Студопедия — Захист цукрових буряків від шкідників
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Захист цукрових буряків від шкідників






Цукрові буряки в Україні пошкоджують багато шкідли­вих комах. Серед яких найбільш шкідливими є звичайний і сірий бурякові довгоносики, бурякові блішки, щитоноски, буряко­ва крихітка, личинки коваликів - дротяники, бурякова мінуюча муха та листкова бурякова попелиця.

В окремі роки цукровим буряка шкодять листогризучі та підгризаючі совки, лучний метелик, коренева бурякова попели­ця, личинки мідляків - несправжні дротяники, мертвоїди, міну­юча міль та деякі інші види фітофагів.

Видовий склад шкідників у різних зонах бурякосіяння різний. Так, дротяники, бурякові блішки і сірий буряковий довгоносик трапляються в усіх районах бурякосіяння, а звичайний буряковий дов­гоносик, бурякова крихітка, щитоноски, мінуюча муха й буряко­ва листкова і коренева попелиця - тільки в окремих зонах.

Залежно від ареалів шкодочинності цих комах у зоні буряко­сіяння України виділяють райони з характерними комплексами фітофагів, а саме:

- північно-західний (Рівненська і Волинська області, північні райони Львівської, Тернопільської і Хмельницької областей і центральні райони Житомирської області) - дротяники, буря­кові блішки, сірий буряковий довгоносик, бурякова мінуюча муха, листкова бурякова попелиця;

- західний (Чернівецька і Івано-Франківська області, центральні й південні райони Львівської, Тернопільської та Хмельниць­кої областей, південні райони Житомирської області, північні й центральні райони Київської і Черкаської областей) - дротяники, бурякова крихітка, бурякові блішки, сірий буряковий довгоносик, щитоноски, листкова бурякова попелиця, буря­кові мінуючі мухи;

- центральний (центральні і південні райони Чернігівської об­ласті, східні райони Київської та Черкаської областей, західні райони Полтавської області) -дротяники бурякові блішки, зви­чайний та сірий бурякові довгоносики, щитоноски;

- південний (південні райони Вінницької ї Черкаської облас­тей, західні райони Кіровоградської області, північні райони Одеської і Миколаївської областей) - дротяники, бурякова крихітка, бурякові бляшки, звичайний і сірий бурякові дов­гоносики, щитоноски, бурякова коренева попелиця;

- південно-східний (Сумська, Харківська, Дніпропетровська області, центральні і східні райони Полтавської і Миколаївсь­кої областей і центральні райони Одеської області) - дротяни­ки, бурякові блішки, звичайний та сірий бурякові довгоноси­ки, бурякова коренева попелиця.

У кожному з названих комплексів виділяються види комах, які щорічно наносять найбільшої шкоди цукровим бурякам.

Так, у північно-західному районі найбільшими шкідниками є дротяники та бурякові блішки, у західному - бурякова крихітка та дротяники, у північному - звичайний і сірий буряковий довгоноси­к (44% і 18%), в центральному, південному і південно-східному - зви­чайний буряковий довгоносик і дротяники.

Довгоносик звичайний буряковий (Bothynoderes punctiventris Gen.) поширений у центральних, південно-західних, південних і східних областях України, особливо в Черкаській, Пол­тавській, Київській, Кіровоградській, Дніпропетровській тощо. Жуки пошкоджують сходи: з'їдають сім'ядолі, надземну час­тину підсім'ядольного коліна й перші пари листків. Дуже пошкод­жені рослини гинуть. Личинки об'їдають корінці, а також вигри­зають м'якуш коренеплодів, від чого рослини в'януть і засихають навіть при достатній вологості ґрунту. Шкодять жуки у квітні-травні місяцях, личинки - у травні-серпні місяцях.

Жуки нового покоління з'являються в серпні-жовтні й зали­шаються в ґрунті до весни наступного року.

Довгоносик сірий буряковий (Tanymecus palliates F.) поши­рений в усіх бурякосіючих районах України, найбільшої шкоди зав­дає посівам у Вінницькій, Київській, Чернігівській, Полтавській, Сумській, Харківській, Кіровоградській і Житомирській областях.

Жуки об'їдають на сходах вилочку й перші листки, дуже часто знищують проростки, які ще не з'явилися на поверхні ґрунту. Ли­чинки живляться коренями осоту, берізки, рідше - інших рослин.

Розвиток одного покоління шкідника триває два роки, з яких у стадії личинки - 13-14 місяців. Жуки нового покоління виходять з ґрунту лише весною наступного року. Зимують личинки на гли­бині до 100 см і більше, жуки - на 30-50 см. Жуки нового поко­ління виходять з ґрунту весною.

Щитоноскалободова (Cassida nobilis К.) і бурякова (Cassida nebulosa L.). Шкідники поширені в південно-західних і централь­них областях України.

Жуки відгризають м'якуш листків зверху, а личинки - знизу, залишаючи епідерму і скелетні жилки. Після підсихання шкіроч­ка розривається і в листку утворюються отвори різного розміру та форми.

В Україні розвивається в основному одне покоління, друге - найчастіше буває факультативним. Зимують жуки в насад­женнях дерев і чагарників, серед листків та рослинних залишків. Основною кормовою рослиною для жуків і личинок щитоноски бурякової є лобода біла. З якої жуки і личинки переселяються на буряки, а для щитоноски лободової - буряки й рідше лобода.

Попелиця листкова бурякова (Aphis fabae Scop) поширена всюди в зоні бурякосіяння України. Але масово з'являється в західних і центральних областях Лісостепу.

Дорослі безкрилі та крилаті самки й личинки висмоктують соки з листків та стебел (насінників) буряків, заселяючи колонія­ми переважно нижню частину листка і верхівки стебел. Внаслідок пошкодження листок скручується, стає зморшкуватим, жовтіє і за­сихає. Якщо пошкоджуються стебла, припиняється їхній ріст і розви­ток, а коли рослини дуже заселені - вони передчасно засихають. Крім того, шкідник сприяє поширенню вірусних хворіб рослин.

Навіть часткове пошкодження листків буряків та стебел при­зводить до зниження врожаю коренеплодів і насіння, а також зменшує вміст цукру чи якість насіння.

Шкідник зимує в стадії яйця на гілках - брусниці, калини, жасмини. Протягом вегетації розвивається на бурякокультурах 6-8 поколінь.

Мухи мінуючі бурякові (Pegomya hyosciama Panz., Betae Curt.) поширені скрізь, але з'являються дуже часто в західній час­тині Лісостепу, часто в центральних і рідше - у східних областях України.

Шкодять личинки зразу ж після відродження - в'їдаються в м'якуш листків, якими живляться протягом усього періоду розвитку. В од­ному листку може жити декілька личинок, і кожна з них прокладає під верхньою шкірочкою листка ходи, які поступово роз­ширюються і можуть охоплювати весь листок.

Верхня шкірочка листка вкривається пухирцями, стає жовтувато-білою, після підсихання розкривається і засихає. Від значного пошкодження листки відмирають, що негативно позначається на мо­лодих рослинах (1-4 пари листків). Рослини з пошкодженими лист­ками відстають у розвитку.

Личинки живляться, крім буряків, листками лободи, дурма­ну, блекоти, шпинату та інших рослин. Зимують личинки у пупаріях у ґрунті. Протягом року розвивається 2-3 покоління.

Метелик луговий (Margaritia (Purausta) sticticalis L .) пошире­ний по всій території України. Але найчастіше масово розмножується в сте­повій та східній частині лісостепової зони.

Гусениці першого-другого року життя вигризають «віконця» в лист­ках, старші третього-п’ятого року - з'їдають їх повністю, залишаючи головні судини та черешки. Коли ж їх багато, вони обгризають навіть стебла, а та­кож зелене насіння. Особливо великої шкоди завдають гусениці першого покоління.

Протягом вегетаційного періоду розвивається 2-3 покол­іння. Зимує метелик в стадії гусениці (пронімфи) в коконі, який розмі­щується вертикально біля поверхні ґрунту.

Совки листогризучі - капустяна (Mamestra brassiacae L .), гама (Autographa gamma) та інші – поширені всюди.

Частіше трап­ляється совка капустяна. Гусениці об'їдають тільки листки: молоді шкідники виїда­ють у листку цукрових буряків отвори, старші - грубо скелетують листкову пластинку. Гусениці переважно живуть на верхніх частинах рослини. У спеку вони ховаються в тінь або в поверхневий шар ґрунту. При високих температурах і низькій вологості в серпні-вересні гусениці капустяної совки можуть сильно вигри­зати м'якуш коренеплоду.

За вегетаційний період совка капустяна дає два або три покоління. Зимують у стадії лялечки. Совка-гама дає три покоління. Зимують переважно різновікові гусениці.

Совки підгризаючі- озима (Scotia segetum Schif.), оклич­на (Scotia exclamationis L .) та інші - поширені всюди, але найча­стіше шкодять у східних та центральних областях України.

Гусениці пошкоджують рослини біля самої землі, часто зовсім відокремлюючи листкову розетку на коренеплоді. Крім того, гусе­ниці підгризають черешки листків, через це вони в'януть, звисають або падають на землю. На відміну від листкогризучих совок, гусениці підгризаючих совок пошкоджують рослини переважно вночі.

Зимують гусениці у поверхневому шарі ґрунту і заляльковуються весно. Протягом вегетаційного періоду рослин совки розвиваються в двох поколіннях.

Попелиця коренева бурякова (Pemphigus fuscicornis Koch.) поширена в степових і східних лісостепових областях, а та­кож трапляється в інших бурякосіючих областях України.

Самки та личинки різного віку живуть колоніями на мичку­ватих корінцях буряків (цукрових, столових, кормових) та їх на­сінників. З них шкідники висмоктують соки, внаслідок чого корінці відми­рають. При достатній вологості ґрунту відростають нові корінці, коли ж стоїть спекотна, суха погода, рослини в'януть і заси­хають. Пошкодження найчастіше проявляється вогнищами, переваж­но на крайових смугах.

Зимують партеногенетичні самки на глибині 20-100 см. Вес­ною, при прогріванні ґрунту, вони відроджуються з личинок, які се­ляться на корінцях лободи, де попелиця розвивається в 4-6 поко­ліннях. Пізніше (найчастіше в червні-липні) личинки мігрують на посіви цукрових буряків. На лободу та буряках протягом вегета­ційного періоду попелиця розвивається в 6-8поколіннях. У липні місяці з'являються крилаті самки-мігрантки, які народжують личинок, що перетворюються в партеногенетичних самок. Поява самок-мігранток сприяє розселенню попелиці на бурякових плантація і ускладнює боротьбу з цим шкідником.

Крихітка бурякова (Atomaria lintaris Steph.) поширена кри­хітка бурякова в усіх бурякосіючих районах. Найчастіше у ве­ликій кількості розмножується і шкодить у західних, південно-західних та центральних областях України (Тернопільська, Івано-Франківсь­ка, Чернівецька, Вінницька, Черкаська, Київська, Житомирська області).

Жуки пошкоджують сходи - корінці та підземну частину стеб­ла, вигризаючи в них ямки різного розміру. Рідше вони пошко­джують сім'ядолі, виїдаючи дрібні отвори. Пошкоджені рослини відстають у рості, гниють, що призводить до зрідження посівів.

Зимують жуки в ґрунті або на поверхні під рослинними реш­тками, переважно на полях з-під буряків та насінників, у лісосму­гах. Протягом року розвивається одне покоління.

Ковалики та їх личинки - дротяники: посівний (Agriotes sputator L.), степовий (Agriotes gurgistanus Fald.), широкий (Selatosomus latus Fbr.) та ін. - поширені всюди в різному співвідношенні видів. У значній кількості зустрічаються на Поліссі, у лісостеповій та степовій зонах, а також на зрошуваних землях півдня України.

Цукрові буряки пошкоджують лише личинки (дротяники), які підгризають або перегризають підземні частини рослини - сте­бельця і корінці молодих сходів, а також вгризаються в насіння. Такі ураження викликають загибель рослин й істотне зрідження посівів урожаю. Пошкодження коренеплодів цими шкідниками викликає їх загнивання.

Розвиваються личинки протягом 3-4 років, живлячись різни­ми рослинами. Сприятливі умови для розмноження коваликів створюються під час вирощування багаторічних трав декілька років підряд на одному місці (рис.6.4).

 

 

 

Рис.6.4. Різні типи личинок комах з повним перетворенням.

Примітки:

а) червоподібні личинки: 1 - мухи, 2 - жука-довгоносика, 3 - жука-листоїда;

б) гусеницеподібні личинки: 4 - гусениця метелика, 5 - псевдогусениці пилильника;

в) камподієвидна личинка: 6 - дротяників.

Мідляки та їх личинки - дротяники несправжні. Поширені мідляки: піщаний (Opatrum sadulosum L .), степовий (Blaps halophila H.), кукурудзяний (Pedinus fempralis L.) та інші пере­важно в степовій та лісостеповій зонах.

Жуки об'їдають листки та сім'ядолі, особливо коли рослини втра­чають тургор під час спекотної погоди. Личинки мідляків (дротяники несправжні) так само, як і личинки коваликів, в'їдаються в підземні частини молодих рослин цукрових буряків та інших культур.

Пластинчатовусі шкідники: хрущ травневий (Melolonta paelolota L .), червневий (Amphimallon solstitalis L.), квітневий (Rhizortogus aeguinoctialis Hrbst.), хлібні жуки (Anisoplia segetum Hrbst.) та інші поширені в усіх бурякосіючих районах з різним співвідношенням видів. У Лісостепу найчастіше зустріча­ються травневий, у Степу - квітневий та червневий хрущі, хлібні жуки. Останні види зустрічаються також і в південно-східному Лісо­степу України. Цукровим бурякам шкодять лише личинки. Вони об'їдають дрібні корінці, а також вигризають великі ямки на коренеплодах, а після перегризання центрального кореня вся рос­лина швидко в'яне без попереднього пожовтіння листків. Найбільш шкодочинні личинки останнього (третього) віку.

Залежно від виду розвиток одного покоління продовжується: хруща травневого - 4, червневого та квітневого - 2, рідко 3, жука хлібного - 3 роки.

Мертвоїди: матовий (Aclypea opaca L .), голий (A. Undata Mull.), темний (Silpha obscura L .) та інші поширені переважно в західних областях України - Львівській, Волинській, Рівненській і північних районах - Житомирської, Київської, Чернігівської та інших прилеглих до них областях. Жуки та личинки пошкоджують листки, об'їдаючи їх з країв, молоді листочки з'їдають повністю, особливо у рослин пізніх строків сівби, оскільки поява сходів на таких посівах збігається з масовим відродженням личинок мерт-воїдів. Жуки й личинки багатоїдні.

Блішки бурякові: звичайна (Chaetocnema conica Marsh.), південна (С. Breviscula Fald.) західна (С. Tibialis I.) поширені у всій бурякосіючій зоні України, проте найбільше - у східних, півден­но-східних і центральних областях України. Жуки вигризають парен­хіму зверху листка у вигляді круглих «віконець», залишаючи шкірку. При більших пошкодженнях ці отвори зливаються, від чого сім'ядолі та перші листки засихають, а якщо пошкоджена і точка росту, то рос­лина гине. Блішки шкодять бурякам від появи сходів до утворення 2-3 пар листків, а також влітку, коли відроджуються жуки нового по­коління. Найбільшої шкоди бурякам жуки завдають весною в ясну й суху погоду при поступовому підвищенні температури.

Жуки зимують у місцях їх живлення восени, переважно там, де ростуть лободові та гречкові рослини (на краях лісосмуг, доріг, ярів, серед рослинних залишків), а частково - у верхньому 2-3 см шарі ґрунту. Личинки розвиваються в ґрунті на корінцях лободових та гречкових рослин. Жуки нового покоління з'являються в липні місяці. Розвиваються блішки протягом року в одному поколінні. Лише на півдні можливий розвиток двох поколінь блішки південної.

Міль мінуюча бурякова (Gnorimoschema ocellatella Boed.) поширена у південних та центральних областях України, особли­во в Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській та інших.

Гусениці спочатку пошкоджують молоді листочки, а потім - пагінці, проточуючи в них ходи у вигляді мін, такі самі ходи роблять у головках коренеплодів, а на стеблах насінників утворюють гли­бокі борозенки. При значних пошкодженнях листки відмирають, утворюючи на головці коренеплоду чорний клубок. На насінни­ках можуть відмирати стебла. Молоді рослини від значних пошко­джень гинуть.

Шкідник зимує в стадії лялечки та гусениць у коконах, які знаходяться в поверхневому шарі ґрун­ту. Протягом року розвиваються 3-4 покоління шкідників.

Нематода бурякова (Heterodera schachtii S.) поширена в ба­гатьох бурякосіючих областях України (Вінницькій, Черкаській, Сумській тощо).

Життєвий цикл нематоди складається з таких фаз розвитку:

яйця і личинки (інвазійна II віку, паразитна - III і IV віків);

дорос­лої особи (самця і самки);

сплячої цисти - відмерла самка з яйцями і личинками.

Яйце нематоди ниткоподібної форми, інва­зійна личинка також ниткоподібна, завдовжки 0, 44 мм і завширшки до 0, 025 мм. Паразитна личинка має булавоподібну форму, а сама самка – лимоноподібну форму.

Нематода розвивається на корінцях уражених рослин. Навесні за температури ґрунту в орному шарі більше 10°С і вологості понад 20% із цист виходять личинки другого віку. Вони через корені рослин проникають у коренеплід. Плодючість нематоди - 80-200 яєць, іноді по­над 500 яєць. За вегетаційний період вона утворює 2-4 покоління.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1661. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия