Студопедия — FEMEIE MINUNE. 3 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

FEMEIE MINUNE. 3 страница






— O sг te mгnвnce lupii din belєug! оi replicг Smoke disperat, оn vreme ce Labiskwee оl fulgerг mвnioasг din priviri.

Smoke єi Labiskwee socotirг cг proviziile le-ar fi ajuns pentru o lunг,dacг le drгmuia cu grijг, mвncвnd cвt sг-єi amгgeascг doar foamea. Smoke оmpгrюi totul оn poveri, cedвnd insistenюelor fetei ca s-o lase єi pe ea sг care. A doua zi albia rвului se lгrgi, devenind vale оntinsг оntre munюi. Єi cвnd pojghiюa de gheaюг a vгii оncepu sг cedeze sub ei, ajunserг la suprafaюa tare a pantei.

— Dacг mai оntвrziam zece minute, n-am mai fi putut traversa оntinsura vгii, spuse Smoke, cвnd se oprirг sг-єi tragг sufletul pe culmea golaєг. Cred cг aici sunt vreo mie de picioare оnгlюime.

Dar Labiskwee, fгrг sг scoatг un cuvвnt, arгtг оn vale, printre copaci. Cinci puncte оntunecate abia se miєcau unul lвngг altul.

— Tinerii vвnгtori! fгcu Labiskwee.

— Se luptг cu zгpada pвnг la brвu, spuse Smoke. Pe ziua de azi nu mai ajung ei pвnг unde crusta-i tare. Suntem cu multe ceasuri оnaintea lor. Haide, Mecan. Оnhamг-te. Nu mвncгm decвt atunci cвnd n-o sг mai putemmerge.

Mecan, gemu dar acum nu mai avea seu de caribu prinbuzunare єi mergea supгrat оn urmг. Aici, pe creasta aflatг la altitudine mai оnaltг, crusta nu cedг sub picioarele lor decвt la trei dupг-amiazг, cвnd reuєiserг deja sг ajungг la umbra muntelui, unde pojghiюa оngheюг din nou. Nu se oprirг decвt o singurг datг ca sг scoatг la ivealг grгsimea de caribu confiscatг de la Mecan, pe care o mestecarг оn vreme ce mergeau mai departe. Carnea era оngheюatг bocnг єi nu putea fi mвncatг decвt dupг ce o mai muiau la un foc dargrгsimea se sfгrвmaоn gurг єi le maiamгgea leєinul foamei din stomac.

Dupг un lung amurg, cu uncer acoperit, veni єi оntunericul pe la ora nouг, cвnd fгcurг popas lвngг un pвlc de molizi pitici. Mecan gemea neputincios. Marєul din ziua aceea fusese extenuant, dar nu numai atвt. Оn ciuda celor nouг ani de experienюг оn zona arcticг, Mecan mвncase zгpadг єi acum avea gura arsг єi uscatг. Se fгcuse ghem lвngг foc єi se tвnguia, оn vreme ce ceilalюi pregгteau aєezarea taberei.

Labiskwee nu єtia ce-i aceea oboseala єi Smoke se minuna de cвtг viaюг avea оn ea, de puterea minюii єi trupului ei de a оndura. Iar veselia ei nu era forюatг. Gгsea mereu puterea sг-i zвmbeascг, sau sг rвdг єi mвna ei оntвrzia mвngвietoare оntr-a lui ori de cвte ori avea prilejul. Dar cвnd se uita la Mecan, chipul ei devenea deodatг dur єi nemilos, ochii оi luceau ca de gheaюг.

Оn timpul nopюii оi prinse vвntul єi ninsoarea єi apoi o zi оntreagг оєi croirг orbeєte drum prin viscol, trecвnd fгrг sг bage de seamг de un cot care ducea pe albia unui pвrвiaє оn sus єi traversвnd din greєealг o creastг spre vest. Rгtгcirг astfel оncг douг zile, traversвnd alte єi alte creste, pe care n-ar fi trebuit sг le treacг, iar оn cele douг zile primгvara rгmase оn urmг iar ei urcarг tot mai sus, spre bвrlogul iernii.

— Tinerii vвnгtori ne-au pierdut urma єi de ce sг nu ne odihnim єi noi mгcar o zi? оncepu sг se roage de ei Mecan.

Dar nu le era оngгduit nici un pic de odihnг. Smoke єi Labiskwee єtiau ce primejdie оi paєte. Erau pierduюi оn inima munюilor, la altitudine mare, nu zгriserг nici un vвnat, nici mгcar urmг de vвnat. Zi de zi оєi croiau drum printr-un tгrвm durat parcг numai din fier, care-i silea sг rгtгceascг prin labirinturile canioanelor єi vгilor, ce rareori duceau spre vest. Odatг ajunєi оntr-un astfel de canion nu le rгmвnea nimic altceva de fгcut decвt sг-l urmeze pвnг la capгt, indiferent оncotro ducea, pentru cг piscurile оngheюate єi lanюurile de munюi de o parte єi alta erau de neescaladat, copleєitoare. Gerul cumplit єi truda epuizantг оi sleia de puteri єi, cu toate astea, reduserг єi mai mult raюia de alimente pe care єi-o оngгduiau.

Оntr-una din nopюi, Smoke fu trezit de zarva unei оncгierгri. Auzi limpede un horcгit de om strangulat dinspre locul unde dormea Mecan. Aювюг iute focul єi, la lumina lui, o vгzu pe Labiskwee cu mвna оn gвtul irlandezului єi silindu-l sг scuipe afarг o bucatг de carne pe jumгtate mestecatг. Єi chiar оn timp ce se uita la ei, fata duse mвna la brвu єi se vгzu lucirea cuюitului.

— Labiskwee! strigг Smoke cu glas poruncitor.

Mвna fetei єovгi.

— Nu! оi mai spuse el cвnd ajunse lвngг ea.

Fata tremura de mвnie єi dupг un moment de ezitare, coborо mвna єi bгgг cuюitul оn teacг. Ca єi cum i-ar fi fost teamг cг n-are sг se poatг stгpвni, Labiskwee se оndreptг spre foc єi aruncг mai multe crengi. Mecan se ridicг оn capul oaselor, miorlгindu-se єi mвrвind оn acelaєi timp, chinuit оntre teamг єi furie, bolborosind tot felul de explicaюii.

— De unde ai bucata asta de carne? оl chestiona Smoke.

— Ia pipгie-l pe sub haine! оi strigг Labiskwee.

Erau primele cuvinte pe care le rostea єi vocea оncг оi tremura de o mвnie pe care nu єi-o putea stгpвni. Mecan se strгdui sг nu se dea bгtut, dar Smoke оl apucг nemilos, оncepu sг-l cerceteze єi de sub braю, muiatг de cгldura trupului, scoase o bucatг de carne de caribu. Un strigгt scurt al fetei оi atrase lui Smoke atenюia. Labiskwee se repezise la bocceaua lui Mecan єi-o deschise. Оn loc de carne din sac cгzurг muєchi, ace de molid, surcele, tot felul de fleacuri puse оn locul cгrnii care dгdeau sacului volum, dar nu єi greutate. Din nou fata duse mвna la єold єi se repezi spre vinovat, dar Smoke o prinse оn braюe unde Labiskwee se muie єi fu cuprinsг de un val de lacrimi, оn neputinюa furiei ei.

— Iubitule, nu din cauza cгrnii! suspinг ea. De tine-i vorba, de viaюa ta. Cвinele! Pe tine te mгnвncг el, pe tine!

— Lasг, scгpгm noi cu viaюг! mвngвie el. De acum оncolo o sг care fгina. Crudг nu are cum s-o mгnвnce єi dacг o face оl omor cu mвna mea, fiindcг оюi mгnвncг viaюa ta ca єi pe a mea.

Ostrвnse оn braюe mai tare.

— Iubita mea, uciderea e o treaba bгrbгteascг. Femeile nu trebuie sг ucidг.

— N-ai mai fi юinut la mine dacг l-aє fi omorвt pe cвinele гla? оl оntrebг ea miratг.

— Nu tot atвt de mult! o duse el cu vorba.

Fata oftг resemnatг.

— Bine, n-am sг-lomor.

 

Tinerii vвnгtori оl urmгreau fгrг rгgaz. Printr-un noroc miraculos, ca єi prin deducюii, юinвnd seama de topografia locului єi de drumul pe care trebuiau sг apuce fugarii, tinerii le prinserг urma pierdutг оn timpul viscolului єi se юinurг de ea. Cвnd ningea, Smoke єi Labiskwee apucau оn cele mai nefireєti direcюii spre est, cвnd cel mai bun drum ducea spre sud sau spre vest, renunювnd la o creastг domoalг pentru a se cгюгra pe una abruptг. Dacг tot se pierduserг, nu mai conta. Єi cu toate astea, nu se puteau descotorosi de tinerii vвnгtori. Uneori le-o luau cu zile оntregi оnainte, dar tinerii apгreau din nou. Dupг cвte un viscol, cвnd toate urmele erau єterse, vвnгtorii se оmprгєtiau ca o haitг de copoi єi cel care le dгdea de urmг оi оnєtiinюг pe ceilalюi cu semnale fгcute cu fum, chemвndu-i la el.

Smoke pierdu socoteala timpului, a zilelor єi nopюilor, a viscolelor єi locurilor de popas. Trгind un imens coєmar al suferinюei єi trudei, el єi Labiskwee se chinuiau sг meargг оnainte, iar Mecan se юinea poticnindu-se mereu dupг ei єi bolborosea aiureli despre San Francisco, visul lui dintotdeauna. Оn jurul lor se ridicau piscuri semeюe, neоndurгtoare оn seninul lor оngheюat. Goneau la vale prin canioane оntunecate, cu pereюi atвt de prгpгstioєi оncвt stвnca golaєг atвrna ameninюгtor deasupra lor, sau оєi croiau drum prin zгpada adвncг a unor vгi оngheюate єtiind cг sub picioarele lor zгceau lacuri acoperite de sloiuri. Iar оntr-una din nopюi, оntre douг rafale de viscol, zгrirг pe cer pгlгlaia roєiaticг a unui vulcan. Dar dupг aceea nici urmг de vulcan, оncвt se оntrebau dacг fusese realitate sau vis.

Crusta tare de gheaюг se acoperi cu straturi groase de zгpadг proaspгtг, care єi ea prinsese coajг єi apoi fusese єi ea acoperitг de altг zгpadг. Prin canioane sau vгioage, traversau zone оn care zгpada avea sute de picioare grosime, ca apoi sг traverseze gheюari mгrunюi, creste mгturate de vвnturi, unde nu era urmг de zгpadг. Se tвrau ca niєte spectre tгcute pe faюa unor pante unde avalanєa se putea porni oricвnd, sau sгreau din somn treziюi de bubuiturile zгpezilor pornite la vale. La popasurile fгcute dincolo de zona vegetaюiei nu mai aprindeau focuri, оnmuindu-єi carnea la cгldura trupului pentru ca sг poatг s-o mгnвnce. Dar оn tot acest timp, Labiskwee nu se dezise nici o clipг. N-o pгrгsi nici veselia, оn afarг de momentele cвnd ochii оi cгdeau pe Mecan єi nici cea mai groaznicг epuizare sau ger nu reuєeau sг-i domoleascг elocvenюa dragostei ei faюг de Smoke.

Urmгrea ca o pisicг оmpгrюirea raюiilor neоnsemnate єi Smoke o vedea cum mвrвie la Mecan pentru fiecare оmbucгturг pe care o bгga оn gurг. O datг o lгsг pe ea sг оmpartг raюiile. Dar deоndatг Smoke auzi mвrвielile de protest ale lui Mecan, nu numai pentru cг raюia lui era mai micг, dar єi ei оєi oprise mai puюin decвt оi dгduse lui Smoke. Dupг оntвmplarea asta, numai Smoke оmpгrюi raюiile de carne. Dupг ce o noapte оntreagг ninsese, dimineaюa au fost surprinєi de o micг avalanєг care-i mгtura cвteva sute de iarzi, la vale pe panta muntelui єi ieєirг de sub zгpadг pe jumгtate sufocaюi, dar nevгtгmaюi. Numai cг Mecan apгru fгrг bocceaua lui оn care era toatг rezerva de fгinг. O a doua avalanєг, mai mare, acoperi locul unde se pierduse, оncвt nu le mai rгmase nici o speranюг s-o poatг recupera. Dupг оntвmplarea asta, deєi Mecan n-avea nici o vinг pentru dezastrul acesta, Labiskwee evitг sг se mai uite la nenorocit єi Smoke оnюelese cг-i era teamг cг nu se va putea stгpвni.

Оntr-o dimineaюг cerul deasupra lor se arгtг de un albastru curat, iar zгpada era orbitoare sub lucirea soarelui. Drumul ducea оn sus, pe o pantг domoalг, acoperitг de crustг de gheaюг. Se miєcau ca niєte fantome sfвrєite оntr-o lume moartг. Оn calmul оngheюat єi оncremenit nici aerul nu miєca. Piscurile оndepгrtate, aflate la o sutг de mile, pe coama Munюilor Stвncoєi, se vedeau atвt de limpede de parcг n-ar fi fost decвt la cinci mile distanюг.

— O sг se оntвmple ceva, єopti Labiskwee. Nu simюi? Aici, acolo, pretutindeni. E ceva ciudat!

— Simt un fel de frig, care nu de la ger se trage! rгspunse Smoke. Єi nici de la foame.

—Оmi pгtrunde оnminte, оn inimг! spuse ea tulburatг. Mie aєa mi se pare.

— Nu cu simюurile simt, оєi dгdu cu pгrerea Smoke. E ceva dinafarг, care mг оngheaюг, nervii mi-i оngheaюг.

Un sfert de orг mai tвrziu se oprirг sг-єi mai tragг sufletul.

— Nu mai vгd piscurile acelea din depгrtare, spuseSmoke.

— Aerul s-a fгcut gros єi greu, murmurг Labiskwee. Parcг nu se poate respira.

— Sunt trei sori! mormгi Mecan rгguєit, clгtinвndu-se єi strгduindu-se sг se sprijine de bгю.

De fiecare parte a soarelui celui adevгrat mai apгruse cвte un soare fals.

— Acum suntcinci, murmurгLabiskwee єi, оn vreme cese uitau оn sus, alюi єi alюi sori senгєteau dinaintea ochilor lor.

— Dumnezeule, cerul e plin de sori, nenumгraюi, gemu Mecan plin de groazг.

Єi era adevгrat. Ori оncotro se uitau, jumгtate din cer оюi lua ochii, plin de sori care se formau continuu. Mecan юipг scurt, de mirare єi durere.

— M-a оnюepat! urlг el єi schelгlгi din nou.

Apoi fu rвndul luiLabiskwee sг strige єi Smoke simюi єi el o оnюepгturг оn obraji,atвt de оngheюatг оncвtоl ardea ca un acid. Senzaюia оi aminti de vremea cвnd оnota оn mareєi fusese оnюepat de filamentele veninoase ale navei – de rгzboi – portugheze[15]. Senzaюia era atвt de asemгnгtoare оncвt оєi єterse faюa ca sг оndepгrteze substanюa usturгtoare care de fapt nu era acolo. Apoi se auzi o оmpuєcгturг ciudat de оnfundatг. La poalele pantei se iviserг tineriivвnгtori cu schiurile оn picioare єi unul dupг altul deschiserг focul.

— Оmprгєtiaюi-vг! porunci Smoke. Єi urcaюi mai departe. Suntem aproape de culme. Sunt cu cel puюin un sfert de milг оn urma noastrг la vale єi asta оnseamnг cвteva mile bune оnaintea lor de partea cealaltг.

Cu feюele arzвnd sub muєcгturile єi оnюepгturile acelor ace nevгzute ale aerului, cei trei se depгrtarг mult unul de altul pe suprafaюa zгpezii єi оncepurг sг trudeascг la deal. La urechi le ajungeau оmpuєcгturile оnfundate care оnsг sunau foarte ciudat.

— O, Doamne, оi spuse Smoke gвfвind fetei, ce bine cг patru dintre ei au muschete єi numai unul singur o carabinг. Оn plus, cu toюi sorii гєtia nu le e prea uєor sг ocheascг. Lumina оi pгcгleєte. Trag de departe. N-au ajuns nici mгcar la o sutг de picioare distanюг de noi.

— Asta aratг cвt de supгrat e tata! оi spuse ea. Vвnгtorii au ordin sг ne ucidг.

— Ce ciudat vorbeєti, оi spuse Smoke. Vocea ta parcг vine de la mare depгrtare.

— Acoperг-юi gura, оi strigг iute Labiskwee. Єi nu mai vorbi. Acum єtiu ce se оntвmplг. Acoperг-юi gura cu mвneca, aєa єi nu mai vorbi.

Mecan se prгbuєi cel dintвi єi se chinui disperat sг se ridice оn picioare. Apoi se prгvгlirг cвnd unul cвnd altul, de mai multe ori, оnainte de a atinge creasta. Voinюa le era mai tare decвt muєchii, nu-єi dгdeau seama cum, dar trupul le era apгsat de un fel de amorюealг єi simюeau un fel de greutate la fiecare miєcare. De sus, de pe creastг, оi vгzurг pe tinerii vвnгtori оmpiedicвndu-se єi cгzвnd mereu оn vreme ce urcau.

— N-or sг ajungг niciodatг aici, єopti Labiskwee. Asta-i moartea albг. Єtiu eu, deєi n-am оntвlnit-o niciodatг. I-am auzit pe bгtrвni vorbind de ea. Оndatг are sг se lase ceaюa… alt fel de ceaюг, care nu seamгnг cu nici o altг ceaюг, sau pвclг, sau negurг a gheюurilor pe care ai vгzut-o tu vreodatг. Puюini dintre cei care au avut parte de ea au trгit.

Mecan gвfвia sufocat.

— Acoperг-юi gura, оi porunci Smoke.

Lui Smoke оi atrase atenюia o pгtrunzгtoare strгfulgerare de luminг єi-єi ridicг ochii spre nenumгraюii sori de deasupra. Tremurau оnceюoєaюi. Aerul se umplu cu microscopice scвnteieri. Piscurile apropiate dispгreau оn ceaюa aceea ciudatг, tinerii vвnгtori, care se luptau din rгsputeri оn apropiere, fuseserг оnghiюiюi de gheaюг. Mecan se prгbuєi ghemuit pe schiuri, acoperindu-єi gura єi ochii cu mвinile.

— Haide, ridicг-te! оi porunci Smoke.

— Nu mг mai pot miєca, gemu Mecan.

Trupul lui ghemuit оncepu sг se clatine оncet. Smoke se apropie de el оncet, cu greu, silindu-єi voinюa sг punг muєchii оn miєcare оn letargia care-i apгsa toatг carnea. Bгgг de seamг cг mintea оi era limpede. Numai trupul suferea.

— Lasг-l оn voia lui! murmurг Labiskwee aspru.

Dar Smoke nu-l lгsг, trase de irlandez pвnг-l sгltг оn picioare єi-l оndreptг spre panta lungг pe care trebuiau sг porneascг la vale. Apoi оl puse оn miєcare cu un brвnci єi Mecan cвrmind єi юinвnd frвna cu bгюul, ювєni оn pulberea diamantinг єi dispгru. Smoke se uitг la Labiskwee, care-i zвmbea єi doar atвt o mai юinea оn picioare, fiindcг altfel s-ar fi prгbuєit єi ea. Оi fгcu semn cu capul sг porneascг la vale, dar ea se apropie de el єi, unul lвngг celгlalt, la o distanюг de numai cвюiva paєi, pornirг sг zboare prin muєcгtoarea ceaюг de foc оngheюat.

Deєi frвna cвt putea, Smoke fiind mai greu, lunecг mai iute єi ювєni pe lвngг fatг, continuвnd sг goneascг singur vreme оndelungatг, cu vitezг ameюitoare care nu se domoli decвt atunci cвnd ajunse la loc оntins, pe un platou оngheюat. Aici mai frвnг pвnг cвnd оl ajunse єi Labiskwee єi apoi continuarг sг goneascг mai departe, din nou unul lвngг celгlalt, cu vitezг tot mai redusг, pвnг cвnd se oprirг. Letargia aceea parcг оi cuprinse єi mai mult єi, cu toatг voinюa, abia se tвrau ca melcul. Trecurг de Mecan ghemuit din nou pe schiuri єi Smoke оl ridicг оmboldindu-l cu bгюul оn trecere.

— Acum trebuie sг ne oprim, оi єopti Labiskwee chinuitг, sau de nu, vom muri. Trebuie sг ne acoperim cu totul, aєa ziceau bгtrвnii.

Fata nu mai pierdu vremea cu desfгcutul legгturilor, ci оncepu sг-єi taie curelele poverii din spate. Smoke єi le tгie єi el єi dupг ce aruncг o ultimг privire la ceaюa luminoasг, aducгtoare de moarte єi la nenumгraюii sori ce-єi rвdeau de ei, amвndoi se acoperirг cu оnvelitorile de dormit єi se cuprinserг оn braюe. Simюirг cum un trup se оmpiedicг de ei єi se prгvгli, apoi auzirг un scвncet sleit, amestecat cu blesteme єi vorbe de ocarг, оnecate оntr-un acces de tuse violent єi-єi dгdurг seama cг e Mecan, care se bгgase єi el оn ei, acoperindu-se la fel cu оnvelitoarea de dormit din blanг.

Єi plгmвnii lor resimюirг lipsa de aer, erau chinuiюi de o tuse seacг, spasmodicг, de nestгpвnit. Smoke simюi cum оl apucг febra, iar Labiskwee suferea aceleaєi chinuri. Ceas dupг ceas, accesele de tuse devenirг mai dese, mai violente єi criza atinse punctul culminant tвrziu, dupг-amiaza. Apoi оncet, greu, оncepu revenirea єi оntre accesele de tuse amвndoi moюгiau neputincioєi.

Mecan оnsг tuєi tot mai rгu єi, dupг felul оn care gemea єi urla, оєi dгdurг seama cг delireazг. La un moment dat Smoke voi sг iasг de sub оnvelitoare, dar Labiskwee se prinse strвns de el.

— Nu, оl implorг ea. Dacг te descoperi acum оnseamnг moarte curatг. Uite, bagг-юi faюa aici, оn parka mea єi respirг оncet єi nu mai vorbi deloc… uite, cum fac eu.

Moюгirг ameюiюi mai departe, оn tot cursul nopюii, deєi crizele de tuse ale unuia оl trezeau єi pe celгlalt. Dupг socoteala lui Smoke era dupг miezul nopюii cвnd Mecan fu cuprins de ultima crizг de tuse, dupг care se auzirг numai niєte gemete slabe, animalice.

Smoke se trezi cвnd simюi buzele fetei atingвndu-i buzele. Stгtea оn braюele ei, cu capul sprijinit de pieptul ei. Labiskwee avea un glas vesel, ca de obicei, nu se mai auzea оnгbuєit ca mai оnainte.

— S-a fгcut ziuг, оi spuse ea ridicвnd puюin marginile оnvelitorii. Vezi, iubitule. S-a fгcut ziuг. Am scгpat, trгim. Єi nici nu mai tuєim. Hai sг aruncгm o privire afarг, deєi eu aє sta aici mereu, pвnг la capгtul zilelor. Ultimul ceas a fost tare dulce. Eram treazг єi te-am tot mвngвiat.

— Pe Mecan nu-l mai aud deloc, spuse Smoke. Єi ce s-o fi оntвmplat cu tinerii de n-au reuєit sг ne gгseascг?

Dгdu оnvelitoarea la o parte єi vгzu deasupra un singur soare, ca de obicei. Bгtea un vвnt uєor, оncг tгios din cauza gerului, dar parcг anunювnd zilele calde care aveau sг vinг. Din nou lumea оєi arгta chipul ei firesc. Mecan zгcea оntins pe spate, faюa nespгlatг єi оnnegritг de la focul popasurilor era оngheюatг bocnг.Vederea lui n-o tulburг pe Labiskwee.

— Uite spuse ea, o pasгre a zгpezii. Semn bun.

Tinerii vвnгtori nu se vedeau. Ori muriserг de cealaltг parte a muntelui, ori se оntorseserг оnapoi. Le mai rгmгsese atвt de puюinг mвncare оncвt nu оndrгznirг sг punг оn gurг nici a zecea parte din cвt ar fi avut nevoie, nici a suta parte din cвt ar fi dorit єi оn cursul zilelor care au urmat, rгtгcind prin pustietatea munюilor, tгiєul ascuюit al dorului de viaюг se toci tot mai mult єi mergeau tot mai mult ca оn vis. Smoke оєi recгpгta uneori brusc cunoєtinюa єi se trezea uitвndu-se la crestele de munte care nu se mai terminau єi pe care ajunse sг le urascг, iar оn urechi оncг оi mai suna propria bвlbвialг fгrг єir. Apoi, dupг secole оntregi, cum i se pгrea lui, iar оєi revenea, trezit de bolmojeala lui incoerentг. Єi Labiskwee aiura cea mai mare parte a timpului. Оn general, eforturile lor nu mai erau guvernate de raюiune, erau automate. Mereu trгgeau sг se оndrepte spre vest єi mereu erau оmpinєi spre nord, sau sud de cгtre piscuri оnalte єi lanюuri muntoase de netrecut.

— Spre sud nu-i nici o ieєire, оi spuse Labiskwee. Bгtrвnii єtiau ei ce єtiau. Spre vest, numai spre vest, pe acolo-i drumul.

Nu-i mai urmгreau tinerii vвnгtori, оnsг pe urmele lor se tвra foamea. Єi veni o zi cвnd se lгsг ger єi оncepu sг cadг o zгpadг deasг care nu era zгpadг, ci cristale de gheaюг, de mгrimea firelor de nisip. Єi ninse aєa o zi єi o noapte оntreagг єi continuг apoi alte trei zile єi nopюi la rвnd. Nu se putea merge mai departe pвnг cвnd zгpada nu prindea crustг sub razele soarelui de primгvarг, aєa cг оєi fгcurг culcuє оn blгnuri єi se puserг pe aєteptat. Raюia pe care єi-o permiteau s-o bage оn gurг era atвt de neоnsemnatг оncвt nu le amгgea foamea neostoitг a stomacului, dar parcг єi mai puternicг aciuatг оn mintea lor. Delirвnd, оnnebunitг de gustul acelei fгrвme de carne, suspinвnd, aiurind, scoювnd niєte strigгte animalice de bucurie, fata se aruncг єi asupra porюiei pentru ziua urmгtoare єi єi-o оndesг оn gurг. Apoi Smoke fu martorul unei transformгri ciudate. Mвncarea din gurг o fгcu pe fatг sг-єi recapete cunoєtinюa. O scuipг din gurг єi plinг de o copleєitoare mвnie lovi cu pumnul gura care o fгcuse de ruєine.

Lui Smoke i-a fost dat sг vadг єi alte lucruri ciudate оn zilele care au urmat. Dupг оndelunga ninsoare, veni un vвnt care luг mгruntele particule оngheюate єi le mвnг ca оntr-o furtunг de nisip. Toatг noaptea aceea nisipul оngheюat goni purtat de vвnt єi la lumina puternicг a unei zile senine єi vвntoase, Smoke privi cu ochii оnotвnd оn lacrimi єi mintea tulbure priveliєtea pe care o socoti a fi viziune de vis. De jur оmprejur se ridicau, copleєitoare, piscuri semeюe єi mici, singuratice sentinele, sau grupuri єi grupuri de titani atotputernici. Єi de pe creasta fiecгrui pisc, fluturau imense flamuri de zгpadг, ondulвndu-se, lucind orbitor pe fundalul cerului azuriu, оntinzвndu-se pe mile єi mile оntregi, nebuloase єi lгptoase, aruncвnd mereu lumini єi umbre, lucind ca argintul оn bгtaia soarelui.

— Ochii mei au vгzut minunea, intona Smoke, оn vreme ce privea particulele de zгpadг mгruntг mвnate de vвnt pe cer, ca niєte eєarfe mгtгsoase єi lucitoare de luminг.

Plivi оndelung, dar flamurile de pe piscuri nu dispгrurг єi el tot mai socotea cг viseazг pвnг cвnd Labiskwee se ridicг оn capul oaselor pe blгnuri.

— Labiskwee, visez, оi spuse el. Uite. Spune, visezi єi tu odatг cu mine acelaєi vis?

— Nu e vis, оi rгspunse ea. Bгtrвnii mi-au spus єi despre asta. Acum vor оncepe sг batг vвnturi calde єi o sг trгim єi o sг ajungem єi оn vest.

Smoke оmpuєcг o pasгre a zгpezii єi o оmpгrюirг оntre ei. Оntr-o zi, оntr-o vвlcea, unde niєte sгlcii ieєind de sub zгpadг оnmuguriserг, reuєi sг doboare un iepure arctic. Altгdatг nimeri o nevгstuicг albг єi slabг. Doar vieюuitoarele astea le-au оntвlnit, deєi o datг, la vreo jumгtate de milг deasupra capetelor lor, au vгzut trecвnd spre vest, spre Yukon, un stol de raюe sгlbatice.

— Оn vгile din jos e varг acum! spuse Labiskwee. Curвnd ajunge vara єi aici.

Fata se trгsese la faюг, dar ochii ei luminoєi єi mari deveniserг єi mai luminoєi єi mai mari єi cвnd se uita la el era transfiguratг de o frumuseюe sгlbaticг єi nefireascг.

Zilele devenirг mai lungi, zгpada оncepu sг se topeascг, оn fiecare zi crusta de deasupra se topea, noaptea оngheюa din nou єi porneau la drum dimineaюa devreme єi seara tвrziu, siliюi ca оn miezul zilei sг se opreascг ceasuri оntregi cвnd crusta se muia єi nu mai rezista greutгюii lor. Cвnd Smoke orbi din cauza lucirii zгpezii, Labiskwee оl remorcг, cu o curea pe care єi-o legг de mijloc, iar cвnd o lovi pe ea orbirea zгpezii, fu rвndul ei sг fie remorcatг cu o curea legatг de mijlocul lui. Chinuiюi de foame chiar єi оn somnul cel mai adвnc se luptau sг se trezeascг pentru a descoperi cг au ajuns pe un tгrвm fгrг scвnteie de viaюг оn afarг de ei.

Deєi era epuizat, Smoke оncepu sг se teamг de somn, оntr-atвt de cumplite єi pline de amгrгciune erau viziunile acelui tгrвm nebun, crepuscular. Nu visau decвt mвncare єi de fiecare datг mвncarea le era smulsг de la gurг de geniul rгu care le trimitea visele. Smoke oferea mese prietenilor sгi din vremurile de demult de la San Francisco, iar el, cu o foame rea єi priviri lacome, supraveghea aranjarea mesei, decorвnd-o cu coarde de viюг de vie cu frunzele aprinse de toamnг. Musafirii оnsг оntвrziau єi оn vreme ce-i оntвmpinг єi le asculta ultimele poante, simюea cum оl chinuie jindul de a se aєeza odatг la masг. Se strecura spre masг, nebгgat оn seamг, luг o mвnг de mгsline negre єi se оntorcea sг оntвmpine alt musafir, iar ceilalюi оl оnconjurau din toate pгrюile, rвdeau, оєi aruncau unul altuia tot felul de vorbe deєtepte, iar el, cu mгslinele ascunse оn pumn, simюea cг оnnebuneєte de poftг.

Єi cвte mese nu dгdea el, numai cг toate cu acelaєi final plin de neоmplinire. Participa la agape pantagruelice, unde mulюimea оnfuleca din nenumгrate vite prгjite оntregi, scoювndu-le din cuptoarele pline de jar єi tгindu-єi cu niєte cuюite ascuюite hгlci mari de carne de pe buturile aburinde. Apoi se fгcea cг stг cu gura cгscatг, sub єiruri nesfвrєite de curcani pe care-i vindeau niєte mгcelari оmbrгcaюi оn halate albe. Єi toatг lumea ajungea sг cumpere curcani, numai Smoke rгmвnea tot cu gura cгscatг, nu, neputвndu-se miєca, de parcг ar fi prins rгdгcini оn pгmвnt. Se vedea copil, cu lingura deasupra unor blide uriaєe de lapte cu pвine. Urmгrea prin secole оntregi de chin, pe niєte pгєuni оnalte, vite sperioase ca sг le fure niєte lapte, iar оn vizuini scвrboase se lupta cu єobolanii pentru tot felul de gunoaie єi rгmгєiюe. Nu exista nimic care sг fie de mвncare єi sг nu-l оnnebuneascг, rгtгcea prin grajduri imense, unde cai dolofani se оnєiruiau оn stгnoage pe mile оntregi, iar el cгuta disperat lada cu tгrвюe din care se hrгneau animalele, dar nu reuєea s-o afle.

Numai o singurг datг profitг єi el оntr-un vis. Se fгcea cг era lihnit de foame, naufragia sau pгrгsit pe o insulг pustie єi se lupta cu valurile imense ale surfului Pacificului, ca sг punг mвna pe niєte midii prinse de stвnci; le luг єi se duse cu ele pe plajг, pвnг unde mareea оnaltг de primгvarг aruncase niєte uscгturi, fгcu un foc єi-єi bгgг comoara de midii prin jгratic. Se uita cum din scoici ювєneau aburi єi cele doua valve se desfгceau, dвnd la ivealг carnea de culoarea celei de somon. S-au prгjit numai bine, єtia єi de data asta nu mai interveni nimeni ca sг-i smulgг bucata de la gura. Iatг, оn cele din urmг – visa el оn visul lui – visul a devenit realitate. De data asta are sг mгnвnce. Era sigur, dar se єi оndoia єi оєi adunг toatг tгria pentru a оndura inevitabila rгsturnare a situaюiei єi nu crezu pвnг cвnd nu simюi оn gurг carnea de culoarea celei de somon, fierbinte, delicioasг. Єi dinюii i se оnfipserг оn carne. Оn fine mвnca! Miracolul se оmplinise! Єocul оl fгcu sг se dezmeticeascг. Zгcea pe spate, оn оntuneric єi оєi auzi grohгitul єi gemetele de plгcere. Fгlcile i se miєcau єi dinюii mestecau carne. Rгmase nemiєcat єi curвnd simюi niєte degete mici care-i pipгirг buzele єi printre ele оi strecurarг o єuviюг micг de carne. Dar bucгюica asta nu o mai mвncг, era furios, Labiskwee izbucni оn plвns єi suspinг pвnг ce o prinse somnul оn braюele lui. El оnsг rгmase treaz, uimit de aceastг dragoste єi de acea minune de femeie.

 

Єi veni єi vremea cвnd dispгru єi ultima bucгюicг de mвncare. Piscurile cele оnalte rгmaserг оn urmг, colinele erau tot mai joase єi drumurile se deschideau promiюгtoare spre vest. Numai cг єi ultimele picгturi de vlagг istoviserг єi, la scurt timp, ajunserг sг se culce seara, dar sг nu mai fie оn stare sг se ridice dimineaюa. Smoke se sгltг cu greu оn picioare, se prгbuєi єi, tвrвndu-se оn patru labe, se apucг sг facг focul. Dar oricвt оncercг Labiskwee sг se ridice, de fiecare datг cгzu оnapoi, sfвrєitг, la capгtul puterilor. Єi Smoke se lгsa єi el lвngг ea, cu un zвmbet pierdut pe chip, ascunzвndu-єi automatismul care-l fгcuse sг se apuce de un foc ce nu mai folosea nimгnui. Oricum nu aveau nimic de gгtit la foc, iar ziua se anunюг caldг. O brizг uєoarг adia оn molizi єi de pretutindeni, de sub zгpada care se ducea, rгzbгtea єopotul pвrвiaєelor nevгzute.

Labiskwee zгcea nemiєcatг, suflвnd atвt de uєor оncвt de mai multe ori Smoke crezu cг murise. Dupг-amiazг, chiюгitul unei veveriюe оl trezi. Trгgвnd dupг el arma-i grea, se tвrо оn patru labe pe zгpada muiatг toatг, se ridicг єi apoi se prгvгlea оn direcюia оn care se auzea veveriюa chiюгind furioasг єi trecвnd оncet єi chinuitor pe dinaintea ochilor lui. Nu avea destulг putere оn el ca s-odoboare cu un foc оn timp ce se miєca, iar veveriюa nu stгtea o clipг locului. Uneori Smoke se trвntea оn zгpada muiatг єi-l podideau lacrimi de neputinюг. Alteori scвnteia de viaюг din el оncepea sг pвlpвie єi mintea i se оntuneca. Nu-єi dгdu seama cвt zгcuse оn starea asta de leєin, iar cвnd оєi reveni tremura prins de rгcoarea serii, cu hainele ude єi оngheюate оn crusta ce se forma din nou pe zгpadг. Veveriюa dispгruse єi, dupг un chin cumplit, reuєi sг se оntoarcг lвngг Labiskwee. Era atвt de sfвrєit оncвt zгcu toatг noaptea ca mort, nici un vis nu-i tulburг somnul. Soarele se ridicase sus, aceeaєi veveriюг fгcea gгlгgie оn copaci єi mвna lui Labiskwee оl trezi aєezвndu-i-se pe obraz.

— Pune mвna pe inima mea, iubitule! оi spuse ea cu o voce limpede, dar abia auzitг, de parcг venea de departe. Inima mea e dragostea mea, cuprinde-o cu mвna ta.

Pгru sг treacг multг vreme, apoi glasul fetei se auzi din nou.

— Sг nu uiюi niciodatг, spre sud nu e nici un drum. Poporul Caribu єtie bine. Numai vestul, оntr-acolo-i drumul… aproape c-ai ajuns… єi ai sг rгzbeєti tu.

Smoke se lгsг cuprins de-o moleєealг foarte aproape de moarte єi din nou glasul ei оl trezi.

— Sгrutг-mг. Sг mor aєa.

— O sг murim оmpreunг, iubita mea.

— Nu.

Un tremur uєor al mвinii fetei оl opri, iar glasul ei era atвt de slab оncвt abia dacг-l auzi, dar nu pierdu nici un cuvвnt. Fata bвjbвi pe sub parka ei, scotoci acolo єi scoase o pungг pe care i-o puse оn mвnг.







Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 433. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия