Студопедия — ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ ВИХОВНОЇ РОБОТИ В ПТНЗ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ ВИХОВНОЇ РОБОТИ В ПТНЗ






 

Форма – це те, завдяки чому якесь явище існує для сприйняття; це спосіб існування чого-небудь; це суть змісту.

Усякий вплив, будь це річ, подія, почуття, думка, має свою форму, існує через неї для іншого, і завдяки цій формі взагалі існує, маючи місце у ряді дійсних явищ, затверджуючи свою відмінність від інших.

Виховний процес, як будь-яке соціально-психологічне і культурологічне явище, має форму. Суб’єкти організованого процесу індивідуальні і неповторні, а сполучення методів і підбір засобів, обумовлених індивідуальною своєрідністю педагога (або педагогічного колективу як сукупного суб'єкта), визначає неповторність і своєрідність виховного процесу. Тому форму виховного процесу можна визначити в такий спосіб.

Форма виховного процесу – це доступний зовнішньому сприйняттю образ взаємодії дітей з педагогом, що склався завдяки системі використовуваних засобів, що вибудовуються у визначеному логічному забезпеченні методу роботи з дітьми.

Якщо це образотворчий засіб – його розглядають.

Якщо це звуки - їх слухають.

Якщо це матеріал, ним маніпулюють.

Якщо це інструмент - ним оперують, переутворюючи матеріал.

Якщо це текст - його читають.

Якщо це костюм - його надягають.

Так народжується форма діяльності групи учнів чи окремого учня, якому запропоновано певний засіб. Вибраний засіб задає форму. І лише поверхневому оку непрофесіонала здається, начебто педагог придумує форму, створює її. Він створює синтез форм.

Сполучення картинок, музики, гумору, ніжності, тиші, квітів, гри в спільній роботі – от один образ.

Сполучення підручника, щоденника, режиму, оцінки, опитування, контролю, погрози – от інший образ.

Сполучення фарб, молотка, цвяхів, бригадних груп, пісень, змагання, рольової гри, рефлексії створюють третій образ.

Форма логічно випливає з аналітичної педагогічної оцінки засобу. Відібраний засіб диктує форму, і педагог лише шліфує форму, додаючи їй завершений вид.

Завершена форма з'являється для стороннього спостерігача як плід фантазії, вигадка. Саме так підносяться так звані “інноваційні форми роботи”. Але не форма – дитя творчості, а відібраний, осмислений, інтерпретований засіб. Творив педагог, коли з безлічі предметів вибирав той єдиний засіб, який міг би зіграти роль оптимального.

Категорію форми найчастіше вживають у звуженому значенні, припускаючи лише форму роботи з дітьми на якийсь даний момент. Наприклад, говорять: “Педагог обрав ігрову форму”, “Педагог провів тренінгову форму”, “Педагог запропонував лекційну форму”, “Педагог організував диспут” і т.д. Тоді формою стає конкретний різновид або методу, або виховного впливу. При тісному переплетінні понять “метод” і “форма” (метод для сприйняття убраний у якусь форму неодмінно) говорити про “форми” роботи з учнями важко, тому що, скоріше, мова йде про “метод” роботи з дітьми, підлітками.

У пошуках форми педагог виходить зі змісту: відбирає оптимальний засіб, який би щонайкраще ніс на собі навантаження зовнішнього оформлення ідеї. Вихованець же від форми йде до змісту: він сприймає зовнішнє, просуваючись до суті; він захоплюється формою, щоб потім прийняти ідею. Наприклад, педагог ставить своєю задачею прилучення дітей до музики і розвиток здатності слухати музику. Він розповідає своїм вихованцям історію трирічного ув’язнення Паганіні в замок люблячою його жінкою, про особистісні зміни, що відбувалися з молодим музикантом у ці три роки романтичної любові, і повідомляє, що там, у замку, Паганіні писав сонати для скрипки і гітари, тому що його улюблена грала на гітарі. “У сонатах вони вели розмову один з одним...”, - говорить педагог. “А їх можна послухати?”, – запитують учні.

Особливістю форм позаурочної роботи в ПТНЗ є те, що використовуються популярні в молодіжному середовищі форми, що прийшли з телебачення: КВК, “Що? Де? Коли?”, “Поле чудес”, “Угадай мелодію”, “Любов з першого погляду”, “Слабка ланка” та ін.

У словнику С.І.Ожегова дається дев’ять значень слова “форма”. У педагогічній науці не існує єдиної думки про форми виховної роботи. По-перше, багатозначне визначається саме поняття, по-друге, є безліч класифікацій форм виховної роботи.

Говорячи про форму виховної роботи в ПТНЗ, ми насамперед маємо на увазі вираження змісту виховної роботи через визначену структуру відносин педагогічних працівників і учнів. Окремі автори визначають форму виховної роботи як установлюваний порядок організації конкретних актів, ситуацій, процедур взаємодії учасників виховного процесу, спрямованих на рішення визначених педагогічних задач; сукупність організаторських прийомів і виховних засобів, що забезпечують зовнішнє вираження виховної роботи.

Для того, щоб розібратися в сутності даного поняття, доцільно визначити, яке місце займає “форма” у педагогічному процесі і які функції виконує.

Перша функція – організаторська. У ролі організатора можуть виступати як педагог, так і учні. Організація справи відображає визначену логіку дій, взаємодії учасників. Існують узагальнені методики (алгоритми) організації різних форм виховної роботи, що стали традиційними (бесіда, конкурс, гра).

Друга функція форми – регулююча. Використання тієї чи іншої форми дозволяє регулювати як відносини між педагогічними працівниками і учнями, так і між учнями, впливає на процес згуртування навчально-виробничої групи.

Третя функція – інформативна. Її реалізація припускає не тільки однобічне повідомлення учням певної суми знань, але й актуалізацію наявних у них знань, звертання до їхнього досвіду.

Форма по суті організаційно забезпечує реалізацію цілей, змісту, принципів і методів виховання учнів ПТНЗ.

У педагогічній теорії і практиці створено безліч форм виховної роботи, нараховують кілька тисяч їхніх назв. Перелічити їх усі неможливо. А оскільки кожна форма не повторює іншу, а лише може бути схожа на неї, то з'явився термін «нетрадиційні форми виховної роботи». Таке формулювання спонукує педагогів до творчого підходу до розробки змісту і форм позаурочної виховної роботи з учнями.

Різноманіття форм позаурочної роботи створює складності за напрямками, задачами виховання (естетичне, фізичне, моральне, розумове, трудове, екологічне, економічне, правове).

Класифікація Є.В.Титової визначає три основних типи форм виховної роботи: міроприємство, справа, гра, що розрізняються по цільовій спрямованості, по позиції учасників виховного процесу, по об'єктивних виховних можливостях.

Справи – це загальна робота, важливі події, здійснювані членами колективу. Ігри – це уявна чи реальна діяльність, що цілеспрямовано проводиться в колективі вихованців з метою відпочинку, розваги, навчання.

За часом проведення усі форми можна розділити на:

короткочасні (від декількох хвилин до декількох годин);

тривалі (від декількох днів до декількох тижнів);

традиційні (регулярно повторювані).

За часом підготовки можна говорити про експромтні форми, а також про форми, що передбачають попередню роботу.

Розрізняють форми по видах діяльності – навчальної, трудової, спортивної, художньої діяльності; по способу впливу педагога – безпосередні й опосередковані.

По суб'єкту організації класифікація форм може бути наступна:

організаторами виступають педагогічні працівники ПТНЗ, батьки й інші дорослі;

діяльність організується на основі співробітництва;

ініціатива і її реалізація належать учням.

По результату усі форми можна розділити на групи:

інформаційний обмін;

вироблення загального рішення;

суспільно значущий продукт.

Неможливо перелічити і тим більше охарактеризувати усі форми виховної роботи. Відзначимо лише деякі з них, що діють у всіх видах спільної діяльності і є найбільш розповсюдженими (індивідуальні, групові, масові).

До масових форм роботи в ПТНЗ відносяться позаурочні справи, що проводяться у рамках курсу, училища, гуртожитку. Це концерти, конкурси, турпоходи, спортивні змагання й ін. Педагоги при цьому можуть виконувати різні ролі: ведучого, організатора, рядового учасника, порадника, помічника.

До групових форм відносяться позаурочні справи, проведені в групі, у бригаді (ланці):це робота органів самоврядування, творчих груп, гурткова робота. На відміну від колективних форм тут вплив на учнів більш помітний. Головна задача педагогів, з одного боку, допомогти кожному показати себе, а з іншого боку - створити умови для одержання в групі відчутного позитивного результату, значимого для всіх членів колективу.

Індивідуальні форми пронизують усю позаурочну діяльність, спілкування ІПП з учнями. Вони діють у групових і колективних формах і в остаточному підсумку визначають успішність усіх інших форм. До індивідуальних форм роботи відносяться: бесіда, задушевна розмова, консультації, обмін думками, виконання спільних доручень, надання індивідуальної допомоги в конкретній роботі, спільний пошук рішення проблеми, задачі.

В індивідуальних формах роботи закладені великі виховні можливості. Кожна з них має своє інструментування і спрямована на рішення ряду задач: розпізнати учня, відкрити його здатності, таланти, знайти все цінне, що притаманне його характеру, устремлінням, а також усе, що заважає йому виявити себе. При цьому з кожним треба взаємодіяти по-різному, для кожного потрібний свій конкретний, індивідуалізований стиль взаємин. Важливо розташувати до себе підлітка, викликати його на відвертість, завоювати довіру, розбудити бажання поділитися з педагогом своїми думками, сумнівами.

Структура виховної роботи:

назва;

тривалість проведення;

попередня підготовка чи експромтне проведення;

кількість учасників;

хто організує діяльність;

характер впливу педагога;

результат спільної діяльності.

Педагогічний пошук форми пов’язаний з деякими умовами.

Перша. Будь-яка форма повинна бути орієнтована на три канали сприйняття так, щоб аудіали, візуали і кінестетики одержували достатні стимули для внутрішньої активності.

Друга. Форма може змінюватись, але здійснювати це необхідно не через різку заміну відомої дітям форми новою, їм невідомою, а через включення щораз нових деталей, елементів новизни, так щоб форма змогла до кінця вичерпати себе і непомітно бути витиснутою чимось принципово іншим.

Форми виховного процесу динамічні і не підвладні фіксації як найкращий зразок.

Третя. Форма не може бути відтворена у своєму цілісному виді, кожного разу вона заново розробляється для конкретних обставин. Відправною крапкою даної розробки є змістовна ідея, вона підлягає аналізу в застосуванні до реальності, а варіативність форми народжується як наслідок такого аналізу.

Наприклад, дискусія приймає свої вторинні форми: круглий стіл, розмова при свічах, конверт дружніх питань, сократівська бесіда, розкид думок та інші. Підкреслимо ще раз: як тільки вводиться новий засіб, загальновідома форма перетворюється й оформляється в щось інноваційне, хоча неважко помітити споріднення цієї нової форми з загальними традиційними.

Таким чином, форма, засіб, метод і ціль стягаються в тугий педагогічний вузол. Якщо форма залежить від засобу, а засіб відбирається відповідно до методу, то сам метод виникає під час контакту з учнями.

Розглянемо реалізацію цих умов і інших теоретичних положень, розглянутих вище, на методиці моделювання форм виховної роботи.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 539. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия