Студопедия — Початок
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Початок






 

Як легендарна постать, отаман Григор’єв оповитий міфами: і про народження, і про боротьбу, і про смерть. Одні дослідники твердять, що народився він у м.Олександрії (нині Кіровоградська область), інші називають його батьківщиною Ушицький повіт Подільської губернії. Щодо дати народження, то різні джерела подають різні роки, наприклад, “Большая советская энциклопедия” помилково подає 1894 рік, а автор надзвичайно цікавої і, як на мене, об’єктивної, книги “Повстанський рух і отаманія” генерал-поручник Олександр Вишнівський стверджує, що Григор’єв народився 1884 року. Дослідник Володимир Горак пише: “близько 1885 р.”.

Є розходження і в імені. Так, “Большая советская энциклопедия” пише: “Николай Александрович Григор’єв”. А от автор спогадів “Стежками Холодноярськими” Михайло Дорошенко називає справжнє прізвище отамана Григор’єва як Никифор Серветник і його національність — українець. Гадаю, що є всі підстави довіряти Михайлові Дорошенку, оскільки він знав Григор’єва особисто від самих початків його повстанчої праці. Володимир Горак підтверджує прізвище “Серветник”, але називає ім’я “Нечипір Олександрович”.

Існують й різні версії написання його прізвища: “Григоріїв”, “Григорієв”, “Григорьєв”, “Григор’єв”, “Григор’їв”. Олександр Вишнівський стверджує, що отаман підписувався “Матвій Григорьєв”.

Володимир Горак висловлює правдоподібну версію, що прізвище “Григор’єв” з’явилося пізніше, коли родина майбутнього отамана переїхала з Поділля до с.Григорівки на Херсонщині.

В початковій школі, яку він закінчив, найулюбленішим предметом була історія, і насамперед історія Запорізької Січі. “Уяву хлопчика полонила героїка і романтика цього волелюбного краю, вечорами він міг годинами розмовляти зі своїми друзями та батьками про подвиги наших предків-запорожців. І немає сумніву, що саме тоді, у ті далекі вечори, у свідомість юнака було закладено грунт, на якому пізніше піднявся і виріс гордий, непокірливий та волелюбний селянський отаман, якого дехто з дослідників вважає прямим нащадком запорозької козацької вольниці”.1)

Бойовий шлях Григор’єв почав у Манчжурії ще під час японо-російської війни. Служив у кавалерійському полку. Відзначився хоробрістю. Як і через 10 років, під час Першої Світової війни. Свідчення цього — Георгіївські хрести та звання штабс-капітана царської армії.

Як він виглядав? Який був із себе?

“Невеликого зросту, зігнутий, мав обличчя трохи подзьобане віспою... Був енергійний і рухливий: з револьвера стріляв швидко і мітко”.2)“Як командир відзначався особистою відвагою, доброю і швидкою орієнтацією у фронтових діях і виявляв небуденний організаційний хист. При цих плюсах мав одначе великий мінус: йому бракувало... політичної виробленості”.3)

Нестор Махно, який недоброзичливо ставився до Григор’єва, так описував свого конкурента: “Це був міцний, присадкуватий чоловік, який говорив у ніс, брутальний, самовпевнений, з негарним тупим обличчям, який вічно лаяв ”жида” Троцького”.

Ад’ютант Нестора Махна Гаврило Троян характеризував Григор’єва таким чином: “Собой он был коренастый, ниже среднего роста, с упрямым круглым черепом. Одет в тужурку военного покроя и гражданские брюки, в сапоги, на выпуск. Излишне разговорчив и хвастлив, хотя чувствовалось, что сам себе на уме и властен”.4)

Цікава й оцінка отамана головнокомандучим фронтом Антоновим-Овсєєнком: “Григорьев держит в страхе своих подчиненных, тяжел на руку и скор на расправу... Григорьев честолюбив, обладает военным талантом”.5)

 

Навесні 1917 року Григор’єв — офіцер Бердичівського гарнізону — включився в українізацію частин ро­сійської армії. Як активіст українського національного руху проводить значну просвітянську роботу. Його запальні виступи на мітингах з інтересом і співчуттям слухали десятки тисяч солдатів.

Олександр Вишнівський зазначає, що “на початку національної революції (Григор’єв) виявив себе як український патріот”.

Навмисно акцентую на цьому увагу, бо у подальшому це допоможе зробити вірну оцінку ролі отамана в українській революції.

Як стверджує дослідник Юрій Дмитренко, незабаром Григор’єв створив український полк і ніби отримав “за це” звання підполковника. А Володимир Горак зазначає, що коли червона Росія в 1918 р. посунула на Україну, Григор’єв
виявився одним з нечисленних оборонців українського
уряду.

Юрій Дмитренко стверджує, що Григор’єв ніби взяв участь у перевороті 28 квітня 1918 р., і “за це” Гетьман Павло Скоропадський підвищує отамана у званні — Григор’єв стає полковником. На цей час я не маю інших джерел, які б могли спростувати, або підтвердити ці відомості, але те, що Григор’єв пішов на службу в українську армію часів Гетьмана Скоропадського, правда. “Зрада” ж Центральній Раді пояснюється легко — досвідчений військовий, прихильник створення українських збройних сил, Григор’єв не міг не розчаруватися антимілітарною, фактично антинаціональною по­літикою Центральної Ради. Григор’єв небезпідставно сподівався, що колишній генерал царської армії Скоропадський зуміє створити боєздатні Збройні Сили України.

З одного боку, надії Григор’єва виправдались, Гетьман справді серйозно взявся за створення української армії, але з другого боку Григор’єв глибоко розчарувався у національній політиці Гетьманату, який значною мірою опирався на проросійські налаштованих землевласників і підтримував їх проти селянства, інколи дуже жорстокими діями.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 398. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия