Студопедия — Складання картограм
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Складання картограм






Складаючи картограми агровиробничих груп, в один контур об'єднують ґрунти номенклатурного списку, не враховуючи структуру ґрунтового по­криву. Короткі вказівки на характер рельєфу і порід, які наводять у легенді до ґрунтової карти, не можуть служити достатнім критерієм для виділення агрогруп.

На думку кількох авторів (Я.М. Годельман, 1981), науково обґрунтовану систему ведення сільськогосподарського виробництва можна створити, ви­користовуючи карти типів земель, які містять дані про ґрунти, ґрунтоутворюючі породи, рельєф і умови зволоження, а також особливості структури ґрунтового покриву.

Існують різні схеми типізації земель. Ми пропонуємо типологічну класи­фікацію земель, у якій використано відомості про структуру грунтового покриву (СГП): її основними одини­цями є категорії і типи земель. У межах типів земель виділяють агровиробничі або оціночні групи ґрунтів. Ця схема була апробована в підтайговій зоні Красноярського краю (Є.Н. Красєха, Т.М. Корсунова, 1985; В.М. Кор-сунов, Є.Н. Красєха, 1990) і може бути використана в лісовій зоні України, а принципи і підходи можна застосовувати на території всієї країни.

В межах кожного ґрунтового району, з точки зору теперішнього і пер­спективного господарського використання, і залежно від поєднань ґрунто­вих комбінацій та родин СҐП, можна виділити п'ять категорій земель (див. табл. 8).

Перша категорія охоплює орні та придатні під ріллю землі. Останні зайняті рідколіссям і їх зображають на землевпорядних планах як сіножаті та пасовища, покриті рідкими чагарниками і непродуктивним рідколіссям. Приурочені дані території до добре дренованих схилів різної експозиції, заплав і терас великих рік. Освоєння земель у ріллю можливе, але в умовах України рекомендувати їх для оранки потрібно дуже обережно, враховую­чи екологічну ситуацію, співвідношення між лісами, пасовищами, сіножатя­ми та ріллею.

Друга категорія — землі перспективного освоєння. Вона включає ті ж типи угідь, що й перша категорія, але приурочені до слабодренованих водо­ділів з сильно розвинутим западинним мікро- й мезорельєфом. До складу ґрунтових комбінацій входить від 10 до 40% і більше перезволожених ґрун­тів западин. В умовах Красноярського краю ці землі вибірково невеликими ділянками залежно від ступеня розвитку мікрозападинного рельєфу вико­ристовуються під ріллю. Суцільне розкорчовування веде до того, що поля після нього мають значну строкатість ґрунтових властивостей і, відповідно, різну врожайність. Найліпше ґрунти цієї категорії рекомендувати під сіно­жаті й пасовища, зберігаючи осередки лісової рослинності.

Третя категорія земель — це угіддя, приурочені до терас і заплав невеликих річок, днищ улоговин, заболочених вододільних рівнин, що вико­ристовуються як сіножаті й пасовища. Вони охоплюють невеликі контури, тому трансформація в ріллю пов'язана з великими капіталовкладеннями на осушувальні меліорації та проведення різних культуртехнічних заходів. Найраціональнішим буде використовувати землі цієї категорії під сіножаті та пасовища. Лісові масиви мають бути під охороною.

Четверта категорія (лісові землі) представлена лісами водоохорон­ного, ґрунтозахисного та рекреаційного значення. Тут необхідно організу­вати ведення науково обґрунтованого лісового господарства, проводити лісоустрій, рубки догляду, лісовідновлення. Такі рекомендації стосуються не лише земель, власником яких є держава, а й інших землевласників, в ме­жах землекористувань яких є лісові масиви.

П'ята категорія — землі меліоративного фонду. Сюди звичайно від­носять заболочені заплавні та надзаплавні тераси рік і вододільні болота. Частина цих земель, наприклад, на Українському Поліссі, осушена і пере­ведена в першу категорію. Зараз існує багато думок щодо доцільності таких осушувальних меліорацій. З точки зору збереження біологічного різнома­ніття, подібні меліорації не завжди доцільні, якщо навіть від цього є еконо­мічна вигода. Насправді отримання цієї вигоди не завжди сприяє раціо­нальному використанню навколишніх земель, зумовлюючи їхню деграда­цію. Тому пропозиції проведення осушувальних меліорацій мають бути зва­женими і їм обов'язково має передувати всебічна екологічна експертиза.

Категорія є широким поняттям, яке охоплює різноманітні за якістю й умовами місцевості, а також за способами сільськогосподарського викорис­тання земель, що добре видно зі структури посівних площ. Для розроблення конкретних заходів і пропозицій підтримки ґрунтової родючості категорії земель поділяють на дрібніші таксони: типи земель, а типи на агровиробни-чі групи.

Тип земель виділяється в межах категорії і об'єднує землі, що перебува­ють у подібних умовах за мезо- й мікрорельєфом, сформувалися на подіб­них материнських породах, отже, мають подібну структуру ґрунтового по­криву. Так, у наведеному попередньо прикладі (див. табл. 8) описано 13 типів земель.

У межах цих земель виділяють агровиробничі або оціночні групи ґрунтів, характерна особливість яких полягає в тому, що вони є в межах певного типу земель, а отже, характеризуються однаковою структурою ґрунтового покриву. Рівень родючості земель агровиробничої групи, таким чином, за­лежить від основних ґрунтових показників і параметрів ґрунтових комбіна­цій. У різних агрогрупах він буде різний і залежатиме також від природної зони та властивостей зональних ґрунтів. Принциповою відмінністю запро­понованої типології сільськогосподарських земель від існуючих схем є ши­роке використання при побудові типологічної класифікації земель даних про структуру ґрунтового покриву, що дає змогу більш об'єктивно виділяти таксономічні одиниці різного рівня. Під час виділення цих одиниць врахо­вують не лише рівень родючості фонових ґрунтів, але й характер рельєфу, особливості ґрунтоутворюючих порід, ступінь зволоження, характер існую­чого та перспективного використання земель.

На основі запропонованої схеми можна проводити картографування сіль­ськогосподарських земель з різним ступенем детальності та використовува­ти отримані матеріали при бонітуванні, економічній оцінці земель, плану­ванні, розробленні агротехнічних заходів, при пошуку резервів орних зе­мель і розробленні схем трансформації угідь та консервації земель.

 

Таблиця 8

Типологія сільськогосподарських земель підтаигової зони Красноярського краю (В.М.Корсунов, Є.Н.Красєха, 1990)

    Типи земель     Визначальні фактори
  Ґрунти і ґрунтові комбінації   Рельєф Ґрунтоутворюючі породи Характер сільськогоспо­дарського використання
         
  І категорія - орні та придатні під ріллю землі
          Сірі лісові, дерново-підзолисті та їхні комплекси з гідроморфними грунтами западин до 10 %   Сірі лісові, чорноземи та їхні комплекси з гідроморфними ґрунтами западин до 10 %   Заплавні алювіальні Схили вододілів і річкових долин, вершини увалів     Четверта тераса Єнісею     Заплава Єнісею Світло-бурі глини   Лесопо-дібні суглинки   Алюві-альні відклади Зернові сівозміни зі значною част-кою кормових культур   Зернові сівозміни     Овочеві сівозміни
II категорія - землі перспективного вибіркового сільськогосподарського освоєння
        Дерново-підзолисті, сірі лісові та їх комплекси з гідроморфними ґрунтами западин від 10 до 25 %   Тіж ҐК, але з участю гідроморфних ґрунтів запа-дин понад 25 % (до 40 %)   Ті ж ҐК, але з участю гідроморфних ґрунтів западин понад 40 % Вододільні рівнини з розвинутим мікрорельєфом     Той самий   Той самий   Світло-бурі глини   Ті ж самі   Ті ж самі Зернові сівозміни з участю кормових культур   Луки та культурні пасовища   Такий самий
III категорія - кормові угіддя (сіножаті та пасовища)
    Заплавні лучні   Заплави рік та днища улоговин Алювіальні та делюві-альні відклади Культурні пасовища і сіножаті
  Дерново-глейові, лучні, лучно-чорноземні Вододільні вологі рівнини Світло-бурі глини Такий самий
  IV категорія - лісові землі
      Дерново-підзолисті, сірі лісові     Дерново-підзолисті, сірі лісові, дернові вилугувані   Заплавні алювіальні, лучні, дерново-підзолисті Схили вододілів і річкових долин     Вододільні рівнини   Заплави та низькі тераси рік Піщано-галькові відклади   Світло-бурі глини   Алювіальні та терасові відклади Лісове господарство     Той самий   Той самий
  V категорія - землі меліоративного фонду
        Болотні, сірі лісові глейові     Болотні   Вододільні рівнини   Заплави, тераси рік, днища улоговин   Світло-бурі глини   Алювіальні та делюві-альні відклади Після проведення осушуваль-них робіт у кормових сівозмінах   Той самий

 

Примітка: Необхідно мати на увазі, що в межах кожної категорії або типу земель, крім сільськогосподарського, можливий і інший тип використання. Це, насамперед, охорона окремих ділянок природного лісу, лук і боліт для збереження біологічного різноманіття. Можливо, треба виділити окрему категорію земель, що перебувають під охороною.

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 585. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия