Студопедия — Способи й умови зберігання цукрових буряків
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Способи й умови зберігання цукрових буряків






З перших років існування цукрової промисловості питання зберігання коренеплодів цукрових буряків почало цікавити як науковців так і практиків. Перші згадки про способи зберігання буряків на заводах Росії почало збирати Московське товариство сільського господарства, а дещо пізніше - комітет цукроварів, який у 1834 р. був організований при цьому товаристві.

Перші науковці - С.А. Маслов, Д.А. Давидов, Н.І. Вітт, В.А. Бірюков – проблемі збереження коренеплодів цукрових буряків при­діляли велике значення. Вони довели, що для доброго зберігання буряків необхідно їх захищати від надлишкового випа­ровування, впливу прямих сонячних променів, морозу і високої темпе­ратури. В.А. Бірюков перший з дослідників розробив теорію зберігання буряків. Деякі положення цієї теорії в да­ний час є загальноприйнятими й актуальними. Він звернув увагу на умови польового зберігання буряків, на негайне накриття і на перспективне формування кагатів.

Дослідження зберігання коренеплодів цукрових буряків ака­деміка А.І. Опаріна та його учнів Б.А. Рубіна, Н.Н. Дьякова, О.І. Купленської, М.З. Хелемського заклали основу науки про збе­рігання цукрових буряків. Вченими вивчено вплив температури і кисню на зберігання корене­плодів, умов росту і розвитку буряків на їх хімічний склад, втрати вологи і підмерзання, способи доочищення коренеплодів, їх трав­мування тощо.

Вивченням фізичних, біохімічних і мікробіологічних процесів, які проходять у коренеплодах під час зберігання, визначенням причин втрат бурякомаси і цукру, розробкою раціональних спо­собів їх зберігання займалось багато дослідників (І.В. Якушкін, 1929 р.; Б.А. Рубін, 1948 р.; А.Д. Гидра, 1950 р.; М.З. Хелемський, 1957 р. і 1964 р.; СЕ. Фрідман, 1963 р.; В.А. Князев, 1984 р. та інші).

Для більш успішної роботи в галузі зберігання буряків вста­новлена співпраця між науковцями Європейського Союзу. Багато уваги питанню збереження коренеплодів цукро­вих буряків приділяють іноземні вчені (М.А. Драховська, 1960 р.; К.О. Шандера, 1960 р.; К.І. Вуков, 1965 р. та інші).

Коренеплоди цукрових буряків упродовж всього періоду збе­рігання залишаються живими організмами з властивими їм склад­ними внутрішніми процесами біохімічного, біологічного, фізіоло­гічного і мікробіологічного порядку. В основі всіх цих процесів одна з основних властивостей кожного живого організму - дихан­ня. Дихання коренеплодів тісно пов'язане з діяльністю в них фер­ментів. Цукристі речовини під впливом засвоєння в процесі ди­хання кисню з повітря окислюються і розпадаються на прості речовини. На інтенсивність дихання впливають багато фак­торів. Особливо відчутно впливає температура, при якій прохо­дить зберігання: чим вона вища, тим інтенсивніше проходить ди­хання. Тому зниження температури при зберіганні коренеплодів цукрових буряків є основною складовою правильного зберігання. За даними вчених (Б.А. Рубіна, 1946р.; І.Ф. Бузанова, В.В. Задлера, 1950 р.; М.З. Хелемського, 1963 р.; Н.П. Корженко, 1966 р.; В.А. Князева, 1984 р. та ін.), зниження температури при зберіганні до нульової зу­пиняє розвиток мікроорганізмів, а разом з тим і загнивання коренеплодів.

Не менш важливе значення при зберіганні коренеплодів має відносна вологість повітря. Дослідження В.Н. Шевченка виявили: що чим сухіше повітря, тим інтенсивніше протікає віддача корене­плодами вологи і більш інтенсивно проходять внутрішні процеси в коренеплодах, утворюючи більші втрати. Але і дуже висока во­логість повітря неприпустима, оскільки при цьому створюються сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів і, відповідно, відбувається за­гнивання коренеплодів.

Механічні пошкодження коренеплодів також різко підвищу­ють інтенсивність дихання, збільшують розпад органічних речо­вин і втрату цукрози при зберіганні. На це вказують у своїх дослі­дженнях М.А. Матула, 1956 р.; Е.Н. Мусолін, 1962 р.; П.Н. Бєлгородсь­кий, 1963 р.; Г.І. Малютін, 1963 р.; К.М. Гусєв, 1965 р.; М.Л. Пельц, В.А. Князев та ін.

Суттєвий вплив на зберігання коренеплодів цукрових буряків спричиняють умови вирощування: ґрунти, кліматичні умови за­лежно від географічних районів (температура, вологість тощо), сорт чи гібрид, агротехніка і транспортування). Це було доведено науковцями П.В. Карпенко, 1936 р. і 1957 р.; П.С. Зінченко, 1966 р. та ін. Тому зберігання коре­неплодів цукрових буряків необхідно вивчати всебічно, включа­ючи умови вирощування, транспортування і збереження. Попе­реджати втрати коренеплодів та їх цукристості потрібно з моменту збирання. Це відзначають ряд авторів - В.П. Муравьев, 1957 р.; А.С. Оканенко, 1957 р.; І.І. Дихненко, Д.Л. Фраткина, 1968 р.; Д. Шубин, 1968 р.; В.Ф. Зубенко, 1979 р.; І.В. Глеваський, 1991 р.; М.В. Роїк, 2001 р. та ін. Буряки втрачають тим більше цукру, чим гірше орга­нізоване збирання і захист коренеплодів від підв'ялення.

При збиранні необхідно як можна менше травмувати коре­неплоди, що у багато разів покращить зберігання і зменшення втрат. Особливу увагу при збиранні цукрових буряків слід зверта­ти на збереження природної вологості коренеплодів (О.Ф. Ляш­ко, 1956 р.; П.А. Тимченко, 1958 р.; Б.І. Шембера, 1964 р.; Б.З. Хелемський, 1972 р.; В.А. Князев, 1998 р. та ін.).

Отже вдосконалення техніки зберіган­ня коренеплодів цукрових буряків, зниження втрати маси коренеплодів та їхньої цукристості є суттєвим додатковим резервом збільшення виробництва цукру в Україні.

Коренеплоди цукрових буряків, які надходять на бурякоприймальні пункти, повинні бути прийняті, зважені, визначені їхні якісні показники, розвантажені, очищені від домішок та землі і направ­лені на переробку або зберігання.

Закладання коренеплодів цукрових буряків на зберігання проводиться буртоукладними машинами. Від того, як працюють ці машини і наскільки вірно вони експлуатуються, залежить ре­зультат зберігання коренеплодів. Особлива увага приділяється чіткій і ефективній роботі очисних пристосувань цих машин. До­очистка коренеплодів від домішок проводиться у процесі виван­таження цукрових буряків з транспортних засобів при укладанні їх в кагати. Для видалення легких і трав'янистих домішок на буртоукладних машинах встановлюються вентилятори. Ця доочист­ка коренеплодів від домішок підвищує повітропроникність кагатів і покращує при обробці коренеплодів контакт розчинів хімічних препаратів.

Кагати формуються на спеціально підготовлених майданчиках, у секціях сплавних майданчиків, обладнаних вен­тиляційними системами.

Майданчики для зберігання коренеплодів завчасно обробля­ються розчином вапна із розрахунку 0, 2 кг на 1 м2 або вапняко­вого молока (5 л. вапняного молока щільністю 1, 03-1, 05 г/см3 на 1 м2). Для приготування вапняних та інших роз­чинів, які використовуються при зберіганні коренеплодів цукро­вих буряків, бурякоприймальні пункти обладнані механізовани­ми розчинними пунктами.

Залежно від якості коренеплодів цукрових буряків, умов і три­валості зберігання, мінімальної потреби у майданчиках для скла­дування, а також матеріалів для накривання кагатів передбачаєть­ся диференціація розмірів кагатів. Коренеплоди, які формуються у кагати для довгострокового зберігання (понад 30 діб), вкла­дають у кагати висотою 4-5 м і більше при ширині основи не мен­ше 18 м; для середнього зберігання (до 30 діб) - висотою 3-4 м і шириною 12-16 м; для короткострокового зберігання (до 10 діб) - висотою не більше 2 м і шириною 8-12 м.

Довжина кагатів визначається залежно від розмірів площі, відведеної для зберігання, розміщення доріг, вентиляційних ка­налів, гідравлічних транспортерів, бурячних і сплавних майдан­чиків, а також умов для подачі буряків на переробку.

В міру укладання і формування кагатів, а також під час на­ступного зберігання буряків поверхня кагатів багато разів об­робляється вапняним розчином густиною 1, 03-1, 05 г/см3 з ме­тою підтримання стійкого білого покриву. Цей захід сприяє відби­ванню сонячних променів, покращує температуровологий ре­жим у кагатах і попереджує в'янення коренеплодів. Для виконан­ня цих робіт і проведення у сухі й теплі дні зволоження доріг бу-рякоприймальних пунктів і міжкагатних проїздів використовують­ся вітчизняні та зарубіжні обприскувачі.

Ефективними заходами боротьби з проростання і загниван­ня коренеплодів цукрових буряків при зберіганні є об'ємна об­робка коренеплодів хімічними препаратами.

При існуючій інтенсивній технології вирощування і збирання цукрових буряків на переробні підприємства надходить сировина зі значною кількістю незрізаних головок коренеплодів. На­явність головок і черешків листків веде до посиленого проростання коренеплодів у кагатах, що є причиною зниження виходу цукру.

Обробка буряків препаратом - водним розчином гідразиду малеїнової кислоти (ГМК-№1) 0, 04кг/т буряків при укладанні їх у кагати гальмує проростання. Завдя­ки такій обробці покращується зберігання коренеплодів у кага­тах і зменшуються втрати цукру.

Діючою основою препарату є гідразид малеїнової кислоти (ГМК), який являє собою одноосновну органічну кислоту, отриману з малеїнового ангідриду і гідразиду. ГМК - білий дрібно­кристалічний порошок, малорозчинний у воді, але розчинний в лугах з утворенням відповідних солей.

Для обробки буряків застосовують натрієву сіль гідразиду малеїнової кислоти (ГММЧа, МГ-Ма) - білий дрібнокристалічний порошок, добре розчинний у воді. Вміст діючої речовини в пере­рахунку на натрієву сіль гідразиду малеїнової кислоти - 50%.

Застосування цих препаратів знижує інтенсивність пророс­тання коренеплодів у 3, 2 раза, а втрата маси сировини і цукру зменшується на 30%. Ці препарати не рекомендується викорис­товувати, коли поступають підв'ялені коренеплоди цукрових бу­ряків. Для сировини з домішками підв'ялених (до 5%) і сильно механічно пошкоджених коренеплодів (до 12%) більш ефектив­ною є обробка пірокатехіном. Втрати цукру при застосуванні цього препарату зменшуються на 30-40%.

Добрі результати дає і застосування вуглеаміакатів, які май­же не поступаються за ефективністю вище перерахованим пре­паратам, але вони дешевші і більш доступні. Витрати робочих роз­чинів препаратів - 2-4 л/т буряків.

Застосовують також біологічно активні речовини - консер­ванти суміщеної дії КСД - Д2 кг/т, карбоцид - 0, 015 кг/т і де­зинфікуючі препарати - суміш трисульфату натрію (4-5%) з бор­ною кислотою (0, 25-0, 75%). Ці препарати гальмують процеси ди­хання, проростання і за рахунок цього на 25-30% зменшують втра­ти буряків і цукру.

Результати зберігання коренеплодів цукрових буряків зале­жать не тільки від їх якості при кагатуванні, але й від фізичного середовища, в якому проходить зберігання. Основними парамет­рами фізичного середовища в кагатах є температура і відносна вологість повітря у міжкореневих просторах. Стан фізичного се­редовища в кагатах тісно взаємопов'язаний з процесами, які про­ходять у коренеплодах при зберіганні, з одного боку, і з метеоро­логічними умовами в даній місцевості - з іншого.

Оптимальна температура для зберігання буряків в природно­му середовищі, при якому можуть бути забезпечені найбільш низькі втрати цукру і надійне попередження мікробіологічних про­цесів, знаходиться в межах 0-2°С. При зниженні відносної воло­гості повітря в кагаті (80% і нижче) проходять втрати маси, підв'ялення коренеплодів і зниження тургору. Чим нижча відносна во­логість повітря в кагаті, тим інтенсивніше проходять ці процеси. При зберіганні коренеплодів цукрових буряків у високих кагатах різко скорочується їх поверхня, особливо верхньої частини, що приводить до акумулювання значно більшої кількості тепла при формуванні кагатів у теплу погоду.

Ефективне регулювання фізичного середовища у високих кагатах досягається застосуванням механічного активного вен­тилювання. Особливо велике значення має активне регу­лювання фізичного середовища в кагатах при зберіганні буряків з підвищеним вмістом домішок і механічних пошкоджень коре­неплодів. У таких коренеплодів дихання проходить більш інтен­сивно, виділяється велика кількість тепла, вони сильно пророста­ють і менш стійкі до мікробіологічних уражень.

Багаторічні дослідження у нашій країні та за кордоном пока­зали, що при правильному застосуванні активного вентилюван­ня буряків досягається значне зниження температури в кагатах, зменшується інтенсивність проростання і дихання коренеплодів, а також послаблюється і навіть відбувається повна зупинка мікро­біологічних процесів. Останні дослідження показали, що правиль­не застосування механічного вентилювання буряків сприяє та­кож кращому перебігу захисних реакцій у пошкоджених і ураже­них коренеплодів. Це проявляється в утворенні раньової перидерми (суберинового шару), а також у накопиченні хімічних ре­човин, які є токсичними для збудників захворювань.

При зволоженні вентиляційного повітря проходить більш інтен­сивне зниження температури без підв'ялення буряків, покра­щується загоювання механічно пошкоджених коренеплодів. Оп­тимальні витрати повітря на вентиляцію - 25-30 м3/т буряків. Витрата води на один вентилятор - 40-60 л/год.

Вентиляційні системи вмикаються при підвищенні темпера­тури зовнішнього повітря на 2-4°С у порівнянні з температурою буряків, а пристосування для зволоження, коли відносна вологість повітря нижче 90%.

Вмикання системи вентиляції та зволоження повітря відбу­вається, коли температура зовнішнього повітря зрівнюються з тем­пературою в кагатах або знизиться нижче 0°С.

Температура в кагатах вимірюється дистанційно, для чого використовуються прилади УБС-ДКТ і ЦДУ-КТХ-15-120М.

Обладнання автоматичного керування системою активного вентилювання АУС-АВК-1М забезпечує необхідний контроль і ди­станційне вимірювання температури і відносної вологості повітря в кагатах, автоматичну роботу вентиляційних установок, що за­безпечує оптимальний режим вентиляції.

Для визначення втрат маси коренеплодів при зберіганні в кагати закладаються контрольні сітки з пробами буряків масою 6-10 кг кожна, із розрахунку 1 сітка на 300-500 т. Втрати буря­ком маси і цукрози при зберіганні буряків вираховується після за­кінчення забору кагатів. Масу буряків розраховують за формулою (6.3):

(6.3)

 

де Р2 - маса буряків при заборі, т;

Р1 - маса буряків при закладанні, т;

Р - втрати маси буряків за сітковими пробами, %.

За різницею кількості цукру, направленого в кагат і забрано­го з нього, підраховуються втрати цукру при зберіганні буряків у тоннах і в % до маси направлених коренеплодів у кагат.

Діленням показників втрат бурякомаси і цукрози (у %) на три­валість зберігання (в днях) отримують величину середньодобо­вих втрат сировини і цукрози в % до маси буряків, закладених на зберігання.

На основі щоденного зовнішнього огляду кагатів, спостере­ження за їх температурою, періодичного хіміко-фітопатологічного обстеження коренеплодів і обліку результатів зберігання скла­дається графік черговості здачі буряків на переробку.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2628. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия