Студопедия — Над колискою
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Над колискою






(Пісня матері)

Спи, мій малесенький, спи, мій синок... Я розкажу тобі безліч казок!

Нащо ж ти віченьки знову розкрив?! Сни, моя пташко, то вітер завив.

Стогне і виє уже він давно, Б'ється і стукає в наше вікно...

Геть, розбишако, в далекі степи!.. Спи, моя ластівко, солодко спи!

Ось уже й вітер зовсім занімів... Мабуть, заснуть під намет полетів...

Холодно зараз в лісах і лугах, — Все потонуло в глибоких снігах.

Бігають зайчики, мерзнуть, тремтять, Затишок хочуть собі відшукать.

Ось вони вгледіли, — кущик стоїть, — Годі! Давно вже лисичка там спить.

Кинулись знову кудись на грядки, — Ой, там ночують сьогодні вовки.

Краще ви в поле біжіть за лісок... Знайдете там ви соломи стіжок, —

Глибше забийтесь, зарийтесь в снопки, Щоб не знайшли вас голодні вовки.

Спи ж, мій малесенький, годі гулять... Зайчики білі давно уже сплять.

(О. Олесь)

 

3.До кожного слова знайдіть його пару, щоб проілюстру­вати чергування приголосних; складіть таблицю цих чергувань. З'я­суйте, які чергування приголосних у вправі відсутні; доберіть самостій­но до них приклади і доповніть ними таблицю.

Зразок виконання:

[к] — [ч]: скакати — скочити; рак — рачки.

 

Писати, у байраці, яблуко, загашений, ходити, посаджений, муха, плачу, приїздити, в аптеці, сікти; в універмазі, сніг, на лужку, на лузі, книга, дишу, пасіка, колишу, токар, раджу, пек­ти, личко, різати, при березі, дуга, ріжу, чистити, печу, птах, точити, повага, пасічник, капелюх, у книзі, книжка, крутити, сніжний, берег, січка, лице, проїжджаюся, радити, мушка, колис­ка, ходжу, дихати, яблучний, луг, пишу, байрак, чищу

 

Чергування приголосних звуків при словотворенні:

1. Зміна приголосних звуків перед суфіксами -ськ(ий), -ств(о).

Ця зміна відбувається при творенні прикметників від імен­никових основ, які закінчуються на [г], [ж], [з], [к], [ч], [х], [с], за допомогою суфікса -ськ(ий) та іменни­ків за допомогою суфікса -ств(о):

-ськ(ий), -ств(о) -> -зьк(ий), -зтв(о): Рига — ризький; Париж — паризький; водо­лаз — водолазький; убогий —убозтво

-ськ(ий), -ств(о) —> -цьк(ий), -цтв(о): кріпак — кріпацький, кріпацтво; викладач — викладацький; молодець — молодецький, мо­лодецтво

-ськ(ий), -ств(о) -> -ськ(ий), -ств(о): волох — волоський; товариш — товариський, товариство; Залісся — заліський

Якщо основи іменників закінчуються на інші приголосні, то ці зміни на письмі не передаються: кандидат — канди­датський, люд — людський, людство, гуртожиток — гуртожитський (вимовляється: [кандидац'кий], [л'уц'кий], [л'уцтво], [гуртожиц'кий]), Львів —львівський, партизан — партизанський, Берлін — берлінський, Брест — брест­ський.

У частині слів іншомовного походження зміна приголос­них [г], [ж], [з], [к], [ч], [ц], [х], [с] перед суфікса­ми -ськ(ий), -ств(о) не відбувається: казах — казахський, тюрк — тюркський. 15-2

2. Зміна приголосних перед суфіксом -ш(ий).

При творенні вищого ступеня порівняння прикметників і прислівників кіпцеві приголосні основи перед суфіксом -ш(ий) змінюються:

дорогий — дорожчий — дорожче

важкий — важчий — важче

вузький — вужчий — вужче

Кінцевий приголосний [с] і суфікс -ш(ий) змінюються на щ: високий — вищий — вище.

3. Зміна сполучень приголосних -цьк-, -ськ-, -зьк-, -ск-, -шк-

Ці зміни відбуваються і передаються на письмі:

донецький — Донеччина

одеський — Одещина

віск - вощина

Тодоська — Тодощенко, Тодощук

Терешко - Терещенко, Терещук

Кузько — Кужченко

РОЗВЯЗАННЯ ТИПОВИХ ЗАВДАНЬ:

4.Від поданих іменникових основ за допомогою суфікса -ськ(ий) утворіть прикметники; обґрунтуйте наявність чи відсутність змін кінцевих приголосних основи.

Запоріжжя, Донецьк, Буг, Рига, козак, таджики, чуваші, ку-мики, печеніги, скіфи, якути, татари, німці, поляки, українці, чехи, латиші, литовці, Волга, Кавказ, Карпати, Гамбург, Бал­хаш, Іртиш, Санкт-Петербург, Єкатеринбург, Цюрих, Вашинг­тон, студент, університет, Париж, Лейпциг, Кременчук, Ужго­род, Чернігів, Одеса, киргизи.

 

5.Від назв міст утворіть назви вищих навчальних закла­дів; поясніть зміни кінцевих приголосних іменників.

Бердянськ, Луганськ, Дніпропетровськ, Донецьк, Дрогобич, Житомир, Запоріжжя, Кам'янець-Подільський, Київ, Терно­піль, Ужгород, Херсон, Черкаси, Чернівці, Чернігів.

6.Від назв міст утворіть прикметники з суфіксами -ськіий), -цьк(ий); запишіть їх і поясніть правопис.

Любомль, Маневичі, Дубровиця, Корець, Здолбуиів, Костопіль, Овруч, Народичі, Білокоровичі, Бердичів, Васильків, Ка­гарлик, Бахмач, Бобровиця, Вишгород, Прилуки, Тростянець, Гадяч, Миргород, Кобеляки, Чигирин, Черкаси, Городок, Сам-бір, Калуш, Вижниця, Трускавець, Бучач, Славута, Бершадь, Саки, Гурзуф, Судак, Генічеськ.

7.За допомогою суфікса -ин(а) утворіть, де можна, назви територій.

Області: Київська, Волинська, Черкаська, Дніпропетров­ська, Полтавська, Хмельницька, Житомирська, Вінницька, Рів­ненська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Чер­нігівська, Луганська, Сумська, Херсонська, Миколаївська, Львів­ська, Харківська, Чернівецька, Донецька, Одеська, Закарпатська, Тернопільська.

 

8.Перепишіть речення, вставляючи пропущені букви; по­ясніть правопис.

1. Історія україи..кої етнографії своїми витоками сягає часів Київ..кої Русі. 2. Нині більшість угор..кого населення зосере..ена у південно-західній частині Закарпа..кої області (Бе­регів., кий, Мукачів..кий та Ужгоро..кий райони). 3. Тікаючи від туре..кого гноблення та феодальної експлуатації, багато угорців переселилося у передгір..кі райони. 4. Україн..кі се­ляни здавна вміли прищеплювати дерева й вивели багато сортів яблук, що характеризувалися добрим смаком, високою уро­жайністю, морозостійкістю: на Лівобере..і — антонівка, боро­винка, пепепка, волошка тощо, на Київ..ині — сорока. 5. Розмаїттям і багатьом форм, усталених з часів давньослов’ян..кої спільності, вражає традиційний україн..кий кера­мічний посуд: корчаги, слоїки і тикви, стрункі гле..ики і бань­ки, пукаті макітри, _н._ ох_одібні водяники. 6. Етнічним процесам серед українців та українсько-росій..кого пограниччя — на території Кур..кої, Вороне..кої, Бєлгород..кої, Ростов..кої областей, Краснодар..кого краю, а також північно-східних областей України — притаманне формування ба­_н._ ох спільних рис із культурою росій..кого населення і вод­ночас збереження окремих особливостей, властивих українцям. 7. Зокрема, під впливом українців у росій..ких селищах Кур..ини та Вороне..ини поширився східноукраїн..кий ком­плекс житла (З _н.. «Культура і побут населення України»).

9.Запишіть речення під диктовку. Звірте написане за впра­вою; знайдіть слова, у яких можливі чергування приголосних звуків; доберіть відповідні пари слів і поясніть чергування.

1. Природа, немов бажаючи нагородити нас за цілий день смертельних небезпек і втоми, посилала нам тиху красу лип­невого вечора (Кач.). 2. Стояли (монголи) на нагромадже­них купах каміння, щасливі, що хоч на хвилю були забезпе­чені від напору води (Фр.). 3. Поміж возами ніде стать: Неначе в ірій, налетіло з Смілянщини, з Чигирина просте козацтво, старшина, На певне діло налетіли (Шевч.). 4. Її дратує ота його впевненість у власній безгрішності, намаган­ня всіх на свій лад перевиховувати (Гонч.). 5. Вона жила у вічному напруженні, її рухи зробились жвавими, нервовими, а малі чорні очі неспокійно поблискували {Коцюб.). 6. Життя немало натрусило смутку в душу старого (Стельм.). 7. Чи­тач суворий: вій ніколи не простить письменникові натяжки, фальші, брехні (Смол.). 8. Я низько уклоняюся перед усім тим, що козацтво доброго зробило (Мирн.). 9. Вони ішли і прощалися один з одним, низько, за старим звичаєм, кланя­лись близьким та рідним (Тют.). 10. Жінка — ранній птах: ще сонце у колисці, а вона па ногах (Стельм.). 11.І всяких всячин накупили, Всі стіни ними обліпили (Котл.). 12. Тра­ва плуталась під ногами й обсипала гарячі ноги холодною росою (Н.-Лев.). 13. Був теплий дощ, в траві стоїть вода, На гілці синя бабка обсихає (Рил.). 14. Тугар Вовк і Миросла­ва позлазили з коней, яких дехто з вартових зараз узяли, обчистили, напоїли (Фр.).

Чергування [у] з [в], [і] з [й]

Чергування [у] з [в] та [і] з [й] пов'язане з милозвучніс­тю української мови, для якої збіг кількох голосних чи при­голосних є незвичним. Це чергування залежить від позиції [у] та [і] в реченні та від темпу мовлення. Таке чергування передається на письмі.

У пишеться:

а) між літерами, що позначають приголосні, важкі для ви­мови: Цілий день був у квартирі; Я його зустрів у вести­бюлі;

б) переважно на початку речення перед приголосними: У теплі дні збирання винограду її він стрів (Рил.); У на­шому саду була розкішна флора, — жоржини й кропива, любисток і ревінь (Кост.); У весняному повітрі загув вечір­ній дзвін, розносячи по місту людям звістку, що зайшло велике свято (Вас);

в) перед наступними в, ф, хв, льв: Багато по тому доводилось дивитись у вогонь (Гуц.); Конференція була у Львівському університеті; В його погляді, руках і навіть у хвилях буйного волосся було щось таке, що робило його схожим на артиста (Тари.);

г) після паузи перед приголосним (після коми, крапки з комою, двокрапки, тире, дужок, трьох крапок): Вибачте, у нас по-простому... (Вас); Приходжу додому — у хаті чи­сто, прибрано.

В пишеться:

а) між двома літерами, що позначають голосні звуки: їхати в Одесу; вчитися в Ужгороді; зустрітися в ауди­торії;

б) після голосного перед приголосним: Живе в тій хаті сивий-сивий спомин (Кост.); Росла в гаю конвалія Під ду­бом високим (Л. Укр.);

в) перед літерою на позначення голосного звука: їдуть в Умань; жили в Овручі; купаються в озері.

У деяких випадках чергування [у] з [в] неможливе: а) у словах тільки з початковим у (уява, увага, умова, усний) або тільки з початковим в (відомість, вправа, влада);

б) у словах іншомовного походження: уран, ураган, Уз­бекистан, унікальний, універсал, варіація, велюр, веран­да, вензель.

 

[і] з [й] чергується у тих самих випадках, що й [у] з [в]. / пишеться:

а) між літерами, що позначають приголосні, важкі для ви­мови: Я втік би в темний гай, щоб слухать, як шепоче До листу лист і до квіток трава (Олесь); Неба широкий на­мет і далекеє море (Л. Укр.); В печі палав вогонь і черво­ним язиком лизав челюсті (Коцюб.); Плачуть і моляться білі троянди (Кост.);

б) переважно на початку речення перед приголосними: / кожний з нас те знав, що слави нам не буде... (Фр.); / стали тихо плакати Дві хмароньки ясні. І сльози їхні падали Сріблясті і рясні (Олесь); / маю жаль я до осінньої рослини; кожна брунька ховає в собі надію життя і дасть нові пагони (Коцюб.);

в) після паузи перед літерою на позначення приголосно­го звука (після коми, крапки з комою, тире, двокрапки, ду­жок і трьох крапок): / летіли знов іскри ясні, І в дзвінкі обертались пісні; Дай мені руку — і в поле біжім, В степ голубий та широкий; Йшли літа... і самотність з літами росла (3 тв. О. Олеся); Наступного ранку — знов примо­розок, і навіть не приморозок, а легенька його хода, сліди його (Гуц.).

И пишеться:

а) між літерами, що позначають голосні звуки: У школі вивчають геометрію й алгебру; Літо й осінь я проводжу в селі; Катря причинила двері, й Орисі вже трудно було почути, про віщо сестри сперечалися (Стар.);

б) після голосного перед приголосним: Дико там навкру­ги й похмуро (Стар.); Малі діти грілись на весняному сонці й щебетали, неначе пташки (Н.-Лев.).

Чергування [і] з [й] не відбувається:

а) при зіставленні понять: Зима і літо; сміх і сльози;

б) у заголовках: «Аскольд і Дір» (Олесь); «Руфін і Прісцілла» (Л. Укр.); «Війна і мир» (Толстой);

в) перед^ словами, які починаються на й, я(йа), ю(йу), є(йе), ї(ш): двері зачинились, І я зостався в коридорі (Рил.); Налетів вітер, і єдиний листок опустився додолу.

У поетичній мові чергування [у] з [в] та [і] з [й] може порушуватися: Ми розминались в часі і у просторі (Кост.); Душа належить людству і епохам (Кост.); Ти в билині кож­ній, в фарбах і в тонах, Я твій подорожній, твій співучий птах (Сос).

РОЗВЯЗАННЯ ТИПОВИХ ЗАВДАНЬ:

10.Прочитайте текст, проаналізуйте чергування [у] з [в], [і] з [й]; з'ясуйте причини, що зумовлюють порушення чергування.

 

Я в білий гай зайшов

Я в білий гай зайшов, немов у храм спокою,

закинений в горах, у стороні чужій...

Нависнув сніг важкий на вітах наді мною,

немов кадильний дим, блакитний і тонкий.

Така тут тишина!.. І тільки дум прибої

шумлять в душі моїй, як хвилі в бурі час...

І лиш торішній лист зітхає під ногою

про день, що назавжди для нього вже погас.

Тут царство сну і мрій... Задумались дерева,

як білі велетні у чарівничім сні...

Та прийде знов до них зоря життя вишнева

і защебече день в зеленій глушині...

Він вирве у зими холодне, гостре жало,

весняний милий день в звитяжному бою,

і встане буйство трав, де мертве листя впало,

щоб юності віддать енергію свою.

І попливуть в лугах полками хмар тумани,

щоб танути, як дим, у сонячнім меду.

Холодний білий храм зеленошумним стане,

і в нього з піснею я радісно ввійду.

(В. Сосюра)

11.Перепишіть, вставляючи замість крапок у — в, і — й.

1...ечір. Діти..же напилися чаю.. гуляють; старше, хлоп­чик років шести, сидить долі біля шафи.. уважно будує з цурпалочків хату (Коцюб.).

2. Колосисте море синіло під росою.. тьмяному світлі. Од свіжого подиху ранку злегка тремтіли жита, з рум'яного сходу линуло світло.. м'якими хвилями розпливалось між небом.. землею (Коцюб.).

3. Розвели нас дороги похмурі,.. немає жалю.. гіркоти, Тіль­ки часом.. тихій зажурі Випливаєш з-за обрію ти (Симон.).

4. Тільки часом.. многоголоссі,.. суєті поїздів.. авто Спалах­не твоє біле волосся, Сірі очі.. каре пальто (Симон.).

5. Така тоді була весна лагідна:.. рожевому.. злотистому серпанку стояли..сі мімози, анемони, як ті метелики,.. траві леліли.. мов збиралися злетіти..гору... (Л. Укр.).

6. До тебе,..крайно, наша бездольная мати, Струна моя перша озветь­ся,.. буде струна урочисто.. тихо лунати,.. пісня від серця поллється (Л. Укр.).

7... садку було тихо, як.. хаті. Василина..пізнає широку комарівську долину,..сю залиту садка­ми.. білому цвіті. Розкішні яблуні та груші.. цвіту неначе ворушаться, пливуть по воді, дрижать.. легкому тумані (Н.-Лев.).

8. Дорога ховалась.. лісок.. знов зараз спуска­лася дуже круто.. глибокий.. узький яр, зарослий лісом (Н.-Лев.).

 

12.Складіть і напишіть зв'язний текст, правильно вживаю­чи чергування [у] — [в], [і] — [м]; обґрунтуйте правилами.

1. Так було кожного року (і — й, у — в)... 2. Ми зібра­лися (і — й, у — в)... 3. Та цього разу (у — в, і — й)... 4. Тому (г — й, у — в)... 5. Спочатку хтось сказав іти (і — й, у — в).., але (і — й, у — в)... 6. Треба було поспішати (г — й, у — в), щоб...

 

13.Складіть речення зі словами учений — вчений, уклад — вклад, усувати — всувати, удача — вдача.

 

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2523. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия