Студопедия — Рак яєчників
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рак яєчників






Рак яєчників є одним із найпошире­ніших гінекологічних злоякісних зах­ворювань. Смертність від цієї хвороби як в Україні, так і в інших країнах світу, наприклад у США, є найвищою серед усіх гінекологічних малігнізацій, що пов`язано з відсутністю ефектив­ного скринінгу ранньої стадії хвороби. Внаслідок того, що рак яєчників над­звичайно рідко діагностують на ранній стадії, навіть найсучасніші методи лікування не справляють істотного впливу на виживаність хворих. У 70— 75% пацієнток симптоми хвороби ви­никають лише внаслідок утворення метастазів за межами яєчників і таза (тобто в III—IV стадії раку).

Рак яєчників — це захворювання переважно п`ятої-шостої декади життя жінки. Ризик його розвитку становить близько 1% і зростає до 70-літнього віку.

Етіологія раку яєчників не з`ясована. Згідно з однією гіпотезою, рак спричиняється травмуванням по­верхневого епітелію яєчника щомісяч­ною овуляцією на фоні низького пари­тету. Ця теорія підтверджується клінічними спостереженнями, які свідчать про рідкісні випадки раку яєчників у дітей, жінок з дисгенезією гонад, у тих, хто приймає оральні кон­трацептиви, які пригнічують овуляцію, а також про збільшення частоти його виникнення у незаміжніх жінок.

Групи ризику щодо розвитку раку яєчників не є чітко детермінованими. До чинників ризику належать гормо­нальні, генетичні (сімейний рак яєч­ників), вірусні інфекції, іонізуюче вип­ромінювання, ожиріння, захворюван­ня жовчного міхура. Ймовірність роз­витку пухлини зростає зі збільшенням кількості овуляцій, у випадках ранніх вагітностей, раннього настання менопаузи. Рак яєчників частіше спостері­гається у жінок, які мешкають у роз­винутих країнах.

Сімейний рак яєчників (включаючи більше ніж перший ступінь спорідне­ності) може виникати у молодих жінок і є виключно летальним. Тому пацієн­ткам із сімейним раком в анамнезі рекомендується проводити профілак­тичну оофоректомію у віці понад 35 років. Випадки в сімейному анамнезі раку молочної залози, ендометрія або кишок (полінеоплазії) також підвищу­ють ризик розвитку карциноми яєч­ників. Профілактичний ефект щодо раку яєчників досягається за умови тривалого застосування комбінованих оральних контрацептивів (індукція ановуляції).

Патоморфологія, кла­сифікація. Епітеліальні пухли­ни утворюються в переважній біль­шості (85%) випадків первинного раку яєчника. Герміногенні (зародковоклітинні) пухлини становлять близько 8— 10%, стромальні — 4% раку яєчників.

Метастатичний рак яєчників спо­стерігається в 15% випадків (найчасті­ше це метастази раку молочної залози, ендометрія, кишок і шлунка).

Кожного другого випадку епітелі­альні пухлини яєчників є сосочкови­ми серозними, які під час виявлення вже, як правило, дають метастази у верхні відділи черевної порожнини. Так, серозний тип раку яєчників ут­ворюється в 50% випадків; муцинозний, ендометріоїдний і недиференційований — у 15% випадків кож­ний; світлоклітинний (мезонефроїдний) — у 5%.

Муцинозні пухлини, які становлять 15% усіх епітеліальних новоутворень, мають гістологічні ознаки, подібні до таких при аденокарциномі кишок та ендоцервіксу. Ці пухлини, як правило, обмежені порожниною таза і є найбільшими за розмірами серед первинних епітеліальних карцином.

Ендометріоїдний рак яєчника гісто­логічне подібний до раку ендометрія. Поєднання первинного раку ендомет­рія з раком яєчників спостерігається у 20% випадків у хворих на карциному тіла матки. Інколи ендометріоїдна ова­ріальна карцинома може бути пов`яза­на з ендометріозом яєчників.

Світлоклітинні (мезонефроїдні) пухлини мають зв`язок з ендометріо­зом яєчників і становлять 5% усіх епі­теліальних новоутворень. Вони, як правило, є двобічними і пов`язані з первинною аденокарциномою ендо­метрія. Метастази раку яєчника мають по­дібну гістологічну структуру і біологі­чну характеристику (швидкість росту, резистентність до хіміотерапії, ви­живаність хворих).

Стадії раку яєчників, згідно з класи­фікацією Міжнародної Федерації гіне­кологів та акушерів на відміну від інших гінекологічних малігнізацій, визначають лише за хірург­ічними даними.

Візуальне ураження яєчників і поширення пухлини на верхні відділи черевної порожнини спосте­рігається лише при III стадії хворо­би. Наявність позаочере-винного раку є гіршою прогностич­ною ознакою порівняно з внутріш-ньоочеревинним. У 70% випадків рак яєчника при діагностуванні вже має III стадію.

Другим, після стадії, важливим прогностичним чинником є ступінь диференціації пухлини (І — високодиференційована; II — помірно дифе­ренційована; III — низькодиференційована).

Шляхи поширення. Рак яєчників посідає перше місце серед усіх злоякісних новоутворень щодо поши­рення шляхом метастазування всіма можливими шляхами: континуальним (з проростанням у суміжні органи); лімфо- і гематогенним (типовою лока­лізацією метастазів є легені і печінка). Ретроперитонеально рак яєчника по­ширюється на приаортальні й тазові лімфатичні вузли.

Найчастіше відбувається дисеміна­ція процесу на очеревині. Виникнення розростань на поверхні пухлини яєч­ника або порушення її цілості вважа­ють чинниками, які сприяють дисемі­нації ракових клітин. Лімфогенним шляхом процес переходить на матко­ву трубу і матку, тазові й приаортальні лімфатичні вузли. Гематогенний шлях метастазування є менш поширеним і, як правило, пізнім.

До регіонарних лімфатичних вузлів належать пахвинні, затульні, загальні й зовнішні клубові, крижові, приаор­тальні.

Клінічна картина, діагно­стика. У більшості випадків рак яєч­ників має прихований початок і стано­вить найбільші труднощі для діагнос­тики серед усіх видів гінекологічного раку. У І стадії рак яєчників діагносту­ють лише в 15% випадків. Пізня діагно­стика зумовлена переважно його агре­сивним клінічним перебігом. Навіть при візуальному ураженні лише одно­го або обох яєчників, поширення кар­циноми на верхні відділи живота і позаочеревинно спостерігається у кожної третьої пацієнтки.

До цього часу не існує надійних методів доклінічної діагностики раку яєчників, тому що в ранніх стадіях захворювання є мікроскопічним утво­ренням, розміри якого перебувають за межами чутливості існуючих сучасних інструментальних методів.

Першим клінічним симптомом може бути лише нерегулярність мен­струацій; больовий синдром часто є характерним уже для пізньої (III) стадії захворювання. У хворих можливі відчуття дискомфорту з боку шлунка і

кишок (нудота, втрата апетиту, здуття живота). Менш часто спостерігаються симптоми стискання суміжних органів (прискорене сечовипускання, запор або пронос, олігурія).

Внаслідок анатомо-топографічних особливостей розміщення яєчників виявлення їх злоякісних новоутворень є утрудненим як під час об`єктивного обстеження, так і при ультразву­ковому і рентгенологічному дослід­женні. Некваліфіковане проведення гінекологічного огляду (за відсутності випорожнення сечового міхура і ки­шок, без проведення прямокишково-піхвового дослідження) не дозволяє виявити інфільтрати в матково-прямо-кишковій заглибині (дугласовому про­сторі), прямокишково-піхвовій клітко­вині. Нетиповість розміщення пухли­ни (конгломерат з маткою) сприяє помилковому діагностуванню фібро­міоми. Часто не діагностується най­більш несприятлива форма раку — мікроураження яєчників з поширеним метастазуванням в черевну і грудну порожнину.

Поширення раку на верхні відділи черевної порожнини спричиняє збіль­шення живота внаслідок асциту (у 80% випадків). Кількість асцитичної рідини може варіювати від кількох мілілітрів до кількох літрів. У випадку серозного раку асцитична рідина солом`яно-жов­того кольору, прозора; при муцинозному — каламутна, тягуча (псевдо-міксома очеревини); в термінальних стадіях раку яєчників асцит має гемо­рагічний характер.

Пізніми ознаками раку яєчників є втрата маси тіла, субфебрилітет, симп­томи обструкції шлунка і кишок. Симп­томом поширення раку за межі живо­та є поверхневе дихання. Рак IV стадії супроводжується виливами в плевру. Виявлення асциту й об`ємних утво­рень придатків під час гінекологічного дослідження потребує усунення діаг­нозу карциноми яєчників. У маломутазі виявляють двобічне збільшення яєчників, розміщених по обидва боки або позад матки. Консистенція їх нео­днорідна, поверхня горбиста. Інколи і при нормальних розмірах яєчників спостерігається асцит. Діаг­ноз грунтується на віці пацієнтки і пов`язаних з цим симптомах. Будь-яке збільшення яєчників потребує обов`яз­кового дослідження.

У жінок, які мають менструації, збільшення придатків > 7—8 см по­требує ультрасонографічного дослід­ження для визначення їх функціо­нального характеру (фізіологічні кісти). Такі пацієнтки підлягають спо­стереженню або пригніченню (супресії) функції яєчників шляхом при­значення комбінованих оральних контрацептивів протягом 2 міс; після цього часу слід проводити хірургічне дослідження (лапароскопія, лапарото­мія). Останнім часом зростає роль лапароскопії у діагностиці ранніх стадій раку яєчників і лікуванні хворих, особливо в групах підвищеного ризи­ку (можливість проведення при­цільної біопсії), а також лапароскопії для виз­начення ефективності циторедукції протягом післяопераційного курсу хіміотерапії, прийняття рішення щодо необхідності повторної операції. У хворих з клінічними проявами пухли­ни лапароскопія дає змогу визначити особливості її поширення, оглянути органи черевної порожнини для вияв­лення метастазів. Заслуговує на ува­гу також чинник зменшення пухлин­ного росту внаслідок лапароскопії порівняно з лапаротомією, хоча зас­тосування пневмоперитонеуму може мати несприятливий ефект.

Маркери пухлини. У зв`язку з висо­кою частотою малігнізуючих зародко-воклітинних пухлин, які можуть вини­кати до менархе, у підлітків і у дівчат віком 19—20 років визначають рівень їх маркерів (а-фетопротеїн, В-ХГ, лак­татдегідрогеназа). Рівень СА-125 у плазмі крові є антигенною детермінан­тою карциноми яєчників, але, на жаль, неспецифічною і недостатньо чутли­вою. Цей тест проводять також як скринінговий у випадку відносної не­чутливості хворих до хіміотерапії. Для диференціальної діагностики ендомет-ріозу і раку яєчників доцільнішим є комплексне дослідження рівнів СА-125, СА-19-2 і СЕА. Зникнення СА-125 протягом лікування не є доказом рег­ресії пухлини, що пов`язане з наявні­стю цього антигена в дуже малій кількості, яка не може бути визначена існуючими методами.

Додатковими методами досліджен­ня є застосування колоноскопії жін­кам віком понад 50 років, а також за наявності симптомів обструкції ободо­вої кишки (для виключення діагнозу раку кишок як причини об`ємних ут­ворень у тазі). В останньому випадку виконують контрастні рентгенограми вищих відділів шлунка і кишок.

Якщо є симптоми порушення про­хідності сечових шляхів, проводять екскреторну урографію, особливо коли передбачається позаочеревинне оперативне втручання для видалення пухлини. Обов`язковим є проведення рутинної мамографії, тому що рак молочної залози має значну схильність до метастазування в яєчники. Такі метастази часто є двобічними і рідко досягають розмірів понад 10 см.

Лікування. У хворих на рак яєчників застосовують хірургічний і медикаментозний методи лікування (хіміотерапію). Променеву терапію ви­користовують рідко у зв`язку з її низь­кою ефективністю. Основним методом лікування є хірургічний, тобто наявність пухлини яєчника є абсолютним показанням до оперативного втручання. Якщо стан хворої операбельний (І, II стадії раку), виконують радикальне втручання (ви­далення яєчників, екстирпація матки, видалення великого сальника), при пізніх стадіях захворювання — макси­мальну циторедукцію зі збиранням матеріалу для біопсії. Зменшення об`єму пухлини хірургічним шляхом підвищує ефективність хіміоотерапії, завдяки чому збільшується тривалість ремісій.

Високодиференційований рак (ступінь 1) при ураженні одного яєчни­ка дає змогу виконувати молодим жінкам навіть органозберігальні опе­рації: однобічну оофоректомію з кли­ноподібною біопсією другого (неура-женого) яєчника. У випадку бажання пацієнтки завершити репродуктивну функцію, а також в стадіях раку > І С, ступеня 2 або 3 методом вибору є то­тальна черевна гістеректомія і двобіч­на аднексектомія.

Залишення другого яєчника у хво­рих на рак І стадії потребує проведен­ня хіміотерапії.

Лікування при І стадії, ступенях 2 і З полягає у призначенні комбінації цисплатину і циклофосфаміду; стадія І С потребує внутрішньочеревинного лікування радіоактивним фосфором, внутрішньочеревного опромінення або комбінованої хіміотерапії. Усім пацієнткам слід проводити серійне дослідження сироваткового рівня СА-125-антигенної детермінанти, якщо він є високим на початку лікування.

Зважаючи на те, що пухлини з низьким малігнізуючим потенціа­лом, як правило, перебувають у стадії І А, консервативне лікування проводять жінкам, які бажають збе­регти репродуктивний потенціал. Якщо жінка бажає завершити реп­родуктивну функцію, виконують радикальну черевну гістеректомію з двобічною аднексектомією. Протя­гом 5 років виживають 90% пацієн­ток із І стадією хвороби.

У хворих з II— ПІ стадією карцино­ми яєчника хірургічне лікування поля­гає у максимально можливому вида­ленні маси пухлини (циторедукція). Перевагу віддають радикальній че­ревній гістеректомії з двобічною ад­нексектомією, оментектомією, вида­ленням очеревинних і позаочеревин-них імплантатів і найбільш можливою резекцією кишок.

Зменшення маси (циторедукція) пухлини у випадку неможливості її повного видалення є виправданою з точки зору запобігання обструкції кишок та сечових шляхів. Циторедук­ція теоретично сприяє активізації ро­сту і реплікації клітин, що робить їх більш уразливими до хіміо- і промене­вої терапії, а також зменшує кількість курсів хіміотерапії.

Хіміотерапію починають після опе­ративного лікування. Найефективні­шими агентами вважають цисплатин і карбоплатин. Ці препарати часто при­значають у комбінації з циклофосфамідом або доксорубіцином протягом 6 —8 курсів при задовільній циторедукції. За невдалої циторедукції прово­дять три початкових курси ПАЦ: пла­тина (цисплатин або карбоплатин); адріаміцин (доксорубіцин) і циклофосфамід або ПЦ (платина і циклофосфамід). Після цих курсів виконується друга спроба циторедукції. Пацієнт­кам із метастазами в печінку і легені циторедукцію проводять лише з палі­ативною метою при обструкції кишок.

Незадовільні результати хіміоте­рапії можливі у випадках задавненості процесу, розвитку резистентності пух­лини до хіміопрепаратів. Проблема ускладнюється необхідністю комплек­сного впливу на всі три компоненти пухлинного росту при раку яєчників: 1) первинну пухлину; 2) метастази на очеревині та в сальнику; 3) ракові клітини, що містяться в асцитичній рідині.

Променева терапія є дуже обмеже­ною і як первинне лікування може застосовуватись у стадіях І С, II С і, можливо, Ш А. Повторну операцію проводять після завершення курсу хіміотерапії у пацієнток без клінічних проявів прогресування хвороби: 1) при рівні СА-125 < 35 МО (міжнародних оди­ниць); 2) негативних даних рентгено­графії грудної клітки, а також комп`ю­терної томографії органів черевної по­рожнини і таза; 3) негативних даних дворучного дослідження.

Метою повторної операції є визна­чення можливості обмеження або при­пинення подальшої хіміотерапії за відсутності проявів хвороби або про­довження підтримувального лікування. На жаль, повторна операція не гаран­тує 5-річної виживаності пацієнткам з епітеліальним раком яєчника. Під час повторної операції для визначення по­ширеності раку здійснюють ретельне обстеження (порожнина таза, очереви­на, верхня половина черевної порож­нини, позаочеревинний простір), а та­кож мультифокальну біопсію (чепець, діафрагма, кишки). Якщо залишкової пухлинної тканини немає, подальше лікування не проводиться.

Залишкову тканину злоякісної пух­лини під час повторної операції мож­на виявити макроскопічне і мікроско­пічне. В більшості випадків наявність великих резидуальних мас пухлини, які виявляють під час комп`ютерної томографії, фізичного дослідження або СА-125 скринінгу є прогностичне несприятливими. Пацієнтки з мікро­скопічним або надто дрібним макро­скопічним (< 0,5 см) остаточним ура­женням мають сприятливіший про­гноз щодо життя у випадку проведен­ня підтримувальної терапії. Можливи­ми варіантами такої терапії є:

1) внутрішньоочеревинна хіміоте­рапія;

2) повна черевна променева тера­пія;

3) інтенсифікація доз хіміопрепа­ратів (подвійні дози: 100 мг/м 2 цисплатину);

4) системна хіміотерапія препарата­ми II ряду;

5) імуномодулююча терапія (інтер­ферон, БЦЖ, СогупеЬасІегіит ратіт, інтерлейкін-2 з натуральними кілерними клітинами);

6) нові препарати, що мають експе­риментальне підтвердження.

Прогноз покращується у разі застосування масивної хіміотерапії.

Зародковоклітинні (герміногенні) пухлини становлять близько 10% пер­винного раку яєчників і діагностують­ся часто на І стадії.

Дисгермінома утворюється в 50% випадків гермінативноклітинних пух­лин і є двобічною у 15% пацієнток. Ця пухлина характеризується найбіль­шою здатністю поширюватись у позаочеревинні лімфатичні вузли (у 30% випадків), тому останні слід уважно обстежити протягом операції.

Пік дисгерміноми припадає на підлітковий період і вік після 20 років. Специфічних маркерів дисгерміноми не існує, але інколи може виникати деяке підвищення рівнів (В-ХГ і лактат­дегідрогенази в сироватці крові.

Пухлина ендодермальної пазухи є найбільш злоякісною серед усіх за-родковоклітинних пухлин. Навіть при І стадії хвороби смертність досягає 60%. Цей рак, як правило, є однобічним і обмеженим яєчником у 70% випадків. Пухлина ендодермальної пазухи є радіорезистентною до променевої те­рапії. Розпізнавальною ознакою її є рівень а-фетопротеїну; цей пухлинний маркер використовується і для ви­значення чутливості до хіміотерапії.

Незріла тератома в більшості випадків розвивається в одному яєчни­ку, але метастазування у верхні відділи черевної порожнини може спостеріга­тися у 20% пацієнток. Ступінь не­зрілості тератоми визначається відпо­відно до незрілості гермінативних клітинних елементів яєчника.

Мішана зародковоклітинна

пухлина утворюється внаслідок по­єднання кількох гермінативних клітин­них елементів — дисгерміноми, пухли­ни ендодермальної пазухи, незрілої те­ратоми. Лікування визначається найбільш злоякісним типом пухлини.

Стромальні пухлини, як правило, під час діагностування є однобічними. Вони можуть бути естроген- та андрогенпродукуючими, часто мають тенденцію до розриву. У цих пухлин незначний малігнізуючий потенціал, і в більшості випадків слід проводити хіміотерапію або променеву терапію.

Гранульозоклітинна пухлина частіше виникає у жінок четвертої-п`ятої декади життя, і у 85% випадків обмежена одним яєчником. Ця гормо-нальноактивна пухлина спричиняє симптоми, пов`язані з гіперпродукцією естрогенів (фемінізуюча пухлина). Так, у менопаузальному періоді мо­жуть розвиватися піхвові кровотечі; у жінок репродуктивного віку нерегу­лярні кровотечі можуть бути єдиним симптомом захворювання у 25% ви­падків. У хворих на гранульозоклітин-ну пухлину яєчника утворюються та­кож аденокарцинома або гіперплазія ендометрія. Ювенільна Гранульо­зоклітинна пухлина розвивається в препубертатному періоді. Прогноз її подібний до такого у жінок старшого віку.

Лікування полягає в ради­кальній черевній гістеректомії з дво­бічною аднексектомією. Дуже моло­дим пацієнткам проводять консерва­тивні операції. У рідких випадках внутрішньоочеревинного поширення пух­лини з високою кількістю мітозів про­водять додаткову хіміотерапію препа­ратами, які застосовують у випадку зародковоклітинної пухлини.

Пухлина з клітин Сертолі— Лейдига є вірилізуючою; вона часті­ше утворюється у жінок віком 20— ЗО років. Симптомами вірилізації є акне, кліторомегалія, грубий голос, фрон­тальне облисіння. В 95% випадків ця пухлина є однобічною.

Лікування за відсутності внутрішньочеревного поширення низькодиференційованої пухлини (в 50% випадків) обмежується видален­ням яєчника. Хворим з низькодиференційованою пухлиною призначають хіміотерапію, подібно до такої при зародковоклітинній пухлині.

Вторинний (метастатичний) рак яєчників у випадку первинної гені­тальної локалізації спостерігається дуже рідко (1—2%) і частіше поши­рюється шляхом безпосередньої ін­вазії через широку зв`язку матки, ніж справжнім метастазуванням. Метастазування в яєчники спосте­рігається при екстрагенітальній лока­лізації первинного раку в молочній залозі або в шлунку і кишках (1% усіх яєчникових новоутворень). Метаста­тичний рак, як правило, є двобічним (75%) і може бути масивним. Клітин­ний тип залежить від первинної лока­лізації раку.

Пухлина Крукенберга характери­зується масивністю, інколи набряком строми з острівцями помірно розши­рених епітеліальних клітин, вакуолізо-ваною і наповненою муцином цито­плазмою, невеликою гіперхромазією ядер. Первинна пухлина в цьому ви­падку, як правило, міститься в шлунку, але може локалізуватися в кишках, молочній або щитоподібній залозі. Можливою є продукція пухлиною ес­трогенів.

Лікування є хірургічним і полягає у видаленні максимально мож­ливої маси пухлини з подальшою хіміотерапією.

Прогноз несприятливий.

Профілактика. Виявленню передпухлинних захворювань і раку яєчників на ранніх стадіях сприятиме клініко-генетичний моніторинг. Важли­ву роль у покращенні діагностики відіграє удосконалення інструменталь-них методів дослідження (емісійна і трансформаційна контрастна ехографія, мінілапароскопія, лапароскопія, комп`ютерна томографія, ядерний магнітний резонанс).







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 2871. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия