Студопедия — Ведення наступу на противника, який обороняється з ходу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ведення наступу на противника, який обороняється з ходу






У призначений час старшим командиром до підлеглих доводиться час початку вогневої підготовки атаки, і час атаки переднього краю («Ч»), якщо наступ здійснюється з ходу з висуванням з вихідного району, по встановленому сигналу й у зазначеному порядку, підрозділи в колоні батальйону висуваються до вихідного пункту (рубежу).

Побудова колони роти (батальйону) повинна забезпечувати швидке розгортання підрозділів у передбойовий і бойовий порядки і перехід їх в атаку. Тому механізовані (танкові) роти висуваються з засобами підсилення, а придані механізованому батальйону танки — у голові його колони. Крім того, у колоні батальйону висувається і частина підрозділу ППО полку. При підході до рубежу переходу в атаку зенітний підрозділ розгортається в лінію і, продовжуючи рух, прикриває танки, БМП (БТР) від ударів літаків і вертольотів противника. Засоби ППО, у тому числі механізованих і танкових підрозділів, знаходяться в постійній готовності до ведення вогню з ходу. Командир роти (батальйону) на командно-спостережному пункті висувається в голові своєї колони.

Мінні поля, що можуть бути створені противником засобами дистанційного мінування в період висування, долаються по проходах, які проробленим загонами забезпечення руху старшого командира чи групою розмінування батальйону. Для досягнення скритності висування, підрозділи суворо дотримуються заходів світло, звуко- і радіомаскування.

Якщо противник нанесе ядерні і хімічні удари або масовані вогневі удари високоточною зброєю, підрозділи, що зберегли боєздатність, швидко виходять з районів поразки і продовжують висуватися до рубежу переходу в атаку. Підрозділи першого ешелону, що втратили боєздатність, заміняються другим ешелоном (резервом) батальйону. У випадку застосування противником запалювальної зброї підрозділи швидко виходять з району пожежі, гасять вогонь на бойовій і іншій техніці і продовжують виконувати поставлену задачу.

У період вогневого забезпечення висування авіація, ракетні частини з застосуванням ракет у звичайному спорядженні й артилерія знищують засоби ядерного і хімічного нападу, артилерію, вертольоти, засоби дистанційного мінування й інші засоби противника, здатні перешкоджати нашому висуванню.

З підходом підрозділів до рубежу досяжності вогню основної маси артилерії противника (з рубежу, призначеного старшим командиром) починається вогнева підготовка атаки. У ході її авіація й артилерія придушують і знищують засоби ядерного нападу, артилерію, живу силу, протитанкові засоби і танки, резерви, пункти керування, засобу РЭБ і інші цілі. Причому з найбільшою щільністю уражаються опорні пункти рот батальйонів першого ешелону противника на ділянці прориву полку, що забезпечує більш сприятливі умови роті (батальйону) для атаки і бою в глибині його оборони.

Гармати і танки, які виділені для стрільби прямим наведенням, а також установки ПТРК у період вогневої підготовки атаки знищують броньовані цілі в опорних пунктах і між ними, руйнують оборонні споруди на передньому краї й у найближчій глибині.

Під час вогневої підготовки механізовані і танкові підрозділи продовжують висуватися на максимальній швидкості, послідовно розгортаються із зазначених пунктів (рубежів) у ротні і взводні колони. З підходом до рубежу переходу в атаку вони розгортаються в бойовий порядок і неспинно продовжують рух в атаку, ведучи вогонь з танків і БМП із ходу. З цього рубежу механізовані і танкові підрозділи усіма видами зброї взаємно підтримують один одного, стрімко просуваються до переднього краю оборони противника. Чим вище швидкість руху танків і БМП в атаку, тим менше імовірність їх знищення протитанковими засобами противника. З підходом підрозділів, що атакують, на 600–800 м до переднього краю його оборони вони відкривають по противнику вогонь з кулеметів і стрілецької зброї.

З початком виходу танкових і механізованих підрозділів на рубіж переходу в атаку артилерія й авіація переходять до вогневої підтримки атаки.

Проходи в загородженнях перед переднім краєм оборони противника пророблюються інженерно-саперними підрозділами в період вогневої підготовки атаки вибуховим способом, а також танками і БМП з використанням мінних тралів під час атаки. Пророблювання проходів у своїх загородженнях здійснюється інженерно-саперними підрозділами до початку наступу.

Атака може здійснюватися механізованими підрозділами на БМП (БТР) чи в пішому порядку. Якщо механізовані підрозділи атакують на БМП, оснащених тралами, то танки і БМП долають мінні поля противника без згортання бойових порядків, як правило, самостійно за допомогою тралів. Для подолання мінного поля бойовою й іншою технікою, що діє за танками і БМП і не має тралів, пророблюються проходи з розрахунку один-два на роту, що атакує. У випадку атаки в пішому порядку з виходом на рубіж спішування особовий склад механізованих підрозділів спішується з БМП (БТР), на ходу розгортається в цеп і слідом за танками по їхніх коліях і по пророблених проходах долає мінне поле. Щоб забезпечити тісну вогневу взаємодію стрільців з танками при досягненні ними переднього краю оборони противника (у «Ч»), БМП із підходом до рубежу спішування повинні збільшити швидкість і наздогнати танки, що атакують. БМП, що мають трали, долають мінне поле самостійне, а бойова техніка, яка не оснащена тралами, — по проходах (проходи пророблюються з розрахунку один прохід на взвод, що атакує,).

Механізовані підрозділи при атаці на БМП (БТР), як і в пішому порядку, повинні рухатися якнайближче до танків, для того щоб підтримувати з ними безупинна вогнева взаємодія в інтересах успішного виконання бойової задачі.

З підходом підрозділів, що атакують, до рубежу безпечного видалення від розривів своїх снарядів, артилерія і гранатомети за сигналом командира батальйону переносять вогонь у глибину. Безпечним видаленням від розривів своїх снарядів і мін вважається: для танкових підрозділів — 200 м, механізованих підрозділів на БМП (БТР) — 300 м і для спішених стрільців, — 400 м (від розривів гранат — 200 м).

Подолавши загородження, танкові і механізовані підрозділи в точно призначений час «Ч» стрімко вриваються на передній край оборони противника, вогнем усіх засобів знищують його в опорних пунктах, заволодівають ними і неспинно продовжують атаку в глибину.

Гармати і танки, виділені старшим командиром (начальником) для стрільби прямим наведенням, під час руху механізованих і танкових підрозділів в атаку продовжують знищувати танки, протитанкові засоби і живу силу противника, а частина їх переміщаються за підрозділами, щоб вчасно підтримувати вогнем у момент атаки переднього краю і розвитку наступу.

Атака танкових і механізованих підрозділів здійснюється за підтримкою вогню артилерії й ударів авіації, у тому числі і бойових вертольотів. Вогнева підтримка атаки ведеться безупинно на глибину оборони бригади першого ешелону противника.

У період вогневої підтримки атаки придані артилерійські підрозділи, мінометна батарея безупинно і послідовно придушують живу силу і вогневі, особливо протитанкові, засоби противника перед фронтом і на флангах наступу роти (батальйону), придушують і знищують пункти керування і знову виявлені цілі. Таким чином, штатна і придана артилерія у взаємодії з вогневими засобами старшого командира забезпечує підрозділам вогневу підтримку атаки. Придана і батальйонна артилерія починає переміщатися на нові вогневі позиції після оволодіння ротами першого ешелону взводними опорними пунктами на передньому краї оборони противника по команді командира батальйону.

Бойові вертольоти в ході підтримки атаки підрозділів знищують танки, ПТС і інші цілі противника, що знаходяться в 2–3 км і більше на шляху танків, що атакують. Винищувачі-бомбардувальники уражають його об'єкти на більшій глибині.

Зенітні підрозділи, що прикривають батальйон, просуваються звичайно за ротами першого ешелону, ведуть безупинну розвідку повітряного противника, особливо вертольотів, і вогнем з ходу або з коротких зупинок знищують його.

При відсутності організованого опору противника рота (батальйон) може діяти й у передбойовому порядку. Використовуючи результати вогневого ураження, підрозділи розчленовують оборону противника, при необхідності розгортаючись у бойовий порядок, вогнем і атакою з ходу знищують резерви, що висуваються, засоби ядерного нападу, пункти керування, засоби РЭБ і створюють умови для розгрому противника вроздріб.

Після знищення противника на передньому краї у взводному і ротному опорному пунктах, підрозділи розвивають наступу в глибину.

Бій у глибині характеризується нерівномірністю просування підрозділів і відбувається в складній обстановці. Противник буде прагнути висунути резерви (ПТРК і танки) на заздалегідь підготовлені вогневі позиції для нанесення вогневого удару по підрозділах, що атакують, у фланг. У цій обстановці доцільно частиною сил, вогнем артилерії і осліплюючими димовими завісами ізолювати противника з загрозливого флангу і фронту, а основними силами роти (батальйону), здійснивши маневр, атакою у фланг і тил опорним пунктам завершити його знищення.

При бою в глибині оборони, особливо при обході й охопленні противника, положення взводів (рот) у бойовому порядку роти (батальйону) може бути різним: у лінію, уступом вправо, уступом уліво, кутом уперед, кутом назад. Ті чи інші положення підрозділів у бойовому порядку повинні відповідати конкретній обстановці і забезпечувати безупинну поразку противника вогнем у поєднанні з їх маневром і рухом.

Після оволодіння районами оборони батальйонів першого ешелону противника від батальйону, що атакує, а іноді і від роти висилається бойовий розвідувальний дозор (БРД), основною задачею якого є розвідка танків, артилерії і протитанкових засобів і загороджень противника.

У тому випадку, коли наступаючі мають перевагу над противником або рівні з ним сили і засоби, то вони знищують його, як правило, вогнем і рішучою атакою з ходу, тобто в зустрічному бої. Якщо противник, що контратакує, має перевагу в силах і засобах, підрозділам більш вигідно нанести йому поразку вогнем з місця й у подальшому завершити його розгром рішучою атакою у взаємодії із сусідами.

Другий ешелон (резерв) батальйону, як правило, просувається в передбойовому порядку за підрозділами першого ешелону на видаленні 1, 5–2 км і вводиться в бій звичайно в про­міжки між ротами або через фланг однієї з рот.

Командир роти, що діє в другому ешелоні (резерві) батальйону, одержавши бойову задачу на введення в бій, на ходу по радіо уточнює (ставить) бойові задачі взводам (танкам, відділенням). При цьому з підходом до рубежу введення він указує на місцевості положення противника і його вогневих засобів, рубіж введення в бій, об'єкт атаки і напрямок подальшого наступу й організує взаємодію.

У вказівках по взаємодії командир роти другого ешелону (резерву) доводить: порядок спільних дій механізованих і танкових підрозділів, їхнього розгортання в бойовий порядок, порядок ведення вогню і руху, подолання мінно-вибухових загороджень і перешкод; погоджує дії стрільців з танками, з приданими вогневими засобами, між собою і сусідами по знищенню противника; указує порядок спішування стрільців (при необхідності) і використання бойових машин піхоти; повідомляє сигнали оповіщення, керування і взаємодії.

На рубіж введення в бій другий ешелон (резерв) батальйону висуваєте на максимальній швидкості і з підходом до рубежу швидко розгортається в бойовий порядок. Перед введенням його в бій артилерія, гранатомети й інші вогневі засоби наносять по противнику вогневий удар. Висування і розгортання другого ешелону батальйону прикривається зенітними підрозділами і забезпечується, ротами першого ешелону. Ведучи вогонь з ходу, рота другого ешелону разом з підрозділами першого ешелону батальйону стрімко атакує противника за підтримкою артилерії і виконує поставлену задачу. З введенням у бій другого ешелону командир батальйону створює резерв за рахунок підрозділів першого ешелону, що діє поза напрямком зосередження основних зусиль.

При атаці механізованих підрозділів у пішому порядку після знищення противника в районах оборони його батальйонів першого ешелону звичайно провадиться посадка особового складу в бойові машини піхоти (бронетранспортери, десантом на танки). Рота (батальйон), використовуючи вогонь артилерії і своїх засобів, а також удари авіації, продовжує стрімке наступ в глибину.

Загородження і перешкоди, що зустрічаються в ході бою, підрозділи обходять або долають по проходах, які пророблені інженерно-саперним підрозділом, танками, оснащеними навісним устаткуванням. Заражені ділянки місцевості, як правило, обходяться, а при неможливості обходу долаються в засобах індивідуального захисту по напрямках, що забезпечує найменший ступінь опромінення (зараження).

Командно-спостережний пункт батальйону в ході наступу переміщається за підрозділами першого ешелону на видаленні, що забезпечує командиру можливість безупинного спостереження, стійкий зв'язок як зі старшим командиром, так і з приданими і підтримуючими підрозділами.

Командир роти (батальйону) повинний уважно спостерігати за ходом бою, безупинно вести розвідку місцевості, вогнем артилерії вчасно підтримувати підрозділи, що досягли найбільшого успіху, і уміло використовувати його для маневру іншими підрозділами з метою виходу у фланг і тил основними силами противника і рішучого його розгрому.

У випадку відходу противника командир роти (батальйону) негайно організує його переслідування, доповідає про це командиру батальйону (полку), інформує сусідів. Щоб організувати переслідування, командир роти (батальйону) насамперед висилає бойовий розвідувальний дозор (БРД) і ставить задачі підрозділам.

Висока маневреність танків, БМП (БТР) і артилерії дозволяє підрозділам застосовувати більш доцільний спосіб переслідування противника, що відходить, по рівнобіжних маршрутах. Для цього рота (батальйон) перебудовується в похідний порядок, стрімко обходить противника по паралельних маршрутах, виходить на шляхи його відходу і рішучою атакою з ходу у фланг і в тил знищує вроздріб у взаємодії з підрозділами, що діють з інших напрямків.

Якщо за умовами обстановки переслідування противника по паралельних маршрутах неможливо, воно ведеться з фронту. У цьому випадку підрозділу рішучими діями знищують підрозділи прикриття противника, прориваються до його головних сил і у взаємодії з підрозділами, що ведуть переслідування по паралельних шляхах, рішуче атакують противника з ходу.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2078. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия