Студопедия — Морфологічна класифікація іменників у давніх германських мовах
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Морфологічна класифікація іменників у давніх германських мовах






У спільногерманський період діяла активна тенденція до розвитку двоморфемної структури, яка складалася з коненя та закінчення. Цей процес посилився в результаті спільногерманської тенденції до редукції закінчень.

Не зважаючи на ці процеси, належність слова до певного типу основ позначилася на особливостях його відмінювання. З численних основ індоєвропейської прамови в германських мовах збереглися такі: основи на -a-, -ō-, -i-, - u-, (сильна система відмінювання) -n-, -r-, -s-, -nd- (слабка система відмінювання), кореневі основи. Загальна тенденція в системі відмінювання іменника в давньогерманських мовах характеризується тим, що регулярні, продуктивні, індукуючі основи (-a-, -ō-, -i-, -n-) впливають на нерегулярні, неіндукуючі основи (-u-, -r-, -s- та кореневі основи), уніфікуючи парадигми іменного відмінювання.

Іменники з основою на -а- відповідають індоєвропейським основам на -о-. До цього класу належать іменники чоловічого та середнього родів. Значення більшості іменників у мові-основі – ‘дія’, в германських мовах – ‘результат дії’. Напр.:

гот. þiubs ‘злодій’, двн.-ісл. þjofr, двн.-англ. þeof, двн.-фр. thiāf, двн.-в.-нім. thiob, diob (чол..р.).

гот. wulfs ‘вовк’ (сер. р.), двн.-англ., двн.-сакс. wulf, двн.-в.-нім. wolf, двн.-ісл. ulfr.

Варіантами цієї основи є основи на -ja-, та -wa-. В північних та західногерманських мовах у основах на -ja- приголосний спричинював переломлення (див.: умлаут) Напр.:

гот. hairdeis ‘пастух’ (чол. р.), двн.-англ. heord, двн.-в.-нім. herta, двн.-ісл. hjørð;.

гот. fairguni ‘гора’ (сер. р.), двн.-англ. firgen, fyrgen, двн.-ісл. fjørgyn ‘земля’.

Іменники з основою на -ō- відповідали індоєвропейським основам на -ā-. До них у германських мовах належали виключно іменники жіночого роду. Напр.:

гот. airþa < герм. *erþō; ‘земля’, двн.-англ. eorþ;, двн.-фр. erthe, двн.-сакс. ertha, двн.-в.-нім. erda, двн.-ісл. jørð;.

Різновидами цієї основи є основи на -jō- та -wō-. В основах на -jō- в північних та західногерманських ареалах відбувалося переголошення на -j. Напр.:

гот. bandi ‘окови’, двн.-англ., двн.-фр. bend, двн.-в.-нім. gibundili, двн.-ісл. benda.

До основ на -і- (і.-є. основи на -і-)в германських мовахналежали іменники чоловічого та жіночого родів. Напр.:

гот. gards ‘дім, оселя, родина’, двн.-ісл. garðr ‘сад, тин, огорожа’, двн.-англ. geard, двн.-в.-нім. gart ‘круг, коло’.

гот. qēns ‘жінка’ (жін. р.), двн.-англ. cwene, двн.-cакс. quena, двн.-в.-нім. quena, двн.-ісл. kvin, kvæn.

Основи на -і- були охоплені загальною тенденцією до уніфікації типів відмінювання. Закінчення цих основ впливали зокрема на кореневі основи, проте вони, в свою чергу, зазнавали впливу від основ на -а- (для чол. р.) та основ на -ō- (для жін. р.).

До класу іменників з основою на -u- (і.-є. основи на -u-) належали іменники чоловічого, жіночого та середнього родів. Напр.:

гот. hairus ‘меч’ (чол. р.), двн.-англ. heoru, двн.-сакс. hery, двн.-ісл. hjorr.

гот. handus>*hand-u-z ‘рука’ (жін. р.) двн.-англ. двн.-сакс., двн.-в.-нім. hand, двн.-ісл. hønd.

Цей клас ніколи не був особливо численним і почав розпадатися вже на початку історичного періоду германських мов. Так, наприклад, у давньоісландській мові до цього класу належать виключно іменники чоловічого роду. Загалом останні виявляли тенденцію переходу до класу основ на -а- або на -і-, а іменники жіночого роду – до класу основ на -о-.

Найбільш продуктивним серед основ на приголосний у германських мовах був клас індукуючих основ на -n- (і.-є. основи на -n-). Напр.:

гот. gudja ‘священник’ (чол. р.), двн.-англ., двн.-сакс., двн.-фр. god, двн.-в.-нім. got, двн.-ісл. goð;.

гот. tuggō; ‘язик’ (жін. р.), двн.-англ. tunge, двн.-сакс. tunga, двн.-в.нім. zunga, двн.-ісл. tunga.

гот. namo ‘ім’я’ (сер. р.), двн.-англ., двн.-фр., nama, noma, двн.-в.-нім. namo, двн.-ісл. namn.

Поширення ці основи набули завдяки переходу до цього класу іменників з малопродуктивних класів і навіть з інших частин мов. Зокрема, вони слугували морфологічною моделлю для творення слабкого (іменного) відмінювання прикметників.

У германських мовах основотворчий суфікс -n- міг ускладнювати голосний, який диференціював основи за родами: -an-/-in- – парадигма чоловічого та cереднього родів, основи -ōn-/-in- – жіночого роду.

Клас іменників з основою на -r- (і.-є. основи на -r-) у германських мовах був нечисленним. Усі іменники з цим суфіксом є термінами спорідненості. До цього класу належали іменники чоловічого і жіночого родів.

гот. fadar ‘батько’ (чол. р.), двн.-англ. fæder, двн.-фр. feder, fader, двн.-в.-нім. fatar, двн.-ісл. fadir.

гот. swistar ‘сестра’ (жін. р.), двн.-англ. sweostor, двн.-фр. svester, двн.-в.-нім. swester, двн.-ісл. systir.

Клас основ на -s- (і.-є. основи на -s-) у германських мовах зберігся лише в залишковому вигляді. До цього класу в основному належали іменники середнього роду, проте в окремих германських мовах зафіксовані іменники чоловічого роду. Напр.: двн.-ісл. kalbr. Найбільш повно парадигма основ на -s- збереглася в давньоанглійській, найменше – в давньоверхньонімецькій. У формах слів цього класу в германських мовах (виключення: готська) спостерігається перехід s>z>r (ротацизм). Напр.:

герм. *lambaz ‘ягня’, двн.-англ. lamb (наз. відм., одн.), lambru (наз. відм., мн.).

Клас основ на -nd- представлений іменниками чоловічого роду, які походять від індоєвропейських субстантивованих дієприкметників І на *-nt-. Кількість таких іменників у германських мовах варіюється від 4 у давньоісландській до 20 у давньоанглійській. Напр.:

двн.-англ. hælend ‘спаситель’ (чол. р.), двн.-в.-нім. heilant, двн.-сакс. hēliand

Кореневі основи в германських мовах представлені лише кількома іменниками чоловічого та жіночого родів, а також окремими іменниками середнього роду. В словах закінчення приєднувалося безпосередньо до кореня-основи, тому важливою особливістю їх парадигми в деяких германських мовах був умлаут на -і- (дав. відм. одн., наз. і знах. відм. мн.):

герм. * fōt- ‘нога’, гот. fōtuz, двн.-англ., двн.-фр. fōt, двн.-в.-нім. fuoz, двн.-ісл. fôtr.

У германських мовах значна частина колишніх кореневих основ перейшла до інших класів, і тому цей клас іменників належить до зникаючих.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 1606. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия