Студопедия — Рак шийки матки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рак шийки матки






Рак шийки матки належить до най­поширеніших гінекологічних малігнізацій в світі. Середній вік хворих ста­новить 45—55 років. В Україні рак шийки матки за частотою посідає третє місце серед злоякісних новоут­ворень жіночих статевих органів (17,1 на 100 тис. жінок у 1996 р.) після раку ендометрія (21,4 на 100 тис. жінок) і раку яєчників (17,6 на 100 тис. жінок). Останніми роками завдяки покращен­ню діагностики спостерігається деяке зменшення захворюваності на інвазивний рак шийки матки, хоча відзна­чається небезпечна тенденція до за­хворювання жінок більш молодого віку. Так, внутрішньоепітеліальні (преінвазивні) ураження шийки матки мо­жуть виникати у жінок уже після 20 років. В Україні вмирає кожна п`ята хвора з вперше виявленим діагнозом карциноми шийки матки, що неприпу­стимо для візуальної форми раку і є свідченням неякісної діагностики хво­роби на ранніх стадіях.

Етіологія раку шийки матки невідома, проте більшість чинників ризику є зовнішніми, пов`язаними зі статевою поведінкою. Існує точка зору, що рак шийки матки асоційова­ний з папіломовірусом людини, віру­сом простого герпесу типу 2, раннім початком статевого життя, частою зміною статевих партнерів, низьким соціально-економічним статусом, па­лінням, дефіцитом ретинолу (віт. А), аскорбінової та фолієвої кислоти.

Згідно з поширеною гіпотезою, агенти, що передаються статевим шля­хом, можуть діяти на більш уразливі зони шийки матки — зони трансфор­мації. Циліндричний епітелій у цих зонах підлягає постійній заміні багато­шаровим плоским епітелієм шляхом метаплазії. Більшість форм раку ший­ки матки виникає саме на межі цилін­дричного і плоского епітелію.

За іншою гіпотезою, онкогенна трансформація є наслідком інтеграції вірусної генетичної інформації в ДНК епітеліальної клітини.

Наявність фонових процесів шийки матки не є обов`язковою для виник­нення раку, він може розвиватися і в незміненому епітелії.

Цервікальна інтраепітеліальна нео­плазія. Цей термін у сучасній літера­турі замінив раніше вживані, як-от: дисплазія, передрак, карцинома ін сіту, преінвазивний рак, хоча останні та­кож використовуються. Всі ці терміни існують для визначення проліферації неопластичних уражень на різних рівнях епітелію, але без інвазії в стро­му. Відсутність інвазії, тобто від­сутність метастатичного потенціалу, і у зв`язку з цим можливість консер­вативного лікування, відрізняють цю групу захворювань від інвазивного раку.

Скринінг-діагностику проводять шляхом цитологічного дослідження мазка за Папаніколау. Повне дослід­ження додатково включає кольпоскопію, біопсію шийки матки, вискоблю­вання каналу шийки матки, конусо­подібну біопсію шийки (див. "Фонові і передракові захворювання жіночих статевих органів", с. 172). Місце взяття біопсійного матеріалу для гістологічно­го дослідження слід обирати з ураху­ванням того, що локалізація стику обох видів епітелію залежно від віку жінки є неоднаковою (в репродуктив­ному періоді — на рівні зовнішнього зіва, а в менопаузальному — на рівні внутрішнього).

Мікроінвазивна карцинома. Інвазивна плоскоклітинна карцинома шийки матки є останнім із захворю­вань, що беруть початок від цервікальної інтраепітеліальної неоплазії (ЦІН). Під мікроінвазією розуміють ранню стадію інвазії в строму (на глибину до З мм) без ураження лімфатичних вузлів й судин. Лікування у випадку мікроінвазії може бути менш ради­кальним, ніж при інвазивній стадії хвороби.

Інвазивний рак (карцинома). Розріз­няють різні гістологічні типи інвазив­ного раку шийки матки, а саме:

1. Плоскоклітинний рак (епідермоїд): а) великоклітинний зроговілий;

б) великоклітинний незроговілий; в) дрібноклітинний.

2. Аденокарциному: а) суто внутрішньошийкову; б) ендометріоїд; в) світлоклітинний рак; г) малігнізуючу аденому; д) сосочковий рак.

3. Мішану карциному (залозисто-плоскоклітинний рак).

4. Саркому.

5. Лімфому.

6. Меланому,

7. Карциноїд.

8. Вторинні пухлини.

Інвазивний рак (карцинома) шийки матки гістологічно в 90% випадків є плоскоклітинним. Чітка кореляція гістологічного типу і ступеня диферен­ціації раку шийки матки з прогнозом не доведена.

Близько 10% випадків інвазивного раку шийки матки становить адено­карцинома або мішана (комбінована) карцинома (залозисто-плоскоклітинний рак). Аденокарцинома шийки матки виникає з ендоцервікальних залоз. Шийкову аденокарциному слід диференціювати з первинною ендо-метріальною аденокарциномою у зв`язку з різним прогнозом і методами лікування.

Розрізняють екзофітну, ендофітну, виразкову і мішані форми росту клінічно вираженого раку шийки матки.

Частіше спостерігається екзофітна форма раку, що росте з ектоцервіксу до піхви і в більшості випадків є плос­коклітинним. На початку розвитку пухлина може мати вигляд дещо підня­тої поверхні, яка втрачає гладкість, згодом набуває вигляду цвітної капус­ти і в разі значного розростання може виповнювати весь просвіт піхви. Інко­ли на стінці піхви, у місці стику з пух­линою, утворюються ізольовані кон­тактні імплантати. У пізніх стадіях відбувається проростання пухлини у м`язовий шар шийки матки і в параметрій. У випадку екзофітного росту пухлини метастазування у лімфатичні вузли і віддалені органи відбувається пізніше.

Ендофітна форма раку виникає в ендоцервіксі і найчастіше є аденокар­циномою, яка розтягує шийку матки та її канал, хоча можливе й укорочен­ня або сплющення органа. Ендофітна форма раку характеризується раннім метастазуванням у лімфатичні вузли.

Виразкова форма раку спостері­гається на шийці матки й у верхній третині піхви; характеризується утво­ренням кратерів з некротичним дном, яке може кровоточити. Часом процес нагадує "свиняче рильце". У жінок в менопаузі рак може локалізуватися в каналі шийки матки, проростати крізь її товщу, приматкову клітковину і по­ширюватись на сечовий міхур і пряму кишку.

Клінічна картина, діагно­стика. Ранні стадії інвазивної карци­номи шийки матки, як правило, є безсимптомними. Прогресування хворо­би супроводжується характерною тріадою гінекологічних симптомів: болем, кров`янистими виділеннями і білями ("симптоми смерті"). Коли пухлина досягає великих розмірів, ви­никають піхвові виділення, які набу­вають неприємного запаху, мають домішку крові; можливими є піхвові кровотечі. Виникають вони часто після статевого акту (посткоїтальні); проте мають місце також патологічні менструальні й міжменструальні кро­вотечі. Іншими симптомами можуть бути тазовий біль і набряки нижніх кінцівок. У випадку поширення пух­лини на стінки таза больовий синд­ром посилюється.

Пізніми проявами хвороби можуть бути нетримання сечі або калу внас­лідок утворення міхурово-піхвової або прямокишково-піхвової нориці.

До регіональних лімфатичних вузлів належать приматкові, затульні, загальні, зовнішні і внутрішні клубові, крижові.

Під час об`єктивного обстеження слід ретельно оглянути пахвинні і над­ключичні лімфатичні вузли, звернути увагу на наявність випоту в плеврі, об`ємних утворень у порожнині мало­го таза. Під час бімануального дослід­ження, яке має вирішальне значення у визначенні стадії захворювання, з`я­совують такі дані:

1) розміри пухлини шийки матки;

2) поширення пухлини на слизову оболонку піхви;

3) наявність ущільнення або вузлу­ватості параметрія;

4) розміри матки;

5) збільшення придатків.

Для точнішої діагностики викону­ють також прямокишково-піхвове дос­лідження, яке дає змогу оцінити стан бічних і заднього відділів параметрія. У хворих на рак шийки матки II—III стадії у параметрії пальпується інфільтрат і/або виявляється пророс­тання пухлини в пряму кишку.

Під час огляду шийки матки в дзер­калах визначають форму і розміри піхвової частини шийки, її анатоміч­ний стан. Внутрішньоепітеліальний і мікроінвазивний рак шийки матки може перебігати як псевдоерозія з атиповою зоною перетворення. Кольпоскопічна картина початкових форм раку може характеризуватися наявні­стю ацетобілого епітелію, зон йодне-гативного епітелію, мозаїки, пунктації, атипових судин. Важливим сим­птомом є кровоточивість внаслідок дотику до шийки матки тампоном, маніпуляцій дзеркалами, хоча такий стан може виникати і при запальних та атрофічних процесах у шийці мат­ки і піхві.

Діагностика проводиться шляхом біопсії з однієї або кількох характер­них зон пухлини з подальшим гістоло­гічним дослідженням. У деяких випад­ках проводять біопсію параметрія і лімфатичних вузлів трансвагінальним шляхом або з допомогою пункційної біопсії.

Селективна лімфаденектомія тазо­вих і періаортальних лімфатичних вузлів виконується з метою визначен-ня їх мікроскопічних уражень. Класифікація раку шийки матки грунтується на клінічних, ендо-^ скопічних і гістологічних даних.

Основну роль у визначенні стадії захворювання відіграє гінекологічне дослідження, яке допомагає оцінити межі поширення карциноми на піхву і параметрій. Додаткові дані можна одержати шляхом прямокишково-піхвового дослідження. Серед діагностичних процедур найбільше значення мають кольпоскопія, екскре­торна урографія, цистоскопія, барієва клізма, проктосигмоідоскопія, радіог­рафія. Сучасними методами дослід­ження є комп`ютерна томографія, ядерний магнітний резонанс, лімфоангіографія.

Поширення пухлини відбу­вається континуальним (у піхву, тіло матки, параметрій) і лімфатичним шляхом (зовнішні і внутрішні клубові й затульні лімфатичні вузли). Надалі процес захоплює загальні клубові і приаортальні лімфатичні вузли. Гема­тогенні метастази й внутрішньочерев­не поширення пухлини виникають не часто. Навіть у хворих в агональній стадії хвороби віддалені метастази спостерігаються в 25—40% випадків.

Прогноз щодо виживаності за­лежить від стадії хвороби і значно по­гіршується у випадку інвазії пухлини за межі шийки. Розмір пухлини є не­залежним прогностичним чинником. Потенційні можливості поширення пухлини на лімфатичні вузли зроста­ють зі збільшенням розміру пухлини. Глибина інвазії в строму корелює з потенційним ураженням лімфатичних вузлів. Метастази в лімфатичних вуз­лах, особливо тазових і приаорталь-них, є важливим показником щодо прогнозу. Судинне ураження пов`я­зане зі зростанням ризику метастазів у тазових лімфатичних вузлах. Значен­ня ступеня клітинної диференціації пухлини у визначенні прогнозу зали­шається дискусійним.

Лікування. У хворих на преінвазивний і мікроінвазивний рак ший­ки матки застосовують конізацію або ампутацію шийки матки. За наявності супровідних ускладнень (міома матки, кістома яєчника), а також у випадку технічних труднощів (при атрофії шийки матки) у виконанні конізації рекомендується екстирпація матки з ураженими придатками.

Хворі з ранньою стромальною інва­зією (мікроінвазивна карцинома), що характеризується проникненням на глибину < 3 мм від базальної мембра­ни і відсутністю ураження судинних просторів, піддягають лікуванню шля­хом звичайної гістеректомії. Молодим пацієнткам з нереалізованою репро­дуктивною функцією можливе прове­дення конізації у межах здорових тка­нин з подальшим спостереженням; проте цей метод не може бути стандартним. Радикальне хірургічне лікування можна проводити пацієнт­кам з І стадією інвазивної карциноми шийки матки. Якщо глибина інвазії в строму перевищує 3 мм, то методом вибору є радикальна черевна гістеректомія, видалення матки з при­датками, верхньої третини піхви й клітковини таза, а також двобічна та­зова лімфаденектомія (операція Вертгайма). У випадку метастазування у тазові лімфатичні вузли проводять післяопераційну променеву терапію.

Ускладненнями хірургічного ліку­вання можуть бути післяопераційна дисфункція сечового міхура, сечівниково-піхвова нориця.

Променеву терапію проводять як стандартну процедуру хворим на інва-зивний рак шийки матки II В —IV А стадій, вона передбачає різні комбі­нації зовнішнього (аплікаційного) опромінення таза, внутрішньопорожнинну (близькофокусну, або брахітерапію) і застосування радіонуклідів. Використовують гамма-терапевтичний апарат (АГАТ), бетатрон і лінійний прискорювач. Відповідну дозу енергіїзвичайно подають на зони параметрія і регіонарні лімфатичні вузли з двох-чотирьох полів. Сеанси дистанційної та аплікаційної променевої терапії чергують. Зовнішнє тазове опромінен­ня виконують для впливу на централь­не ураження і місця можливої тазової дисемінації (параметрій, тазові лімфа­тичні вузли). З метою внутрішньопо-рожнинного лікування (на центральну локалізацію пухлини) застосовують цезій, радій або кобальт. Сумарна кур­сова доза має не перевищувати сумар­ну толерантну дозу суміжних органів (близько 60 Гр).

Хворим з IV стадією раку прово­дять паліативний курс дистанційно­го опромінення, симптоматичне ліку­вання.

Ускладненнями променевої терапії можуть бути променеві ураження суміжних органів, зокрема сечового міхура і прямої кишки (променевий ректит і цистит), загострення запаль­них захворювань органів малого таза аж до розвитку пельвіоперитоніту і перитоніту. Променеву терапію разом із позафасціальною гістеректомією рекомендується проводити хворим із І В стадією раку, бочкоподібним ендофітним ростом, що сприяє зменшенню частоти центральних рецидивів. Опромінення приаортальних лімфа­тичних вузлів застосовують у деяких хворих із мікроскопічним ураженням лімфатичних вузлів і потенційно ви­ліковною тазовою пухлиною.

Рецидивний рак. Приблизно у 40—50% хворих на рак шийки матки розвиваються рецидиви після первин­ного хірургічного лікування або про­меневої терапії; у більшості випадків вони діагностуються через два перших роки після лікування і потребують подальшої терапії.

Клінічна картина, діагностика. Характерні втра­та маси тіла, піхвові виділення або кровотечі, біль у тазі, спині, стегнах, колінах, набряки нижніх кінцівок. Під час гінекологічного дослідження мож­на виявити центральний некроз ший­ки матки і піхви, ущільнення або об`ємні утворення в малому тазі — збільшені лімфатичні вузли. З допомо­гою екскреторної урографії можна виявити обструкцію сечоводів.

Центральний рецидив може при­зводити до ураження шийки матки, склепіння піхви, основи сечового міху­ра, передньої стінки прямої кишки і, як правило, супроводжується кровоте­чами або піхвовими виділеннями. Ре­цидивне ураження може бути безсимптомним у випадках центральної екзофітної або інфільтративної пухлини.

Регіонарний рецидив характери­зується ураженням стінки таза з ви­никненням болю в ньому або в нижніх кінцівках, а також їх набряками, об­струкцією сечоводів.

Дистантний рецидив супровод­жується симптомами, пов`язаними з локалізацією метастазів. Бажано про­водити гістологічну документацію ре­цидивних пухлин. Для діагностики застосовують аспіраційну біопсію і цитологічне дослідження.

Прогноз щодо вилікування хворих на рецидивний рак шийки матки залежить від його локалізації і типу первинного лікування.

Лікування. Променева тера­пія при тазовому рецидиві є методом вибору для пацієнток, яким проводи­лося первинне хірургічне лікування. Повторне лікування не рекомендуєть­ся у зв`язку з низькою частотою пози­тивних результатів. У деяких випадках проводять опромінення віддалених ме­тастазів (у кістках). Хірургічне лікування. Пацієнткам з ізольованими центральними рециди­вами, яким спочатку проводилася про­менева терапія, рекомендується вико­нувати екзентерацію таза. Операція включає видалення уражених тазових органів (матка, піхва), сечового міхура(передня екзентерація), прямокишко-во-сигмоподібного відділу кишок (зад­ня екзентерація) або їх поєднання (по­вна екзентерація). У деяких пацієнток ефективність такого лікування може досягати 50%. Екзентерація таза суп­роводжується значною ранньою і відстроченою захворюваністю, тому її проводять лише з радикальною, а не з паліативною метою. Повна екзентера­ція потребує відведення сечової си­стеми шляхом імплантації сечоводів в ізольований сегмент кишок (клубова, ободова кишки) з утворенням пос­тійної колостоми.

Хіміотерапію рекомендовано зас­тосовувати у випадках наявності відда­лених метастазів, а також за відсут­ності реакції місцевих або регіонарних метастазів на хірургічне лікування і променеву терапію. Реакція плоского епітелію на хіміотерапію спостері­гається в 25% випадків, але чітких до­казів щодо збільшення тривалості життя хворих не наводиться. В більшості хіміотерапевтичних режимів використовують цисплатин і його ком­бінації.

Виживаність хворих зале­жить переважно від стадії, об`єму пух­лини та її поширення по лімфатичних шляхах. Висока (100%) виживаність може гарантуватися в разі своєчасної діагностики мікроінвазивної карцино­ми. Для хворих зі стадією І В у 85% випадків виживання можливе завдяки поєднанню хірургічного лікування і променевої терапії; зі стадією 2 В ви­живаність становить 65%; III В — 35; IV А — 16; IV В — 0. Найгірший прогноз має місце у випадках метастазування у тазові й приаортальні лімфатичні вузли в пізніх стадіях захворювання.

Рак шийки матки у вагітних спостерігається з частотою 1:2000. Найчастішим проявом його є піхвові кровотечі. В 20% випадків має місце оезсимптомний перебіг хвороби, що діагностується під час гінекологічного дослідження. Діагностичні процедури (в тому числі біопсію) проводять у та­кому самому обсязі, що й у невагітних жінок, за винятком вискоблювання ка­налу шийки матки. Визначення стадії хвороби за допомогою піхвового дос­лідження може бути утрудненим, особливо в другій половині вагітності. В цих випадках рекомендується прово­дити ядерно-магніторезонансну томог­рафію, яка не супроводжується проме­невим навантаженням. Вплив шляху розродження на пе­ребіг карциноми чітко не визначений внаслідок того, що у більшості жінок пологи проводять шляхом кесаревого розтину.

Методом вибору для молодих жінок з ранньою стадією карциноми є ради­кальна гістеректомія і тазова лімфаденектомія. В інших випадках рекомен­дується виконувати опромінення таза з внутрішньоматковим і внутрішньо-піхвовим уведенням цезію. Розрод­ження слід проводити якомога скорі­ше при досягненні життєздатності плода. Лікування починають через 7— 10 днів після розродження, тобто після інволюції матки.

Рак кукси шийки матки не має істотних відмінностей в діагностиці, стадіях і принципах лікування. У разі застосування променевої терапії труд­нощі можуть бути пов`язані з немож­ливістю внутрішньопорожнинного (інтракавітального) опромінення внас­лідок відсутності порожнини матки. В цьому випадку використовують найбільші дози зовнішнього тазового або черезочеревинного опромінення. Виживаність хворих протягом 5 років не відрізняється від такої при раку інтактної шийки матки.

Інвазивний рак шийки при вида­ленні матки з приводу доброякіс­них процесів у більшості випадків характеризується незначним ступенем інвазії, такі хворі підлягають лікуван­ню шляхом зовнішнього тазового абомісцевого піхвового опромінення. Ви­живаність хворих протягом 5 років коливається від 96% до 37% залежно від адекватності видалення пухлини і стану її меж зі здоровими тканинами.

Аденокарцинома має місце в 10% випадків раку шийки матки, виникає із ендоцервікальних залозистих еле­ментів, що продукують слиз, і має такі само чинники ризику, як і плоско-клітинний рак. Вік хворих, поширен­ня пухлини і клінічні симптоми подібні до таких при плоскоклітинних пухлинах.

Лікування проводять за тими самими принципами. У зв`язку з висо­кою частотою ендофітного росту після гістеректомії застосовують променеву терапію.

Аденосквамозна карцинома містить сквамозні і залозисті малігнізовані елементи і становить 5—25% усіх випадків аденокарциноми. Про­гноз погіршується в разі низького ступеня диференціації клітинних еле­ментів пухлини.

Світлоклітинний рак (світлоклітинна аденокарцинома) виникає (але не обов`язково) у пацієнток, які підля­гали впливу діетилстильбестролу в матку. Лікування комбіноване (хірургічне втручання і променева те­рапія).

Аденоїдна кістозна карцинома час­тіше спостерігається в дихальних шля­хах, слинних і молочних залозах, ніж в шийці матки. Гістологічно характе­ризується гіперхроматичними ядрами з мінімальною цитоплазмою. Про­гноз несприятливий внаслідок ран­нього метастазування.

Верукозна (бородавчаста) карцино­ма є варіантом плоскоклітинного раку і характеризується екзофітним рос­том, подібним до такого при гостро­кінцевих кондиломах. Під час цитоло­гічного і гістологічного досліджень злоякісність пухлини може бути не виявленою у зв`язку з високим ступе­нем її диференціації. Ця пухлина є місцеве інвазивною і не проникає гли­боко в строму; метастазування в лімфатичні вузли спостерігається рідко. Лікування в 1 стадії кар­циноми є хірургічним; в пізніших ста­діях застосовують променеву терапію.

Вівсяноклітинна карцинома шийки спостерігається рідко; подібна до бронхогенної і має дуже поганий прогноз.

Дрібноклітинний рак традиційно розглядався як гістологічний підтип плоскоклітинного раку, проте дані останніх досліджень, проведених за допомогою електронної мікроскопії, свідчать про нейроендокринний ха­рактер клітинних елементів цієї пухли­ни (наявність нейросекреторних гра­нул). Цей рак має тенденцію до утво­рення ранніх і дисемінованих мета­стазів.

Лікування комбіноване. Най­більш рідким варіантом цієї пухлини є карциноїд шийки матки, що виникає із аргірофільних клітин.

Інші пухлини. Саркома шийки мат­ки спостерігається рідко; розрізняють лейоміосаркому, стромальноклітинну саркому, ембріональну рабдоміо-саркому, аденосаркому і мішану мюллерову саркому. Прогноз дуже пога­ний незалежно від методу лікування.

Лімфома також є досить рідкою пухлиною шийки матки і підлягає про­меневій терапії.

Меланома утворюється рідко, ліку­вання хірургічне, але прогноз, як пра­вило, несприятливий.

Вторинна карцинома шийки матки виникає внаслідок поширення раку ендометрія. Метастази в шийку матки із зон поза межами таза є надзвичай­но рідкими і спостерігаються у випад­ках раку молочної залози, шлунка і кишок, сечових шляхів і легень. Інко­ли метастази можуть утворюватися з клінічно неідентифікованих первин­них пухлин.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 2395. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия