Студопедия — Комунікаційна політика банку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Комунікаційна політика банку






Комунікаційна політика банку, будучи одним з інструментів маркетингу, набуває особливої актуальності в банківській сфері. Цей процес пов'язаний із цілим комплексом причин: загостренням конкурентних відносин, спричинених падінням прибутковості, зниженням місткості фінансового ринку, загальною втратою біль­шою частини банків іміджу внаслідок кризи банківської системи.

Розглянемо послідовність формування комунікаційних рі­шень.

Аналіз комунікаційної ситуації банку:

– аналіз макрофакторів зовнішнього середовища;

– аналіз внутрішніх і зовнішніх комунікацій банку.

Аналіз макрофакторів зовнішнього середовища:

– політичних, економічних, культурних, технологічних, соціальних та ін.;

– комунікацій між банками та державою;

– характеру правового поля і його впливу на бізнес-комунікації;

– характеру податкового поля;

– існуючої культури підприємництва.

Аналіз зовнішніх комунікацій банку:

– опис існуючої культури бізнес-комунікацій;

– відповідність комунікаційної політики генеральним цілям;

– основи позиції банку у зовнішньому середовищі (лобіювання, забезпеченість фінансовими ресурсами, авторитет, монополія, марка);

– динаміка корпоративного іміджу та його структура.

У процеі аналізу зовнішніх комунікацій здійснюється діагностика комерційних комунікації, яка містить:

– характеристику основних комерційних елементів комунікаційного комплексу;

– ідентифікацію некомерційних комунікацій при просуванні продуктів;

– характеристику банківських продуктів банку, стадії життя і використання комунікаційних засобів при їх просуванні;

– визначення сервісного комплексу послуг банку;

– дистрибуцію банківських продуктів і цінову політику;

– позиціонування банку та опис марки банку;

– аналіз споживачів, їх потреб, мотивації при виборі банківсь­кого продукту;

– тип ринку і його динаміка (швидкозростаючий новий ринок);

– аналіз комунікацій із партнерами, посередниками.

Діагностика та аналіз некомерційних комунікацій повинен здійснюватися за такими напрямами:

– розгляд комунікацій, які пов'язані зі стратегічною місією і обумовлюють наявність таких бізнес-комунікацій, як меценатство і добродійність, а також відповідно позиціонування банку як соціального інституту;

– розгляд характеру лобіювання, його динаміки, взаємозалежно з комерційною діяльністю.

Діагностика та аналіз внутрішніх комунікацій банку має здійснюватися за такими напрямами:

– аналіз системи управління і стилю менеджменту;

– опис базових цінностей організаційної культури й виявлення міри їх прогресивності;

– аналіз співвідношення організаційної культури та організа­ційної структури;

– наявність в організаційній схемі структури, що відповідає за зовнішні комунікації (відділ маркетингу, відділ реклами та ін.);

– міра впливу керівників банку на комунікаційні рішення, в тому числі на розподіл комунікаційного бюджету;

– логіка формування витрат на комунікацію (за залишковим принципом, виходячи із цілей і завдань стратегії маркетингу, вольо­ве рішення керівництва, дії конкурентів);

– наявність традицій у галузі використання корпоративних комунікацій.

Після діагностики зовнішніх і внутрішніх комунікацій необ­хідно комплексно і системно визначити ключові проблеми кому­нікації та головні чинники, що впливають на зовнішні й внутрішні комунікації.

Визначення цілей

Цілі комерційних і некомерційних комунікацій на тактичному та оперативному рівнях повинні визначатися на основі генераль­них цілей фінансово-банківської структури (виробничих, фінансових, соціальних, комерційних), стратегічної місії, культури і маркетингової політики.

Комунікаційні цілі мають складну структуру, оскільки, крім комерційних цілей, що визначаються на тактичному рівні відпо­відно до плану маркетингу, містять некомерційні цілі.

Визначення мішеней

Мішені бізнес-комунікацій мають бути чітко встановлені від­повідно до тактичних цілей, які повинна реалізувати комуніка­ційна політика. Основні мішені, на які спрямована комунікаційна політика, – комерційні мішені, реальні й потенційні клієнти, ді­лові партнери, котрі є базовими для стратегічного і тактичного маркетингу.

Крім комерційних мішеней, необхідно чітко ідентифікувати некомерційні мішені.

Визначення сценарію розвитку бізнес-комунікацій.

Цілі, мішені та чинники (ті, що впливають на комунікативний комплекс) мають бути комплексно визначені на даний мо­мент: відповідно до тенденцій у зовнішньому та внутрішньому середовищах.

Необхідно виділити ключові елементи бізнес-кому­нікацій, які є пріоритетними й значно впливають на стан внут­рішніх і зовнішніх комунікацій.

Ураховуючи складність, динамічність та непередбачуваність зовнішнього середовища, потрібно розробити кілька сценаріїв розвитку комунікаційного комплексу, розрахованих на більш або менш сприятливий стан зовнішнього середовища.

У кожному варіанті сценарію має бути обґрунтована комбіна­ція елементів бізнес-комунікацій із відповідною попередньою оцінкою засобів, необхідних для функціонування комунікаційно­го комплексу.

Комунікаційний план бізнес-комунікацій

Докладний комунікаційний план повинен включати програму по кожній бізнес-комунікації, використання якої передбачено в сценарії розвитку бізнес-комунікацій.

Послідовність формування бізнес-комунікацій можна представити таким чином:

– генеральні стратегічні цілі;

– постановка стратегічних цілей комунікації;

– мішені;

– концепція;

– діагностика комунікаційної ситуації;

– план бізнес-комунікацій;

– зміни;

– виділення ресурсів;

– реалізація комунікаційної політики;

– контроль;

– оцінювання ефективності.

У рамках програми бізнес-комунікації мають бути визначені відповідальні особи з виконання комунікаційних заходів.

Для реалізації програми бізнес-комунікації можливий вибір між такими засобами бізнес-комунікацій, як реклама, спонсорст­во, просування послуг, прямий маркетинг, сервіс.

Ці засоби мо­жуть бути використані як для досягнення лідерства фінансово-банківської структури в діловому оточенні (сфера бізнесу), так і для просування банківських продуктів.

Механізм формування комерційної банківської реклами мож­на подати у вигляді такої послідовності:

– постановка стратегічних цілей.

Формування даної комунікації відбувається під впливом чин­ників, пов'язаних із розвитком марки, конкуренції та життя конкре­тних банківських продуктів.

Стратегічні цілі комерційної реклами у фінансово-банківській сфері полягають у створенні й просуванні сильної марки, на фоні якої здійснюється просування продуктів;

– визначення стратегічних мішеней.

Стратегічними мішенями даної комунікації можуть бути ре­альна і потенційна клієнтура, партнери по бізнесу, тобто комер­ційна мережа або бізнес-середовище.

Стосовно існуючої комерційної мережі здійснюватиметься ін­тенсивна рекламна політика, щодо потенційної клієнтури, котру бажають залучити за рахунок прямих конкурентів, – конкурент­на рекламна політика, стосовно нових клієнтів, які ще не є спо­живачами банківських продуктів, – екстенсивна рекламна полі­тика;

– визначення творчої концепції.

Комерційна реклама може бути класифікована як реклама марки та реклама продуктів. В основі творчої концепції комерцій­ної реклами має бути позиціонування марки, що визначаєть­ся стратегічним маркетингом.

Реклама марки є довгостроковим і багатоступінчастим кому­нікативним процесом, який тісно пов'язаний із такою бізнес-комунікацією, як спонсорство.

Стратегічна мета даної комуніка­ції полягає в просуванні марки через оптимальне поєднання да­них комунікацій для забезпечення синергетичного ефекту.

Реклама марки має бути розрахована на тривалий період, її стратегічною метою є подання образу марки, тобто сформування стійкого психологічного або символічного уявлення про марку, підкре­слення її цінності й престижності.

Необхідний творчий підхід до менеджменту марки, в рамках якого потрібно продумати комплекс ідей, пов'язаних з її позиці­онуванням, які будуть послідовно просуватися у зовнішнє сере­довище протягом тривалого періоду.

Фактично комерційна реклама марки є довгостроковою інвес­тицією, що забезпечує комплексне просування фінансово-бан­ківської структури, і не тільки конкретного товару, а й усього комплексу банківських послуг.

Реклама марки тісно пов'язана з розвитком фінансово-бан­ківської структури.

У фазах виходу на ринок і зростання марки реклама марки буде особливо інтенсивною; у стадії зрілості, коли фінансово-банківська структура набула стійкого авторитету та ко­мунікацій, її інтенсивність та обсяги знижуватимуться, якщо не буде існувати агресивна комунікаційна політика з боку конку­рентів.

Товарна реклама, в основі якої лежить просування певно­го продукту споживачеві, тісно пов'язана з життям конкрет­них банківських продуктів і буде ефективною, якщо вона роз­виватиметься на фоні інтенсивного розвитку марочної рекла­ми, що ставить собі за мету просувати не тільки весь ком­плекс банківських продуктів, але й комплекс комерційних ко­мунікацій.

При просуванні конкретної послуги необхідно розробити рек­ламну кампанію, ключовою творчою ідеєю якої має бути по­зиціонування послуги та її імідж, відповідно до чого визначати­меться зміст рекламного, повідомлення та його передача суб'єк­там комунікаційного процесу.

Цілі подібної рекламної кампанії полягатимуть у тому, щоб інформувати або підвищити рівень знання споживача про банків­ський продукт, дати образ продукту, тобто сформувати психоло­гічне чи символічне уявлення про продукт і вплинути на суб’єкти комунікації таким чином, щоб змусити їх діяти – спо­живати продукт, що рекламується;

– виділення ресурсів.

Реклама марки є довгостроковою комунікацією, у зв’язку із чим витрати мають бути розраховані на тривалий період і визначені стратегічним маркетингом;

– програма реклами

Програма реклами повинна містити:

– конкретні рекламні цілі;

– конкретні комунікаційні мішені;

– об’єкт просування (продукт, марка);

– повідомлення для суб'єктів даної комунікації, розроблені на основі творчої концепції;

– частоту їх впливу на цільову аудиторію, вибір комунікаційних каналів (концепцію засобів масової інформації, в якій ви­значені послідовність їх використання, необхідні матеріальні носії реклами (рекламні щити, листівки, листи і т. п.), прогнозу­вання реакції у відповідь, підтримка з боку інших бізнес-комунікацій;

– визначення послідовності реалізації рекламних заходів у часі.

 







Дата добавления: 2014-10-29; просмотров: 638. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия