Студопедия — Військовий прилад хімічної розвідки, його будова, склад, правила користування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Військовий прилад хімічної розвідки, його будова, склад, правила користування






Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) служить для визначення у повітрі, на місцевості, на техніці наявності отруйних речовин: зарину, зоману, іприту, фосгену, дифосгену, синильної кислоти, хлорціану, а також парів V-газів у повітрі.

Принцип визначення наявності і типу ОР полягає у примусовому, за допомогою всмоктувального насоса, прокачуванні крізь індикаторні трубки повітря. Зміна кольору наповнювача індикаторних трубок свідчить про наявність, приблизну концентрацію і групу ОР.

Прилад складається: з корпуса з кришкою і розміщеного в ньому насоса, паперових касет з індикаторними трубками, протидимових фільтрів, насадки для насоса, захисних ковпачків, електроліхтаря, корпуса і грілки, інструкції-пам’ятки і інструкції по експлуатації приладу, плечового пояса.

Ручний насос — поршневий для прокачування досліджуваного повітря через індикаторні трубки, насос складається з головки циліндра, штока, ручки.


Насос розміщується в металевій трубці, яка вмонтована в корпусі приладу. Насос вкладається в трубу ручкою назовні. В головці насоса розміщений ніж для підрізу кінців індикаторних трубок, гніздо для установки індикаторної трубки.

В ручці насоса розміщено гніздо для відкривання ампул, які знаходяться в індикаторних трубках.

На торці ручки нанесене маркування штирів для відкривання ампул: три зелені смужки для індикаторної трубки з трьома зеленими кільцями, червона смужка з крапкою для індикаторної трубки з одним червоним кільцем з крапкою.

Касета для розміщення десяти індикаторних трубок з однаковим маркіруванням.

Насадка для роботи з приладом в диму, при визначенні ОР на ґрунті, зброї, бойовій техніці, на одязі та інших предметах, а також при визначенні ОР в ґрунті і сипких матеріалах.

Індикаторні трубки, призначенні для визначення ОР, являють собою запасні скляні трубки, всередині яких розміщенні наповнювач і одна або дві скляні ампули з реактивами. Кожна ампула має умовне маркування, яке показує для визначення якої ОР вона призначена. Маркування нанесене на верхній частині трубки.

Трубки мають маркування:

- для визначення зарину, зоману і V-газів червоне і червона крапка;

- для визначення фосгену, дифосгену, синильної кислоти і хлорціану — три зелених кільця;

- для визначення іприту — одне жовте кільце.

Комплект приладу складається з:

- 20 трубок з одним червоним кільцем і крапкою;

- 10 трубок з трьома зеленими кільцями;

- 10 трубок з одним жовтим кільцем.

Захисні ковпачки служать для захисту внутрішньої поверхні лійки насадки від зараженої краплями стійких ОР і для поміщення проб ґрунту і сипких матеріалів.

Проти димні фільтри складаються з одного шару фільтруючого матеріалу і декількох шарів капронової тканини.

Фільтри використовують для визначення ОР в диму, повітрі, які мають пари речовин кислого характеру, а також при визначенні ОР на ґрунті і в сипких матеріалах.

Електроліхтарик застосовується для нагляду в нічний час за зміною забарвлення індикаторних трубок.

Грілка служить для підігріву трубок при визначенні ОР при пониженій температурі зовнішнього повітря (від +10 до +15 °С). Грілка складається з корпуса і патронів. В комплект приладу входять 10 патронів, розташованих в спеціальній металевій касеті.

Індикаторні трубки бувають трьох видів: з червоним кільцем і червоною крапкою — для визначення ОР типу зарин, зоман, V-гази; з трьома зеленими кільцями — для визначення ОР типу фосген, дифосген, синильна кислота, хлорціан; із жовтим кільцем — для визначення ОР типу іприт.

Для визначення отруйних речовин у повітрі потрібно: відкрити кришку приладу, відсунути засувку і вийняти насос. З касети вийняти дві трубки з червоним кільцем і червоною крапкою, надрізати їх кінці і розкрити. Ампуловідкривачем з маркіруванням, що відповідає маркіруванню індикаторних трубок, розбити верхні ампули трубок, взяти їх за маркіровані кінці і енергійно струснути 2–3 рази. Вставити дослідну трубку немаркованим кінцем у гніздо насоса і накачати повітря (5–6 качань). Контрольну трубку помістити у гніздо в корпусі приладу. Потім розбити нижні ампули обох трубок, струснути і спостерігати за зміною забарвлення наповнювача. Якщо червоний колір наповнювача у дослідній трубці зберігається, а в контрольній пожовтів то це означає наявність ОР. Одночасне пожовтіння наповнювача в обох трубках — відсутність ОР в небезпечних концентраціях. Визначення цих ОР у безпечних концентраціях проводять так само, але роблять 50–60 накачувань і нижні ампули розбивають через 2–3 хв.

Незалежно від того, що покаже трубка з кільцем і червоною крапкою, слід продовжити визначення ОР за допомогою трубок, що залишилися: спочатку з трьома зеленими кільцями, потім з одним жовтим кільцем.

Відкрити індикаторну трубку з трьома зеленими кільцями, розбити ампулу, енергійно струснути її, вставити у гніздо насоса і зробити 10–15 качань. Вийняти грубку з гнізда і порівняти забарвлення наповнювачів з кольоровим еталоном на лицьовому боці касети, визначити наявність у повітрі парів іприту за допомогою індикаторної трубки із жовтим кільцем. Відкрити трубку, вставити у гніздо насоса і зробити 60 качань. Спостерігати зміну забарвлення наповнювача через 1 хв.; порівняти його зі зразком на касеті. Для обстеження повітря за допомогою індикаторних трубок із червоним кільцем і червоною крапкою при низьких температурах (+5 °С і нижче) потрібно підготувати грілку до роботи: вставити до упору в центральне гніздо грілки патрон, ударом руки по головці ампуловідкривача розбити ампулу, що у патроні, занурити ампуловідкривач до кінця і не виймати його з патрона до припинення виділення пари; вставити дві трубки у бічні гнізда грілки, після відтавання ампул трубки негайно вийняти і помістити в штатив; відкрити трубки, розбити верхні ампули, енергійно 2–3 рази струснути і прокачати повітря через дослідну трубку.

Контрольну трубку тримати у штативі і виконати такі дії: підігріти обидві трубки у грілці протягом 1 хв., після чого розбити нижні ампули дослідної і контрольної трубок і струснути їх одночасно; спостерігати за змінами забарвлення наповнювача трубок.

У концентраціях, що не викликають небезпеки, по­рядок роботи з трубками такий самий: після всмоктування повітря витримати трубки протягом 2–3 хв., у грілці — 1 хв., поза грілкою (у штативі) — 1–2 хв.

Слід пам'ятати, що перегрівання трубки призводить до її псування.

Насадкою до насоса визначають ОР в диму, на ґрунті, в озброєнні, на бойовій техніці, обмундируванні та інших предметах, а також у сипучих продуктах. Догляд і зберігання приладу здійснюється згідно з інструкцією щодо його експлуатації.

 

Таблиця 7.1. Характеристика індикаторних трубок

Маркування Визначаюча ОР Забарвлення наповнювача
до дії ОР після дії ОР
Червоне кільце і червона точка. Зарин, зоман, VХ Безбарвна Червона
Три зелених кільця Фосген, дифосген Безбарвна Зелена або синьо-зелена (верхній шар наповнювача)
Те саме Синильна кислота і хлорціан Безбарвна Червоно-фіолетова (нижній шар наповнювача)
Жовте кільце Іприт Жовта Червона

Примітка. Порядок визначення ОР наступний: спочатку визначають зарин, зоман і VХ за допомогою двох індикаторних трубок з червоним кільцем і червоною крапкою, потім фосген, дифосген, синильну кислоту і хлорціан за допомогою індикаторної трубки з трьома зеленими кільцями і, нарешті, іприт за допомогою індикаторної трубки з жовтим кільцем (ці трубки ампул не містять).








Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 4217. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия