуатаційний режим;

– робота в аварійному режимі при нестабільній економічній або кон'юнктурній ситуації (інфляційні процеси, різкі злети та падіння рівня попиту, активізація конкурентів і т. д.).

Установлення критеріїв оптимізації для кожного етапу експлуатаційного режиму системи є досить важливою частиною проблеми, що не може розв’язуватися формалізованими мето­дами у повному обсязі. Визначені правила вибору чи цільової функції можуть підлягати коригуванню за результатами при­йнятого рішення ітераційним шляхом. З огляду на те, що за­вдання розв’язується на мікрорівні зсередини банківської уста­нови, можна сформулювати глобальний критерій оптимізації системи таким чином:

 

ап П + ас С - а3 З mах, (4.4)

де П – прибуток банку;

С – попит на його продукцію;

З – сумарні витрати на виробництво і реалізацію послуг;

ап ; ас; аз – адаптивні коефіцієнти, обумовлені стадією експлуатації системи і ринковою ситуацією.

Корекція функціонала здійснюється на підставі результатів численних експериментів після синтезу оптимального керування.

На основі аналізу даних про стан ринкового сегмента, в якому працює банк, керівництво розробляє стратегію щодо асортимент­ного набору, ціни на банківський продукт, припустимого рівня ризику. Теоретично можливі п'ять основних типів різноманітних стратегій маркетингу:

– надання існуючих послуг старим клієнтам;

– робота в освоєному сегменті з продажу старих банківських продуктів новим споживачам;

– продаж освоєних послуг на новому ринку;

– пропозиція нових видів продуктів на старому ринку;

– впровадження нових послуг на новому ринку.

Шлях найменшого опору – це вибір стратегії першого типу, остання стратегія – найризикованіша. Залишитися в освоєній рин­ковій ніші для банку означає втратити можливу вигоду, але міні­мально знизити ризик діяльності.

Освоювати нові ринки, пропону­ючи нові унікальні послуги, привабливо з точки зору необмеженого і практично непередбаченого зростання прибутку, проте відомо, що ризик таких стратегій також максимальний, до того ж він важко піддається попередній оцінці.

Оптимальне рішення, як правило, пе­ребуває у «золотій середині». Але як її віднайти? На це запитання можна відповісти тільки після проведення спеціальних досліджень.

Вибір стратегіїпов'язаний із визначенням не тільки довгостро­кової мети, але й шляхів її досягнення. Традиційний підхід до розв’язання подібних завдань заснований на побудові двовимірних мат­риць, кожному квадранту яких приписується своя типова стратегія, табл. 4.2.

 

Таблиця 4.2

Матриця І. Ансоффа (1966 р., США)

 

Ринки Товар Старі Нові
Старий Стратегія проникнення на ринок (обробка) Стратегія розвитку ринку
Новий Стратегія розвитку продукту Стратегія диверсифікації

 

Стратегічні рекомендації при використанні планування за ма­трицею І. Ансоффа, табл. 4.3:

– обробка ринку шляхом залучення покупців конкуруючих
продуктів, активізації реклами, зниження цін;

– розвиток ринку.

Переваги: наочність, простота застосування.

Недоліки: однобічна орієнтація на зростання, обмеження у розрізі двох характеристик (продукт – ринок).

Таблиця 4.3

Вірогідність успіху та порівняльні витрати різних стратегій за матрицею І. Ансоффа

 

Стратегія Успіх, % Витрати, разів
     
Старий продукт на старому ринку    
Новий продукт на старому ринку    
Старий продукт на новому ринку    
Новий продукт на новому ринку   12–16

Матриця Бостонської групи будується за принципом порт­фельного поділу продуктів банку як сукупності так званих стратегічних виробничих одиниць, які розміщуються у клітинах наведеної нижче матриці незалежно одна від одної, табл. 4.4.

Таблиця 4.4

Матриця Бостонської групи

 

Відносна частка ринку   Темпи зростання галузі Висока Низька
Високі Зірка Важке дитя
Низькі Дійна корова Собака

 

Стратегічні виробничі одиниці (СВО) характеризуються своїм, пов'язаним з клієнтами, ринковим завданням:

– «Зірка» — наступальна стратегі;

– «Дійна корова» — підтримка, стратегія консолідації;

– «Важке дитя» — наступальна / деінвестиційна стратегія;

– «Собака» — деінвестиційна стратегія.

Розвитком моделі Бостонської групи є матриця General Electric.
Корпорація General Electric розробила модель, рис. 4.3., яка оцінювала б положення конкретної стратегічної бізнес-одиниці, що створює певний продукт, у категоріях ринкової привабливості та ефективності бізнесу, виходячи з того твердження, що і сильний бізнес на непривабливому ринку, і слабкий на привабливому однаково малоперспективні.

Успішним буде тільки ефективний бізнес на привабливому ринку. Визначимо ступінь привабливості ринку і ефективність бізнесу на прикладі таблиці та проаналізуємо положення банківського продукту (рис. 4.5).

Таблиця 4.5

Оцінювання привабливості ринку та ефективності бізнесу

№зз/п   Значимість фактора Оцінювання (1-5 бал.) Цінність  
  Привабливість ринку      
  Загальний обсяг ринку 0, 2   0, 8
  Темпи зростання ринку (в рік) 0, 2   1, 0
  Доля прибутку (у динаміці за декілька років) 0, 15   0, 6
  Інтенсивність конкуренції 0, 15   0, 3
  Вплив держави 0, 15   0, 6
  Вплив інфляції 0, 05   0, 15
  Капіталомісткість 0, 05   0, 1
  Вплив громадськості 0, 05   0, 15
  Bсього 1, 0   3, 7
  Ефективність бізнесу      
  Частка ринку 0, 1   0, 4
  Темпи зростання частки ринку 0, 15   0, 3
  Уставний капітал 0, 1   0, 4
  Репутація банку 0, 1   0, 5
  Якість послуг 0, 05   0, 2
  Ефективність обслуговування 0, 05   0, 15
  Технологічні можливості 0, 05   0, 15
  Розміщення 0, 05   0, 1
  Витрати 0, 15   0, 45
  Матеріальні докази 0, 05   0, 25
  Ефективність просування послуг 0, 1   0, 3
  Управління 0, 05   0, 2
  Всього 1, 0   3, 4

 

Ефективність бізнесу







Дата добавления: 2014-10-29; просмотров: 619. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия