Студопедия — Лабораторна робота № 11. Тема:AdobeFLASH. Поняття символу, кадрів, слої
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота № 11. Тема:AdobeFLASH. Поняття символу, кадрів, слої






Тема:AdobeFLASH. Поняття символу, кадрів, слої

Мета: навчитись використовувати символи, кадри і слої для побудови зображення

Завдання: Створити героя свого майбутнього мультфільму

Хід роботи

1. Створити символ типу графіка.

2. Розмістити в робочій області кілька екземплярів цього символу.

3. Видозмінити кожен екземпляр доступними для символів засобами.

4. Відредагувати існуючий символ, прослідковуючи зміну його екземплярів.

5. Побудувати маскуючий слой.

6. Створити героя свого майбутнього мультфільму (індивідуально для кожного).

7. Оформити звіт до роботи.

Теоретичні відомості

Слої

Слої – це елементи інтерфейсу інструментального середовища Adobe Flash MX, що вказують на групи графічних елементів, розміщених на робочому полі, що перекривають один одного.

Образно слої можна представити як стопку прозорих плівок, на яких намальовані різні зображення, що показуються як єдине ціле.

По суті, набір шарів характеризує одну з просторових координат – глубину.

Об'єкти, розташовані на різних шарах, ”не злипаються”, їх можна редагувати незалежно.

Наприклад, якщо створити зображення цілком на одному слої, об'єкти будуть накладені один на одного і об'єднані. При подальшому розділенні вони залишать сліди один на одному, оскільки порушать цілісність контурів і заливок, з яких складаються.

Якщо створити зображення так, щоб всі об'єкти знаходилися на різних слоях, при розділенні цілісність об'єктів порушена не буде, оскільки об'єкти, розташовані на різних слоях, можна переміщати незалежно.

Додавання, видалення і переміщення слоїв.

Панель слоїв розташована зліва над робочим полем.

Ім'я слою, який редагується в даний момент, виділяється чорним кольором. Щоб вибрати слой для редагування, необхідно клацнути один раз по імені слою.

Щоб додати шар, необхідно клацнути по кнопці із зображенням листа і символу плюс, щоб видалити, необхідно заздалегідь вибрати слой, а потім клацнути по кнопці із зображенням сміттєвої корзини.

Щоб задати ім'я слою, необхідно двічі клацнути по імені слою, потім ввести нове ім'я і натиснути клавішу ENTER.

Чим вище розміщений слой в списку, тем ближче він до спостерігача. Самий верхній слой розміщений поверх всіх інших слоїв, самий нижній - поза­ду всіх.

Щоб змінити положення слою в списку, його необхідно перемістити за допомогою операції drag’n’drop. Список слоїв можна перегортувати. Смуга прокрутки для списку слоїв розташована набагато правіше за сам список.

Слої можна групувати в тематичні теки. Щоб додати теку, необхідно клацнути по кнопці із зображенням теки і символу плюс. Щоб видалити вибрану теку, необхідно клацнути по кнопці із зображенням сміттєвої корзин. Щоб помістити/вмйняти шар з теки, необхідно перемістити його за допомогою операції drag’n’drop. Щоб згорнути/розгорнути теку, необхідно клацнути по маленькій стрілці, розташованій зліва від імені теки. Допустима вкладеність тек.

Параметри відображення і редагування слоїв

У кожного слоя є три параметри, що визначають спосіб відображення об'єктів, розташованих на слої, і можливість їх редагування: абсолютна прозорість, недоступність для редагування і контурний режим показу.

Якщо слой знаходиться в режимі абсолютної прозорості, жоден з об'єктів, розташованих на ньому, не відображається і для редагування недоступний.

Щоб ввімкнути/вимкнути абсолютну прозорість слою, необхідно клацнути по символу точки/хреста, розташованому навпроти імені слою під символом, що зображає око. Якщо клацнути по кнопці із зображенням ока, режим абсолютної прозорості буде ввімкнути/вимкнути для всіх слоїв. Якщо ввімкнути/вимкнути режим абсолютної прозорості для теки, цей режим буде ввімкнути/вимкнути для всіх шарів, що знаходяться в цій теці.

Щоб побачити, які об'єкти розміщені на слої, необхідно включити режим абсолютної прозорості для всіх слоїв, окрім цього. Можна поступити інакше - включити режим абсолютної прозорості тільки для цього слою з тим, щоб подивитися, які об'єкти зникають.

Якщо слой знаходиться в режимі недоступності для редагування, об'єкти, розташовані на ньому, залишаються видимими, але ніякі дії на них не розповсюджуються, і модифікувати їх не можна.

Аналогічно режиму абсолютної про­зорості, щоб ввімкнути/вимкнути ре­жим недоступності слоя для редагування, необхідно клацнути по символу точ­ки/замка, розміщеному напроти іме­ні слою під символом, що зображає за­мок.

Щоб встановити колір контура для контурного режиму показу, необхідно двічі клацнути по символу і, розташованому зліва від імені шаруючи, а потім у Вікні параметрів, що з'явилося, шаруючи вибрати потрібний колір напроти фрази ”Outline color”.

Перенесення об'єктів зі слою на слой

Перенесення об'єкту з одного слою на іншій здійснюється за допомогою стандартної операції ”Вирізати-вставити”.

Наприклад, є два об‘єкти, розміщенні на одному слої.

Спочатку необхідно виділити об'єкт, який потрібно перенести на інший слой.

Потім необхідно вибрати Edit>Cut, щоб вирізати об'єкт.

Потім потрібно вибрати інший слой на який буде здійснено перенос.

Нарешті, слід вибрати Edit>Paste in Place, щоб вставити об'єкт на те ж місце, на якому він був на першому слої.

В результаті об'єкти будуть розташовані на різних слоях.

Щоб скористатися функцією автоматичного розподілу об'єктів по слоях, необхідно заздалегідь виділити об'єкти, які необхідно розподілити по слоях, а потім вибрати Modify>Distribute to Layers.

Кадри

Кадри – це елементи інтерфейсу інструментального середовища Adobe Flash MX, що вказуючі на деякий набір графічних об'єктів, розміщених на робочому полі, характеризують, на відміну від шарів, розміщення об'єктів в часі.

Кадри розташовані праворуч від слоїв в особливій області, званою Часовою лінією.

Кожен слой містить свій набір кадрів. В кожен момент часу, позначений часовим зрізом, показуються графічні об'єкти, що знаходяться в кадрах даного моменту часу на видимих шарах.

Поточний часовий зріз зображається червоною лінією, що перетинає кадри. Її положення можна змінювати за допомогою операції drag’n’drop, переміщаючи червоний прямокутник, розташований на шкалі Часової лінії.

Для того, щоб почати зміну об'єктів, на які указує кадр, його необхідно виділити клацанням миші. При цьому автоматично буде виділений і відповідний слой, а також всі об'єкти, на які указує цей кадр.

Види кадрів

Ключовий кадр - кадр, що містить які-небудь об'єкти і вказує на істотні зміни, що відбуваються в анімації. Ключовий кадр зображається сірим прямокутником, що містить невеликий круг чорного кольору.

Кадрова група - безперервний ряд однорідних кадрів, заснованих на ключовому кадрі. Кадрова група позначається суцільною сірою смугою, що йде услід за ключовим кадром, закінчується білим прямокутником. Кадри, що знаходяться в середині і в кінці кадрової групи, називаються простими. У покадровій анімації вони просто дублюють всі параметри і вказівки на об'єкти ключового кадру, до якого належать.

Порожні ключові кадри - кадри, що не містять ніяких об'єктів, є потенційними ключовими кадрами. Порожній ключовий кадр зображається білим прямокутником з білим кругом усередині у. Порожній ключовий кадр може володіти групою порожніх простих кадрів - порожньою кадровою групою, на яку розповсюджуються всі параметри порожнього ключового кадру.

Щоб перетворити порожній ключовий кадр в звичайний, необхідно створити яку-небудь вказівку на об'єкти, тобто виділити кадр, а потім створити в кадрі графічне зображення. Щоб перетворити звичайний ключовий кадр в порожній, необхідно просто видалити всі вказівки на об'єкти, тобто виділити кадр, а потім видалити всі графічні об'єкти з кадру. Порожніх секцій на Часовій лінії відрізняються від всього вище переліченого. Вони не можуть мати параметрів і не вказують ні на які об'єкти, хоча і виділяються як кадри.

Якщо спробувати створити вказівку на об'єкти для порожньої секції, воно буде створено для найближчого зліва ключового кадру. Якщо ключових кадрів на даному шарі немає, інструментальне середовище Adobe Flash MX видасть повідомлення “There is no current frame to draw into”, що означає “Немає кадру, щоб створити графічний об'єкт”. В цьому випадку необхідно просто створити ключовий кадр.

Виділення кадрів

Щоб виділити один кадр, необхідно клацнути по ньому мишею. Щоб виділити кадрову групу, необхідно клацнути двічі по будь-якому кадру групи.

Виділення прямокутного блоку кадрів здійснюється за допомогою операції drag’n’drop.

Додавання кадрів

Щоб вставити новий ключовий кадр або новий порожній ключовий кадр, необхідно виділити один або декілька кадрів або порожніх секцій, а потім вибрати Insert>Keyframe або натиснути клавішу F6. Параметри і вказівка на об'єкти кожного нового ключового кадру будуть такими ж, як і у найближчого зліва ключового кадру в цьому ряду.

Додавання простого кадру в кадрову групу приводить до розширення кадрової групи.

Додавання простого кадру до ключового приводить до перетворення одиночного ключового кадру в кадрову групу.

Зміна ширини кадрової групи

Під шириною кадрової групи розуміється кількість кадрів кадрової групи.

Щоб безпосередньо змінювати ширину кадрової групи, необхідно, утримуючи клавішу CTRL, підвести курсор миші до початку або кінця кадрової групи так, щоб з'явилося зображення стрілок, направлених в протилежні сторони. Після чого межу кадрової групи можна змінювати за допомогою операції drag’n’drop.

При зміні ширини кадрової групи відбувається автоматичне додавання бракуючих простих кадрів. Як наслідок, вільне місце між непорожніми ключовими кадрами буде заповнено порожніми кадрами.

Вилучення кадрів

Для того, щоб вилучити кадри, необхідно заздалегідь виділити їх, а потім вибрати Insert>Remove Frames або натиснути комбінацію клавіш SHIFT+F5.

При вилученні відбувається автоматичне зрушення кадрів. Видалення кадру з кадрової групи приводить до зменшення ширини кадрової групи. Видалення ключового кадру слід проводити разом з його кадровой групою, інакше найближчий справа простий кадр буде перетворений в ключовій. Для того, щоб видалити ключовий кадр, не видаляючи кадрову групу, необхідно заздалегідь видалити кадр, а потім вибрати Insert>Clear Keyframe або натиснути комбінацію клавіш SHIFT+F6. В цьому випадку ширина кадрової групи найближчого зліва ключового кадру буде збільшена на ширину кадрової групи видаленого ключового кадру.

Копіювання/переміщення кадрів

Переміщення і копіювання кадрів здійснюється стандартним методом “копіювання-вставка”, але при використанні цього методу для кадрів необхідно використовувати спеціальні команди: Edit>Cut Frames для вирізування кадрів, Edit>Copy Frames для копіювання кадрів, Edit>Paste Frames для вставки кадрів.

Перестановка кадрів в зворотньому порядку.

Для того, щоб здійснити автоматичну перестановку кадрів в зворотному порядку, необхідно заздалегідь виділити два або більш ключових кадру, а потім вибрати Modify>Frames>Reverse.

Маски

Маска (слой-маска) - це елемент інтерфейсу інструментального середовища Adobe Flash MX, що є слоєм, на якому за допомогою заливок позначена область, в якій можуть показуватися об'єкти, що знаходяться на слоях, розташованих під маскою, - маскованих слоях.

Поза маскою - об'єкти, розташовані на маскованих слоях, не показуються.

Якщо слой-маска порожній або на нім розташовані тільки контури, маска працювати не буде.

На відміну від програвання в режимі флэш-ролика, ефект маски в процесі редагування показуватиметься тільки, якщо слой-маска і всі масковані слої будуть замкнутий, тобто для них буде включений режим недоступності для редагування.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 425. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия