Студопедия — Позаурочної роботи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Позаурочної роботи






 

Загальна мета індивідуальної позаурочної роботи в ПТНЗ – забезпечення педагогічних умов для повноцінного розвитку особистості, задача її – розвиток різноманітних сторін особистості учня, його індивідуального потенціалу.

Сутність індивідуальної роботи полягає в соціалізації учня, формуванні у нього потреби в самовдосконаленні, самовихованні. Ефективність індивідуальної роботи залежить не тільки від точного вибору форми відповідно до поставленої мети, але і від включення в той чи інший вид діяльності.

Типова помилка інженерно-педагогічних працівників: індивідуальна виховна робота зводиться до відчитування, зауваження, осудження.

Індивідуальна робота вимагає від педагогів спостережливості, такту, обережності (“Не нашкодь!”), вдумливості. Основною умовою її ефективності служить установлення контакту між педагогами й учнем, досягнення якого можливо при дотриманні наступних умов:

Повне прийняття учня, тобто його почуттів, переживань, бажань, проблем. При цьому важливо показати підлітку, що ви його розумієте і приймаєте. Але це зовсім не означає, що ви розділяєте його вчинки і дії. Прийняти – не значить погодитися.

Воля вибору. У вихованні зовсім неприйнятний девіз “Ціль виправдує засоби!”. Учень має право на помилку, має повне право на власне рішення, навіть якщо з погляду педагога воно невдале. Задача педагога – не змушувати учня прийняти пропоноване рішення, а створити всі умови для правильного вибору.

Розуміння внутрішнього стану учня. Це вимагає від педагогів уміння читати невербальну інформацію, що посилається учнем.

Помилка: іноді ми приписуємо учню ті негативні якості, що майстру виробничого навчання чи викладачу хочеться бачити в ньому. Така особливість людини називається проекцією.

Треба: розвивати в собі такі здібності як емпатія – уміння розуміти внутрішній світ іншої людини, конгруентність – уміння бути самим собою, доброзичливість і щирість.

Розвивати в собі здатність “ слухати” і “чути”. Здатність чути – фізіологічний акт. Слухання – вольовий акт, що вимагає від людини визначених вольових зусиль.

Помилка: педагоги більш схильні до тривалого говоріння, а не до слухання.

Необхідно: розвивати в собі активне слухання – основний шлях подолання бар'єрів у спілкуванні з учнями. Пам’ятайте: “Два вуха й один язик нам дано для того, щоб більше слухати і менше говорити”.

Індивідуальна форма припускає не тільки заздалегідь запланований вплив на свідомість, поводження, почуття вихованця. У процесі позаурочної виховної роботи ми зустрічаємось і з “позаштатними ситуаціями”, алгоритм рішення якої ми пропонуємо вам вивчити, проаналізувати і провести його апробацію.

1 етап, умовно називаний “Стій!”, спрямований на оцінку ситуації й усвідомлення власних емоцій. Необхідно зробити паузу і запитати себе: “Що я зараз відчуваю? Чого я зараз хочу? Що я роблю?”.

II етап починається з питання “Чому?”, що ми задаємо собі. Суть даного етапу – аналіз мотивів і причин вчинку учня. Правильна діагностика причин визначає індивідуальні засоби педагогічного впливу.

III етап полягає в постановці педагогічної мети і формулюється у виді питання “Що?”: “Що я хочу отримати у результаті свого педагогічного впливу?”.

Помилка: у практиці ПТНЗ педагогічний вплив іноді будується на основі залякування, почутті страху учня, що може дати позитивний, але нетривалий ефект, тому що для його підтримки необхідні усе більш застрашливі міри.

Необхідно: викликати в учня не страх, а почуття сорому, наприклад. Сором буде стимулом у тому випадку, коли педагогічний вплив спрямований не проти особистості учня, а проти його вчинку.

IV етап полягає у виборі оптимальних засобів для досягнення поставленої педагогічної мети і відповідає на запитання “Як?”: “Яким чином досягти бажаного результату?”.

V етап – практична дія педагога. Успіх цього етапу буде залежати від того, наскільки вірно ми змогли визначити мотиви і причини вчинку учня, змогли сформулювати конкретну педагогічну мету і вибрати оптимальні способи її досягнення і наскільки вміло змогли втілити їх у реальному педагогічному процесі училища.

Усім, для кого виховання є професійною справою, слід пам’ятати, що результати педагогічного впливу, як правило, віддалені в часі і неоднозначні, тому спирайтеся на те краще, що є в підлітку, навіть, якщо воно ще не проявилося і звертайтеся до нього не до такого, який він “сьогодні”, а до такого, яким він може бути “завтра”.

 

Контрольні запитання і завдання

 

Що визначає форму організації виховної роботи?

Якою може бути класифікація форм організації виховної роботи?

Визначить умови вибору форм організації.

Які нетрадиційні форми позаурочної роботи з учнями ви знаєте?

Назвіть найбільш поширені у практиці роботи ваших колег помилки індивідуальної роботи з учнями.

Авторами одного посібника для педагогів були придумані назви різних форм роботи з учнями: «Архів нездійснених проектів», «Біржа прогнозів», «Мультиград», «Полігон дотепності», «Країна Рад», «Чудотека». Опишіть зміст однієї з цих форм чи придумайте свою форму організації позаурочної роботи в групі (гуртожитку) і її зміст.

Проведіть спостереження за ходом індивідуальної роботи з учнями одного з Ваших колег. Перелічте помилки, що він допустив. Складіть таблицю за схемою:

 

Опис ситуації Помилки педагога Як треба зробити
     

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 204. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия