Студопедия — РОЗДІЛ VI!
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РОЗДІЛ VI!






Конституційно-правові аспекти діяльності

судових І правоохоронних органів

із забезпечення прав, свобод і обов'язків

людини та громадянина1

§ І о Поняття та структура діяльності судових

і правоохоронних органів Із забезпечення прав,

свобод і обов'язків людини та громадянина

Діяльність судових і правоохоронних органів із забезпечення прав, свобод та обов'язків людини і громадянина закріплюєть­ся на конституційному рівні та чинним законодавством. Кон­ституція України закріплює основні права, свободи та обов'яз­ки людини і громадянина. Більшість їх передбачено міжнарод­ними документами з прав людини. Вихідним принципом при цьому є те, що права і свободи людини та громадянина, що пе­редбачені Конституцією України, не є вичерпними. При прий­нятті нових законів або внесенні змін до чинних не допускаєть­ся звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

У Конституції України знайшла відображення і система органів, що покликані забезпечувати реалізацію прав людини. Основою цієї системи є положення, що людина, її життя та здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права та свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за

У розділі використано матеріали А. І. Хальоти і В. О. Демиденка -викладачів кафедри конституційного права НАВСУ.


свою діяльність. Утвердження та забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави1. Конституційна система органів захисту прав людини відображена у ст. 6, де закріплюється принцип поділу влад, що характеризує організацію і діяльність органів державної влади. Конституція України (ст. 6) закріплює, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Законодавчий та виконавчі органи здійснюють заходи із захисту прав людини в межах і відповідно до повноважень, встановлених Конституцією, законами України та іншими нор­мативно-правовими актами. Кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Крім органів, що відносяться до структур загальної компе­тенції та мають серед своїх обов'язків забезпечення прав лю­дини, існують органи спеціальної компетенції. До них відно­сяться судові та правоохоронні органи. Правоохоронними ор­ганами за законом2 є такі, що беруть безпосередню участь від­повідно в: а) розгляді судових справ у всіх інстанціях; б) провадженні та розслідуванні кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення; в) оперативно-розшуко-вій діяльності; г) охороні громадського порядку та громадської безпеки; д) виконанні вироків, рішень, ухвал і постанов судів, постанов органів дізнання і попереднього слідства та прокуро­рів; є) контролі за переміщенням людей, транспортних засо­бів, товарів та інших предметів чи речовин через державний і митний кордон України; є) нагляді та контролі за виконанням законів.

Серед правоохоронних закон виділяє органи: а) прокурату­ри; б) внутрішніх справ; в) служби безпеки; г) митної служби; д) охорони державного кордону; є) державної податкової служби; є) виконання покарань; ж) державної контрольно-ре-

Конституція України. Конституція Автономної Республіки Крим: 36. нормат. актів. — К., 1999. — С 5.

2 Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів: Закон України від 23 грудня 1993 р. // Відомості Верховної Ради. - 1994. -№11.-Ст. 50.


 


-246-


-247-


візійної служби; з) рибоохорони; і) державної лісової охорони; к) інші, які здійснюють правозастосовчі або правоохоронні функції.

Значну роль у захисті прав людини відіграють органи проку­ратури, адже саме на неї покладено нагляд за додержанням за­конів органами, що проводять оперативно-розшукову діяль­ність, дізнання, досудове слідство, нагляд при виконанні судо­вих рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмежен­ням особистої свободи громадян.

Конституцією України закріплено право особи на відшкоду­вання за рахунок держави чи органів місцевого самоврядуван­ня матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рі­шеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, ор­ганів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень (ст. 56).

Після використання всіх національних засобів правового за­хисту особа має можливість звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи між­народних організацій, членом або учасником яких є Україна.

Отже, систему засобів захисту прав і свобод людини скла­дають: а) нормативно-правові акти матеріального і процесу­ального характеру; б) органи державної влади і місцевого са­моврядування в межах своїх повноважень; в) спеціалізовані державні та громадські органи, організації, що мають своїм завданням захист прав і свобод людини і громадянина (суди, прокуратура., адвокатура, но'таріат та ін.); г) підприємства, установи і організації незалежно від форм власності в межах своїх прав і обов'язків; д) засоби масової інформації; є) полі­тичні партії і громадські організації та ін.

Про порядок організації діяльності із забезпечення прав, свобод та обов'язків людини і громадянина таких органів, як парламент, Президент України, Кабінет Міністрів України, інші органи виконавчої влади, йшлося у попередньому розділі. У цьому розділі ми розглянемо організацію діяльності судових та правоохоронних органів із забезпечення прав людини.

Отже, до судових органів, що забезпечують реалізацію прав, свобод та обов'язків людини і громадянина, відносяться:

- 248 -


а) Конституційний Суд України; б) суди загальної юрисдикції. Правоохоронними органами в реалізації забезпечувальної функції є органи: а) прокуратури; б) служби безпеки; в) внут­рішніх справ; г) інші, що здійснюють правозастосовчі або пра­воохоронні функції.

§ 2. Діяльність судовиж органів України

із забезпечення прав, свобод та обов'язків

людини і громадянина

Конституція України, (ст. 55) закріплює, що захист прав і свобод людини та громадянина здійснюється судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого са­моврядування, посадових, службових та інших • осіб. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі1.

Отже, судова гілка влади є одним з найефективніших засо­бів захисту прав людини і громадянина від правопорушень, її завдання — відновлення порушених прав і свобод. За років ра­дянської влади судовий механізм захисту прав людини був дек­ларативним і недієвим, а сам суд не був гілкою влади і залежав від партійних структур. Нині держава спрямовує всі зусилля для того, щоб цей вид захисту прав людини став найдієвішою формою захисту, як це реалізується в країнах зі сталою демок­ратією. Створено конституційно-правові передумови для здійс­нення неупередженого правосуддя. Так, має місце матеріаль­на, фінансова, кадрова незалежність суду, що сприяє здійснен­ню правосуддя на підставі Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів.

Конституційний Суд України (далі - Конституційний Суд) є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні, вирішує всі питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України. Конституційний Суд складається з

Конституція України. Конституція Автономної Республіки Крим: 36. нормат. актів. - К., 1999. - С 36.

-249-


вісімнадцяти суддів. Президент України, Верховна Рада Украї­ни та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Консти­туційного Суду. Суддею Конституційного Суду може бути гро­мадянин України, який на день призначення досяг сорока ро­ків, має вищу юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менш як десять років, проживає в Україні протягом останніх двадцяти років та володіє державною мовою. Призначаються судді Конституційного Суду терміном на дев'ять років без пра­ва бути призначеним на повторний строк.

До повноважень Конституційного Суду відносяться прийнят­тя рішень та дача висновків у справах щодо:

— конституційності законів та інших правових актів Верхов­
ної Ради України, актів Президента України, Кабінету Мініст­
рів України, правових актів Верховної Ради Автономної Рес­
публіки Крим, в тому числі що стосуються прав людини і гро­
мадянина;

— відповідності Конституції України чинних міжнародних
договорів України або тих міжнародних договорів, що вносять­
ся до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'яз­
ковість, в тому числі щодо прав, свобод та обов'язків людини
і громадянина;

— додержання конституційної процедури розслідування і
розгляду справи про усунення Президента України з поста в
порядку імпічменту в межах, визначених статтями 111 і 151
Конституції України;

— офіційного тлумачення Конституції та законів України, в
тому числі питання забезпечення прав і свобод людини та гро­
мадянина.

Повноваження Конституційного Суду мають певні межі. До його компетенції не належать питання щодо законності актів органів державної виконавчої влади (крім актів Кабінету Мі­ністрів України), органів влади Автономної Республіки Крим (крім Верховної Ради Автономної Республіки Крим) та органів місцевого самоврядування, деякі інші питання, що віднесені законодавством до компетенції судів загальної юрисдикції.

Забезпечення прав, свобод та обов'язків людини і громадя­нина багато в чому залежить від правильної організації роботи Конституційного Суду. Конституція України, закони та акти

-250-


Конституційного Суду встановлюють порядок організації і функціонування його внутрішньої діяльності. Ці документи вміщують правові норми, що визначають порядок: а) утворен­ня і діяльності посадових осіб і органів; б) провадження у справах; в) фінансування Конституційного Суду і Секретаріату Конституційного Суду (далі — Секретаріату); в) діловодства; г) внутрішнього розпорядку.

Серед посадових осіб Конституційного Суду, що обираються (призначаються), можна виділити: а) голову Конституційного Суду; б) його заступників; в) голів постійних комісій; г) сек­ретарів колегій; д) керівника Секретаріату. Голова Конститу­ційного Суду (далі — Голова) обирається на спеціальному пле­нарному засіданні Конституційного Суду (спецзасіданні) зі складу його суддів шляхом таємного голосування лише на один трирічний строк не пізніше двомісячного строку з дня, коли по­сада Голови стала вакантною.

Голова має повноваження, що передбачені Законом та до­повнюються Регламентом. Він очолює Конституційний Суд та організовує його діяльність. До його повноважень, передбаче­них законом, належать:

—організація роботи колегій суддів Конституційного Суду,
комісій та Секретаріату;

—скликання і проведення засідань, пленарних засідань Кон­
ституційного Суду;

—розпорядження бюджетними коштами на утримання і за­
безпечення діяльності Конституційного Суду відповідно до
кошторису, ним же затвердженого;

—здійснення інших повноважень, передбачених чинним за­
конодавством і актами Конституційного Суду, що регламен­
тують організацію його внутрішньої роботи.

Разом з тим слід зазначити, що Регламент Конституційного Суду передбачає додаткові повноваження Голови.

Голова має двох заступників (далі — заступники Голови). Вони виконують за дорученням Голови окремі його повнова­ження. У разі відсутності Голови або неможливості здійснення ним своїх повноважень його обов'язки виконує заступник, який є старшим за віком, а за відсутності обох заступників

-251-


обов'язки Голови виконує найстарший за віком суддя Консти­туційного Суду.

Заступники Голови обираються за пропозицією Голови на один трирічний строк таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів у такому порядку:

—на спецзасіданні з числа суддів Конституційного Суду не
пізніше двомісячного строку з дня, коли посада стала вакант­
ною;

—повноважним є спецзасідання, якщо на ньому присутні не
менш як дванадцять суддів Конституційного Суду;

—відкритим голосуванням на спецзасіданні затверджується
форма бюлетеня для голосування по виборах заступника Голо­
ви та форма протоколу голосування;

—до списку кандидатур вносяться судді Конституційного Су­
ду, яких запропонував Голова і які дали згоду балотуватися на
цю посаду. Кандидатури заслуховуються на спецзасіданні;

—їх список затверджується відкритим голосуванням і офор­
мляється протоколом, який підписується головуючим;

—на спецзасіданні з числа суддів Конституційного Суду оби­
рається комісія для організації та проведення виборів у складі
трьох суддів (з числа суддів, що не балотуються на посаду за­
ступника Голови), яка організує проведення виборів. Заступ­
ники Голови наділяються окремими повноваженнями Голови
за його розпорядженням.

Для попереднього розгляду конституційних подань ї звер­нень у складі Конституційного Суду утворюються дві колегії суддів, що вирішують питання щодо відкриття провадження у справах за: а) конституційними поданнями; б) конституційни­ми зверненнями. Рішення про утворення колегій суддів Кон­ституційного Суду, затвердження їх складу та призначення секретарів колегій приймається на засіданні Конституційного Суду протягом першого місяця кожного календарного року Секретар Колегії суддів призначається з числа суддів, які вхо­дять до складу Колегії, та очолює її. Він призначається на строк повноважень Колегій відкритим голосуванням з числа кандидатур, запропонованих суддями відповідної Колегії.

На секретаря Колегії суддів покладаються певні повнова­ження, а саме: а) він очолює Колегію та організовує її роботу

-252-


з питань розгляду конституційних подань та конституційних звернень; б) головує на засіданні Колегії; в) вносить пропози­цію на засіданні Конституційного Суду про заміну судді-допові-дача у справі в разі його неможливості брати участь у підготов­ці та розгляді матеріалів справи за конституційним поданням, Конституційним зверненням; г) вносить на розгляд Конститу­ційного Суду пропозицію щодо тимчасового введення до складу Колегії судді Конституційного Суду з іншої Колегії у разі' не-йожливості проводити протягом тривалого часу засідання Ко­легії через відсутність кворуму; д) звітує щоквартально про ро­боту Колегії на засіданні Конституційного Суду; ж) вирішує інші питання організації роботи Колегії.

Для здійснення допоміжної роботи з питань організації внут­рішньої діяльності, Конституційний Суд на своєму засіданні ут­ворює з числа суддів постійні комісії, що є його допоміжними робочими органами. Положення про постійні комісії Конститу­ційного Суду затверджується ним на пленарному засіданні. Ро­ботою постійної комісії керує її голова, якого призначає Голова Конституційного Суду на трирічний строк.

Конституційний Суд може утворювати на своїх пленарних засіданнях тимчасові комісії для додаткового дослідження пи­тань, пов'язаних з конституційним провадженням у справі, за участю фахівців у відповідних галузях права. Пропозицію по­дає суддя-доповідач Конституційного Суду. Тимчасова комісія створюється з числа фахівців відповідних галузей права для додаткового дослідження матеріалів справи. Ухвалу про утво­рення тимчасової комісії приймають судді Конституційного Су­ду на пленарному засіданні. В ній встановлюється строк для підготовки висновку. Конституційний Суд передає тимчасовій комісії матеріали справи для ознайомлення та надає на її запит додаткові матеріали, необхідні для формулювання нею виснов­ку. Такий висновок повинен містити відомості про її членів, їх фах, місце роботи, вчений ступінь та наукове звання, а також про справу, з якої дається висновок, зміст висновку, дату по­дання висновку, підписи членів комісії. Якщо член тимчасової комісії не погоджується з висновком у цілому або з окремими його положеннями, він подає окремий висновок або ж викла­дає свою думку з окремих питань. Якщо Конституційний Суд

-253-


вважає положення, викладені у висновку тимчасової комісії, недостатніми для повного з'ясування обставин справи або за наявності суперечностей у висновку, він може постановити ух­валу про проведення додаткових досліджень тим самим скла­дом тимчасової комісії або утворити тимчасову комісію в іншо­му складі. Висновки тимчасових комісій за будь-яких обставин додаються до матеріалів справи та оцінюються на пленарному засіданні Конституційного Суду.

Важливим для організації роботи є порядок провадження по справі. Процесуальний порядок провадження по справах має певні стадії: а) звернення до Конституційного Суду; б) попе­редній розгляд звернень; в) розгляд звернень на пленарних за­сіданнях; г) прийняття і введення в дію актів Конституційного

Суду.

Формами звернення до Конституційного Суду є конституцій­не подання та конституційне звернення.

Конституційне подання — це письмове клопотання до Конституційного Суду про визнання правового акта (його ок­ремих положень) неконституційним, про визначення консти-туційності міжнародного договору або про необхідність офіцій­ного тлумачення Конституції України та законів України, а та­кож клопотання Верховної Ради України про дачу висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

Суб'єктами права на конституційне подання з питань прий­няття рішень Конституційним Судом у випадках перевірки конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республі­ки Крим є: а) Президент України; б) не менш сорока п'яти на­родних депутатів України (підпис депутата не відкликається); в) Верховний Суд України; г) Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; д) Верховна Рада Автономної Респуб­ліки Крим.

Суб'єктами права на конституційне подання з питань дачі висновків Конституційним Судом у випадках відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів України

-254-


або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ра­ди України для надання згоди на їх обов'язковість є: а) Прези­дент України; б) Кабінет Міністрів України. Щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту є Верховна Рада України. Суб'єктами щодо офіційного тлума­чення Конституції та законів України є: а) Президент України; б) не менше сорока п'яти народних депутатів України (підпис депутата не відкликається); в) Уповноважений Верховної Ра­ди України з прав людини; г) Верховний Суд України; д) Ка­бінет Міністрів України; є) інші органи державної влади; є) Верховна Рада Автономної Республіки Крим; ж) органи місцевого самоврядування.

У конституційному поданні повинно бути зазначено:

—повне найменування органу, посадової особи, які направ­
ляють конституційне подання згідно з правом, наданим Кон­
ституцією України та законом;

—відомості про представника за законом або уповноважено­
го за дорученням;

 

— повне найменування, номер, дата прийняття, джерело
опублікування (у разі публікації) правового акта, конституцій-
ність якого (окремих його положень) оскаржується чи який
потребує офіційного тлумачення;

— правове обгрунтування тверджень щодо неконституцій­
ності правового акта (його окремих положень) або необхіднос­
ті в офіційному тлумаченні;

— дані щодо інших документів і матеріалів, на які поси­
лаються суб'єкти конституційного подання;

— перелік матеріалів та документів, що додаються.
Подання та документи і матеріали до нього подаються у

трь~ОХ~їїрймірниках.

Конституційне звернення — це письмове клопотання до Конституційного Суду про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та Законів України з метою забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини і Тромадянина, а також прав юридичної особи.

Суб'єктами права на конституційне звернення з питань дачі висновків Конституційним Судом є: а) громадяни України; б) іноземці; в) особи без громадянства; г) юридичні особи.

-255-


У конституційному зверненні повинно бути зазначено:

—прізвище, ім'я, по батькові громадянина України, інозем­
ця чи особи без громадянства, адреса, за якою особа прожи­
ває, або повна назва та місцезнаходження юридичної особи;

—відомості про представника особи за законом або уповно­
важеного за дорученням;

—статті (окремі положення) Конституції України або Зако­
ну України, тлумачення яких має бути дано Конституційним
Судом;

—обгрунтування необхідності в офіційному тлумаченні по­
ложень Конституції України або законів України;

—дані щодо інших документів та матеріалів, на які поси­
лаються суб'єкти конституційного звернення;

— перелік документів та матеріалів, що додаються.
Звернення, документи і матеріали подаються у трьох при­
мірниках.

Слід зазначити, що положення п. І ст. 150 Конституції Ук­раїни встановлюють вичерпний перелік суб'єктів безпосеред­нього звернення до Конституційного Суду з питань конетиту-ційності законів України та актів Президента України, Кабіне­ту Міністрів України і правових актів Верховної Ради Авто­номної Республіки Крим. Громадяни права на таке звернення не мають. Крім того, громадяни не можуть звертатися до Кон­ституційного Суду зі скаргами на будь-яке рішення виконавчих органів або судів загальної юрисдикції.

З іншого боку, наші громадяни мають право як ініціювати розгляд окремих питань у Конституційному Суді, так і бути безпосередніми учасниками судового провадження при розгля­ді цих питань. Йдеться про напрями діяльності Конституційно­го Суду, що випливають із повноважень, зазначених у п. 2 ч. і ст. 150 Конституції України і п. 4 ст. ІЗ Закону про Кон­ституційний Суд, тобто про офіційне тлумачення Конституції та законів України. Це найширші повноваження, оскільки важко визначитися з їх межами та відокремити не за формою, а за змістом конституційне подання щодо конституційності за­конів від конституційного звернення з питань дачі висновків щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України. Вказані повноваження стосуються всього масиву чинних і та-

- 256 -


ких, що відповідають Конституції, законів, Тобто важко пе­редбачити кількість звернень до Конституційного Суду, адже відповідно до ст. 43 Закону про Конституційний Суд коло суб'­єктів, які мають право на таке звернення, майже не обмежене. Це і громадяни України, й іноземці, особи без громадянства та юридичні особи (вітчизняні та з-за кордону), що мають будь-який інтерес щодо застосування законів України і потребують роз'яснення щодо нюансів його застосування до відповідних правовідносин.

Отже, громадяни України мають право на особисте звернен­ня до Конституційного Суду, але не зі скаргою, а зі зверненням дати офіційне..тлумачення норм Конституції України або зако-нйГУкраїни. Тобтр,_ні.Конституція.України, ні закон не позба­вили громадянина права на звернення до Конституційного Су­ду, однак встановлено межі, в яких фізична приватна особа повинна діяти, не доводячи до абсурду своє конституційне пра­во на скаргу, коли неприборканий потік звернень фактично дезорганізував би діяльність цієї інституції та вихолостив її го­ловне завдання — забезпечення конституційності у діяльності органів державної влади, перетворивши цю інституцію у чер­гове бюро з питань розгляду скарг. Такий механізм, особливо в умовах своєрідного розуміння своїх прав з боку окремих ка­тегорій громадян, є дуже необхідним.

Закон «Про Конституційний Суд» (ст. 94) визначає, що під­ставою для конституційного звернення щодо офіційної інтер-.претації положень Конституції та законів України є наявність неоднозначного застосування положень Конституції або зако­нів "України судами України, іншими органами державної вла­ди чи місцевого самоврядування за умови, що суб'єкт права на конституційне звернення вважає, що це може призвести або призвело до порушення його конституційних прав і свобод. Ви­ходячи зі змісту положень цієї норми, можна стверджувати, що визначальним моментом в ній є суб'єктивна оцінка люди­ною ситуації, що сталася з нею під час застосування органами виконавчої влади або судами загальної юрисдикції норми чи кількох норм законів або Конституції України. Перевага на­дається не об'єктивному праву, а суб'єктивній оцінці людини щодо правозастосовчої діяльності державних органів. У цьому

9 3-50

-257-


саме і полягає методологія правової держави щодо переваги інтересів людини над інтересами держави, однак лише в тих ситуаціях, коли владні структури протиправно діяли щодо гро­мадянина.

Реалізуючи своє повноваження щодо офіційного тлумачен­ня, Конституційний Суд повинен орієнтуватись на ту норму, яка вказує, що таке звернення до Конституційного Суду мож­ливе лише за неоднозначного застосування положень Консти­туції або законів України і які саме органи це здійснювали. Тобто до повноважень Конституційного Суду належить попе­реднє з'ясування підстав для (рормального звернення — чи ма­ло місце неоднозначне застосування норм законів. Крім цього, предметом попередньої оцінки Конституційного Суду може бу­ти твердження про те, чи призвело, чи може призвести таке неоднозначне застосування норм законів до порушення консти­туційних прав і свобод суб'єкта звернення.

Отже, звернення, які громадяни можуть подавати до Кон­ституційного Суду, принципово відрізняються від звичайних скарг як за змістом, так і за формою. Якщо до звернень у дер­жавні установи (на зразок скарг) законодавство України не передбачає якихось чітко визначених формальних вимог, крім апеляційних та касаційних скарг у судах загальної юрисдикції, то зовнішні вимоги до конституційного звернення формалізо­вані та зазначені у законі1. Викладені формальні вимоги до звернення особливо чітко відрізняють зміст конституційного звернення від звичайного звернення і тим паче від скарги. Ці норми орієнтують на обгрунтування необхідності в офіційному тлумаченні положень Конституції України або законів Украї­ни. Звернення іншого змісту, що надійшли від громадян до Конституційного Суду, просто не можуть бути прийнятими за мотивами непідвідомчості. Про це слід знати всім, хто бажає звернутися до цього органу.

Конституційне подання або конституційне звернення в будь-який час до дня його розгляду на пленарному засіданні може бути відкликане за письмовою заявою суб'єкта, який його на-

Стаття 42 Закону України «Про звернення громадян» від 2 жовтня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 47. - Ст. 256.

-258-


правив до Конститудшногр Суду. Для припинення проваджен-ня~у~справі за конституційним поданням, конституційним звер­ненням, що відкликається, на засіданні Конституційного Суду приймається процесуальна ухвала.

У відкритті конституційного провадження може бути від­мовлено у разі:

—відсутності встановленого Конституцією та Законами Ук­
раїни права на конституційне подання, конституційне звер­
нення;

—невідповідності конституційного подання, конституційного
звернення вимогам, передбаченим Конституцією та законами
України;

—непідвідомчості Конституційному Суду питань, порушених
у конституційному поданні, конституційному зверненні.

Порядок відкриття провадження у Конституційному Суді за конституційним поданням чи конституційним зверненням закріплюється в законі. Ухвалу про початок провадження приймає Колегія або Конституційний Суд на їх засіданні. Ко­легія у справах за конституційними поданнями більшістю голо­сів суддів, які входять до її складу, приймає процесуальну ух­валу про відкриття провадження у справі в Конституційному Суді або про відмову в такому провадженні. У разі прийняття такої процесуальної ухвали ця справа вноситься на розгляд пленарного засідання Головою Конституційного Суду. У тако­му самому порядку Колегія суддів Конституційного Суду в справах за конституційними зверненнями приймає процесуаль­ну ухвалу про відкриття провадження у справі або про відмову в такому провадженні.

Будь-яка з Колегій під час підготовки справи, Конституцій­ний Суд у процесі провадження у справі мають право витребу­вати від Верховної Ради України, Президента України, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, суддів загальних судів, органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядуван­ня, посадових осіб, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, політичних партій та інших об'єднань грома­дян і окремих громадян необхідні документи, матеріали та інші відомості, що стосуються розгляду справи. Як Колегії, так і

9* - 259 -


Конституційний Суд під час підготовки справи та в процесі провадження у справі можуть призначати експертизу і вирішу­вати питання щодо залучення до участі в конституційному про­вадженні експертів. Вони також мають право викликати поса­дових осіб, експертів, свідків, представників за законом та уповноважених за дорученням, громадян, участь яких повинна забезпечити об'єктивний і повний розгляд справи. За ухилення без поважних причин від явки у Колегію чи в Конституційний Суд та відмову надати необхідні документи, матеріали чи інші відомості або їх умисне приховування винні несуть юридичну відповідальність відповідно до чинного законодавства. Після відкриття провадження справу розглядає Конституційний Суд на пленарному засіданні. Строк розгляду в справах за консти­туційним поданням не повинен перевищувати трьох місяців, а у випадках, визнаних Конституційним Судом невідкладними, — одного місяця. Строк провадження у справах за конституцій­ним зверненням не повинен перевищувати шести місяців. Об­числення строків провадження розпочинається з дня прийнят­тя процесуальної ухвали щодо відкриття конституційного про­вадження у справі. Дату розгляду справи Конституційним Су­дом визначає його Голова.

Організаційно-правовими формами роботи Конституційного Суду є засідання та пленарні засідання. Засідання скликається з ініціативи Голови, його заступників, Колегії, постійних комі­сій чи не менше трьох суддів Конституційного Суду не пізніше як у двотижневий строк з дня ініціативи про його скликання. Про дату скликання та порядок денний засідання керівник Секретаріату доводить до відома суддів та учасників засідання не пізніше як за п'ять дній до дня скликання засідання. Поря­док денний засідання визначається Головою та затверджується на засіданні Конституційного Суду. На засіданнях розгля­даються всі питання, що потребують вирішення Конституцій­ним Судом, крім тих, що вирішуються на його пленарних засі­даннях відповідно до закону. Засідання є повноважним, якщо на ньому присутні не менше одинадцяти суддів Конституційно­го Суду.

Конституційний Суд на своїх засіданнях:

— затверджує Регламент, Положення про Секретаріат, ар-

-260-


хів, бібліотеку та інші самостійні структурні підрозділи Кон­ституційного Суду, вносить зміни та доповнення до них;

—призначає, за поданням Голови, керівника Секретаріату
та приймає рішення про звільнення його з посади;

—приймає рішення про утворення постійних комісій, за­
тверджує їх персональний склад;

—розглядає пропозиції щодо обсягу фінансування Конститу­
ційного Суду та затверджує проект кошторису на кожний фі­
нансовий рік;

—затверджує структуру і штатний розпис Конституційного

Суду;

—заслуховує щоквартально інформацію Голови про вико­
ристання бюджетних асигнувань;

—приймає рішення про дострокове звільнення з посади Го­
лови та його заступників;

—приймає рішення про звільнення з посади судді Конститу­
ційного Суду у випадках, передбачених законом;

—заслуховує щоквартально звіти керівника Секретаріату та
керуючого справами Конституційного Суду;

 

—приймає у разі необхідності рішення про невідкладність
відкриття конституційного провадження за конституційним
поданням у конкретній справі;

—приймає рішення щодо персонального складу делегацій
Конституційного Суду та їх керівників;

—дає згоду на призначення заступників керівника Секрета­
ріату, керівників самостійних структурних підрозділів та їх за­
ступників, керівників інших структурних підрозділів;

—вирішує інші питання, що не є предметом розгляду пле­
нарного засідання

При здійсненні своїх повноважень на засіданнях Конститу­ційний Суд приймає рішення. Таке рішення приймається, як­що за нього проголосувало більше половини суддів Конститу­ційного Суду, які брали участь у засіданні.

Крім засідань Конституційний Суд проводить і пленарні за­сідання, На своїх пленарних засіданнях Конституційний Суд розглядає справи, провадження в яких відкрито за конститу­ційними поданнями та конституційними зверненнями, а також інші питання, віднесені до розгляду Конституційним Судом на

- 261 ••


 


його пленарних засіданнях чинним законодавством. Пленарне засідання Конституційного Суду є повноважним, якщо на ньому присутні не менше дванадцяти суддів Конституційного Суду. Порядок проведення пленарних засідань Конституційно­го Суду встановлюється законами, Регламентом та іншими ак­тами Конституційного Суду, що регламентують організацію йо­го внутрішньої роботи. На пленарних засіданнях Конституцій­ний Суд:

—приймає рішення та дає висновки у справах за конститу­
ційними поданнями та конституційними зверненнями;

—затверджує положення про постійні комісії;

—приймає рішення про утворення тимчасових комісій, за­
тверджує їх персональний склад та призначає голів цих ко­
місій.

Рішення (висновок) Конституційного Суду вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше десяти суд­дів Конституційного Суду.

Пленарне засідання Конституційного Суду скликається з іні­ціативи Голови, його заступників, Колегії суддів та постійних комісій або не менше трьох суддів Конституційного Суду. Його скликає Голова не пізніше як у двотижневий строк з дня над­ходження ініціативи про його скликання. Про дату скликання та порядок денний пленарного засідання Конституційного Суду керівник Секретаріату повідомляє суддів Конституційного Суду та його учасників не пізніше як за десять днів до дня скликан­ня засідання. Порядок денний пленарного засідання визна­чається Головою і затверджується на засіданні. На пленарному засіданні головує Голова Конституційного Суду, а за його від­сутності — старший за віком заступник Голови. За відсутності заступників — головує старший за віком суддя Конституційного Суду. Головуючий забезпечує додержання порядку при прове­денні пленарних засідань. Учасники та присутні у залі засідань попереджуються про необхідність додержання встановленого порядку. При виявленні неповаги до Конституційного Суду або перешкоджанні проведенню його пленарного засідання (чи за­сідання) порушника може бути притягнуто до встановленої за­коном відповідальності. За пропозицією головуючого Консти-

-262-


туційний Суд виносить про це ухвалу. Порушник випроваджу­ється із зали засідань.

Засідання та пленарні засідання Конституційного Суду про­токолюються. Пленарні засідання фіксуються технічними засо­бами. Протоколи засідання, пленарного засідання підписують­ся головуючим та суддями Конституційного Суду, які брали в них участь, і передаються протягом десяти днів з дня прийнят­тя рішення (давання висновку) чи прийняття ухвали для озна­йомлення суддям Конституційного Суду, які не брали в них участі. Забезпечує ведення протоколів засідань та пленарних засідань Секретаріат.

На пленарних засіданнях Конституційний Суд приймає рі­шення та висновки. Так, Конституційний Суд за результатами розгляду справ щодо конституційності законів та інших право­вих актів Верховної Ради України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та тлумачення Конституції і За­конів України приймає рішення. Він може визнати неконсти­туційним правовий акт повністю або в окремій його частині. У разі якщо в процесі розгляду справи за конституційним по­данням чи конституційним зверненням виявлено невідповід­ність Конституції України інших правових актів (їх окремих положень), крім тих, щодо яких відкрито провадження у спра­ві та які впливають на прийняття рішення чи дачу висновку в справі, Конституційний Суд визнає такі правові акти (їх окре­мі положення) неконституційними. Рішення Конституційного Суду повинно мати чітко визначений законом зміст і містити:

а) найменування рішення, дату і місце прийняття, його номер;

б) персональний склад суддів Конституційного Суду, які брали
участь у розгляді справи; в) перелік учасників судового засі­
дання; г) зміст конституційного подання; д) повну назву, дату
прийняття, порядковий номер, за яким органом, посадовою
особою прийнято правовий акт, конституційність якого розгля­
дається; є) положення Конституції України, якими керувався
Конституційний Суд при прийнятті рішення; є) мотивувальну
частину рішення; ж) резолютивну частину рішення;
з) обов'язкове зазначення того, що рішення Конституційного
Суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

-263-


 


Висновки Конституційний Суд дає у справах з питань; а) відповідності Конституції України чинних міжнародних до­говорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язко­вість; б) додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту; в) відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України законопроектів про внесення змін до неї. У висновку Конституційного Суду зазначається: а) його найме­нування, дата і місце дачі, номер; б) персональний склад суд­дів Конституційного Суду, які брали участь у розгляді справи; в) перелік учасників судового засідання; г) зміст конституцій­ного подання, конституційного звернення; д) положення Кон­ституції України, якими керувався Конституційний Суд при дачі висновку; є) мотивувальна частина висновку; є) резолю­тивна частина висновку; ж) те, що висновок Конституційного Суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

Рішення та висновки вважаються прийнятими, якщо за це на пленарному засіданні проголосувало не менше десяти суддів Конституційного Суду. Ці акти приймаються після поіменного голосування шляхом опитування суддів Конституційного Суду. Пропозиції суддів до проекту рішення чи висновку голосуються у порядку надходження. Судді не мають права утримуватися від голосування. Рішення і висновки мотивуються письмово, підписуються окремо суддями, які голосували за їх прийняття і які голосували проти їх прийняття, та оприлюднюються. Во­ни є остаточними і не підлягають оскарженню. Підписання суддею рішення та висновку є обов'язковим. Суддя, який під­писав рішення чи висновок, може викласти у письмовій формі свою окрему думку і додати її до рішення чи висновку Консти­туційного Суду.

Рішення і висновки видаються державною мовою, повинні бути підписані не пізніше семи днів після прийняття чи дачі. Вони офіційно оприлюднюються наступного робочого дня піс­ля їх підписання і разом з окремою думкою суддів публікують­ся у «Віснику Конституційного Суду України» та в інших офі­ційних виданнях України і рівною мірою є обов'язковими до виконання.

-264-


Копії рішень і висновків надсилаються наступного робочого дня після їх офіційного оприлюднення суб'єкту права на кон­ституційне подання чи конституційне звернення, з ініціативи якого розглядалася справа, до Міністерства юстиції України, а також до органу влади, що прийняв правовий акт, який був предметом розгляду в Конституційному Суді.

За необхідності Конституційний Суд може визначити у своєму рішенні чи висновку порядок і строки 'їх виконання, а також' покласти на відповідні державні органи обов'язки щодо забезпечення виконання рішення, додержання висновку. Він має право зажадати від органів, на які покладається обов'язок забезпечити виконання актів, письмового підтвердження вико­нання рішення, додержання його висновку. Невиконання рі­шень та недодержання висновків Конституційного Суду тяг­нуть за собою відповідальність згідно з законами України.

У разі виявлення нових обставин по справі, що не були предметом її розгляду, але які існували на час розгляду і прий­няття рішення або дачі висновку в справі, Конституційний Суд може відкрити нове провадження у справі.

Діяльність Конституційного Суду фінансується з Державно­го бюджету України. При складанні проекту Державного бюд­жету України на кожний наступний рік Голова Конституційно­го Суду подає пропозиції до Кабінету Міністрів України та Вер­ховної Ради України щодо обсягу фінансування Конституцій­ного Суду і проект відповідного кошторису.

Організаційне, науково-експертне, інформаційно-довідкове та інше забезпечення діяльності Конституційного Суду здійс­нює його Секретаріат на чолі з керівником. Положення про Секретаріат, його структура і штати затверджуються Консти­туційним Судом. Керівника Секретаріату призначає Конститу­ційний Суд за поданням його Голови з числа громадян, які мають право на обіймання посади професійного судді. Він не може належати до політичних партій, мати представницький мандат, брати участь у будь-якій політичній діяльності, обійма­ти будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачу­вану роботу, крім наукової, викладацької та творчої у вільний від основної роботи час. Кандидатура на цю посаду обговорю­ється на засіданні Конституційного Суду. У тому разі, якщо за-

-265-




пропоновану кандидатуру відхилено, Голова Конституційного Суду пропонує іншу кандидатуру. Рішення про призначення керівника Секретаріату приймається відкритим голосуванням більшістю присутніх на засіданні Конституційного Суду. Пов­новаження керівника Секретаріату визначаються Положенням про Секретаріат Конституційного Суду. Керівник та інші поса­дові особи Секретаріату є державними службовцями.

Матеріали діяльності Конституційного Суду зберігаються в його архіві. Матеріали справ, щодо яких Конституційний Суд прийняв рішення або дав висновок, зберігаються в його архіві сто років. Оригінали рішень та висновків зберігаються в архіві безстроково. Інші матеріали щодо діяльності Конституційного Суду зберігаються в його архіві на загальних підставах, визна­чених законодавством України. Положення про архів затвер­джується Конституційним Судом. Для забезпечення Конститу­ційного Суду нормативно-правовими актами, науковою та іншою спеціальною літературою утворюється бібліотека Кон­ституційного Суду. Положення про бібліотеку затверджується Конституційним Судом. Друкованим органом Конституційного Суду є «Вісник Конституційного Суду України»'.

Отже, Конституційний Суд як єдиний орган конституційної юрисдикції здійснює свою організаційну діяльність відповідно до чинного законодавства та організаційно-правових актів, що приймає Конституційний Суд, забезпечуючи права, свободи і обов'язки людини та громадянина. Він не може виходити за межі своєї діяльності та не дублює діяльність інших органів правосуддя.

Суди загальної юрисдикції в забезпеченні

реалізації прав, свобод і обов'язків людини

та громадянина

Забезпечення прав, свобод і обов'язків людини та громадя­нина здійснюють і суди загальної юрисдикції. Вони реалізують свою компетенцію шляхом здійснення правосуддя у формі ци­вільного, господарського, адміністративного, кримінального су-

Колодій А. М., Олійник А. Ю. Державне будівництво і місцеве само­врядування: Навч. посіб. - К., 2000.

-266-


дочинства. При здійсненні судочинства в процесі забезпечення ""прав людини вони керується принципами: 1) законності; 2) рівності всіх учасників судового процесу перед законом і су­дом; 3) забезпечення доведеності вини; 4) змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів та доведеності пе-"ред судом їх переконливості; 5) підтримання державного обви­нувачення в суді прокурором; 6) забезпечення обвинуваченому права на захист; 7) гласності судового процесу та його повного фіксування технічними засобами; 8) забезпечення апеляційно-Іго та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом; 9) обов'язковості рішень суду для здійснення на всій території України.

Систему судів загальної юрисдикції складають: а) місцеві су­ди; б) апеляційні суди, Апеляційний суд України; в) Касацій­ний суд України; г) вищі спеціалізовані суди; д) Верховний Суд України. Військові суди належать до загальних судів і здійснюють правосуддя у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до закону. Спеціалізованими судами є господарські, адміністративні та інші суди, визначені як спеціалізовані.

Утворює і ліквідує суди загальної юрисдикції Президент Ук­раїни відповідно до закону за поданням Міністра юстиції Ук­раїни, погодженим з Головою Верховного Суду України або го­ловою відповідного вищого спеціалізованого суду.

Первинною судовою ланкою є місцевий суд. Місцевими за­гальними судами є районні, районні у містах, міські та місь-крайонні суди, а також військові суди гарнізонів. До місцевих господарських судів відносять господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя. Місце­вими адміністративними судами є окружні суди, що утворю­ються в округах відповідно до указу Президента України.

Закон України «Про судоустрій України» закріплює повнова­ження місцевого суду як суду першої інстанції, який розглядає справи, віднесені процесуальним законом до його підсудності. Місцеві загальні суди розглядають кримінальні та цивільні справи, а також справи про адміністративні правопорушення. Місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені

-267-



процесуальним законом до їх підсудності. На місцеві адмініст­ративні суди покладається розгляд адміністративних справ, пов'язаних з правовідносинами у галузі державного управління та місцевого самоврядування (справи адміністративної юрис­дикції), крім справ адміністративної юрисдикції у сфері війсь­кового управління, розгляд яких здійснюють військові суди. Підсудність окремих категорій справ місцевим судам, а також порядок їх розгляду визначаються процесуальним законом.

Місцевий суд складається з суддів місцевого суду, голови та заступника (заступників) голови суду. Голову місцевого суду призначає і знімає з посади Президент України. Якщо кількість суддів місцевого суду перевищує п'ятнадцять осіб. Президент України може призначити більше одного заступника голови СУДУ-

Голова та заступники голови місцевого суду організують ро­боту суду та апарату суду і не звільняються від обов'язків здій­снювати судочинство. Основною фігурою місцевого суду є суд­дя місцевого суду, На нього покладаються обов'язки здійсню­вати: а) правосуддя в порядку, встановленому процесуальним законом; б) процесуальні дії та організаційні заходи з метою забезпечення розгляду справи; в) контроль відповідно до зако­ну за своєчасним зверненням до виконання судових рішень, постановлених під його головуванням; г) інші передбачені за­коном повноваження.

Наступною судовою ланкою є апеляційний суд. У системі су­дів загальної юрисдикції в Україні діють загальні та спеціалізо­вані апеляційні суди. До апеляційних загальних судів відно­сять: а) апеляційні суди областей; б) апеляційні суди міст Киє­ва та Севастополя; в) Апеляційний суд Автономної Республіки Крим; г) військові апеляційні суди регіонів та апеляційний суд Військово-Морських Сил України; д) Апеляційний суд Украї­ни. За необхідності замість апеляційного суду області можуть утворюватися апеляційні загальні суди, територіальна юрис­дикція яких поширюється на кілька районів області.

Апеляційними спеціалізованими судами є: а) апеляційні гос­подарські суди; б) апеляційні адміністративні суди, які утво­рюються в апеляційних округах відповідно до указу Президен­та України, До складу апеляційного суду входять судді, як пра-

-268-


вило, обрані на посаду судді безстроково, голова суду та його заступники.

Апеляційний загальний суд складається з: а) судової палати у цивільних справах; б) судової палати у кримінальних спра­вах; в) військової судової палати. У складі спеціалізованого апеляційного суду можуть утворюватися судові палати з розгляду окремих категорій справ за встановленою спеціаліза­цією в межах відповідної спеціальної судової юрисдикції. В апеляційних судах для вирішення організаційних питань утво­рюється і діє президія апеляційного суду.

Апеляційні суди при забезпеченні реалізації прав, свобод і обов'язків людини мають такі повноваження; а) розглядають справи "в" апеляційному порядку відповідно до процесуального закону; б) розглядають у першій інстанції справи, визначені законом (крім апеляційних господарських судів); в) ведуть та аналізують судову статистику, вивчають і узагальнюють судову "Практику; г) надають методичну допомогу в застосуванні зако­нодавства місцевим судам; д) здійснюють інші повноваження, передбачені законом.

Призначають до складу суддів апеляційного суду відповідної судової палати голови апеляційного суду своїми розпоряджен­нями.

Суддя апеляційного суду здійснює: а) правосуддя в порядку, встановленому процесуальним законом; б) процесуальні дії та організаційні заходи з метою забезпечення розгляду справи;

в) контроль відповідно до закону за своєчасним зверненням до
виконання постановлених за його участю судових рішень;

г) інші передбачені законом повноваження.

Справи в^апеляційному суді розглядаються одноосібно, коле­гіально та судом присяжних.

Голова, перший заступник і заступники голови апеляційного суду та президія апеляційного суду здійснюють одноосібно та колегіально організаційну роботу суду. Президія апеляційного суду проводить засідання не рідше одного разу на місяць. Засі­дання президії є повноважним, якщо на ньому присутні не менше двох третин її складу. Постанови президії приймаються відкритим або таємним голосуванням більшістю голосів її чле-

-269-


нів, які брали участь у засіданні, та підписуються головою суду чи його заступником, який головував на засіданні.

Касаційний суд України діє у складі суддів, обраних на по­саду безстроково, голови суду та його заступників. У його скла­ді діють: а) судова палата у цивільних справах; б) судова па­лата у кримінальних справах; в) військова судова палата. У Касаційному суді України для вирішення організаційних пи­тань діє президія відповідно до вимог законодавства.

Касаційний суд України здійснює такі повноваження: а) розглядає в касаційному порядку справи, віднесені до його підсудності, а також інші справи у випадках, визначених про­цесуальним законом; б) веде та аналізує судову статистику, вивчає й узагальнює судову практику; в) надає методичну до­помогу в застосуванні законодавства судам нижчого рівня; г) здійснює інші повноваження, передбачені законом. Розгляд справ у Касаційному суді України здійснюється колегіями у складі не менше трьох суддів. Суддя Касаційного суду України здійснює: а) правосуддя в порядку, встановленому процесуаль­ним законом; б) процесуальні дії та організаційні заходи з ме­тою забезпечення розгляду справи; в) контроль відповідно до закону за своєчасним зверненням до виконання постановлених за його участі судових рішень; г) інші передбачені законом повноваження.

Президент України в порядку, встановленому законом, ут­ворює: а) Вищий господарський суд України; б) Вищий адмі­ністративний суд України; в) інші відповідні вищі спеціалізо­вані суди. Всі вищі спеціалізовані суди складаються з суддів, обраних на посаду безстроково, голови суду та його заступни­ків. У вищому спеціалізованому суді можуть утворюватися су­дові палати з розгляду окремих категорій справ за визначеною спеціалізацією в межах відповідної спеціальної судової юрис­дикції. Склад судових палат вищого спеціалізованого суду фор­мується за поданням голови суду в порядку, передбаченому за­коном. Для вирішення організаційних питань у вищому спе­ціалізованому суді діє президія суду в складі голови суду, його заступників, заступників голів палат, а також суддів даного су­ду, обраних до складу президії відповідно до закону. Для вирі­шення загальних питань діяльності відповідних спеціалізова-

-270-


них судів у вищому спеціалізованому суді діє Пленум вищого спеціалізованого суду. Вищі спеціалізовані суди можуть мати свої друковані органи, при цих судах можуть утворюватися науково-консультативні структури. До повноважень вищого спеціалізованого суду закон відносить: а) розгляд у касаційно­му порядку справи відповідної судової юрисдикції, а також інших справ у випадках, визначених процесуальним законом; б) ведення та аналіз судової статистики, вивчення й узагаль­нення судової практики; в) надання метод







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 308. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия