Студопедия — Посередники.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Посередники.






 

Відповідно до положень ЗУ “Про приватизацію державного майна”, посередниками, зокрема, можуть виступати торговці цінними паперами (фінансові посередники), які в інтересах покупця можуть придбати пакет акцій (п.3 ч.3 ст. 18-4 ЗУ “Про приватизацію”).

 

 

СПОСОБИ ПРИВАТИЗАЦІЇ:

 

У РІШЕННІ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ у справі за конституційним зверненням товариства покупців членів трудового колективу перукарні № 163 “Черемшина” (м. Київ) щодо офіційного тлумачення окремих положень статті 7 Закону України “Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)” (справа про визначення способу малої приватизації) від 13 грудня 2000 року 14-рп/2000, наголошувалось на існуванні конкуретних та неконкурентних способів приватизації.

 

Таким чином, способи приватизації можуть бути:

 

1) конкурентні;

 

2) неконкурентні.

 

 

Способи приватизації містяться у ст. 15 ЗУ “Про приватизацію державного майна”:

 

1) продажу об’єктів приватизації на аукціоні

 

Види аукціону:

 

1) звичайний аукціон.

 

 

Сутність цього аукціону:Є початкова ціна об’єкта приватизації; учасники пропонують кожний раз підвищену ціну; коли залишиться один учасник, що готовий придбати об’єкт, що запропонує найвищу ціну - об’єкт вважається проданим.

 

Керівництво аукціоном здійснює ліцитатор.

 

Ліцитатор - ведучий аукціону (торгів на конкурсі), який володіє технікою проведення торгів, має досвід їх проведення та може бути представником державного органу приватизації або надавати послуги на підставі договору з відповідним державним органом приватизації;

 

Продаж об’єктів на аукціоні здійснюється за наявності не менше ніж двох учасників аукціону.

Початком торгів вважається момент оголошення початкової ціни об’єкта. Початкова ціна продажу об’єкта на аукціоні, установлюється з урахуванням результатів його оцінки.

 

Щодо кожного об’єкта, що виставляється на аукціон, ліцитатор оголошує номер, указаний в інформаційній картці, початкову ціну продажу (крім аукціону без оголошення ціни продажу) та крок аукціону.

Під час торгів учасники аукціону повідомляють про готовність придбати об’єкт, що виставляється для продажу на аукціоні, за оголошеною ліцитатором ціною, піднімаючи картку учасника з номером або одночасно піднімаючи картку з номером і пропонуючи свою ціну.

Кожна наступна ціна, запропонована учасниками аукціону, повинна перевищувати попередню не менше ніж на 10 відсотків початкової ціни об'єкта. Якщо протягом трьох хвилин після оголошення чергової ціни не буде запропоновано вищу ціну, ліцитатор одночасно з ударом молотка робить оголошення про придбання об’єкта тим учасником, який запропонував найвищу ціну.

2) аукціон за методом зниження ціни

 

Може проводитись, у разі, якщо об’єкт не було продано на аукціоні, конкурсі не продано (крім контрольного пакета акцій об’єктів групи Г).

Ціна продажу об’єкта на аукціоні за методом зниження ціни може знижуватися до рівня фактичного попиту без обмеження мінімальної ціни продажу.

Аукціон за методом зниження ціни проводиться за наявності не менше ніж двох учасників.

Початком торгів вважається момент оголошення початкової ціни об’єкта.

Кожна наступна ціна, запропонована учасникам аукціону, зменшується на розмір знижки.

Знижка становить не більше ніж 10 відсотків початкової ціни об’єкта.

Під час проведення аукціону за методом зниження ціни учасник аукціону, який першим підняв картку з номером, вважається переможцем аукціону.

 

Торги, у напрямок підвищення ціни:Торги проводяться в напрямку підвищення ціни, якщо одночасно два і більше учасників підняли свої картки з номерами або учасник, що другим підняв картку з номером, зробив це до оголошення ліцитатора про продаж об’єкта.

 

3) аукціон без оголошення ціни

 

Основний момент: учасники аукціону самі пропонують ціни; торги розпочинаються з найвищої ціни, яку запропоновув один з учасників аукціону.

 

Аукціон без оголошення ціни може застосовуватись у разі, коли об’єкт пропонувався на продаж на аукціоні за методом зниження ціни і через відсутність заяв не був проданий.

Аукціон без оголошення ціни проводиться за наявності не менше ніж двох учасників.

Аукціон без оголошення ціни проводиться до остаточного продажу об’єкта.

5.5. Учасники аукціону пропонують ціну об’єкта, з якої розпочнеться торг. Початком торгів вважається момент оголошення найбільшої ціни, запропонованої учасниками аукціону.

Кожна наступна ціна, запропонована учасниками аукціону, повинна перевищувати попередню не менше ніж на 10 відсотків ціни, з якої розпочався торг.

Якщо протягом трьох хвилин після оголошення чергової ціни не буде запропоновано вищу ціну, ліцитатор одночасно з ударом молотка робить оголошення про придбання об’єкта тією особою, яка запропонувала найвищу ціну.

Якщо протягом трьох хвилин після оголошення найбільшої ціни, запропонованої учасниками аукціону як стартової, не буде запропоновано вищу ціну, ліцитатор може одночасно з ударом молотка оголосити про придбання об’єкта тією особою, що запропонувала цю ціну.

 

2) продаж об’єктів приватизації за конкурсом з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону

Умови конкурсу затверджує відповідний державний орган приватизації за погодженням з Фондом державного майна України.

Конкурс проводиться за наявності не менше ніж двох учасників.

Бажаючі взяти участь в конкурсі подають до державних органів приватизації за місцезнаходженням об'єкта, що підлягає приватизації, такі документи: заяву про приватизацію; бізнес-план або техніко-економічне обґрунтування післяприватизаційного розвитку об'єкта, який повинен містити, зокрема, зобов'язання щодо виконання умов конкурсу.

Конкурсну пропозицію ціни (у запечатаному непрозорому конверті).

На дату проведення конкурсу комісія проводить відкрите засідання, на якому присутні учасники конкурсу.

 

Початковою ціною об’єкта, з якої розпочинаються торги, вважається найвища запропонована учасниками конкурсу ціна. Початкова ціна об’єкта, запропонована учасниками конкурсу, не може бути нижчою за початкову ціну об’єкта, визначену відповідно до Методики. Конкурсні пропозиції ціни, у яких запропонована покупцем ціна об’єкта нижче визначеної державним органом приватизації початкової ціни об’єкта, до подальшого розгляду не приймаються та вносяться до протоколу з відміткою «не виконано умов конкурсу».

Під час торгів учасники конкурсу повідомляють про готовність придбати об’єкт, піднімаючи картку з номером або одночасно піднімаючи картку з номером і пропонуючи свою ціну.

Якщо протягом трьох хвилин після оголошення початкової ціни продажу учасники конкурсу не висловлюють бажання придбати об’єкт за оголошеною початковою ціною, ліцитатор відповідно до угоди з державним органом приватизації може припинити торги.

7.11. Кожна наступна ціна, запропонована учасниками, повинна перевищувати попередню не менше ніж на 10 відсотків від початкової ціни продажу, з якої розпочаті торги.

Після того, як ліцитатор тричі оголосив останню запропоновану ціну і від учасників не надійшло пропозиції щодо більш високої ціни, ліцитатор оголошує «остаточна ціна» з одночасним ударом молотка, називає номер учасника, який запропонував максимальну ціну.

Після оголошення ліцитатором остаточної ціни комісія продовжує працювати у закритому режимі та визначає переможця конкурсу. Переможцем конкурсу визначається покупець, який у процесі торгів запропонував найвищу ціну продажу об’єкта та взяв зобов’язання виконати умови конкурсу.

Результати конкурсу затверджує відповідний державний орган приватизації.

Виняток:

 

3) викуп передбачає право певного покупця придбати об’єкт приватизації на неконкурентних засадах.

 

Право концесіонера на викуп.

Наприклад, відповідно до ч. 5 ст. 15 ЗУ “Про приватизацію держ. майна”, у разі прийняття після закінчення строку дії концесійного договору рішення про приватизацію майна об'єкта, що надавався у концесію, у колишнього концесіонера виникає право на викуп цього майна згідно з визначеними умовами приватизації, якщо ним у зв'язку з виконанням умов концесійного договору створено (побудовано) це майно або здійснено його поліпшення вартістю не менш як 25 відсотків вартості майна на момент приватизації.

 

Викуп здіснюється щодо об’єктів малої приватизації, у разі, якщо вони не були продані на конкурентних засадах:

 

1. У разі коли на конкурс з продажу об’єкта надійшла заява від одного покупця, такий об’єкт може бути проданий безпосередньо такому покупцеві за запропонованою ним ціною, але не нижче початкової ціни продажу із забезпеченням ним умов приватизації об’єкта.

2У разі коли на участь в аукціоні з продажу об’єкта надійшла заява від одного покупця, зазначений об’єкт може бути проданий безпосередньо такому покупцеві із забезпеченням ним умов приватизації об’єкта за запропонованою ним ціною, але не нижче початкової ціни продажу.

 

Викуп у разі укладення договору оренди.

 

Відповідно до ч. 9 ст. 17 ЗУ “Про приватизацію державного майна”, орендар має право на викуп об'єкта оренди, якщо це було передбачено договором оренди, укладеним до набрання чинності Законом України "Про оренду державного майна" (набрав чиннсті - 16.05.1995 року).

До цього періоду діяв ЗУ “Про оренду майна державних підприємств та організацій”, відповідно до ч.1 ст. 28 якого, орендар мав право на приватизацію, якщо це було передбачено договором оренди.

 

Відповідно до ч.1 ст. 28 ЗУ “Про приватизацію державного майна”,

Орендар здійснює викуп об'єкта оренди відповідно до законодавства та договору оренди. Умови викупу (ціна, порядок, строки, засоби платежу) визначаються в договорі оренди. Ціна об'єкта оренди визначається шляхом оцінки майна.

Орендар має право відмовитися від здійснення передбаченого у договорі права на викуп.

 

СТАДІЇ ПРИВАТИЗАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ.

 

Відповідно до ст. 11 ЗУ “Про приватизацію державного майна”,

 

 

Порядок приватизації державного майна передбачає:

1) опублікування списку об’єктів, які підлягають приватизації, в офіційних друкованих виданнях державних органів приватизації та місцевій пресі;

2) прийняття рішення про приватизацію;

3) опублікування інформації про прийняття рішення про приватизацію об'єкта;

4) проведення аудиторської перевірки фінансової звітності підприємства, що приватизується;

5) проведення у випадках, передбачених законодавством, екологічного аудиту об'єкта приватизації;

60 затвердження плану приватизації або плану розміщення акцій акціонерних товариств, створених у процесі приватизації та корпоратизації, та їх реалізацію

 

10. Договір оренди у сфері господарювання.

 

Правове регулювання:

1. $5 Глави 30 ГК - “Оренда майна та лізинг”;

2. Глава 58 ЦК - Найм (оренда);

3. ЗУ “Про оренду державного та комунального майна”

4. ЗУ “Про оренду землі”

5. Постанова Пленуму ВГСУ від 29.05.2013 №12 “Про деякі питання практики застосування законодавства про оренду (найм) майна”

 

Договір оренди у сфері господарювання - це договір, за яким одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

 

Ознаки договору оренди у сфері господарювання:

 

1) сторонами такого договору є орендодавець та орендар;

2) у користування передається індивідуально визначене майно, що не втрачає у процесі використання свого споживчого призначення;

3) об’єктом оренди можуть бути: 1) цілісні майнові комплекси, тобто господарські об'єкти із завершеним циклом виробництва продукції (робіт, послуг), відокремленою земельною ділянкою, на якій розміщений об'єкт, та автономними інженерними комунікаціями і системою енергопостачання; 2) нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення); 3)інше окреме індивідуально визначене майно, що належить суб'єктам господарювання.

 

Порядок застосування ЦК: До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 330. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия