Студопедия — РОЗДІЛ V 5 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РОЗДІЛ V 5 страница






-211-


Обов'язок щодо захисту Вітчизни, загального військового обов'язку і військової служби регулюється також Законами України «Про прикордонні війська України», «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України», «Про Збройні Сили України» тощо.

Військова служба є не тільки юридичним, а й моральним обов'язком військовозобов'язаних, гарантом'безпеки Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності, а тому за ухилен­ня військовозобов'язаних від чергового призову на дійсну вій­ськову службу, а також від військової служби, порушення військових статутних правил, інші військові злочини встанов­лено кримінальну відповідальність.

і7: Стаття 66 Конституції України встановлює обов'язок кож-1 ного члена суспільства не заподіювати шкоду природі, культур­ній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки. Цей обов'я­зок щодо охорони природи деталізується Законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону атмосферного повітря», «Про природно-заповідний фонд України», «Про тваринний світ», «Про карантин рослин» і деякими іншими. Вони у своїй сукупності складають еколо­гічне право України. Останнє можна визначити, як систему правових норм, які регулюють суспільні відносини з охорони навколишнього природного середовища і раціонального вико­ристання природних ресурсів (екологічні відносини). До її складу входять такі підгалузі, як земельне, водне, бісове, гір­ниче право, право про надра та деякі інші галузі права, які ре­гулюють відносини з охорони й раціонального використання певних видів природних ресурсів, тобто у правових формах за­хищаються переважно всі' компоненти, що складають природ­не середовище.

Так, статті 9—12 Закону України «Про охорону навколиш­нього природного середовища» встановлюють екологічні права та обов'язки людини і громадянина в Україні. Крім того, цей Закон передбачає принципи, види, режими, цілі природоко­ристування, форми контролю за його здійсненням. Земельний кодекс України регулює відносини у сфері використання і охо­рони землі, а саме визначає певні категорії земель відповідно до їх цільового призначення, називає форми власності на зем-

-212-


лю, встановлює порядок оренди землі, плати за землю тощо. Закон України «Про природно-заповідний фонд України» регу­лює економічні, соціальні; правові та екологічні засади природ­но-заповідного фонду в Україні, Він регламентує, що природ­но-заповідний фонд — це ділянки суші і водного простору, при­родні комплекси та об'єкти, які мають особливу природоохо­ронну, наукову, естетичну та іншу цінність, а тому виділені з метою збереження природного середовища, генофонду тварин­ного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та екологічної безпеки України. Аналогічні заходи пе­редбачені вищезгаданими Законами щодо охорони атмосфер­ного повітря, тваринного світу, водних ресурсів тощо. Най­більш актуальним завданням нашої юридичної науки щодо цього є створення єдиного Екологічного кодексу України.

Щодо охорони культурної спадщини в Україні Основи зако­нодавства України про культуру, Закон Української РСР «Про охорону і використання пам'яток історії та культури» від 13 липня 1978 р. та інші нормативно-правові акти встановлю­ють обов'язок, відповідно до якого суб'єкти, які своїми діяння­ми завдали шкоди природі, культурній спадщині, повинні від­шкодувати збитки, у тому числі й у примусовому порядку.

Обов'язок кожного члена суспільства сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом, передбаче­ний ст. 67 Конституції України. Він є обов'язком усіх юридич­них і фізичних осіб, які отримують доходи від підприємниць­кої, трудової, творчої та іншої діяльності для забезпечення формування державного та місцевих бюджетів.

. При цьому, відповідно дб Закону України «Про бюджетну систему України», під бюджетом розуміють план утворення й використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, що здійснюються органами державної влади та місцевого само­врядування в Україні. Бюджетна система України складається з Державного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих (обласних, міських, ра­йонних, районних у містах, селищних та сільських) бюджетів.

Доходи вищезгаданих бюджетів утворюються за рахунок надходжень від сплати фізичними та юридичними особами по­датків, зборів та інших обов'язкових платежів, надходжень з

-213-


інших джерел, встановлених законодавством України. Так формується податкова політика, основи якої сформульовані в «Основних положеннях податкової політики в Україні», за­тверджених постановою Верховної Ради України від 4 грудня 1996 р. Ці основи податкової політики відтворені в Законі Ук­раїни «Про систему оподаткування». Під податком розуміють обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня або дер­жавного цільового фонду, що здійснюється платниками подат­ків у порядку й на умовах, визначених законом.

Залежно від різних критеріїв диференціації розрізняють: 1) податки з юридичних осіб (податок на прибуток, додану вартість тохуо); податки з фізичних осіб (податок на проми­сел); 2) прямі та непрямі; 3) загальнодержавні та місцеві;

4) загального призначення та спеціальні (цільові) податки;

5) разові та систематичні.

Об'єктами оподаткування є доходи (прибутки), додана вар­тість продукції (робіт, послуг), вартість продукції (робіт, по­слуг), у тому числі митна або її натуральні показники, спеціальне використання природних ресурсів, майно юридич­них і фізичних осіб та інші об'єкти, визначені законами Украї­ни про оподаткування.

Важливо підкреслити, що ст. 67 Конституції не тільки вста­новлює обов'язковість сплати податків, а й конкретно регулює порядок сплати податків. Кожен має сплачувати податки й збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі грома­дяни повинні щорічно подавати до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та до­ходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Контроль за дотриманням податкового законодавства здійс­нюють державні податкові адміністрації. їх компетенція, у то­му числі щодо притягнення неплатників податків до відпові­дальності, визначена Законом України «Про державну подат­кову службу в Україні».

Статті 68 Конституції України встановлює обов'язок кожно­го неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей, що є запорукою стабільності в суспільстві та характер­ною ознакою побудови в нашій країні правової держави. При

-214-


цьому спеціально підкреслюється, що незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності. Під нею розуміють специфічні правовідносини між державою і правопорушником, що характеризується засудженням протиправного діяння і суб'єкта правопорушення, накладанням на правопорушника обов'язку нести певні позбавлення і несприятливі наслідки особистого майнового, організаційного характеру за вчинене правопорушення. Головна мета юридичної відповідальності — правове виховання людей, покарання винних за вчинене, а за­галом — забезпечення законності та правопорядку, що, без­умовно, не може залежати лише від правосвідомості осіб, від того, знають чи не знають вони чинні закони. А тому кожна людина має намагатися не тільки додержуватися, а й якнайкра­ще знати закони, що одночасно з цим покладає обов'язок на дер­жаву їх оприлюднювати, опубліковувати, пропагувати.

Більше того, ми вважаємо, що в умовах формування право­вої держави і громадянського суспільства слід було б зробити спеціальне застереження щодо додержання Конституції Украї­ни і законів України державними органами та їх посадовими особами. Адже було б помилкою вважати недоліки в податко­вому законодавстві, порядку акціонування, в організації трас­тових компаній та інвестування, діяльності банків, викорис­тання бюджетних коштів не за призначенням тільки прорахун-ками законодавчої, виконавчої, судової чи контрольно-нагля­дової влади. Політичний і кримінальний зговір нерідко відбувається явно, на очах у людей, з повним розумінням його небезпеки і власної безпорадності щось змінити. Невипадково на питання дослідницької групи «Фонд ЮФІ» «Хто, за Вашою думкою винен у корупції, що існує в Україні?» 50,3 відсотка опитаних відповіли: «Вищі керівні органи».

Оцінюючи в цілому комплекс прав, свобод і обов'язків лю­дини і громадянина в Україні, переконуємося, що він відпові­дає положенням Міжнародного пакту про економічні, соціаль­ні і культурні права, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та Факультативного протоколу до Міжнарод­ного пакту про громадянські і політичні права, які ратифікова­ні Україною. Значною мірою цей комплекс узгоджується і з Європейською конвенцією про захист прав і основних свобод

-215-


людини та Протоколами № 2, 3, 8 і 11 до цієї Конвенції, що ратифіковані Україною. Все вище зазначене дає підстави стверджувати, що в Україні на підставі прийнятої Конституції повинна відбутися перебудова всієї правової системи та орієн­тиром такої реформи повинні стати права, свободи і обов'язки людини і громадянина, процес їх реального забезпечення і здійснення. Держава з усіма її владними органами повинна стати головним гарантом забезпечення цих прав, свобод і обов'язків, і водночас вона сама має реформуватись, у тому розумінні, що побудову правової держави слід розпочинати з забезпечення цих прав, свобод і обов'язків. Адже останні є складовою загально-соціального принципу гуманізму. Гуманізм — це принцип, згідно з яким вищою цінністю є самоцінність кож­ної людини у сукупності з її невід'ємними правами. Його скла­довими є доброта, милосердя, співчуття, співпереживання, увага до людини, прагнення допомогти їй зайняти гідне місце у житті, позбавитися всього негативного. Гуманізм є основою лібералізму — найвпливовіщої політико-правової концепції кін­ця нашого століття, що домінує у всіх демократичних країнах світу, а отже, стосується всіх сфер життя суспільства, а саме політики, економіки, культури, у тому числі й державного апа­рату України.


Сутність будь-якого права полягає є тому, що воно діє. (К. Берг)

РОЗДШ VI

Конституційно-правовий механізм

забезпечення реалізації прав і свобод

людніш та громадянина

§ 1. Поняття та структура
конституційно-правового механізму
- забезпечення реалізації прав і свобод

людини та громадянина1

Право в своїх нормах закріплює різні моделі обов'язкової, забороненої чи дозволеної поведінки учасників правовідносин, регулює та охороняє суспільні відносини, що піддаються пра­вовому регулюванню чи об'єктивно потребують такого регулю­вання. Це полягає у наданні одним учасникам суспільних від­носин певних суб'єктивних прав і в покладенні на інших суб'єктів певних обов'язків, що пов'язує 'їх взаємними правами і обов'язками, орієнтує на правомірну поведінку.

Джерелами права є закони та інші нормативно-правові ак­ти, їх прийняття - не самоціль. Правова норма тільки тоді «живе» і «працює», коли вона здійснюється. Здійснення норма­тивно-правових актів — одна з важливих проблем, що стоїть сьогодні в умовах формування правової, соціальної, демокра­тичної Української держави. Правові норми видаються тільки тоді, коли необхідно врегулювати правові відносини людей в тій чи іншій сфері їх життя, якщо іншими видами норматив-

У параграфі використано матеріали А. І. Хальоти - викладача ка­федри конституційного права НАВСУ.


 


-216-


-217-


ного регулювання досягти найбільш ефективного результату неможливо. Наявність правового регулювання передбачає з'ясування його механізму. Отже, механізм правового регулю­вання нас цікавить з позиції встановлення системи елементів, за допомогою яких здійснюється правове регулювання. Під ме­ханізмом правового регулювання в теорії права розуміють су­купність усіх правових засобів, за допомогою яких здійснюєть­ся правовий вплив на суспільні відносини. Правові норми зак­ріплюють крім зобов'язань і заборон певні можливості людини та громадянина, тобто його суб'єктивні права. Реалізація прав і свобод — це форма їх буття, що зводиться до переведення со­ціальних благ, що закріплені нормами права, в стан їх можли­вого і дійсного використання конкретною особою (особами) з метою задоволення своїх різноманітних потреб і інтересів.

З урахуванням предмету нашого дослідження, нас цікавить не механізм правового регулювання, а механізм реалізації суб'єктивних прав. Вони відрізняються між собою. Механізм правового регулювання одержав у загальній теорії держави та права всебічну розробку, на відміну від механізму реалізації суб'єктивних прав. Реалізація прав та свобод особистості є са­мостійною проблемою, що не може бути зведена до її характе­ристики як основної частини правового регулювання. Тому і механізм реалізації суб'єктивних прав людини та громадянина не зводиться до механізму правового регулювання. Відмінність цих механізмів полягає в їх різному функціональному призна­ченні. Механізм правового регулювання призначений для нор­мативного регулювання і втілення різних форм реалізації пра­вових норм, передусім правозастосування. Механізм же реалі­зації суб'єктивних прав — це єдність правових засобів, за допо­могою яких матеріалізуються права та свободи людей. На наш погляд, він, у вузькому розумінні, включає такі елементи, як юридично значуща діяльність суб'єктів, а також стадії реаліза­ції суб'єктивного права. Все це обумовлює самостійне існуван­ня механізму реалізації суб'єктних прав людини та громадя­нина.

Отже, так само, як реалізація норми права не збігається з реалізацією суб'єктивних прав, механізм правового регулюван­ня не є тотожним механізму реалізації суб'єктивних прав.

-218-


Кожний механізм — це високоорганізована система, а будь-яка система має свою структуру. Система характеризується єд­ністю елементів, що перебувають у певних зв'язках і відноси­нах між собою, характеризують сутність об'єкта як ціле і від­носно незалежне зовні явище. А структуру розглядають як ви­значений склад компонентів (елементів) об'єкта.

У літературі розрізняють юридичний, психологічний і со­ціальний механізми реалізації суб'єктивних прав. Юридичний механізм характеризують як систему юридичних норм, фактів, документів та основних форм і способів організації їх здійснен­ня. Психологічний механізм - це цінності, орієнтації, установ­ки, цілі, інтереси і потреби, мотивація, вольова активність лю­дини у процесі здійснення прав і обов'язків. Соціальний меха­нізм включає в себе політичні, організаційні, ідеологічні та інші чинники.

Ми пропонуємо визначати механізм реалізації конституцій­них прав, свобод і обов'язків людини та громадянина як відносно відокремлену сукупність конституційних елементів, за допомогою яких в умовах додержання законності, з позиції гу­манізму і соціальної справедливості кожною людиною і грома­дянином України здійснюються його конституційні можливос­ті, знешкоджуються ті негативні умови, що можуть завдати шкоди практичному втіленню можливого у повсякденне життя.

До елементів механізму реалізації конституційних прав, сво­бод і обов'язків людини та громадянина, у ширшому розумінні, відносяться: а) конституційні норми, що закріплюють суб'єк­тивні права; б) самі конституційні права та свободи, їх зміст, структура та гарантії здійснення; в) юридичні обов'язки; г) юридична діяльність, що є сутністю реалізації конституцій­ного права; д) законність і правосвідомість людини та грома­дянина, що забезпечують правильне розуміння ними своїх кон­ституційних прав, свобод та обов'язків і кожного права окре­мо, шляхів їх реалізації; є) стадії реалізації кожного конкрет­ного конституційного права.

Конституційні норми, що закріплюють права, свободи та обов'язки людини і громадянина, містяться в Конституції Ук­раїни. Ці норми мають вищу юридичну силу, можуть діяти без­посередньо чи деталізуватися в поточному законодавстві, ними

-219-


встановлюються не тільки певні соціальні блага, а й гарантії їх здійснення.

Конституційні права і свободи було розглянуто у поперед­ньому розділі. Зазначимо ще раз, на які групи вони поділяють­ся: а) фізичні (статті 27-35 Конституції України); б) політич­ні (статті 36-40); в) економічні (статті 41—45); г) соціальні (статті 46—49); д) екологічні (ст. 50); є) сімейні (статті 51 — 52).; с) культурні (статті 53-54); ж) особисті (статті 55-64).: Конституційні обов'язки, як вид і міра необхідної (обов'яз­кової) поведінки людини і громадянина, ми також розглядали. їх можна класифікувати за різними критеріями. Л. І. Летнян-чин виділяє такі критерії для класифікації конституційних обов'язків: І) залежно від тою, належать ці обов'язки людині чи громадянину — на обов'язки людини та обов'язки громадя­нина; 2) за сферами суспільного життя (особисті, політичні, соціальні, економічні, екологічні, сімейні, культурні); 3) за способом закріплення (прямо закріплені у. конституції чи випливають з тлумачення її норм); 4) за функціональною спрямованосте) дії (що діють прямо та опосередковано); 5) за адресатами (суб'єктами) дії (державні, суспільні, інших лю­дей, власні); 6) за характером здійснення (в конкретних чи у загальних правовідносинах); 7) за формами здійснення (інди­відуальні чи колективні); 8) за часом реалізації (постійні чи тимчасові); 9) за характером забезпечення (у право реаліза-ційній чи правозастосовчій діяльності) та інші'. Саме завдяки реалізації конституційних обов'язків уповноважений суб'єкт здатний у повному обсязі здійснити свої конституційні права.

Юридична діяльність суб'єктів права характеризується необ­хідністю створення певних-умов та використання певних засо­бів для реалізації кожного конституційного права. Конституція закріплює загальні та спеціальні умови і засоби (гарантії) юри­дичної діяльності. Серед суб'єктів юридичної діяльності виді­ляють законодавчі, виконавчі, судові та контрольно-наглядові органи влади.

Летнянчин Л. /. Конституційні обов'язки людини і громадянина в Україні: проблеми теорії і практики: Дис.... канд. юрид. наук (за спеціаль­ністю 12.00.02 - конституційне право). - Харків, 2002. - С. 125.

-220-


Законність і правосвідомість діяльності передбачає певний режим здійснення конституційних норм, їх знання та переко­наність людини і громадянина в їх справедливості.

Стадії реалізації конкретного конституційного права є різни­ми, Іх можна поділити на такі, що потребують активної діяль­ності зобов'язаного суб'єкта або створення умов людині для здійснення нею певної можливості.

: 'Крім, розуміння механізму реалізації суб'єктивних прав і обов'язків:, у нашому випадку має значення механізм забезпе­чення реалізації зазначених прав і обов'язків. На нашу Думку, такий механізм, повинен включати в себе: а) гарантії їх здійс­нення; б) юридичні елементи механізму реалізації; в) процес практичного втілення можливості та необхідності у дійсність;,г) умови і фактори такого процесу.

Гарантії здійснення суб'єктивних прав — це умови та засоби, за допомогою яких забезпечується здійснення прав, свобод та обов'язків людини та громадянина. Вони можуть бути політич­ними, економічними, соціальними, юридичними тощо.

Юридичні елементи механізму включають в себе: а) правові норми та нормативно-правові акти; б) індивідуально-правові документи; в) юридичні факти; г) правові відносини; д) суб'єктивні права та юридичні обов'язки; є) форми і мето­ди організації здійснення суб'єктивних прав і юридичних обов'язків.

Правові норми містяться у нормативно-правових актах. Во­ни видаються компетентними суб'єктами правотворчої діяль­ності в Україні, визнають за людиною і громадянином різні правові можливості, що стосуються не лише іх поведінки, а й закріплюють взаємовідносини їх з іншими людьми, з колекти­вами людей, державою і громадянським суспільством в цілому. Такі можливості називаються суб'єктивними правами людини та громадянина.

Здійснення суб'єктивних прав, як і будь-яка інша діяль­ність, характеризується певним процесом. Елементами цього процесу є: а) правовий статус; б) правові відносини; в) корис­тування конкретними благами.

Правовий статус ми вже розглянули. Як категорія він стосу­ється інтересів не лише індивіда, а й колективів людей. Його

-221-


визначають як юридично закріплене положення людини і гро­мадянина в суспільстві. Як уже зазначалося, виділяють загаль­ний (конституційний), спеціальний та індивідуальний право­вий статус. Загальний, порівняно з індивідуальним, правовий статус є досить стабільним, постійним і не так часто змінюєть­ся, як спеціальний чи індивідуальний. Основу загального пра­вового статусу складають конституційні права, свободи, закон­ні інтереси та обов'язки людини і громадянина. Вони мають важливе значення для людини, однак не вичерпують всього розмаїття регулювання правових відносин, які характерні для галузевого і відомчого регулювання, що складає спеціальний і індивідуальний правовий статус людини. Саме на цьому рівні правового статусу людини і громадянина виникає ситуація го­товності суб'єктивних прав і юридичних обов'язків до їх здійс­нення, але і ця стадія не забезпечує індивіду здійснення його прав та обов'язків. Щодо цього дуже важливою є третя стадія безпосереднього користування суб'єктивним правом. Саме на цій стадії людині забезпечується фактичне переведення закріп­лених у моделі правової норми соціальних благ у повсякденну практичну діяльність і життя особистості. Такий динамічний процес переведення нормативної моделі у фактичну поведінку (здійснення суб'єктивних прав і юридичних обов'язків) нази­вають основою механізму реалізації суб'єктивних прав. Інши­ми словами, це сукупність факторів, що є рушієм самого про­цесу, тобто необхідними умовами переведення соціальних благ, що закріплені нормою права, в практичну життєдіяль­ність конкретної людини. Вони передбачають: а) активну ді­яльність самого індивіда, що є носієм суб'єктивного права; б) обов'язкову діяльність зобов'язаного суб'єкта, що повинен виконувати обов'язок, або забезпечувати його виконання.

Більшість суб'єктивних прав здійснюються без особливої ак­тивності носія права. Значна частина громадянських та полі­тичних прав здійснюються в процесі постійного користування людини і громадянина своїми благами. На державу та грома­дянське суспільство покладається обов'язок забезпечити здійс­нення таких прав шляхом створення умов для їх реалізації. Економічні, соціальні та культурні права у своїй більшості по­требують всього комплексу (створення умов для здійснення

-222-


права, його охорони, захисту та відновлення у випадку пору­шення) щодо забезпечення реалізації прав і свобод людини та громадянина. Особливе значення в охороні, захисті та віднов­ленні порушеного права належить судам. Згідно зі ст. 8 Кон­ституції України людині гарантується звернення до суду для за­хисту своїх конституційних прав і свобод безпосередньо на підставі конституційних норм. Звідси можна зробити висновок про можливість реалізації саме конституційних норм, без дета­лізації їх до рівня спеціальних та індивідуальних. Тому є по­треба переглянути позицію К. Б. Толкачова щодо механізму реалізації саме конституційних прав, свобод та обов'язків без їх конкретизації в поточних законах.

Отже, слід розрізняти механізм правового регулювання, ме­ханізм реалізації прав і обов'язків та механізм забезпечення реалізації прав і обов'язків. Вони співвідносяться, як загальне та особливе. Конституція України закріплює систему елемен: тів, що складають механізм забезпечення реалізації конститу­ційних прав і свобод людини та громадянина. Серед таких еле­ментів важливе місце належить гарантіям їх забезпечення.

§ 2. Гарантії забезпечення прав і свобод людини та громадянина

Гарантії основних прав і свобод можна охарактеризувати як систему норм-принципів, умов і засобів, що забезпечують у своїй сукупності здійснення конституційних прав, свобод і за­конних інтересів людини і громадянина. Ефективність цієї сис­теми залежить від різних чинників, основним серед яких є на­явність цих елементів у системі функціонування державної влади. До них відносять: а) наявність Основного Закону, дію якого не може бути припинено довільно; б) визнання держав­ної влади похідною від влади народу і Конституції; в) закріп­лення на конституційному рівні основних прав і свобод людини та громадянина та засобів і умов їх здійснення; г) наявність незалежної судової влади; д) можливість захисту своїх прав в Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та у міжнародних правозахисних організаціях.

-223-


Система гарантій прав і свобод людини та громадянина включає в себе передумови політичного, економічного, соціаль­ного, ідеологічного, правового характеру, що необхідні для їх реалізації, включаючи механізм їх охорони і захисту.

Політичні гарантії — це закріплені конституційними норма­ми та принципами політичні умови та засоби, що забезпечують здійснення основних прав і свобод людини та громадянина. До них відносять конституційні норми, що закріплюють обов'язки держави, її органів та інших суб'єктів політичної системи сус­пільства зі створення умов та використання засобів здійснення конституційних прав і свобод людини та громадянина. На­приклад, ст. З Конституції України закріплює головним обов'язком держави необхідність утвердження і забезпечення прав і свобод людини. Згідно зі ст. 92 Основного Закону пар­ламент України повинен визначати винятково законами суб'єктивні права і свободи людини та громадянина, гарантії їх реалізації та основні обов'язки. Одне з провідних місць у сис­темі органів державної влади щодо гарантування прав і свобод людини належить Верховній Раді України. Це пов'язано з тим, що згідно з Конституцією України (ст. 75) Верховна Рада Ук­раїни — єдиний орган законодавчої влади в Україні. Тобто на Верховну Раду України покладається завдання нормативного закріплення, по-перше, всієї сукупності прав і свобод, якими наділяється людина і громадянин, по-друге — визначення сис­теми захисту даних прав і свобод.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 447. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия