Студопедия — Становлення та розвиток бізнес-комунікацій комерційних банків
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Становлення та розвиток бізнес-комунікацій комерційних банків






Фінансово-банківська сфера відрізняється високою динамічні­стю процесів і швидкістю обороту капіталу, підвищеною чут­ливістю до модифікацій у зовнішньому середовищі й ринковій кон’юнктурі, що обумовлено наявністю підвищеного ризику в даній сфері бізнесу.

У банківській справі комунікації являють собою завершаль­ний етап у формуванні складної ринкової інфраструктури, яко­му передує довгий період розвитку бізнес-комунікацій у торгівлі, сільському господарстві, промисловості. Банки як економічні агенти в процесі своєї діяльності акумулюють та оперують фі­нансовими коштами багатьох учасників бізнес-комунікацій, ство­рюючи потужне інформаційне поле.

Банківські структури виступають як ініціатори створення фі­нансово-промислових або фінансових груп і конгломератів. Вна­слідок цього процесу відбуваються процеси посилення взаємозалежності, взаємопроникнення та концентрації банківського, промислового і страхового капіталів. Наприклад, проходить формування корпо­ративного іміджу та просування його в зовнішнє середовище. Си­нергетичний ефект створюється за рахунок загальної інформа­ційної бази і наявності структури, яка координує функціонування групи, дозволяє підвищити ефективність її функціонування в зо­внішньому середовищі.

Розглянемо специфіку комунікаційної політики з точки зору комплексу банківського маркетингу. Очевидно, що співвідно­шення елементів такого комплексу має у фінансово-банківській сфері свої особливості. Фінансово-банківські структури та банки виробляють специфічний товар у вигляді послуг, що не мають натурально-речового вираження.

Банківські послуги стандартні для масового споживача, їх гама однакова, що в умовах розвиненої ринкової економіки передбачає створення потужної дистриб’ютерської мережі.

Очевидно, що такі елементи комплексу марке­тингу, як ціна і розподіл, не відіграють значної ролі в комплексі банківського маркетингу при просуванні масових послуг насе­ленню. У даному разі можна говорити, що провідними та найбільш складними за динамікою формування і розвитком елементами у комплексі маркетингу для фінансово-банківських структур бу­дуть сама послуга і комунікації.

Розглянемо специфіку та особливості розвитку банківської комунікаційної політики в рамках моделі «послуга – марка – споживачі – банк», що є базовою при діагностиці і плануванні стратегічних комунікацій. Банківські установи можуть працюва­ти на споживчому ринку (ринку фізичних осіб), де споживачами виступає населення, на корпоративному ринку, де споживачами є корпорації, які купують послуги для забезпечення виробничо-господарської діяльності, а також банки, державні та муніципальні установи; на ринку проміжних продавців і на міжнародному рин­ку.

Оцінюючи ринки, на яких працюють фінансово-банківські структури, слід відзначити, котрі основні мішені комунікації визна­чають специфіку просування банківських послуг. Банківські по­слуги, що впроваджуються на ринок для населення, задовольня­ють не тільки економічні, але й соціальні потреби, що відповід­ним чином впливає на комунікаційну політику, яка повинна бути постійно включеною в соціальні комунікації, охоплювати масові аудиторії через події, що максимально висвітлюються ЗМІ.

При просуванні банківських послуг, розрахованих на насе­лення, застосовується предметна комунікація на фоні символі­чної комунікації, спрямованої на створення іміджу не тільки банку, але й конкретних банківських послуг.

Комунікаційна політика банку, цільовим сегментом якого є населення, повинна бути постійно направлена на створення іміджу для широкої публіки, яка не має чіткого уявлення про конкретні економічні показники діяльності, що характеризують банк, а тому використовує скорі­ше емоційні мотиви, ніж раціональні.

Таким чином, специфіка населення як цільового сегмента фінансово-банківських структур визначає паралельний розвиток комунікації послуг і комунікації іміджу.

Ураховуючи неречовий характер банківських послуг, можна говорити, що комунікація послуг у фінансово-банківській сфері здійснюватиметься водночас Із комунікацією марки. Особливо сильно ця взаємодія виявлятиметься при просуванні масових банківських послуг. Слід відзначити, що у фінансово-банківській сфері марка має свою специфіку, бо створює сприятливі умови для просування реальних і нових банківських послуг, торкаючись реальних та потенційних споживачів (як населення, так і організа­цій), фінансових кіл, партнерів, акціонерів, тобто ділового оточен­ня.

Марка в банківській сфері виступає як нематеріальний актив, який впливає на більшість учасників бізнес-комунікацій. Цілком очевидно, що графічне зображення марки банку (якщо назва бан­ку відсутня) практично нічого не говорить ні клієнтам банку, ні діловому оточенню, ні тим більш широкій публіці.

Можна конс­татувати, що зона марки і назва банку у фінансово-банківській сфері перетинаються, таким чином назва банку частково виконує функцію марки, якщо йдеться про комерційну комунікацію.

Фірмова й фінансова комунікації є для банку обов'язковими, бо фінансове та інституційне оточення характеризується великою чутливістю до іміджу і здатне реально впливати на діяльність да­них структур.

Оцінюючи комунікаційну політику банків із позиції глобальної моделі «послуга – марка – споживач – банк», можна відзначи­ти, що для банків необхідно розвивати всі режими комунікації.

На розвиток комунікаційної політики банку впливають також фактори зовнішнього і внутрішнього середовищ.

Розглянемо складові цих факторів.

Загальні фактори:

– політичні, економічні, соціальні, культурні, технологічні макрофактори, які впливають на зміну зовнішнього середовища банку;

– державна політика щодо банків;

– правове поле.

Комерційні фактори:

– конкурентна позиція та динаміка ринкової частки;

– характер конкуренції на ринку і використання конкурентами
комерційних засобів;

– параметри ринку, динаміка й перспективи його розвитку;

– якість реалізації стратегії маркетингу;

– позиціювання банку і сила марки банку;

– спеціалізація та клієнтура;

– продукти, динаміка просування на ринку у зв’язку з їх життєвим циклом існування;

– дистрибуція продуктів на ринку (локальний, регіональний, національний, міжнародний характер);

– вплив сервісу на вибір банку та його продуктів;

– стійкість комунікації з партнерами, посередниками;

– вплив споживачів, їх потреб, мотивацій і очікувань.

Фактори, пов’язані з інтеграційними процесами:

– входження банку до фінансово-промислової групи, фінансових груп та ін.;

– інтеграція банківського капіталу з промисловим і страховим капіталом;

– банківські альянси;

– ступінь інтеграції у світову банківську систему.

Внутрішні фактори:

– організаційна культура банку та якість розвитку внутрішніх комунікацій;

– ефективність системи управління й оперативність реакції на зміни в зовнішньому середовищі;

– історія, лідери, персонал;

– фаза розвитку банку (стадія народження, зростання, зрілості, занепаду);

– якість маркетингової стратегії банку;

– особиста мотивація та пріоритети керівників банку в процесі прийняття комунікативних рішень;

– характер і повноваження комунікативної структури, яка відповідає за зовнішні комунікації;

– фінансові можливості.

Інституціональні фактори:

– наявність місії та соціальних цілей комунікації;

– ступінь наближеності до владних структур, що дозволить
лобіювати інтереси і забезпечувати банк дешевими ресурсами;

– характер відносин банків і ЗМІ.

Слід ураховувати, що фактори, які впливають на комунікацій­ний комплекс, взаємопов'язані між собою й у конкретний момент часу цей вплив може бути зовсім різний.

В умовах стабільного зовнішнього середовища на комунікаційний комплекс банку ос­новний вплив справлятимуть конкурентні фактори та фактори, пов’язані з життєвим циклом існування банківських послуг.

Банківська ре­клама тісно поєднана з життєвим циклом банківських послуг, що у фінансово-банківській сфері має свою специфіку. Тут існують послуги, існування яких обмежено з різних причин, серед котрих є технологічні, а також причини, пов’язані з появою послуги, що веде до зниження іміджу.

Отже, життєвий цикл існування банківських по­слуг може мати найрізноманітніше графічне відображення, особ­ливо в умовах нестабільності, коли можливі різкі коливання по­питу і пропозиції. У сталих умовах зовнішнього середовища і при стабільному фінансовому стані банку життєвий цикл послуги може відповідати класичній стадії введення, зростання, зрілості, а настання класичної стадії спаду залежатиме від ступеня стійкості банківських послуг до змін у зовнішньому середовищі.

Окрім етапу життєвого циклу банківських послуг, на форму­вання реклами сильний вплив мають конкурентні фактори, внас­лідок чого банківська реклама буде переслідувати не тільки кіль­кісні, але й якісні цілі.

Існують різноманітні методи ідентифікації конкуренції, які можна поділити на ті, що орієнтуються на конкуренцію, та ті, котрі орієнтуються на споживача.

При використанні методів, що орієн­туються на споживача, намагаються порівняти свою фінансово-банківську структуру з конкурентами через існуючі потреби клі­єнта і критерії, які визначають вибір клієнта. Таким чином, дані засоби досліджують конкуренцію з точки зору якісних показни­ків і є стратегічними.

Для ефективного управління поточним процесом необхідно ідентифікувати ключові елементи комунікаційної політики.

Як інструменти комунікаційного комплексу, який забезпечує синергетичний вплив на зовнішнє середовище, слід виділити:

– організаційну культуру;

– рекламу;

– спонсорство;

– меценатство і благодійність;

– лобіювання;

– пабліситі;

– стимулювання збуту;

– прямий маркетинг;

– сервіс.

Різноманітність даних спричиняє необхідність комплексного і системного впливу на зовнішнє середовище з урахуванням того фактора, що в сучасних умовах пріоритетним є не процес при­стосування до зовнішнього середовища, а процес впливу на сере­довище та управління подіями.

Використання таких інструментів, як лобіювання і благодій­ність, що є тенденцією до самоорганізації, при значному сумар­ному ефекті приводить до позитивних структурних змін впливу на макросередовище.

Будь-яка фінансово-банківська структура, виступаючись цілеспрямованою системою, повинна швидко дізнаватися про всі зміни середовища, розуміти їх значення і вибирати найкращу відповідну реакцію, що сприятиме досягненню мети.

Ефект комунікації залежить не стільки від сили впливу на комунікативну мішень, а від того, наскільки комунікативне повідо­млення охоплює наявні мотиви об'єкта комунікації, тобто чим вище спонукальна сила мотивів, тим вищим є резонанс та ефект Рublic relations, зумовлений усе зростаючим впливом некомерційного оточення бізнесу.

Перелічені інструменти комунікацій мають різноманітні цілі з точки зору впливу на адресатів комунікацій (таблиця 5.3).

Розглянемо інструменти комунікаційного процесу з ураху­ванням переваг і недоліків кожного з них.

Організаційна культура відіграє роль, яка є визначальною для отримання позитивних результатів при досягненні ефектив­ності функціонування будь-якої організації, і виступає стрижнем комунікативних процесів як усередині організації, так і у відно­синах із зовнішнім середовищем.

Зважаючи на сильну розгалуженість бізнес-комунікацій, фі­нансово-банківські структури повинні мати високий ступі­нь адаптації до умов зовнішнього середовища та їх змін, тому організаційна культура як засіб координації комунікативних про­цесів має для банків першорядне значення.

 

Таблиця 5.3

Інструменти комунікаційного процесу

Елементи Мета впливу даного інструмента на об’єкт комунікації Призначення
     
Організаційна культура Забезпечення синергетичного впливу при застосуванні маркетингу і елементів комунікаційного процесу Забезпечення ефективності, адаптації банку
Комерційна реклама Інформування про банк та його послуги; створення образу мар­ки і послуги; підвищення попи­ту на послуги даного банку Просування банківських послуг, марки, банку в комерційному середовищі
Прямий маркетинг Формування первісних кому­нікацій з клієнтами; створен­ня постійних персоніфікова­них комунікацій з клієнтами Просування банківських продуктів  
Рublic relations Інформування про банк, про­паганда успіхів банку; розу­міння діяльності банку, сим­патія та сприяння банку; фор­мування сприятливої громад­ської думки   Просування банку як соці­ального інституту й еко­номічного агента  
Паблісіті Інформування про діяльність банку та його продукти; фор­мування сприятливої громад­ської думки   Просування банку в комер­ційному і некомерційному середовищах  
Лобіювання Створення сприятливих умов для бізнесу і конкурентних переваг Просування банку в неко­мерційному середовищі
Спонсорство Створення образу марки і під­вищення її престижу, автори­тету, інформування про банк (реклама імені) та його послу­ги; підтримка рекламної кам­панії; активізація комерційної та інституціональної мереж Просування банку, марки і послуг у комерційному середовищі
Меценатство і благодійність Реалізація соціальної місії; фор­мування сприятливої громад­ської думки Просування банку як соці­ального інституту в некомерційному середовищі  
Стимулю­вання збуту Зростання динаміки продажу послуг, відомих споживачу Просування банківських послуг
Сервіс Формування сервісного ото­чення клієнта на основі пер­соніфікованого підходу, здат­ного забезпечити довгостро­кові комунікації Просування послуг, що за­безпечує якісне просуван­ня банку в комерційному середовищі і створення кон­курентних переваг

 

Будь-яка організація являє собою колектив індивідуумів, що об'єдналися для досягнення спільної мети, якої не можна доби­тися наодинці. Культура організації буде відображатися в поста­влених цілях, визначенні пріоритетних засобів їх досягнення, мо­тивації персоналу для досягнення мети.

Організаційна культура являє собою універсальний інструмент, що дозволяє адаптуватися до змін середовища та вибирати найкра­щу відповідну реакцію при прийнятті рішення як на рівні керівни­цтва, так і окремого індивідуума, виходячи із загальної мети.

Організаційна культура забезпечує життєздатність структури, визначає процес її розвитку, еволюцію та зростання, програмує динаміку її просування у часі. У межах організаційної культури банки можуть бути орієнтовані на минулий досвід і на цій основі прогнозувати майбутнє. Організації, що орієнтуються на майбут­нє, будуватимуть свою нинішню діяльність, виходячи з тенденцій новизни, активно інтегруючи нововведення, що дозволяє їм швидко розвиватися й перебудовуватися. Проте без минулого до­свіду ризик нововведень може бути різко збільшений.

Людський фактор дедалі більше впливає на результати бізне­су, а організаційна культура дозволяє контролювати процеси ко­мунікації на всіх рівнях, якщо члени організації у своїй діяльнос­ті керуються єдиною системою цінностей. Чим вищий ступінь спорідненості особистої та організаційної культури, тим вище ефективність банку в зовнішньому середовищі.

Організаційна культура є домінуючим елементом щодо всієї комунікаційної політики, що забезпечує стратегічний успіх у зо­внішньому середовищі.

Реклама являє собою складний засіб комунікації. Процес роз­витку реклами багато в чому залежить від реакції одержувачів рекламного повідомлення, оскільки реклама – це форма комуні­кації, яка спрямована на значну кількість респондентів і може ви­кликати ланцюгову реакцію. Ця реакція стосується всієї комер­ційної мережі банків, його клієнтів, а також конкурентів. Отже, реклама має мультиплікаційний ефект впливу як на економіку, так і на суспільство, й ефект цього впливу залежить від професіо­налізму працівників банку.

Рекламна комунікація у фінансово-банківській сфері – це ступінчастий процес, що будується за класичним ланцюгом: увага – інтерес – бажання – дія. Щоб реклама зумовила необ­хідну дію з боку об’єктів комунікації, рекламне повідомлення має представити інформацію про послугу і суб’єкта комуні­кації, створити символічний образ марці й товару.

Банківську рекламу слід розглядати як комерційну (товарну та марочну) і некомерційну (інституційну і фірмову). У фінан­сово-банківській сфері реклама конкретних послуг здійснює­ться на фоні домінування реклами марки банку, що характерно для сфери послуг. Марочна і товарна реклама мають різну ди­наміку розвитку. Існування товарної реклами залежить від життєвого циклу конкретної банківської послуги. Марочна реклама має більш складну динаміку, оскільки вона просуває банківські послуги за рахунок просування марки, отже, вона повинна враховувати динаміку просування всіх банківських послуг. Крім того, ма­рочна реклама банків розвивається під сильним впливом кон­курентних факторів.

Порівнюючи існування в часі комерційної та некомерційної ре­клами, можна відзначити, що комерційна реклама базується на стратегії маркетингу банку і включається в дію, коли необхідно впливати на споживачів банківських послуг. Динаміка розвитку некомерційної реклами, що охоплює все суспільство, має склад­ний характер. Некомерційна реклама безпосередньо не пов’язана з просуванням банківських послуг на ринку, вона створює банку імідж солідного економічного інституту.

Порівняно з іншими засобами комунікації реклама має такі переваги:

– реклама здатна інформувати про нові послуги банку масову аудиторію та породжувати масовий попит, а також стимулювати збут на вже відому споживачеві послугу. Універсальність реклами полягає в тому, що вона може охопити будь-який географічно віддалений ринок;

– рекламодавець має змогу контролювати основні пара­метри повідомлення, тобто його зміст, оформлення, час, а також частоту його впливу на аудиторію;

– реклама здатна створити сприятливий образ як банківській послузі, так і самому банку не тільки у споживачів, але й у всього суспільства.

Серед недоліків реклами можна виокремити такі:

– не персоніфікований і знеособлений підхід знижує ефектив­ність комунікаційного процесу, оскільки реклама не враховує ін­дивідуально-психологічні особливості об'єктів комунікації;

– реклама як засіб комунікації являє собою в основному моно­лог, що знижує ефективність комунікаційного процесу;

– для одержання адекватної реакції рекламне повідомлення має неодноразово впливати на аудиторію;

– складність створення рекламного повідомлення, яке має викликати необхідну реакцію з боку цільової аудиторії;

– складність оцінювання економічної ефективності й планування ре­кламної кампанії;

– надлишок рекламної продукції на ринку призводить до зни­ження бар'єра сприйняття повідомлення одержувачем, що знижує ефективність впливу реклами.

Паблік рілейшнз (РR) – це одна з функцій управління, що сприяє встановленню і підтриманню спілкування, взаєморозу­мінню, прихильності та співробітництва між банком і громадськістю. PR включає в себе розв’язання різноманітних проблем, проте насамперед:

– забезпечує керівництво банку інформацією про громадську думку та надає йому допомогу в виробленні відповідних заходів;

– підтримує керівництво банку в стані готовності до різнома­нітних змін шляхом прогнозування тенденцій.

Для фінансово-банківських структур PR є системою управлін­ня комунікативними потоками між банком та його оточенням, що складають здебільшого некомерційні мішені.

В економічній літературі часто плутаються такі поняття, як реклама і PR. Причина цього явища – еволюція комплексу внут­рішніх і зовнішніх комунікацій, у тому числі розвиток некомер­ційної реклами. Ураховуючи складність динаміки цього процесу, некомерційну рекламу слід розглядати як частину сфери PR.

Основні відмінності PR від комерційної реклами можна сформулювати таким чином:

– різна структура і мета звернення. У рекламному зверненні першорядне значення приділяється товару, його властивостям, марці, а споживачу безпосередньо пропонується купити цей то­вар.

На відміну від рекламного звернення PR притаманна техніка комунікації через подію, яка збігається багато в чому з канонами журналістики, коли цій події приділяється максимум суспільної уваги, а товар, назва фірми, марка можуть фігурувати лише у зв’язку із цією подією. Отже, PR до продажу банківської послуги нерідко має безпосереднє відношення;

– різні погляди. Комерційна реклама жорстко залежить від динаміки просування банківських послуг, тобто її дійовість зумовлена товарною політикою та носить тимчасовий характер.

Мі­шенню комерційної реклами є реальні й потенційні споживачі, в той же час мішенню PR можуть бути найрізноманітніші аудито­рії. Таким чином, можна констатувати, що комерційна реклама є підсистемним елементом у комерційній політиці банку, тоді як PR можна розглядати як системоутворюючий елемент;

– різна мотивація. Комерційна реклама орієнтована на ство­рення комунікацій зі споживачем, тоді як PR – на створення довгострокових соціальних зв’язків із будь-якими аудиторіями. Рек­лама працює зі споживацькими мотивами поведінки покупців, PR – з усім сектором громадської думки;

– різний часовий період впливу. Комерційна реклама розрахо­вана на відповідну реакцію споживачів у короткостроковому пе­ріоді, некомерційна реклама як частина PR – на довгостроковий період.

Різний аспект реклами. Реклама – це економічний аспект, а PR – соціальний, політичний і культурний аспект;

– відмінність у зворотній реакції споживачів. Реклама при­пускає постійний зворотний зв'язок зі своєю аудиторією, тому прийнято розглядати рекламу як активний діалог з усіма ключовими споживачами банківських послуг. PR має в основному ха­рактер монологу, результат якого виявляється в реакції спожива­ча на послуги банку, його марку та імідж.

Ключовим моментом для заходів у сфері є створення, за­кріплення та управління іміджем послуги, марки, фірми у сві­домості масової аудиторії. PR ставить за мету інтегрувати дії фінансової структури в соціальне життя і змусити розділяти цю ідею через громадську думку.

Цілі PR можуть сильно змінюва­тися та стосуватися різноманітних суспільних груп: поінформу­вати про діяльність банку; змусити прийняти ідею; викликати позитивну реакцію; досягнути підтримки певних соціальних груп. Ефект PR вимірюється на трьох рівнях: розуміння, симпа­тія, підтримка.

У країнах з ринковою економікою PR як інструмент комуні­каційної політики сформувався еволюційним шляхом. В Україні він набуває специфічних особливостей, які пов'язані з нерівномі­рним характером розвитку підприємництва.

Основним напрямом PR є створення позитивного іміджу, розрахованого на масову аудиторію, тому даний елемент бізнес-комунікацій може бути використаний лише тоді, коли між бізнесом і пресою існують партнерські відносини. Наявна фінансова залежність ЗМІ дозво­ляє використати їх банками у своїх корпоративних інтересах.

У сучасному інформаційному просторі чутки та негативна інформація стали засобами в конкурентній боротьбі, що може викликати кризову ситуацію в банку. В структурі банківського PR у пресі домінують інформаційні повідомлення і матеріали, які сприяють формуванню та просуванню позитивного образу банку.

Універсальність PR дозволяє застосовувати у поєднанні з найрізноманітнішими елементами бізнес-комунікацій як комер­ційними, так і некомерційними. Удосконалення інструментів комуніка­ційної політики, таких як благодійність, меценатство, спонсорст­во, протікає своєрідно і зумовлене особливостями розвитку підприємницької діяльності.

Спонсорство – це фінансова підтримка освітньої, культурної та спортивної діяльності, що дозволить підвищити авторитет банку або збільшити його прибутки за підсумками заходу, на що спон­сор і розраховує.

Оскільки до сфери спонсорства входять об’єкти культури, за­соби масової інформації та їх заходи (конкурси, телевізійні пере­дачі, ігри й т. ін.), поява такої концепції зумовлена еволюцією ко­мунікативних процесів. Комунікація через подію чи просування через дію – це одна й та сама техніка, що полягає в розвитку те­ми, пов’язаної з подіями (спортивними, культурними, гуманітар­ними), активною участю спонсора або його імені.

Спонсор вибирає об’єкт таким чином, щоб останній приносив максимальний комунікаційний і комерційний ефект його послу­гам, забезпечував залучення максимальної кількості ЗМІ.

Спонсорство відрізняється від традиційних засобів реклами таким:

– спонсорство захоплює споживача в некомерційній ситуації, внаслідок чого знижується бар’єр недовіри покупців;

– спонсорство дозволяє дистанціюватися від конкурентів.

Серед основних причин, через які вдаються до техніки комуніка­ції за допомогою спонсорства, можна виділити такі:

– створення образу марки і підвищення її престижу, авторитету;

– підтримка рекламної кампанії;

– активізація комерційної та інституційної мереж.

Переваги спонсорства порівняно з іншими засобами реклами: позитивний вплив на комплекс внутрішніх і зовнішніх комуніка­цій фінансово-банківської структури; привернення уваги партне­рів по бізнесу та громадськості; формування позитивного іміджу.

Комерційні банки, розвиваючи бізнес-комунікації, все частіше вдаються до спонсорства, адже воно сприяє швидкому створенню іміджу за рахунок залучення ЗМІ, а вкладені кошти демонстру­ють фінансовий потенціал банку, впливаючи таким чином на весь спектр споживачів банківських послуг.

Можна відзначити інший важливий момент: беручи участь у спонсорстві заходів державних структур, банки нерідко забезпечують ефективне лобіювання своїх інтересів у регіоні.

Лобістський характер спонсорства дещо переміщує дану бізнес-комунікацію зі сфери масової комунікації до індивідуально-особистісної. Спонсорство в такому разі виступає як інструмент лобіювання корпоративних інтересів і внаслідок даної мотивації не сприймається банківськими структурами як дійовий засіб ко­мунікаційної політики.

Спонсорство являє собою складний та багатоступінчастий про­цес комунікації. Його основною метою є виробити такий довго­строковий вплив на комунікаційні мішені, щоб в умовах вибору банківських послуг вони прийняли рішення звернутися саме до тієї фінансово-банківської структури, що у них асоціюється з по­дією, пов’язаною зі спонсорством. У цілому ж характер українсь­кого бізнесу зараз тяжіє до орієнтації на максимальний прибуток у короткостроковому періоді. Він не розрахований на перспекти­ву, тому спонсорство як елемент бізнес-комунікацій має обмеже­не застосування, хоча й має виступати як ефективний кому­нікаційний засіб.

Меценатство і благодійність. Меценатство та благодійність у своїй основі мають моральні цінності, що відображають прагнен­ня до справедливого соціального устрою, гуманності, гармонії і консолідації в суспільстві, тому їх поява можлива за наявності високої культури підприємництва.

Розвиток даного інструмента також знаходиться у великій залежності від ставлення держави до цього явища. Так, у США благодійність дістала поширення завдяки наявності значних пільг для підприємців.

Слід чітко розрізняти поняття спонсорства та меценатства, оскільки спонсор, на відміну від мецената, переслідує комерцій­ну мету – одержання прибутку, його вибір раціональний, для нього необхідні особисте визнання, реклама банку і його марки, залучення нових партнерів та клієнтів.

Меценатство і благодій­ність впливають на ефективність банківського підприємництва опосередкованим чином. Вони як бізнес-комунікації мають дуже складну мотивацію використання. Чим вища культура підприєм­ництва, тим частіше банк виступає як меценат, що просуває свою філософію, свою місію стосовно суспільства.

Сьогодні в Україні витрати на благодійність є незначними. Це пов’язане як із нестабільністю зовнішнього середовища, так і з відсутністю системи прогресивних стимулів.

Система мотивації формується внутрішніми причинами й пов’язана з духовним сві­том підприємця та його підприємницькою культурою. Формування стимулів здійснює держава, яка визначає межі просування під­приємництва як суспільно значущого напряму. Існуючі на сього­дні пільги є декларативними й недостатніми, оскільки вони не здатні стимулювати благодійність.

Незважаючи на складність і трудомісткість благодійної діяль­ності, банки віддають перевагу можливості самостійно здійсню­вати благодійну діяльність, а не за допомогою благодійних фон­дів.

Розподіл сучасних мотивів благодійності за ступенем важли­вості в порядку спадання може бути представлений таким чином: міркування моралі; зміцнення репутації банку; суспільна значу­щість програм, що підтримуються; особисті мотиви лідерів бан­ку; підтримка відомих людей і організацій; релігійні міркування.

Тенденція персоніфікації виявляється в благодійності все час­тіше, про що свідчить достатньо високий рейтинг особистих мо­тивів.

Серед об’єктів благодійності лідирують державні та громадські організації. Соціально незахищені верстви населення, які практично не одержують потрібної допомоги, не підтримуються банками. Час­тина банків цю форму бізнес-комунікацій узагалі не використовує.

Благодійність частіше за все виявляється у формі безпосеред­ньої фінансової допомоги на безповоротній основі або в оплаті рахунку за послуги, поставку і придбання обладнання.

Кількість банків, що займаються благодійністю, незначна, що не дозволяє ще говорити про сучасну благодійність як про системну й соціально значущу бізнес-комунікацію.

У перспективі меценат­ство та благодійність повинні стати одним з важливих інструмен­тів комунікаційної політики банків, здатним впливати на духов­ний потенціал суспільства, консолідувати його, згладжувати соціальні конфлікти і протиріччя, що особливо важливо в умовах економічної кризи та нестабільності.

Благодійність здатна висту­пати як соціальний регулятор, коли соціальна нерівність і розша­рування суспільства набуває критичної маси, що піддає серйозній небезпеці розвиток системи ринкових відносин та банківського підприємництва.

Лобіювання – це діяльність, у рамках якої лобі намагається впливати на організацію, щоб добитися політичних, юридичних, економічних заходів, потрібних йому. Необхідність лобіювання зумовлена залежністю банків від діяльності державних і законо­давчих органів.

Сьогодні в умовах цивілізованої ринкової еконо­міки значення лобіювання зростає, бо дії лобістів дедалі більше використовуються фірмами. Лобіювання інтегрується в стратегію великих банків щодо ринку, на який вони проникають.

У цьому смислі лобіювання є одним із засобів комунікації банківських структур із дуже точними мішенями, що можуть впливати на пра­вила функціонування ринку, а, отже, на діяльність фінансово-банківської сфери.

Серед інших причин, через які вдаються до лобіювання, слід відзначити збільшення кількості урядових регламентацій і законів на фоні зростаючої складності і непослідовності законодавства.

Лобіювання розрізняють пряме й опосередковане. Пряме ло­біювання також називають персональним.

Воно може мати фор­му запрошення політиків відвідати фінансово-банківську струк­туру; надання про неї інформації впливовим особам; організації конгресів і симпозіумів, на які запрошені політики.

Під опосередкованим лобіюванням розуміють:

– зв’язок з пресою, бо через пресу лобіст входить у контакт із громадськістю, що, у свою чергу, здійснює тиск на владу, котра приймає рішення;

– створення коаліцій шляхом пошуку союзників, зацікавлених у розв’язанні того ж питання, щоб збільшити кількість прихильників;

– організацію кампанії щодо лобіювання своїх інтересів шляхом тиску на політиків.

Лобіювання і РR мають суспільний характер, що їх і об'єднує, але, в цілому, РR і лобіювання можна відрізнити за такими рисами:

– РR базується на певних етичних принципах, а лобіювання обмежене нормативними або законодавчими актами;

– РR має справу з усіма верствами суспільства, тоді як лобіювання пов’язане з жорсткими соціальними організмами, що функ­ціонують у рамках встановленого закону;

– лобіювання, на відміну від РR, може кардинально змінювати ситуацію на ринку, зокрема створюючи законодавчі бар’єри для проникнення іноземних банків на внутрішній ринок.

У країнах з економікою, що розвивається, лобіювання здатне виступати як домінуючий елемент бізнес-комунікацій окремих банків і системоcтворюючий елемент стосовно національної еко­номіки. У подібних умовах основними лобістами є великі банки, котрі представляють інтереси вагомого бізнесу, які часто не збігаю­ться з інтересами суспільства.

Наслідком подібних процесів є по­слаблення ринкової конкуренції. Необхідно відзначити, що в ряді випадків лобіювання заважає консолідації бізнесу як суспільної сили.

Пабліситі (пропаганда). Під пабліситі прийнято розуміти комплекс інформації про людину, товар або послугу, що з'являється в ЗМІ. Пабліситі як елемент РR звичайно вважається безкоштовним, бо ЗМІ не виставляють рахунок за його створен­ня.

Ураховуючи це, слід відзначити, що застосування даного за­собу комунікації можливе за умов, коли ЗМІ мають певну неза­лежність від бізнесу і держави, являючи собою четверту владу, де існують давні традиції пабліситі.

Для ефективності пабліситі необхідно, щоб воно мало фактор новизни, під якою розуміють подання нових банківських послуг, повідомлення про отримані нагороди, опублікування даних ко­мерційної діяльності, про злиття, відставки, претензії та публічні виступи керівників банку.

Термін «пабліситі» перекладають інколи як пропаганда. Пропагандою в широкому смислі називають поширення різного роду поглядів та ідей із метою формування певних уявлень і емоцій­них станів споживачів.

Пабліситі перебуває на межі етичних норм, оскільки воно здатне маніпулювати громадською думкою у своїх інтересах. При достатньо високій репутації та вмілому мас­куванні самої спроби вплинути на думки слухача, глядача або читача створюються умови не тільки для логічного переконання, але й для автоматичного сприйняття ідей.

Прямий маркетинг – це будь-яка рекламна діяльність, що створює та використовує прямі лінії зв’язків між банком і спожи­вачами його послуг. Створення взаємовигідних зв’язків – це одне з головних завдань прямого маркетингу.

Об’єктами прямого маркетингу є такі потенційні клієнти банку, для яких об’єктом просування виступає конкретна послуга банку. Комерційна мета прямого маркетингу полягає в обліку реальних потреб і специфі­ки клієнтів, що робить його значно ефективнішою комунікацією, ніж реклама та спонсорство.

Прямий маркетинг є оперативною й постійною системою, що розвивається, комунікацією, яка орієнтується на зворотний зв’я­зок. У системі прямого маркетингу об’єкту комунікації робиться комерційна пропозиція.

Ключова мета процесу комунікації – змусити обє’кт комунікації діяти практично миттєво на відміну від інших бізнес-комунікацій, де процес йде за класичною схе­мою: увага – інтерес – бажання – дія.

Прямий маркетинг дозволяє відстежувати основні параметри процесу кому







Дата добавления: 2014-10-29; просмотров: 1158. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия