Студопедия — ПЕРЕДМОВА. Динаміка показників ефективності використання позикового капіталу підприємства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПЕРЕДМОВА. Динаміка показників ефективності використання позикового капіталу підприємства






 

Динаміка показників ефективності використання позикового капіталу підприємства

 

Показники 200_ рік 200_ рік Абсолютна зміна Темпи приросту, %
1. Кредитовіддача        
2. Кредитомісткість        
3. Період обороту, дні        
3.1. Позикового капіталу        
3.2. Довгострокового позикового капіталу        
3.3. Короткострокового позикового капіталу        
3.4. Довгострокових банківських кредитів        
3.5. Короткострокових банківських кредитів        
4. Коефіцієнт оборотності, рази обороту        
4.1. Позикового капіталу        
4.2. Довгострокового позикового капіталу        
4.3. Короткострокового позикового капіталу        
4.4. Довгострокових банківських кредитів        
4.5. Короткострокових банківських кредитів        
5. Рентабельність позикового капіталу, %        
6. Коефіцієнт кратності відсотків        

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

 

І.О. Соловйов, І.В. Осадчук

 

 

ПРАКТИКУМ

І САМОСТІЙНА РОБОТА

з основ менеджменту

 

 

Частина І

 

 

НАВЧАЛЬНИЙ

ПОСІБНИК

 

 

УДК: 65.012.32

ББК 65.050.214

 

 

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри менеджменту організацій ХДАУ (протокол № 1 від 01.09.2006 року)

Рекомендовано до друку Навчально-методичною комісією спеціальності “Менеджмент організацій” економічного факультету ХДАУ (протокол № 1 від 01.09.2006 року)

 

Рецензенти:

 

Савіна Г.Г. – зав. кафедри менеджменту і маркетингу Херсонського державного технічного університету, професор, доктор економічних наук

Червен І.І. – зав. кафедри менеджменту і маркетингу Миколаївського державного аграрного університету, професор, доктор економічних наук

 

Соловйов І.О., Осадчук І.В.

Практикум і самостійна робота з основ менеджменту: Навчальний посібник. – Херсон: РВВ " Колос" ХДАУ, - 2006. - с. 136.

 

ISBN

 

У посібнику викладено методичні рекомендації студентам щодо підготовки до практичних занять з дисципліни " Основи менеджменту", роботи на них і позааудиторної самостійної роботи. У ньому наведено тему, мету, навчальні запитання до кожного практичного заняття, систему ділових ігор, ситуаційних вправ, розрахункових задач, тренувальних і контролюючих завдань, переліки знань і умінь, які повинні набути студенти в результаті роботи на заняттях, а також систему навчальних завдань для позааудиторної самостійної роботи студентів.

Посібник призначений для використання у навчальному процесі Херсонського державного аграрного університету при підготовці студентів економічного факультету зі спеціальності 6.050201 " Менеджмент організацій". Може використовуватись при вивченні дисциплін управлінського спрямування на будь-якій іншій спеціальності, а також у системі підвищення кваліфікації, перепідготовки та одержання післядипламної освіти, для удосконалення професійної майстерності практикуючих менеджерів.

 

УДК: 65.012.32

ББК 65.050.214

І.О. Соловйов, 2006

 
 


І.В. Осадчук, 2006


ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА ………………...........……..................................................................4

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ СТУДЕНТАМ

ЩОДО ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ............................................6

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ СТУДЕНТАМ

ЩОДО РОБОТИ НА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТТЯХ….............................................9

 

ПРОПОНОВАНІ ВИДИ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ТА ЇЇ РОЛЬ

У ВИВЧЕННІ ДИСЦИПЛІНИ “ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ”..........................

 

МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ…...............................11

Практичне заняття №1.....................................................................11

Практичне заняття №2.....................................................................25

Практичне заняття №3.....................................................................32

Практичне заняття №4.....................................................................40

Практичне заняття №5.....................................................................52

Практичне заняття №6.....................................................................61

Практичне заняття №7.....................................................................70

Практичне заняття №8.....................................................................82

Практичне заняття №9.....................................................................52

Практичне заняття №10...................................................................61

Практичне заняття №11...................................................................70

Практичне заняття №12...................................................................82

 

ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ……..........………...........................................................95

 

 

ПЕРЕДМОВА

 

Якість практичної підготовки студентів – одна з актуальних проблем сьогодення, яка хвилює все українське суспільство.

Набуття практичних навичок висококваліфікованого фахівця-менеджера розпочинається з активної і результативної роботи студента на практичних заняттях з дисциплін, продовжується під час проходження ним цілої системи взаємопов’язаних практик - навчальних, виробничих, фахових, переддипломних, - і, головне, ніколи не завершується, оскільки, по закінченні університету фахівцю доведеться постійно вдосконалювати сформовані раніше й набувати нові уміння. Основну масу знань і умінь з менеджменту студенту доведеться отримувати самотужки: в університеті - при підготовці до практичних занять та виконанні різних видів практикуючих самостійних завдань, по його закінченні - безпосередньо при здійсненні управлінської діяльності. Те, що самоосвіта має наповнювати все життя людини (адже завтра отриманих сьогодні в університеті знань може бути замало), повинно стати для студентів аксіомою.

Однією з важливих складових практичної підготовки майбутніх менеджерів є робота над формуванням низки умінь, які студенти повинні набути в результаті вивчення дисципліни “Основи менеджменту”.

Сьогоднішнім студентам пощастило бути молодими і повними сил на початку нового тисячоліття. Саме вони будуть управляти організаціями ХХІ сторіччя, вести їх до процвітання. Саме від них залежатиме, чи стане Україна в майбутньому визнаною європейською державою.

“Як навчитися працювати так, щоб організація змогла не просто виживати в “бурхливому морі бізнесу”, а жити гарно, йти попереду інших? ”, “Як зробити так, щоб отримувати максимальний прибуток? ”, - на ці запитання студенти зможуть відповісти після прослуховування курсу лекцій з дисципліни “Основи менеджменту”. Однак, прослуховування лекцій дозволить їм відкрити для себе лише вершину айсберга – отримати невеличку кількість управлінських знань, які допоможуть у майбутньому здійснювати функцію управління організаціями.

Студенти повинні зрозуміти, що мало знати, потрібно ще й уміти. У свідомості кожного з них має викарбуватись, що уміння визначати місію та цілі організації, аналізувати й будувати різні типи організаційних структур управління організацій, налагоджувати ефективні комунікації у процесі управління, здійснювати делегування, розробляти, приймати та реалізувати управлінські рішення, здійснювати профілактику та вирішувати конфлікти, формувати організаційну культуру, здійснювати самоменеджмент, долати опір організаційним змінам, визначати та оцінювати ефективність менеджменту формуються під час самостійної роботи й роботи на практичних заняттях.

Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від обов’язкових навчальних занять.

Організація самостійної роботи студентів в ХДАУ спрямована на вирішення трьох взаємозв’язаних завдань: розвивати у студентів самостійність у пізнавальній діяльності, навчати їх користуватися набутими знаннями та уміннями, забезпечити засвоєння ними навчального матеріалу, який не опрацьовувався при проведенні аудиторних навчальних занять. Навчальний час, відведений для самостійної роботи студентів спеціальності «Менеджмент організацій» денної форми навчання з дисципліни «Основи менеджменту» складає 1/2 загального обсягу навчального часу, відведеного на її вивчення.

Самостійна робота студентів над засвоєнням навчального матеріалу з дисципліни може виконуватися в навчальних кабінетах та комп’ютерному класі кафедри менеджменту організацій ХДАУ, в інших комп’ютерних класах університету, в бібліотеці університету, в бібліотеках інших ВНЗ, в міських бібліотеках, а також в домашніх умовах.

При організації самостійної роботи студентів з використанням комп’ютерних баз даних, в ХДАУ передбачено можливість отримання необхідної консультації або допомоги з боку фахівця.

Навчальний матеріал дисципліни “Основи менеджменту”, який засвоюється студентами у процесі самостійної роботи, виноситься на проміжний (модульний) контроль та на підсумковий контроль (залік та іспит), поряд з навчальним матеріалом, який опрацьовувався при проведенні аудиторних навчальних занять.

Практичне заняття є одним з основних видів навчальних занять у вищих навчальних закладах. Це форма навчального заняття, при якій викладач організує детальний розгляд студентами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння й навички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання студентом відповідно сформульованих завдань.

Проведення практичного заняття ґрунтується на попередньо підготовленому викладачем методичному матеріалі – тестах для виявлення ступеня оволодіння студентами необхідними теоретичними положеннями, наборі завдань різної складності для розв’язування їх студентами на занятті.

Практичне заняття включає проведення поточного (такого, що здійснюється викладачем під час повсякденної навчальної роботи) контролю знань, умінь та навичок, як необхідних компонентів умінь студентів, постановку загальної проблеми викладачем та її обговорення за участю студентів, розв’язування завдань із їх обговоренням, розв’язування контрольних завдань, їх перевірку.

Для якісного проведення практичних занять з основ менеджменту, безумовно, необхідна ґрунтовна теоретична підготовка студентів до кожного практичного заняття. Як правильно готуватись до занять? Які питання слід розглядати при підготовці до конкретних занять? Якими джерелами інформації користуватись? Які види самостійної роботи виконувати? На ці запитання студенти знайдуть відповідь у цьому навчальному посібнику.

Разом із цим, пропонований посібник може стати надійним помічником викладача при проведенні практичних занять з основ менеджменту і організації самостійної роботи студентів. Спочатку, можливо, студенти не встигатимуть виконувати на практичних заняттях усі пропоновані види робіт. У цьому випадку на перших заняттях можна не пропонувати студентам окремі ігри, нескладні вправи, розрахункові задачі тощо, але контрольні завдання повинні виконуватись усі без винятку. Наш досвід показує, що в подальшому темпи роботи студентів на занятті значно зростають, при цьому якість виконання завдань і вправ не страждає.

Пропонований посібник стане в нагоді й викладачам дисциплін управлінського спрямування на будь-якій іншій спеціаьності. Викладач може вибирати лише певні заняття, вилучати з одного окремо взятого заняття певні завдання, об’єднувати декілька занять в одне, вибравши ті задачі, вправи й т. ін., які найбільше відповідають цілям і завданням дисципліни. Однак, слід пам’ятати, що такі дії потребують відповідного коригування переліку знань і умінь, які студенти повинні набути на конкретному занятті.

 

 








Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 945. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия